Europese president Ursula von der Leyen viert feest: dat EU-leger komt er gewoon!

Oh wat zijn ze blij, die Europese technocraten: dat Europese leger, waarvan ons verteld werd dat het er nooit nooit nooit zou komen… komt er toch. Sterker nog, ze zijn al een heel eind op weg om dat Grote Doel te realiseren.

EU-president Ursula von der Leyen vindt het ge-wel-dig. Ze is, zegt ze, hard op weg om een “Europese Verdedigingsunie” op te zetten. “Twee, drie weken geleden zijn we er voor het eerst in geslaagd,” aldus deze EU-dame, “om het rode [ze bedoelt: het GROENE] licht te geven voor een Europees commandocentrum in Brussel. Het is voor het eerst dat er tegelijk het bevel wordt gevoerd over civiele en militaire instrumenten.”

“Dat is een essentiële stap voorwaarts,” ging de Duitse EU-mevrouw verder. “Dit was korte tijd geleden nog ondenkbaar, maar het is precies de juiste aanpak als we een Europese smaak [hahaha] willen geven aan ons defensiebeleid.”

Ook vertelde Von der Leyen heel trots dat PESCO is opgezet, wat staat voor Permanent Structured Cooperation. Het doel van PESCO is om de legers van 25 lidstaten “structureel met elkaar te integreren.” Met name dit deel van haar aankondiging maakte Von der Leyen heel, heel blij. PESCO zorgt er in haar ogen namelijk voor dat de EU eindelijk kan bewijzen dat het een gezamenlijk defensiebeleid kán organiseren en dat de Defensieunie werkelijkheid kan worden.

En dan was ze er nog niet. “In de afgelopen paar weken heeft Juncker ons meer details gegeven over hoe de Commissie dit ziet gebeuren. Ik kan alleen maar zeggen dat ik dit heel erg verwelkom. We hebben een Europees Defensiefonds nodig. Ik kan ook zonder twijfel zeggen dat we op dit moment samen met de Europese ministers van Financiën om te onderzoeken hoe zo’n fonds kan werken.

Wat dit allemaal inhoudt is dat de EU de autonome capaciteit nu heeft om beslissingen te maken over militaire operaties die geleid worden door de EU.

Je kunt je alleen maar afvragen hoe dat leger eruit komt te zien. Toch niet zo, he?

Het opvallende (je gelooft het niet!) is dat zo’n gezamenlijk leger er ook meteen even voor zorgt dat Duitsland — de heimat van mevrouw Von der Leyen — voor het eerst in haar bestaan macht over nucleaire wapens krijgt. Hoewel onze oosterburen al langer de capaciteit en kennis hebben om atoombommen te maken hebben ze een akkoord getekend waarin ze verklaren dat niet te zullen doen. Nou, goed nieuws voor Berlijn: Frankrijk heeft het op twee na grootste nucleaire arsenaal ter wereld. Als er een gezamenlijk defensie commandocentrum komt en de legers structureel geïntegreerd worden, krijgt Duitsland daar dus óók zeggenschap over.

Een verzoek aan lezers van DDS: Michael van der Galien is niet alleen eigenaar van deze mooie website, hij is ook de enige Nederlandse blogger met impact in Amerika! Door hem te steunen op BackMe kun je hem nu drie keer per dag (extra) lezen: elke dag krijg je in de ochtend een kort ontbijt in de vorm van een blogpost over het laatste nieuws uit Amerika, in de middag rond drie uur krijg je vervolgens een keiharde rant over het laatste Nederlandse nieuws, en — exclusief voor mijn sponsors — krijg je voor het slapengaan een email met een column over een willekeurig onderwerp. Je krijgt dit al vanaf 1 euro per maand. Steun hem dus — 143 DDS-lezers gingen u al voor!

Maar hé, dat zal wel toeval zijn. Want Duitsers zijn er historisch he-le-maal niet op gezind geweest om a) Europa te domineren en b) de baas te zijn over één van de machtigste legers ter wereld dat overal kan toeslaan. Toch?

Hoe dan ook, hoewel eurofielen ons dus al jaren vertellen dat we overdrijven als we roepen dat het uiteindelijke doel is om tot een Verenigde Staten van Europa te komen mét eigen leger blijkt nu dus dat we… heel schokkend!… al die tijd gelijk gehad hebben.

Volg mij op Twitter en Steun mij op BackMe.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

52 reacties

 1. Florissa

  Ze mag wel opschieten ,straks heeft ze een leger zonder EU.

  1. Maurits Dekker

   Dan gaan we het gewoon weer zelf doen denkt von der Leyen.
   Net zoals toen: Ein Volk – Ein Reich – Ein Führer

 2. Marija

  Dat wisten wij toch al lang?
  Om eventuele opstanden en rellen in EU de kop in te drukken, dat is in eerste instantie de bedoeling.
  Niet om de bevolking te beschermen, maar zichzelf.
  Stelletje uitgekookte criminelen.
  Wij kunnen niet meer in opstand komen tegen EU, worden dan neergesabeld.

  1. hans-e-pans

   De oude salamiepolitiek is weer nieuw leven ingeblazen met het stempel van de EU erop.

   Onder de leuse salamiepolitiek 2.0 geheel vernieuwd/nieuwe formule, nu nog kostbaarder voor de lidstaten.

  2. JochemX

   Marija, de spijker op de kop. Enge ontwikkeling. Duitsland is altijd militaristisch geweest, dat is de aard van de beestjes, gaat nooit veranderen.

  3. CLoVis

   Nederland gaf bij de boerendemonstraties al het voorbeeld hiervan.

 3. Hendrie1963

  Haar echte naam is Eva de vrouw van. Gestoord wijf. Wat een verbeelding die EU. Dan heb je die zuiplap er ook nog bijstaan. Waarschijnlijk een leger zonder Nederland.

 4. Kretoloog

  Gek hè, ik verlang binnen 3 maanden na zijn vertrek al weer terug naar Jean Claude Juncker. Hij is dan wel een notoire zuipschuit. Maar in zijn helder momenten had hij de boel beter in de smiezen dan die domme doos van een Tante Ursula.

  Von der Leyen was trouwens minister van Defensie in Duitsland. Daar functioneerde zij zo slecht dat bondskanselier Merkel haar maar wat graag liet vertrekken naar Brussel. Boze tongen beweren zelfs dat dit een opzetje was tussen Macron en Merkel.

 5. utsefruts

  de EU is zo kansloos, maar ze werken wel heel hard aan hun eigen ondergang.. das dan wel weer mooi

 6. Jack Flash

  Inderdaad Marija,precies goed.
  Ze maken het zo bont dat ze bang zijn dat ze door hun eigen volk gelyncht worden.
  Dat laatste acht ik niet uitgesloten.
  I just can’t wait.

 7. Bullshit16

  In zo krijgt de eu steeds meer macht ach ja Merkel weet wel hoe dat moet ze heeft genoeg ervaring in de ddr opgedaan
  Als we nu wat willen moeten we nu zeggen we verlaten de eu anders is het te laat als het al niet te laat is wand van onze landverraders verwacht ik niks meer dan alleen maar ja knikken
  Triest triest in nog eens triest
  Stem fvd of PVV uit de eu

 8. RvdBe

  Een eu leger heeft alleen zin als je je militair kunt meten met, en de doortastendheid hebt van de legers van USA en Rusland.
  Het huidige Duitse leger is een puinhoop en nauwelijks inzetbaar, het enige leger wat er binnen de eu toe deed was het leger van GB.
  Dat wordt gewoon een complete fail die geen rol van betekenis kan spelen op het internationale vlak.
  Beter om gewoon aan de 2% norm van de NAVO te voldoen en verzekerd te zijn van GB en USA steun dan van het kneuzenleger van de eu.

  1. Heinz

   “Het huidige Duitse leger is een puinhoop en nauwelijks inzetbaar, het enige leger wat er binnen de eu toe deed was het leger van GB” Hier heb ik kennelijk iets gemist sinds de EU bestaat. Kunt u dat nader preciseren?

   1. RvdBe

    Van het duitse leger is slechts een kwart van de pantserwagens en tiger helicopters inzetbaar, voor onderzeeërs is dit zelfs 17%, in Afghanistan moesten zelfs Duitse soldaten met prive helicopters verplaatst worden wegens gebrek aan eigen materieel, personeel is bijna niet te krijgen, bron NPO nieuws jan 2019.
    GB daarentegen wil/gaat zijn militaire aanwezigheid na de brexit vergroten in oa zuid oost Azie en de Caribbean.
    Rest nog dat Duitsland nog steeds gebukt gaat onder het 40-45 syndroom en daardoor ubercorrect is geworden en derhalve niet geschikt meer is om desnoods een “smerige” oorlog uit te vechten.

 9. JFU

  Dat EU leger heeft slechts 1 taak..het onderdrukken van de bevolking.
  Tegenstanders en anders denkenden van dit regiem worden opgepakt en verbannen naar concentratie / werkkampen, of zullen ‘spoorloos’ verdwijnen.
  Welkom in Korea 2.

  1. Shadow1100

   De soldaten zullen mannen van buiten de EU zijn die de westerse bevolking zonder dralen zal neer knallen. Zoals de Nazi-Duitsers het al 70 jaar geleden van plan waren wordt nu uitgevoerd door hun (achter)kleinkinderen. Ein Reich, ein Vaterland……….

 10. fusilier

  Nooit en te nimmer, neem ik een bevel aan van een Duitser in uniform hier in ons Nederland. Mocht het zover komen,dan ben ik voor die tijd weg hier.

  1. Bullshit16

   Fusller
   Ha Waar ga je heen dan

  2. henk43

   @ fusilier. Naar het Rusland van Poetin?

 11. Cootje

  Het coronavirus en een harde brexit / zie uitspraken Johnson / gaat de Europese solidariteit slopen , binnen een jaar hebben ze het over zich zelf de individuele Staten , want niet het leger maar de financiële markten gaan hun werk doen , plus dat virussen niet kijken naar rijke of arme mensen dus een gezonde schifting van welke kleur of ras dan ook

 12. Duckday

  Er waren diverse landen die ook zo,n super staat wou en ontketende macht hoogmoed en waanzin. Het meest bekende was dat land in de jaren 40-45 die een hoop landen bezette en veel bewoners om zeep hielpen .Macht hoogmoed en waanzin dat ook nu naar voren komt en die door diverse politieke partijen verheerlijk wordt en die er mee weg lopen In Nederland zijn diverse partijen er zo blij mee dat ze de bevolking leugens gaan vertellen en angst aan jagen.
  Stem gewoon PVV of FvD daarna direct uit de EU en euro Want wat heeft de EU en EURO ons nu voor voordeel waalvaart voorspoed gebracht Arbeids emigranten hebben het sociaal stelsel ondekt in Nederland en benutten het vol op.Asiel zoekers en vluchtelingen vinden dit land een paradijs Hele zachten denken dat deze (meerderheid)
  ooit nog zal werken.Gratis huis inrichting zorg uitkering .En zij kunnen ook nog met vakantie naar het land dat ze ontvluchten en zo genaamd niet veilig is En dat alles komt dank zei het hoogmoed project de EU

 13. fusilier

  BULLSHIT EN HENRY .Als bouwondernemer kun je goed de kost verdienen in landen als Australië, Amerika,of bij familie in Canada die daar al heel lang wonen. Maar inderdaad Rusland kan ook.

  1. Bullshit16

   Fusller
   Strak plan gaan we daar mét zijn allen heen laten we die linkse ratten hier achter kijken hoe lang ze het volhouden

 14. Fiori

  Als die moffin denkt dat de Fransen hun nucleaire codes overgeven aan een Duitse bevelvoerder van een eventueel fascistisch EU leger gaat zij bedrogen uitkomen! Dat leger gaat er nooit komen hoop ik.

  1. Cootje

   Een Duitser en een Fransman gaat niet samen de een heeft te veel suiker de andere te veel eiwitten komen alleen maar schuimpjes van , trouwens Nederlanders hebben geholpen om de Duitsers groot te maken , die hebben polderen in hun genen of je kan het volgens de Fransen ook zeggen meelopen , en dat is dan ook verklaarbaar vraag maar aan Rutte , Nederlanders zijn niet eenkennig en daarvoor kan Rutte al 10 jaar zijn beleid uitvoeren met wisselende partners en dat kan alleen als je geen ruggengraat hebt. Dus worden of we zijn het al een provincie van Europa .

  2. Ab Infinitum

   Moffin ?

 15. Mikael Blomkvist

  Een Europees leger is onvermijdelijk en evenzeer gewenst. De Amerikanen trekken zich terug en de Russen tonen steeds meer imperialistische ambities.
  Een geloofwaardige en betaalbare defensie voor Europa zal niet meer haalbaar zijn zonder een hechte militaire vorm van samenwerking onder één commando, temeer ook omdat de EU zich in steeds sterkere mate tot een politieke unie ontwikkelt.

  Een goede zaak dat van der Leyen deze logische ontwikkeling nu ook handen en voeten geeft. Het proces verliep te traag.

  1. Kretoloog

   Een uiterst domme reactie van M. Blompot. Gemakzuchtig ook, maar dat zie je wel vaker bij linkse figuren.

   Als Brussel al ruzie maakt met Hongarije over de benoeming van rechters, denk je dan werkelijk dat Orban een Europees leger gaat steunen? Hij zou wel gek zijn! Straks sturen Timmermans & Co nog militairen naar Boedapest om de regering af te zetten. En zijn zijn er legio voorbeelden te noemen waarom een Europees leger een utopie is.

   1. Fiori

    Onvermijdelijk en gewenst, ziehier het natte droom wensdenken van de huistrol.

  2. Maurits Dekker

   Het door u gewenste en toegejuichte leger zal als taak hebben het onderdrukken van de eigen bevolking. Net zoals in de voormalige Sovjetunie (USSR), wat het grote voorbeeld van de ‘ongekozen politici in Brussel’ is.
   Met dit leger kan Bussel heel gemakkelijk de rebelse landen zoals Hongarije, Polen en Tsjechië bloedig onderdrukken, zoals de USSR dat deed in o.a. hun satellietstaten Hongarije (1956) en Tsjechië (1968).
   Wie een dergelijk leger wenst en toejuicht is een idioot of een fascist, maar waarschijnlijk beide.

  3. henk43

   @Mikael .Helemaal mee eens .

   1. Mikael Blomkvist

    Dank u wel, Henk43.
    Mijn bijdragen hier worden zelden inhoudelijk beantwoord, laat staan weerlegd, en gaan vaak gepaard met grove scheldpartijen.
    Voorlopig interpreteer ik dat als een bevestiging van mijn gelijk waartegen geen effectief inhoudelijk weerwoord kan worden geleverd.

    1. Original NL

     En verwaand ben je ook niet.

  4. Stanly2000

   Ernst Blomkvist,
   De EU toont steeds meer imperialistische ambities (zie de uitbreiding van Navo) en een EU leger opzetten kost wel wat meer als samen met de VS en GB in de Navo blijven. Maar ja Brussel heeft geld genoeg en wij maar betalen.

   1. Stanly2000

    Geen commentaar, Ernst?

   2. Meriadoc Brandebok

    @Stanly2000

    De EU toont imperialistische ambities door de uitbreiding van de NAVO?

    ??

    Het is overigens niet waar dat de EU is opgeschoven naar het Oosten. De oud-Sovjet-sattelietstaten schoven op naar het Westen.

    1. Kretoloog

     De Oostbloklanden zijn door Brussel gepaaid met waanzinnige geldsommen. Bv. alleen Polen al met 100 miljard euro. 3x raden wie dat heeft opgebracht: juist, de belastingbetalers in Nederland (en Duitsland).

     Maar dat vertelt Guus Bokkelul er weer niet bij.

 16. Cycle25

  En wat gaat de voertaal worden ? Engels ? O nee, boos op Britten, Duits ? Ja, aanmehoela, Spaans ? Por favor..Italiaans ? Frans ?

  Of een compleet leger met tolken..

  Of een leger a la Timmermans, gewoon 25 talen kennen..

  Wat een stel incompetentie debielen, Farage…je hebt groot gelijk !!

 17. Maurits Dekker

  WAARSCHUWING:
  Het door de EU gewenste leger zal zonder twijfel gaan bestaan uit ‘nieuwe EU-burgers’ die met bootjes uit Africa en Arabische landen ons werelddeel met hun komst verblijd hebben.
  De taak van dit huurlingen-leger zal bestaan uit het onderdrukken van de Europese bevolking, zodat het EU-dictatorship in Brussel vrij spel heeft voor de uitvoer van hun fascistische plannen.
  Dus: NEXIT zo spoedig mogelijk.

 18. DidiMadloba

  Als DDS paniek wil zaaien moet dat met toch wat overtuigender argumenten gebeuren.

  Uit het verhaal lees ik dat gestreefd wordt naar meer operationele integratie. Dat kan ik alleen maar toejuichen want dat bespaart mij zuurverdiend belastinggeld.

  Een schrikbeeld kan zijn dat de EU zich niet beperkt tot defensie maar offensieve oorlogen aangaat. Maar daar zijn geen voortekenen van.

  En dan weer het gezeur over “De Verenigde Staten van Europa”. Laat voor eens en voor altijd duidelijk zijn dat ook de Verenigde Staten van Amerika uit een aantal (deel-)staten bestaat die op allerlei gebieden een verregaande autonomie hebben. Op die gebieden heeft de federale overheid in Washington DC niets te zeggen – net zoals de overheid in Brussel niets over onze binnenlandse aangelegenheden heeft te zeggen.

  1. evil knievel

   Als u uw zuurverdiende belastingcentjes wil besparen geachte heer DD,kunt u beter hopen dat r niet nog meer handophouders n uitvreters de EU komen binnen gehuppeld!;)

  2. Stanly2000

   Kan Fritsje uitleggen wat onze binnenlandse aangelegenheden nog zijn? Ik hoor altijd van onze leiders:”Dat moet van Brussel, dat moet van de EU.”

 19. perry

  `EU-leger komt er gewoon!’
  Zekers wordt er rap een EU leger geformeerd, uiteraard van multiculturele en genderneutrale linkse samenstelling!
  Het zwaard van Damocles hangt rechts georiënteerde Nationalisten boven het hoofd, kritiek op de EU is synoniem aan burgerlijke ongehoorzaamheid,vrijheid van meningsuiting is voltooid verleden tijd en wordt niet meer getolereerd!
  Rechts politieke kopstukken worden gearresteerd,gedeporteerd en/of gevangen gezet!

 20. Baron von Munchhausen

  ” Ein Volk – Ein Reich – Ein Führer!”
  Leger wordt bemand door Multi-culturele Joden-haters!
  M.a.w. Duitsland heeft de laatste slag in 1945 verloren maar NIET de oorlog!

 21. Baron von Munchhausen

  Und Deutsch muss Amtssprache werden!

 22. yellow thread street

  Frau Von der Leyen heeft bij het Duitse volk nooit goed gelegen omdat ze zeer afstandelijk is en er bepaalde dingen gewoon doorgedrukt heeft tegen de zin van de burgers.
  In haar periode als minister van defensie heeft ze het wel heel erg bont gemaakt, het voltallige leger had de pest aan haar, ze had geen enkele binding met de militairen en ze konden haar wel schieten.

  Zatlap Juncker was natuurlijk ook niet veel soeps met zijn geroep om steeds meer EU.
  Wel kon je om hem lachen als hij beneveld was en niet meer op zijn benen kon staan en hij onzin uitkraamde.

  Een Europees leger is een brug te ver, en in de EU is de eenheid ver te zoeken, hoe eerder het ploft hoe beter.

 23. Vrijedenkert

  Dit EU-hoofdkwartier voor Europese defensiezaken is een heel duur nikzeggend paradapaardje wat in feite niks voorstelt als de pleuris echt uitbreekt!
  De EU heeft geen middelen om gemeenschappelijk optreden af te dwingen dit kan alleen in Navo-verband als de VS, Canada en het Verenigd-Koninkrijk ook gaan deelnemen en zelfs dan alleen als een van de lidstaten Artikel 5 uitroepen en de overige lidstaten Artikel 5 accepteren en willen uitvoeren.

  Dit EU-hoofdkwartier kan voorlopig alleen maar wat gemeeschappelijke missies coördineren en zonder politieke eenheid zal men nooit een gemeenschappelijk EU-leger kunnen oprichten laat staan commanderen.
  De EU heeft geen bindende bevoegdheden op het gebied van buitenland en veiligheidsbeleid er kan dus alleen sprake zijn van samengestelde EU-eenheden zogenaamde battlegroups waar de lidstaten vooraf tostemming voor hebben gegeven, ook is er een zogenaamde Eurokorps dat zowel binnen als buiten Navo en EU grondgebied kan optreden maar altijd zal de Navo tijdens een grote crisis het laatste woord hebben en niet de EU.

 24. rexm

  Geef ze een idioot aan de macht en het Duitse leger marcheert weer.
  Waarom een EU leger, voor Rusland tegen te houden?, de Russen wachten wel tot er een EU leger is en dan komen ze pas na 75 jaar.
  In de Nazi en DDR tijdperk was er ook een leger in een leger, de EU wil naar het zelfde principe, oppassen is dus geblazen.
  Als men die zogenaamde gekozen leiders van de EU de revue laat passeren komt men tot de conclusie dat het een stelletje zakkenvullers zijn en liggen te klooien met ons belasting geld.
  Wie kan mij 10 goede dingen vertellen van de EU wat geen geld heeft gekost,? niks dus.

 25. rujoleki

  PVV of het FvD betekent Nexit. De overige partijen zijn voor de EU,Voor de islam en de asielparasieten.

  1. Politiek Profeet

   Het verderfelijke cda zou al willen meewerken met het forum…betekend dus dat baudet in de eu zal blijven als dank je wel…..
   De enigste echte uit de eu partij is de PVV

 26. Michael M

  Leuk hoor zo’n Europees leger. En als er plots oorlog uitbreekt? Wat dan? Dan schieten de Europeanen elkaar overhoop omdat elk land zijn eigen leger uniform draagt en een andere taal spreekt? Dan zullen ze toch 1 Europees uniform moeten hebben en alle militairen Engels moeten spreken ivm communicatie en land en lucht verdediging. Niet over nagedacht zeker. Tjonge jonge jonge!!!

  1. 1234vijf

   ‘Dan zullen ze toch 1 Europees uniform moeten hebben en alle militairen Engels moeten spreken ivm communicatie en land en lucht verdediging’

   Je begint het door te krijgen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.