Kijk! Prutshistoricus: ‘Er gaan meer mensen dood aan nootallergie dan aan terrorisme. Dus eerst de noten aanpakken!’

Gisteravond wist historicus Yuval Noah Harari om terrorisme in Europa eens even goed te onderschatten. We hoeven ons helemaal nergens zorgen over te makken, aldus de Israëlische historicus. Want notenallergie is veel gevaarlijker!

Het was gisteravond weer eens even wegwuiftijd bij De wereld draait door, waar Matthijs van Nieuwkerk weer eens plaatsmaakte voor Adriaan van Dis om een avondje gasten te ontvangen. Ditmaal was de Israëlische geschiedkundige Yuval Noah Harari te gast, die een beetje het gevaar van terrorisme in West-Europa mocht relativeren. Ach, vond de man uit Haifa, het stelt helemaal niets voor. Het is slechts “theater”.

Het echte gevaar? Dat zijn de noten (want notenallergie!) en obesitas (Coca-Cola is erger dan al-Qaeda!). Maar al die lieve ISIS-lui die staan te popelen om onze maatschappij te ontwrichten? Nah, het is bijna een soort satire.

Dat is natuurlijk pijnlijk naïef gedacht. Want alhoewel het klopt dat er op jaarbasis niet veel mensen overlijden door terroristische aanvallen, is dat niet omdat we niets doen. Inlichtingendiensten werken de klok rond om terroristen op te sporen nog vóórdat ze hun bloederige karweitje hebben kunnen uitvoeren. Dat er niet meer mensen overlijden bij aanvallen, is niet doordat terroristen geen reeël gevaar vormen maar omdat er veel geld en tijd geïnvesteerd wordt in het voorkomen van die aanvallen. Het succes van de preventieve bestrijding van terrorisme betekent niet dat het laatstgenoemde geen aanzienlijk gevaar is.

Daarnaast is “los eerst probleem x op voordat je aan probleem y begint” gewoon een gigantische drogreden. De overheid is een grote organisatie, met meerdere departementen met allemaal hun eigen specialisme. Heus, ze kunnen bij Gezondheidszorg best aan de gang met het genezen van notenallergie terwijl ze bij Justitie vechten tegen terrorisme. Dat hoeft niet in een bepaalde volgorde; dat kan gewoon helemaal tegelijkertijd.

Wie gaat het Yuval even vertellen?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. Marlene

  Dat is juist. Twee eetlepels geraspte muskaat noten maken een ander mens van je.

 2. Veteraan

  Kunnen we terroristen niet noten voeren tot ze er aan bezwijken.
  En neem dan meteen die tienduizenden wannabe terroristen hier in NL ook mee.

 3. Adriaen van Bergen

  Vervelend voor Israël dat er daar meer mensen sterven aan notenallergie dan aan aanslagen door Gazanen en WestBankers.

 4. Bullshit15

  Onze overheid is goed in het verbieden isiss kunnen ze niet verbieden wellicht kunnen ze nooten wel verbieden

 5. C.A.Barstow

  De naïviteit ten top.
  Een links goedmens? zal wel.

  Stem
  FvD/PVV.

 6. Zweedse kok

  Waar is Awi Cohen als je hem nodig hebt.
  Mensen uit Israël hebben altijd gelijk, punt uit klaar.

  1. Ben Venuti

   Zo zie je maar dat er ook hele foute joden zijn.

 7. Vee

  En er gaan nog meer mensen dood door ouderdom, dus???
  overigens vind ik die aanslagen niet het grootste probleem. Elke dode agv aanslagen is er natuurlijk 1 te veel maar de invloed op het dagee keven vind ik veel problematischer. Onze normen en waarden worden continu bijgesteld en de gemoedelijkheid waarmee nederlanders met elkaar omgingen is snel aan het verdwijnen. Daarbovenop nog de angst die al veel mensen inmiddels hebben en de nieuwe ‘zedigheid’ die onze ooit zo progressieve samenleving kende wordt volledig teruggedraaid. Samengevat, nederland verander snel ten slechte.

  1. Marija

   Vanochtend nog een aanvaring met een hoofddoek trut.
   Liep vijf meter achter mij te schreeuwen door de telefoon.
   Dat was knap hinderlijk want ik kon mijn partner niet meer verstaan.
   Kan het niet wat minder? Vroeg ik.
   Nou toen werd de dame een takkewijf zeg.
   Begon tegen ons te schreeuwen en te schelden.
   Die ging door het lint.
   Wij hielden ons rustig, tot ik uit mijn vel sprong en vroeg of ze wilde oprotten naar haar turkenland.
   Via de telefoon werd e.e.a. door gegeven, ja ze sprak goed Nederlands.
   E.e.a. maakte mij wel duidelijk dat er zeker ondergronds maar ook daar boven een
   haat broeit van jewelste.
   Ja ik doe het verkeerd ik weet het, ben geen links goedmens.
   Volgend jaar PVV stemmen, voor de zoveelste keer en hopen dat het eens gaat helpen.

 8. Piet Klein

  Kijk noten kun je eten of niet eten. Dat heb je helemaal zelf in de hand. Hoe zit dat ook al weer met terrorisme? Er gaan meer mensen dood aan kanker dan aan defecte nieren. Waarom besteden we geld aan nier-onderzoek? Zonde van de zendtijd. Welkom in simplistisch Nederland.

 9. Piet51

  Tip: lees de boeken van Yuval Noah Harari, vooral “Sapiens” en “Homo Deus”. Beide zijn eye-openers.

  1. Mycase

   Nee dank je deze video was meer dan genoeg wat een oetlul.

 10. Kim de Roder

  Harari een ‘prutshistoricus’ noemen vind ik wel een misser. De man schreef drie briljante boeken die een indrukwekkende beschrijving zijn van de menselijke beschaving en de toekomst ervan.

  Zijn verwijzing naar allergie voor noten is bedoeld om het terrorisme als bedreiging voor de menselijke beschaving enigszins te relativeren. Daartoe is naar mijn idee alle reden maar in elk geval is het een respectabel standpunt dat door de feiten wordt geschraagd.

  1. Piet51

   @Kim de Roder
   Je weet toch, dat je hier vooral niet te maken hebt met belezen mensen. Niet-belezen zijn is niet zo heel erg, want daar is meestal wel een verklaring voor. Maar niet WILLEN lezen is wel stuitend om te horen. Waar word je wijzer van dan van boeken lezen? Harari is inderdaad een genie.

   1. Kim de Roder

    Dat klopt. Om die reden reageer ik op de meeste bijdragen hier niet. Het niveau is meestal erg laag en primitief.

    Wonderlijk is ook wel dat ik hier een naam krijg aangemeten die ik niet de mijne is.

  2. Adriaen van Bergen

   Ik vraag me af of er in de geschiedenis al meer dan 270 miljoen mensen zijn omgekomen door notenallergie.
   Wel door de islam, in ieder geval.
   Dan heb ik het nog niet over het leed dat een nog veel groter deel van de mensheid is overkomen door de islam.

 11. AS210854

  Mag hopen dat deze historicus geen kinderen op de wereldbol heeft gezet, dan zou je hen nl voor dood door schuld kunnen oppakken. Mafkees.

  1. AS210854

   Hen moet hem zijn.

 12. Hendrik_Groen

  Ademloos zitten luisteren. Toevallig gisteravond naar de film The Iron lady zitten kijken. Als je dan ziet hoeveel doden er door terreur in de jaren 80 vielen met als dieptepunt de bomaanslag op het hotel waar Thatcher verbleef dan relativeer je wel een beetje. Dat was dus de IRA. Vond ook de vergelijking met de mug grandioos. Hoe Al qaida te klein is om het midden oosten in brand te zetten dus steken ze Amerika zodat die vervolgens het hele midden oosten in brand zet. Al 19 jaar in Afghanistan met een kostenplaatje van 1000 miljard Dollar! En wat hebben ze bereikt?

 13. Adriaanv

  Net buiten europa was ISIS toch echt gebaseerd op terrorisme van jezedi en andersdenkenden, of tellen we dat gemakshalve maar niet mee blijkt.
  Judas was een foute Jood..
  DWDD weet ze een podium te geven.

 14. musicmaniac

  Hebben ze die tijger toch voor z’n noten geschoten? Zijn zeker rechtstreeks zijn hersens in gegaan.

 15. nu ik

  deze heeft een zielenknijper nodig , wat een randdebiel

  1. Piet51

   @nu ik
   Een mens is nooit te oud om te leren. Maar hier krijg ik de indruk, dat de meeste deelnemers hier nog nooit van Harari hebben gehoord en dat ook niet willen. Hij is al ruim 5 jaar één van de meest gevierde schrijvers. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. Dan krijg je toch wel eens iets van zo iemand mee, of je moet werkelijk onder een gigantisch gewapend blok beton leven. En zo iemand kwalificeren als prutshistoricus zegt meer over de schrijver zelf dan over historicus Harari. Harari is gesprekspartner van veel wereldleiders, maar bijvoorbeeld ook Zuckerberg en Gates.
   Ik zou me dood schamen en snel die boeken aanschaffen. Dat is geen enkel probleem. Ook lezen niet, want ze zijn in het Nederlands vertaald, naast 49 andere talen, en er zijn van elk boek meer dan 10 miljoen exemplaren verkocht.
   Meer info op: ynharari.com

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.