Proces tegen Julian Assange gestart! ‘Mijn uitlevering zou een doodsvonnis betekenen!’

Nu bijna een jaar na zijn arrestatie begint dan eindelijk het proces tegen de WikiLeaks baas Julian Assange. Critici van Assange zien dat als de perfecte gelegenheid voor gerechtigheid, Assange zou namelijk staatsgeheimen – en daarmee mensen – in gevaar hebben gebracht. Ook de typische verwijten dat Assange een Kremlinpion zou zijn, komt regelmatig voorbij. Ondertussen vrezen genoeg mensen voor de inperking van journalistieke vrijheden, mocht Assange worden bestraft. 

Rechts- en linksom geniet Assange veel steun, ook in Nederland kan hij rekenen op flink wat steun.

De Amerikanen hopen gretig op een uitlevering van Assange, ze proberen Assange nu al bijna een decennium lang op te pakken. De Amerikanen zijn niet blij dat Assange flink wat staatsgeheimen van de VS heeft uitgelekt, ook zijn ze niet blij aan de manier hoe hij mogelijk aan de gelekte documenten komt. Alle klokkenluiders waar Assange mee heeft gewerkt zijn al van hun bed gelicht of worden nauwlettend in de gaten gehouden.

Als de rechter oordeelt dat een uitlevering aan de Amerikanen nodig is, vrezen veel pro-Assange critici dat dit een doodsvonnis zal zijn. In Amerika zullen ze Assange hard aanpakken naar alle verwachting.

Is deze kwestie inderdaad zo belangrijk voor de toekomst van onafhankelijke en objectieve journalistiek of wordt Assange toch onterecht heilig verklaard? De meningen zijn hierover sterk verdeeld.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. Bullshit16

  Ook ik heb gemengde gevoelens het zijn staats geheimen die mag je zomaar niet naar buiten brengen ander zeids wat zijn staatsgeheimen tegenwoordig lijkt alles wel staatsgeheim dus ja dit is wel een lastige zaak
  Als dit een spionage zaak is dan moet i worden berecht spioneren mag nu eenmaal niet

  1. Brenda Welsh

   @Bullshirt16, inderdaad een lastige zaak, een zeer lastige zaak zelfs!

   1. Rompui

    De naam wel goed spellen brinta welsh hoor dat is wel zo netjes ofniedan W i m

 2. RvdBe

  Je breekt in in een computersysteem, gooit die gegevens op straat en noemt dat dan vrijheid van meningsuiting.
  Daar gaat ie terecht slecht mee weg komen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.