Autocraat Vladimir Poetin lijdt enorm gezichtsverlies. Van corona-ontkenner tot corona-deskundige in één week tijd: ‘Rusland ziet haar grootste crisis in jaren tegemoet’

Een week geleden keek heel de wereld nog jaloers naar Rusland. Verdomd, dacht men, die Russen hebben dat goed voor elkaar. Bij de eerste tekenen van het coronavirus in China gooide Rusland haar grens dicht, bij de uitbraak in Italië deed Rusland hetzelfde met haar grenzen aan de Europese kant. Vol trots en bravoure vertelde Vladimir het volk dat Rusland niks heeft te vrezen, de coronacrisis zal Rusland niet bereiken. Dit was een grove inschattingsfout.

Tuurlijk, veel mensen hadden zo hun twijfels bij de cijfers van de Russische overheid, hetzelfde geldt voor China – gelooft iemand de cijfers van China die ze openbaar hebben gemaakt?

Maar Poetin maakt wel een erg pijnlijke smakkerd. Vorige week wist hij nog vol trots te zeggen dat Rusland niks te vrezen had voor het virus. Het Kremlin had alles onder controle. Maar schijn bedroog, het Kremlin juichte te vroeg – of ze verborgen de waarheid à la Sovjetstijl.

Van het weekend stuurde Rusland – oprecht heel nobel en goed – tal van wetenschappers en zelfs een deel van het leger naar Italië om de Italianen te helpen met de lockdown en direct medische hulp te verschaffen. Uiteraard fantastisch dat de Russen dit doen! Toch zit er een grote ‘maar’ achter, want de Russen kampen nu met hun eigen grote problemen.

Gisteren erkende Poetin dan toch dat ook Rusland gevaar liep voor het coronavirus, het virus viel dan ook niet meer te negeren. Het aantal besmettingen steeg zo explosief de afgelopen dagen. Het Kremlin moest dan ook wel ingrijpen!

Vanmiddag sprak Poetin dan ook het land toe dat ook in Rusland de crisis is uitgebroken. Voorlopig worden de grondwetswijziging-verkiezingen uitgesteld, dit omdat Rusland mogelijk op een lockdown gaat.

Poetin lijdt hiermee gezichtsverlies, want de Russen zijn zeker niet dom.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. Bullshit16

  Kreet
  Ik vraag mij af wat je hier nog doet
  Je mag gerust vertrekken niemand houd je tegen.is er en ieder geval weer een afkraker minder.. doei

  1. Kretoloog

   Mijn stukje is verwijderd. Kennelijk was de auteur op zijn teentjes getrapt. Tja, hoe luidt het spreekwoord ook weer: “If you can’t stand the heat, stay out the kitchen”.

   En over afkrakers gesproken, daarmee wordt de 5-koppige redactie van DDS bedoeld? De afgelopen maanden moet ik het eerste positieve nieuwsitem hier nog tegenkomen.

   1. Lambieck

    Welkom bij de club van de man met het vlakgom.

   2. 777

    Kretoloog, degene die van harte reageert op de eeuwig gebande, laat je vooral niet tegenhouden om te vertrekken.

 2. Brenda Welsh

  Belofte maakt schuld. Poetin wil geen gezichtsverlies lijden. Zeker niet bij Popi Jopie Jo.
  Dit gaat dus door.

  1. 777

   Eeuwig gebande, en terecht!

 3. ikweetwatikwil

  Nou het zelfde gebeurde in Nederland, dat zijn we toch niet vergeten

 4. ikweetwatikwil

  Eigenlijk nog erger. Het virus kon zo binnen vliegen

 5. Jack Flash

  Raar stukje Bart. Als Poetin op zijn bek is gegaan dan is Rutte dat zeker.Poetin heeft in ieder geval nog de grenzen dichtgegooid.
  Wat zouden Nederlanders alleen daarom al blij zijn.

  1. Ab Infinitum

   Verwacht Putin illegale immigratie ? Nee toch.

 6. plakband

  Poetin is een verstandige realist.
  Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.
  Gezichtsverlies is een tekortkoming van kleine geesten, bv Timmerfrans.

 7. RvdBe

  In NL werd ook lange tijd gezegd dat het coronavirus niet naar hier zou komen, ik zie geen verschil.

  1. Fonz

   Het coronavirus is een hype

 8. Beukman

  Corona lijkt er bij wel meer dictators stevig in te hakken. Zo verkochten Bolsonaro aanvankelijk de grootste lulkoek en ook nog eens met de grootste stelligheid, en viel Orbán door de mand als antidemocraat.

  1. Thierry Trollinator

   Dat lijkt tot nu toe wel een constante te zijn inderdaad.

 9. Peetjoh

  Nou dan kunnen we nu zeggen dat ze echt allemaal gelijk zijn. Want in elk land deden ze net of het hun niet zou raken. Zelfs in China. Maar ook hier en in Italië en in Amerika. Dus putin is gewoon een mens net als alle andere wereld leiders.

 10. Caesar Lion Cachet

  LS…

  Bart wist natuurlijk al lang hoe het precies zat…
  Wat een rukker ben jij zeg !

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.