Bam! Geen 1,5 meter afstand in de supermarkt? €181 boete EN een WINKELVERBOD

Zo! Het heeft even geduurd, maar er wordt dan eindelijk echt (ietwat) doorgepakt. Stichting OverlastDonatie (SODA) laat namelijk weten dat er nieuwe handhavingsmaatregelen genomen kunnen worden in winkels. Coronatuig dat geen anderhalve meter afstand bewaart ten opzichte van andere klanten kan een boete krijgen van maar liefst 181 euro. En als de Tokkies werkelijk geen gehoor geven aan de afgekondigde coronamaatregelen kunnen  ze ook meteen een winkelverbod van een jaar krijgen.

Hop, die zit!

“Op verzoek van de detailhandel hebben wij deze aanpak ontwikkeld om winkeliers bij de handhaving van de coronamaatregelen te ondersteunen,” aldus Stichting OverlastDonatie (SODA) tegen VVD-huisblad De Telegraaf. “Het resultaat is dat ondernemers in handhavingssituaties de klant naast een winkelverbod een schadevergoeding van €181,- kunnen opleggen, zo hebben we met de politie afgestemd.”

Een prima maatregel, natuurlijk. Al die asociale types die zich weigeren aan de anderhalve meter afstand te houden spelen letterlijk met de gezondheid — en zelfs met het leven! — van anderen. Daarnaast kan een winkelier beboet worden als zijn klanten zich niet aan de coronaregels houden. Sterker nog, de burgemeester kan zelfs besluiten om de winkel in kwestie te sluiten. In dat geval kost het de winkelier dus niet alleen de gezondheid van zijn klanten, maar ook nog eens geld. Heel. Veel. Geld.

Wat er gebeurt is dit: als een achterlijke klant zich niet aan de regels houdt kan die meegenomen worden naar het kantoor waar hem vervolgens wordt uitgelegd dat hij de winkel door zijn wangedrag schade heeft berokkend. Die schade moet vergoed worden. Vervolgens wordt een schadeformulier ingevuld en kan de politie gewaarschuwd worden.

Zo. Dit moet die Tokkies toch afschrikken! En als dat niet zo is heb ik nóg meer goed nieuws: als coronatuig moeilijk doet kan de politie vervolgens een boete opleggen van 370 euro!

Het zou nog beter zijn als de boete 1.500 euro zou bedragen, maar goed, dit is beter dan helemaal niks. Nu is het wel aan winkeliers om eindelijk echt te handhaven! Pak ze maar aan, die coronatokkies die denken dat de regels niet voor hen gelden.

Volg mij op Twitter en Steun mij op BackMe.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. Kretoloog

  Totaal gestoord. Want 1,5 meter, 3 meter of 10 meter, het maakt allemaal geen moer uit. Nederland is knettergek geworden door hiervoor boetes te gaan uitdelen.

  1. AS210854

   Nederlanders die deze regels niet in acht willen nemen, die zijn knettergek.

   1. HelemaalDeKwijtWeg

    Wat zijn mensen toch makkelijk te manipuleren. Een paar weken corona propaganda en mensen zijn doodsbang. Als je je al druk gaat maken om zo’n klein risico dan zou ik ook maar niet in de auto stappen.

 2. Fonz

  Ze willen van Nederland een nog kouder landje maken..

 3. Meriadoc Brandebok

  Mooi zo.

 4. Limburgse Separatist

  “zo hebben we met de politie afgestemd.”

  Oh, dus een stichting is nu een wetmaker? Dat buiten de politiek om even de politie dirigeert? Nee? Ok. Die sneuzel met zijn Soda stichting moet massaal afgelikt worden.

 5. ikweetwatikwil

  Op papier klinkt het goed. Maar denkt Michael nu echt dat zo,n stuk vuil zich mee laat nemen naar het kantoor . Er zijn ,als ik naar reacties kijk, mensen die nu al uit hun dak gaan. En er zullen meer komen.

  Als antwoord op 1 van de reacties in een vorig artikel, het is goed dat artsen en verplegenden/verzorgers getest worden want wie zou anders hun werk moeten doen als ze besmet waren. Iemand als van Rosmalen die beweerd een verzorgende te zijn. Is vast ook getest.

  1. ervi

   Lockdown, testen, isoleren en behandelen. Dat was de way to go geweest. Kun je zelfs uit een virusB-film halen. Maar ja, geld gaat voor gezondheid.
   Overigens wordt alleen ziekenhuispersoneel getest. Verzorgingshuizen en verpleeghuizen hebben gelukkig hun deuren op tijd gesloten. Bewoners kunnen nu alleen worden besmet door medewerkers .Die worden door hun werkgever met klem verzocht vooral aan Social Distancing te doen. Wel paradoxaal dat men zich pas boven 38 graden temp ziek mogen melden. Beetje Russisch Roulette.

   1. ervi

    “”mag “melden. Voor de taalnazi’s..

 6. 777

  Een boete?

  Dikke onzin! Je kunt niet zomaar een boete opleggen.

 7. 777

  Coronafobie!

 8. C.A.Barstow

  Of die 1,5 mtr afstand werkelijk iets uitmaakt is de vraag.
  Houd je in ieder geval aan dit gebod, voor het zelfde geld maakt het wel degelijk iets uit,
  baat het niet dan schaad het ook niet.

  1. Kretoloog

   Die 1,5 meter maakt inderdaad helemaal niks uit. Ik heb er op zich geen probleem, maar boetes uitdelen hiervoor is waanzin.

 9. fusilier

  Bij de kassa schuift het steeds op met mensen die willen afrekenen. Dus iedere paar minuten adem je de deeltjes in van andere mensen.

 10. Piet51

  SODA heeft eerder eisen tot schadevergoeding (een boete kunnen ze niet opleggen) bij de rechter verloren, omdat het om vermogensschade moet gaan. Die € 181 is vooral bedoeld tegen onbetaald meenemen van producten of bijv. benzine. De vermogensschade is dan vaak beperkt (bijv. een pakje kauwgum, zakje snoep, verpakking vlees of volle tank) en de rest is bedoeld voor bestede tijd aan de dief. Dat laatste is geen vermogensschade zoals in de wet bedoeld en daarom eerder door de rechter afgewezen.

  Overigens betalen veel kruimeldieven die € 181 wel gewoon, niet wetend, dat ze het bij een rechter kunnen beperken tot de prijs van de meegenomen goederen. De proceskosten betaalt SODA dan. Of ze ook nog bestraft kunnen worden voor diefstal weet ik niet. Gezien de omvang van de diefstal lijkt me dat niet zo waarschijnlijk, want dat moet de politie regelen en die heeft wel wat beters te doen dan achter dat pakje kauwgum aangaan.

  1. 777

   Zo’n boete is inderdaad kansloos, ik zal dat ook nooit betalen! De wereld is in hypnose!

  2. 777

   “Of ze ook nog bestraft kunnen worden voor diefstal weet ik niet.”

   Diefstal moet aan voorwaarden voldoen:

   Het opzettelijk en wederrechtelijk (in strijd met het recht) meenemen/wegnemen van enig goed dat geheel of ten dele aan een ander toebehoort, met het oogmerk (doel) het zichzelf toe te eigenen.

   Om diefstal een voldongen feit te maken moet je dat eerst bewijzen. Dit doen ze in de winkel o.a. door ná de kassa iemand op te wachten die van een strafbaar feit (diefstal) wordt verdacht en hem/haar te vragen of alles is afgerekend. Zelfs dat is nog lastig want de klant is immers nog in de winkel en kan zich bedenken. Wanneer de klant volhoudt en na controle blijkt dat niet alles is afgerekend, dan nog kan de klant zich bedenken of verklaren dat hij/zij is vergeten het af te rekenen.

   Voldongen is het feit wanneer iemand buiten de winkel wordt aangehouden, dit moet worden meegedeeld, en wanneer is bewezen dat de klant iets wederrechtelijks heeft weggenomen. Daarna volgt de daadwerkelijke aanhouding, iemand mag onder controle worden gebracht, waarna direct de opsporingsbeambte wordt ingelicht en ontboden. Dit laatste is een voorwaarde omdat er anders sprake kan zijn van wederrechtelijke vrijheidsberoving.

   Als dit feit voldongen is dan volgt er een veroordeling, doorgaans in de vorm van een boete of een werkstraf.

   1. Heinz

    Bronvermeding s.v.p.

  3. Heinz

   Heel wonderlijk alles wanneer je het artikeltje over de Action erbij neemt. Een plastic tasje van 3ct.

 11. Baron von Munchhausen

  Enne in Amsterdam?
  Worden de “vrede-brengende” Moslim-Marokkaantjes ook aangepakt?

  1. Heinz

   “De huilende man” De wereld staat in brand en de Baron brengt Marokkanen in beeld.

 12. crimson1960

  Hoe zie ik dat voor me. Ik ben agent in iedere winkel die de boetes uit schijft. Of moet de winkelier dat zelf doen. En wie gaat die boetes innen dan. De winkelier ook.? Het zal me een zooitje worden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.