RIVM door het stof: intensive cares raken nu sneller vol met coronapatiënten, dankzij hun onjuiste rekenmethodes

Het RIVM heeft noodgedwongen een zogeheten ‘rekenmethode’ moeten aanpassen, omdat intensive cares in Nederland veel sneller vollopen dan de overheidsclub had berekend. Veel te laat, want gegevens dat de ‘gemiddelde ligduur van een IC-patiënt’ – waar het RIVM mee blunderde – te kort was ingeschat, waren al wekenlang beschikbaar.

In een nieuw artikel van het Parool valt vandaag te lezen hoe het RIVM pijnlijk geblunderd heeft inzake de coronacrisis. Ze hebben rekenmethodes gebruikt die niet deugden. Informatie daarover was vervolgens al wekenlang bekend, en de gevolgen van die miskleun worden nu gevoeld op de intensive cares van menig ziekenhuis. Die stromen nu veel sneller vol dan het RIVM voorzien had. Lekker dan:

“Tegen de NOS noemde Jacco Wallinga, de voornaamste rekenkundige van het RIVM, twee redenen voor de bijgestelde prognose: een grotere toestroom van coronapatiënten in de ziekenhuizen en een gewijzigde rekenmethode: waar eerder werd gedacht dat coronapatiënten gemiddeld tien dagen op een ic-bed liggen, gaat men nu uit van 23 dagen. Dat betekent een veel lagere doorstroming, waardoor ic’s sneller vol zijn. Als rekening was gehouden met een langere ligduur, waren strengere beperkende maatregelen – horeca, kantoren en scholen dicht – in Nederland mogelijk eerder nodig geweest.

De nieuwe rekenmethode roept kritische reacties op. Deskundigen waarschuwden al eerder dat coronapatiënten gemiddeld veel langer op de ic liggen dan andere patiënten.”

Vanuit de advocatuur en politiek wordt er onverbiddelijk gereageerd op het artikel. Strafpleiter Geert Jan Knoops wil dat iedereen stopt met het gebruiken van de rekenmethodes van het RIVM. Ze zijn onbegrijpelijk, vindt hij:

“Onbegrijpelijk dat men blijft afgaan op “rekenmethodes” van het RIVM. Al medio maart was op grond van gegevens uit China duidelijk dat de ligduur van een ic-patient in een ic-bed langer dan 10 dagen is.. Nu pas RIVM “stelt rekenmethode bij”… Vraag is nu: welke methode?”

Ook Arjan de Kok, fractievoorzitter van Forum voor Democratie in Gelderland, is uitermate kritisch. Hij hekelt het feit dat nog vóór de coronacrisis is afgelopen, het RIVM al lang en breed begonnen is met het maken van excuses:

“Verkeerde prognoses RIVM. Het ‘als’ begint al: ‘Als rekening was gehouden met een langere ligduur, waren strengere beperkende maatregelen – horeca, kantoren en scholen dicht – in Nederland mogelijk eerder nodig geweest.’”

PvdA’er Lodewijk Asscher heeft kritische Kamervragen gesteld.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. Bijenzwerm

  Kortom wat bij de meeste mensen allang bekend was en de NPO NRC welingelichte kringen en dat soort fakenews media gewoon word verzwegen geframed een andere kant belichten of gewoon keihard verzwijgen.

 2. Boudewijn Hummelinck

  Welke informatiebronnen gaven betere cijfers?

  1. Bijenzwerm

   @boudewijntje het huistrolletje is ineens geïnteresseerd in wat andere bronnen dan zijn fakenews bronnen.
   Jarenlang loopt hij hier iedereen af te branden en af te zeiken en voor gek te verklaren die andere bronnen als NPO NRC welingelichte kringen gebruikt(lees de hele wereld is gek behalve ik mentaliteit) en nu is meneer in eens geïnteresseerd in wat neutralere nieuwsbronnen.
   Ik zou zeggen succes met zoeken

 3. Kretoloog

  “Lodewijk Asscher heeft kritische vragen gesteld”.

  Laat me raden wat er dan gebeurd.
  1. De regering stuurt de vragen door naar Jaap van Dissel, directeur RIVM.
  2. Jaap verzint de antwoorden, met als rode draad dat zijn instituut geen enkele blaam treft.
  3. De antwoorden stuurt Jaap naar Minister Hugo de Jonge.
  4. De minister zet er zijn handtekening onder.
  5. En klaar is Hugo. Next!

 4. Boudewijn Hummelinck

  Meneer Gommers zei gisteren dat het in deze crisis nu verstandiger is je te richten op de oplossingen voor deze ernstige problematiek dan met de beschuldigende vinger te wijzen naar mensen die naar beste weten en deskundigheid in deze wolk van onzekerheid achteraf niet tot correcte ramingen kwamen.

  1. Kretoloog

   Je kunt het 1 doen zonder het andere te laten. Natuurlijk moet je werken aan oplossingen. Maar tegelijkertijd moet je ook kritisch kijken wat er is misgegaan.

   Er is in NL een cultuur van wegkijken. En zo is het heel normaal dat falende ambtenaren, bestuurders en politici blijven zitten en zo nog meer onheil veroorzaken.

  2. Bijenzwerm

   Boudewijn Hummelinck 7 minuten ago Beantwoorden
   Meneer Gommers zei gisteren dat het in deze crisis nu verstandiger is je te richten op de oplossingen voor deze ernstige problematiek dan met de beschuldigende vinger te wijzen naar mensen die naar beste weten en deskundigheid in deze wolk van onzekerheid achteraf niet tot correcte ramingen kwamen

   @ boudewijntje het huistrolletje op hoogtepunt van zijn domheid.
   Eerst tot op het bot ontkennen, cijfers ic bedden manipuleren, andere berichten van fakenews hierover die slechts bezorgd zijn en die juiste info van andere dan de zijne krijgen ,en vervolgens oproepen tot dit domme dieseltje wat hierboven staat iets met eengezind niet meer terug kijken RIVM vertrouwen.
   Toppunt van domheid niks meer niks minder.

  3. Bolland

   Voortschrijdend inzicht noemde je het gisteren toch?

   Bizar deze clowns, statistieken achteraf maken ze perfect, maar blunder op blunder en misrekening op misrekening, dan kun je je wel op oplossingen richten, maar in mijn ogen is oplossing RIVM absoluut niet meer serieus nemen.

   Gisteren werd nog verteld dat piek was geweest en er sprake was van dalende tendens, door weer zo n deskundige

   Het duurt zo gewoon veel langer, mensen op ic ook de zwaar zieken is oprekken van tijd(vaak lijden) plekken tekort na 10 jaar bezuinigen op gezondheidszorg.

   En dan van Rijn de grootste saneerder van allen de macht geven tja is vragen om een
   catastrofe, totale lockdown komt er aan

 5. Vee

  En de msm maar veren in de reet van Rutte blijven steken. Niemand die de vraag durft te stellen of ze niet vinden dat Wilders en Baudet misschien toch een beetje gelijk hadden en ook opvallend hoe beiden totaal uit de msm geweerd worden omdat ze bang zijn voor een “zie je nou wel”. En het npo stemvee rent massaal naar messias Rutte. (volgens hun eigen peilingen dan).
  En dan buitenhof zondag. Één constante stroom van suggestieve anti-Trump vragen aan de US ambassadeur, die hij overigens perfect pareerde zodat het enige wat overbleef was, de kritiek op de foto van trump en adviseurs die te weinig afstand hielden. Het is werkelijk te sneu voor woorden.

 6. Willem Bever

  RIVM en foute modellen en cijfers.
  Goh dat heb ik al eens meer gehoord……stikstof enzo.

  Het vervelende is dat diezelfde cijfers de basis zijn voor sommige draconische maatregelen

  In het bedrijfsleven zou zon adviesburo eruitgelazerd worden

 7. Piet51

  De rekenmethode is niet fout, maar één van de parameters moest bijgesteld worden. Dat die geschatte ligduur nu te laag blijkt te zijn, is zondagavond in Op1 uitgelegd. Nederland houdt er op een aantal punten eigen visies v.w.b. de gezondheidszorg op na. Dat maakt dat onze zorg de beste of op één na beste is in Europa en de kosten niet de pan uit blijven rijzen. Daarom hebben we minder ziekenhuisbedden, minder IC-plekken, kortere ligduur in ziekenhuis en IC. Onder normale omstandigheden wordt dit perfect gevonden, in de abnormale omstandigheden van vandaag betekent dat schipperen. Of het achteraf catastrofaal zal blijken te zijn, ik sluit het niet uit, kan nu nog niet gezegd worden. En men moet wel bedenken, dat deze situatie eenmaal per honderd jaar voorkomt.

  1. Boudewijn Hummelinck

   Het is nogal ergerlijk, Piet51, dat de mensen bij het RIVM die in deze totale wolk van onzekerheid dag en nacht hun beste expertise inzetten om ons naar vermogen te informeren over wat er mogelijk kan en moet gebeuren door onnozele apen van en op DDS met de wijsheid van de koe in de kont de grond in worden gestampt. Buitengewoon irritant en gênant.

   Natuurlijk worden er aannames geprikt die na afloop niet precies klopten, natuurlijk komen de modellen niet altijd uit en soms wordt er zelfs (O Gruwel!) een rekenfout gemaakt maar iedereen die er luidkeels commentaar op geeft weet minder en heeft ook geen alternatieve bron van informatie.

   Gelukkig laten Rutte c.s. zich er niet door van de wijs brengen.

  2. Fonz

   nee pietje vindt de rekenmethode niet fout nee de parameters bladiebladiebla “met de kennis van nu”

 8. Bes Tolen

  Piet51. De Nederlandse zorg is de op drie na duurste van Europa maar wat kwaliteit betreft staat Nederland lager.
  Het moet in Nederland veel beter. Er gebeurt, gebeurde heel veel onwettigs en verder is de controle (voorzorg) op veel wat de gezondheid moet beschermen heel slecht. Corrupt. Dat is nog altijd het gevolg van de massa immigratie en door instanties en particulieren (die zijn daar heel bedreven in en weten de -illegale- weg) gebruik van de zorg hier door vreemdelingen, grote aantallen.
  Zelf wilde ik niet meer bij en voor de schoreme overheid werken. Achteraf denk ik wel eens aan een vrouw directeur sociaal werk in een grotere gemeente. Ze stopte in 1980 (toen was ze 37 en begon een winkel. Ze wilde de verantwoordelijkheid niet voor de corruptie want zo zie ik dat. Dat werd toen expansief.
  Dat gedoe die corruptie ben ik al tientallen jaren zat. Het zootje kan me gestolen worden.

  1. Fonz

   Ja we betalen ons verplicht helemaal scheel..

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.