RIVM-baas Jaap van Dissel draait razendsnel: ‘Nee, we gaan toch NIET voor groepsimmuniteit hoor!’

Wat is RIVM-directeur Jaap van Dissel toch een ongelooflijke vieze man. Eerst zorgt hij er achter de schermen in samenspraak met premier Rutte voor dat Nederland voor een zogenaamde “groepsimmuniseringsstrategie” kiest, maar als mensen dan woedend reageren draait hij heel snel bij, en beweert hij dat dit niet zo is. Nee hoor, het is allemaal “framing” van boze media!

“[Groepsimmuniteit] is absoluut geen doel op zich,” aldus Van Dissel vandaag. “Dat is een beetje framing. Personen zullen nu eenmaal geïnfecteerd worden, ook in landen waar een lockdown is.”

Pardon? Dat is een beetje framing? Nee, mad scientist Van Dissel, dat is letterlijk wat premier Rutte in zijn toespraak zei op maandag. Hij legde uit dat er drie mogelijke strategieën zijn, en dat hij — in samenspraak met u — gekozen heeft voor groepsimmuniteit.

“Dat is wat deskundigen ons nu vertellen. En wat zij ons ook zeggen, is dat we in afwachting van een vaccin of medicijn de verspreiding van het virus kunnen afremmen en tegelijkertijd gecontroleerd groepsimmuniteit kunnen opbouwen,” aldus Rutte in zijn Mengelen-achtige toespraak. “Dat moet ik uitleggen. Wie het virus heeft gehad is daarna meestal immuun, net zoals vroeger met de mazelen. Hoe groter de groep die immuun is, hoe kleiner de kans voor het virus om over te springen op kwetsbare ouderen en mensen met een zwakke gezondheid. Met groepsimmuniteit bouw je als het ware een beschermende muur om hen heen. Dat is het principe.”

“Maar we moeten ons wel realiseren,” ging meneer verder, “dat het maanden of zelfs langer kan duren om groepsimmuniteit op te bouwen en in die tijd moeten we mensen die een groter risico lopen zoveel mogelijk afschermen.”

Japie liegt gewoon keihard. Rutte legde in zijn toespraak héél duidelijk uit dat hij en het RIVM samen gekozen hebben voor “groepsimmuniteit.” Dát was (en is) wel degelijk een doel op zich.

Trouwens, als dat niet zo was had Rutte de samenleving op lockdown gekozen — een strategie die hij nadrukkelijk verworpen in zijn toespraak. En voor mensen roepen dat wat we in de praktijk doen toch wel heel erg veel weg heeft van een lockdown: dat is flauwekul. In Spanje hebben ze een lockdown. Wat dat inhoudt? Wegversperringen, werkgeversverklaringen zijn benodigd om naar buiten te gaan, groepjes mensen die denken samen op straat te kunnen staan worden geconfronteerd door de politie en naar huis gestuurd…

Van Dissel is duidelijk bezig met damage control. Helaas voor hem trapt niemand daar in.

Volg mij op Twitter en Steun mij op BackMe (al voor 1 euro per maand ontvangt u dagelijks een exclusieve column!). 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

51 reacties

 1. ikweetwatikwil

  Wat is het een viezerik die van Dissel. En dan moet je Rutte geloven. Nee maar.

  1. Heinz

   Van Dissel moet Life boy zeep gebruiken, die ouderwetse oranje gekleurd. In de Amee was het een must achter de kookketels vroeger. @Fonz moet dat ook weten vanuit de gravendienst.

 2. ikweetwatikwil

  En dan vertellen dat andere landen niet echt op slot zijn. Dat zou dan een leugen zijn.

  1. Ab Infinitum

   Wat weet u van Kirbati en/of Tuvalu ? Op slot, niet op slot?

   1. Peetjoh

    Nou op die eilandjes is lockdown niet zo moeilijk.

 3. AnnaKlaver

  ‘toch een ongelooflijke vieze man.’
  Een onvolwassen reactie van de eigenaar van dit blog.

  1. Ab Infinitum

   Wat te denken van “Mengelen achtige” opmerking van redacteur uitgever ? Mengelen is trouwens verkeerd gespeld.

   1. Beukman

    “Mengele(n)” is zo over de top dat ik aanneem dat het satire is.

    1. Te Salutant

     Laten we dat hopen. Ik vrees van niet.

    2. Ab Infinitum

     Ja, verdraaid. Het zou een Grapperhausje kunnen zijn. Baudet

 4. jeki

  De stelling klopt ook niet : Groepsimmuniteit is ook helemaal geen doel, klopt, is ook nooit gezegd. Het is het MIDDEL om het doel te bereiken en het DOEL is dat de virusuitbraak onder controle te houden is!

 5. Beukman

  Het is inderdaad geen doel op zich. Het doel is om te voorkomen dat de zorg te maken krijgt met een gigantische piek in het aantal crepeergevallen.

 6. Peetjoh

  Je zal die van dissel zijn. Die was heerlijk rustig aan het wachten op zijn mooie ambtenaren pensioen. Krijg je dit lol. Die weet vast niet meer wat hij al gezegd heeft en nog gaat zeggen. Maar ja ons kabinet denkt ook het hele wereld milieu en klimaat te redden. Ze denken alle vluchtelingen ter wereld te kunnen helpen. Verbaasd me niks dat ze nu denken corona te kunnen verslaan. Het zou ook allemaal arrogantie kunnen wezen.

 7. ReJa

  En in de msm is ook niet iedereen even happy met de communicatie van het, hier door de minderheidsstandpunt-innemende-roependen dat het zulke specialisten zijn, rivm h**ps://www.msn.com/nl-nl/nieuws/binnenland/hoe-het-rivm-er-maanden-lang-helemaal-naast-zat/ar-BB11lP1r

 8. Piet51

  Wat is die Van Galien toch een ongeloofkijk vieze en te minachten man. Ik zou het met evenveel recht over hem kunnen zeggen zoals hij over Van Dissel doet. Ik doe het niet, want er is een heel belangrijk verschil: Van Dissel weet waarover hij het heeft, Van Galien heeft geen enkel idee.

  Van Dissel kreeg te weinig tijd om een complete toelichting te geven. Maar iedereen zou moeten kunnen begrijpen, als zo iemand tenminste even heel kort nadenkt, dat het uiteraard niet gaat om groepsimmuniteit. Net zo min als het gaat om het direct voorkomen van doden, zoals Rutte eerder al uitlegde. Doden zijn niet te vermijden. Groepsimmuniteit is slechts een middel, geen doel. En dat middel wordt versterkt door te verwachten vaccinaties en medicijnen. En dat middel zorgt ervoor dat de gezondheidszorg het aan zal blijven kunnen, zodat er op den duur minder doden vallen, omdat er tijd gewonnen wordt en bovendien Nederland a.g.v. die immuniteit veel minder kwetsbaar wordt. En dat blijft de beste aanpak met het meeste resultaat. In Wuhan, na de lock-down, worden de problemen minder, maar immuniteit is er onvoldoende. Dus de kwetsbaarheid blijft.

  Mensen als Van Galien blijven maar zand in de motor strooien in de hoop, dat die motor over niet al te lange tijd zal vastlopen. Maar het enige dat hij zal bereiken is meer steun voor het overheidsbeleid, geadviseerd door het RIVM.

  Van Dissel zei nog iets anders heel interessants. Hij legde uit, dat het RIVM een regie-organisatie is. Van Galien zal ook dat wel niet doorgronden, maar dat is een organisatie die anderen het werk laat doen en zelf slechts regisseert. Het RIVM koopt adviezen en informatie bij specialisten in en stelt daaruit haar advies samen. Ze worden dus gevoed door veel (Rutte noemde eerder het getal van 200) externe adviseurs. Diskwalificatie van het RIVM gaat dus samen met diskwalificatie van een grote groep adviseurs, die we niet kennen.

  Verder was het interessant te horen, dat het verschil tussen een lock-down en de Nederlandse aanpak heel subtiel is en vooral ook een kwestie van terminologie.

  1. Te Salutant

   Hear, hear!

   1. 777

    Eeuwig geband en uitgekotst.

 9. Ritter

  Het China-virus blijft een moeilijke zaak omdat er nog veel is wat we niet weten over het virus.

  Dus wetenschappers veranderen van mening en advies over het China-virus als er weer nieuwe informatie vrijkomt.

  Nu nieuw onderzoek blijkt dat het virus voor uren in de lucht kan blijven hangen.

  Kortom, er is haast geen ontkomen aan.

  1. Beukman

   Dus wetenschappers veranderen van mening en advies over het China-virus als er weer nieuwe informatie vrijkomt.

   Precies! Voortschrijdend inzicht, vaak een beetje achter de feiten aanhobbelen en proberen bij te sturen op grond van nieuwe inzichten, er zit niets anders op.. Gelukkig is Van Dissel een nuchter en bescheiden mens, en dat geldt ook voor Rutte.

   1. DidiMadloba

    Alleen politici houden – soms – voet bij stuk, ook tegen beter weten in.
    Zo zijn we bij voorbeeld tot ons vreselijke zorgstelsel gekomen, dat zo fraudegevoelig is dat het halve budget opgaat aan controle.

    1. Beukman

     Yep.
     Rutte is gelukkig een rasechte pragmaticus. Tegenstanders noemen het liever “opportunist”, en daar zit ook wel wat in.

    2. Willem Bever

     Of bedoel je dat het busget opgaat aan onze kanspareltjes dus alles GRATIS opsouperen

 10. Vit

  Laten we minstens 14 dagen wachten met een oordeel, eerst maar eens zien hoe dit uitpakt.

  1. Vit

   Als ik zie hoe mensen handelen zoals bijvoorbeeld latex handschoenen dragen bij winkelkarretjes (die iedereen vastpakt) doen we er zelf al van alles aan, bij Jumbo Wassenaar hangt overigens al jaren een dispenser voor antiseptische doekjes.

 11. Lambieck

  Baudet had een zeer interessante persoonlijke vraag aan J van Dissel:
  Hoe staat u tegenover onjuist verzonden tweets door het RIVM?

  Ik kan me deze vraag naar advies goed voorstellen.

 12. Kretoloog

  Doe effen normaal Van der Galien, met je “wat is die Van Dissel toch een ongelofelijke vieze man”.

  Van Dissel is een gerenommeerde wetenschapper, die alom in binnen- en buitenland respect krijgt vanwege zijn kundigheid.

  Als je wilt dat jouw DDS nog een beetje serieus genomen wordt, dan moet je niet van die achterlijke dingen gaan schrijven.

  1. Vit

   Eensch jawel.

  2. Te Salutant

   Hear, hear !

  3. DidiMadloba

   DDS serieus genomen? Dan hebben we het over héél lang geleden.

 13. Vit

  Met 17428732 wetenschappers hier in Nederland moet het helemaal goed komen.

 14. Vrijedenkert

  Al deze zogenaamde experts van het blanke patriarchaat weten er helemaal niks van!

  ht*ps://www.dagelijksestandaard.nl/2020/03/linkse-sjw-journaliste-gaat-totaal-door-het-lint-vreselijk-alle-corona-experts-zijn-witte-mannen-hoe-onuitstaanbaar/

  Beter experts uit de Schilderwijk te benoemen en het beleid door hun laten bepalen!

  ht*ps://www.dagelijksestandaard.nl/2020/03/islam-coronavirus-dodelijke-cocktail-in-schilderswijk-maatregelen-genegeerd-ziek-worden-is-allahs-wil/

 15. Beukman

  Ondertussen in het land van Putin:

  BRUSSEL – Russische media zijn een „aanzienlijke desinformatiecampagne” tegen het Westen begonnen om de impact van de coronacrisis via paniek en wantrouwen te vergroten. Dat staat volgens persbureau Reuters in een intern document van de EU-buitenlanddienst (EEAS). Het zou gaan om staatsmedia en andere pro-Kremlin kanalen, en verspreiding van boodschappen in het Engels, Spaans, Italiaans, Duits en Frans via Twitter, Facebook en Reddit.

  telegraaf.nl/nieuws/119977333/russisch-nepnieuws-over-corona-om-impact-te-vergroten?EMAIL_SK=SK3319375

  1. Peetjoh

   Nou gelukkig lezen we de Russische media niet. En om het wantrouwen te vergroten?. Boeie of die Russe me vertrouwen of niet.

   1. Beukman

    @Peet
    Jij snapt het niet. Die desinformatiecampagne vindt (ook) plaats in onze media. Google eens op trollenfabriek petersburg.

   2. Vrijedenkert

    Volgens de eigen Russische doctrine of het nou om oorlog, rampen of iets anders gaat telt een mensenleven minder dan het uiteindelijke resultaat!
    Veiligheid is iets wat de Russen niet heel erg hoog in het vaandel hebben en ook de corona zal hard toeslaan in Rusland zelf maar dat zal voor een groot deel onder de pet gehouden worden of gebagatelliseerd door overheid en media aldaar.

 16. van Urk

  Waar zouden we zijn zonder de Joodse reinigingswetten uit de bijbel toen Europa kampte met zware epedimieen als zwarte pest, cholera, pokken of Spaanse griep. Niemand begreep toen waarom de Joden zelden ziek werden . De Joden liepen voorop op het gebied van hygiëne en wisten wat rein en onrein betekende. De arts Balavignus voerde in 1348 alle reinigheidswetten door om de Joodse getto in Straatsburg smetvrij te maken van de pestepidemie. Afzondering van besmetting, handen en voeten wassen en de kennis welke dieren wel en niet opgegeten konden worden. Dus ook geen vleermuizen. Ook de kameel mocht niet gegeten worden omdat je besmet kon worden met trichinen maar ook met een gelijksoortige coronavirus zoals MERS. De mensen die tegenwoordig niets van Gods wijsheid willen leren noemen zich nu de specialisten.

  1. DidiMadloba

   Ik denk dat u het heeft over Chinezen, met hun vieze beestenmarkten.

   1. van Urk

    Daarom verbaast mij dat de Wereldgezondheidsorganisatie zich druk maakt hoe wij als welvarend land met de beste gezondheidszorg het virus willen bestrijden terwijl men niks doet met het tegengaan van het eten van vieze beesten en hoe smerig markten in bepaalde landen eruit zien!

    1. Peetjoh

     Inderdaad int ene land eten ze apen. Int andere land vleermuizen een beest zonder imuun systeem. Aangezien ’t vliegverkeer plat ligt die kanten op, stel ik voor het gelijk af te schaffen. Scheelt meer dan een virusje ook denk ik.

 17. DidiMadloba

  DDS denkt razendslim het RIVM te hebben betrapt op inconsequente uitspraken.

  De werkelijkheid is dat DDS te kijk staat voor zijn domheid, en aangeeft niets te begrijpen van het beleid.

  En DDS wauwelt waarschijnlijk alleen maar Baudet na, die wel zo slim is dat ik hem van kwade opzet verdenk.

  Het is een klassieke argumentatietruc: neem een onderdeel van het betoog van je opponent, blaas dat geweldig op en verwijt je opponent vervolgens onzin te beweren. De stropop methode.

 18. ikweetwatikwil

  In het land der blinden is éénoog koning van Dissel ( Rutte met zijn toespraak die eng was)

 19. Meriadoc Brandebok

  Wiki: “Van Dissel begeleidde meer dan 25 promovendi en publiceerde meer dan 280 wetenschappelijke artikelen, grotendeels over infectieziekten. Daarnaast schreef hij mee aan ruim 75 opleidingsmodules en boeken over infectieziekten.[1] Zijn expertises zijn in het bijzonder:

  afweerstoornissen
  klinische infectieziekten
  antibiotica en antibioticabeleid
  cellulaire immuniteit en intracellulaire infecties

  Prof. dr. Jaap van Dissel is lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.”

  Ach ja, wat weet Vsn Dissel ervan.

 20. Meriadoc Brandebok

  Rutte: “Dat leidt tot een beheerste verspreiding, onder groepen die het minste risico lopen.
  Dat is het scenario van onze keuze.
  Maximaal controleren betekent dat we proberen met maatregelen de piek in het aantal besmettingen af te vlakken en uit te smeren over een langere periode.
  Maximaal controleren betekent dat we proberen met maatregelen de piek in het aantal besmettingen af te vlakken en uit te smeren over een langere periode.

  Met deze aanpak waarin de meeste mensen alleen lichte klachten zullen krijgen, bouwen we immuniteit op en zorgen we dat de zorg het aankan.”

  Dus Rutte zegt niet dat het doel van de keuze is om een muur van immuniteit op te werpen, maar om de ziekte uit te smeren over een langere tijd, precies zoals Van Dissel aangeeft.

 21. Seneca

  @MvdG
  u wordt, door het links getijsem dat dit land naar de kl*ten helpt, wel gedoodverfd als de volgende Pot Pol. blijf ze van katoen geven want u heeft volkomen gelijk.

  1. ikweetwatikwil

   Mee eens seneca.

   1. Politiek Profeet

    Briefje van Jan aan pinokkio….duidelijk verhaal over van dissel en zijn knechten….wat een drama dat rivm..opdoeken ,zo snel mogelijk…

 22. C.A.Barstow

  Van Dissel?
  die kunnen wij gevoegelijk aanduiden als de roeptoeter van Rutte.
  Deze RIVM-directeur heeft zijn vet betaalde baan waarschijnlijk met boterzegeltjes bij elkaar gespaard.

  Ik heb ook zeer weinig tot geen verstand van de materie maar daar kom ik tenminste voor uit, laat deze roeptoeter dat alstublieft ook doen en geef die man een baan waarin hij geen gevaar meer vormt voor de samenleving.

 23. ervi

  Wat mij na een paar avondjes deskundige virologen aanhoren duidelijk wordt is dat ze allemaal de boodschap verkondigen dat het experiment Immuniteitsmuur veel levens gaat kosten. Het stoort mij bijzonder dat de te komen slachtoffergolf wordt weggezet als Collateral Damage.

 24. Drollevanger

  De groep immuniteit van Rutte en van Dissel duurt minstens 4 jaar voor het verwezenlijkt is, las ik net, en kost 80.000 extra sterfgevallen. Vooral ouderen.
  Dat ruimt mooi op voor de pensioenpot. Waar steken we dan die centen in? In het klimaat?
  Ik geloof tegenwoordig alles.

 25. Maurits Dekker

  Toen Rutte maandagavond vertelde dat we in Nederland voor de “groepsimmuniseringsstrategie” gingen heb ik geen Jaap van Dissel horen zeggen dat dit onjuist was.
  Pas toen de volgende dagen het protest los barstte zei hij dat pers en publiek aan het ‘framen’ was.
  Van Dissel moet gewoon toegeven dat hij een stuk onbenul is en uit zijn nek lult.

 26. Gerard46

  Goed dat deze man op “waarde” wordt geschat.
  Liegen is hem bepaald niet vreemd:
  https://www.zwartelijstartsen.com/zwartelijst_arts/dissel-j-van/
  En soort zoekt soort.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.