Zuid-Europese landen huilen vanwege blokkade Eurobonds. Plasterk slaat snoeihard terug: ‘Dit is misbruik maken van de crisis!’

Voormalig premier van Italië, Enrico Letta, is woedend dat Nederland het Europees noodfonds blokkeert. Volgens hem is er totaal geen sprake van een ‘transferunie’ of een ‘eenrichtingsweg’ wat betreft geld overdracht van Noord naar Zuid. Ondertussen vindt PvdA-coryfee Ronald Plasterk het schandalig dat Zuid-Europa doet alsof hun neus bloedt om zo direct oude schulden weg te poetsen.

Plasterk moet het niet zo hebben van de emoterreur van Zuid-Europa, want de eurobonds zijn er niet om Italië of Spanje te helpen met het coronavirus, nee Zuid-Europa zal dit vooral gebruiken om hun eigen schulden weg te poetsen.

Ondertussen komen de Italianen met een heel sneu verhaal op de proppen. Ze hadden ooit veel vertrouwen in Rutte, maar wat hij nu doet, dat kan en mag niet volgens de Italianen.

‘Ik had als premier een geweldige relatie met Rutte’, zegt Letta. ‘Ik zag hem als iemand die pal voor de Europese waarden stond, iemand die bereid was naar oplossingen te zoeken. En juist daarom, omdat ik weet wat voor persoon hij is, roep ik hem nu op in te zien dat niemand een aalmoes vraagt aan Nederland. Italië, Spanje, geen enkel land vraagt of ze extra Nederlandse euro’s mogen uitgeven. We vragen simpelweg tot een gezamenlijke Europese oplossing te komen. We vragen of we deze crisis samen te lijf kunnen gaan.’

Ondertussen ligt ook minister Hoekstra onder vuur in Zuid-Europa. Zij vonden de ‘laatdunkende’ opmerkingen van Hoekstra walgelijk. Als dit de houding is van Nederland, dan is er mogelijk geen toekomst voor de EU. Door dit soort ‘fratsen’ meent Letta dat het anti-EU sentiment alleen maar gaat groeien.

‘Italië is na de twee crises – de financiële- en de vluchtelingencrisis – een land dat in tweeën is verdeeld. De helft van het land is sindsdien zeer anti-Europees omdat ze gelooft dat ze in de steek worden gelaten zodra er iets misgaat. Dat sentiment zal de komende tijd met gigantische passen tegelijk aan terrein winnen.’

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. Maurits Dekker

  Ronald Plasterk heeft zichzelf opnieuw uitgevonden.
  De nieuwe Plasterk heeft beduidend meer gezond verstand dan de oude.
  Bravo Ronald!

  1. Heras

   Waarom moeten we blijven betalen voor klaplopers. Is het zuid europa niet, dan zijn het andere kansenparels die al jaren bedelen.
   De hele wereld bedelt en wij maar dokken.
   Nederlanders stonden bekend als “gierig”. Ondertussen zijn we nettobetalers en zijn wij nog steeds, koplopers in het onderhouden van zendingsprojecten. Maar dat wordt even vergeten.
   Onze enige redding is een nexit.

  2. hans-e-pans

   Dat komt natuurlijk omdat hij nu niet meer naar de pijpen hoeft te dansen van de beste minister president van na de tweede wereldoorlog.

 2. Seneca

  premier Letta? wie is dat? de man is geen premier van een partij die door het Italiaanse volk is gekozen. Letta is een zetbaas van Brussel met de zegen van Merkel en Macron, die op hun beurt, de werkelijke dictators van zowel Duitsland en Frankrijk en dus van Europa
  zijn. evengoed schandalig dat ene Merkel die tijdens haar verblijf in Oost Duitsland, zij is met haar grefopapa naar Oost Duitsland geëmigreerd en daar leidster van de oostduitse agitprop was, nu de baas speelt in Duitsland en Europa. de teloorgang van een continent is nog nooit zo duidelijk geweest.

 3. Meriadoc Brandebok

  Dit is inderdaad misbruik maken van de coronacrisis. Als Zuid-Europa werkelijk Europese solidariteit wil, had men wel gevraagd om medische hulpmiddelen, artsen en medicatie van de minder zwaar getroffen landen, opdat de druk op de Italiaanse begroting daardoor kan worden verlicht. Daar was Noord/West-Europa best voor te porren geweest. Maar de dubbele agenda van Zuid-Europese landen is het Westen geld aftroggelen. Daarom is de harde opstelling van Nederland en Duitsland volstrekt begrijpelijk.

  1. Fonz

   maar occult fantasietje praat als islamistische eurofiel met 2 mondjes, occult fantasietje wil niets liever dan 1 EU en dat Nederland al haar soevereiniteit opgeeft en Nederland al haar geld naar de EU brengt…

 4. Peetjoh

  De vluchtelingen crisis haha. Je eigen schuld Italië je had ze met bootjes en al af motten schieten ipv naar je land te halen. Griekenland idemdito de burgers trappen de bootjes terug maar de regering roept kom maar

 5. ET007

  Pure chantage vanuit Zuid Europa. En dat is het probleem: we mogen geld blijven pompen en op het moment dat we zelf problemen hebben en geen geld pompen dan is het crisis binnen de EU. NEXIT!!! Snel!

 6. Duckday

  We moeten zo snel mogelijk uit de EU en EURO deze landen zijn klaplopers en teren op andermans zakken
  Stem PVV of FvD daarna exit.
  Dit monsterverbond is de ondergang van NEDERLAND
  Breek het kartel

 7. van Urk

  Van mij mag de corona nog wel een tijdje blijven nu ik dit lees.🙂 Wat lijkt het mij fijn om zuid-Europa en de EU gedag te zwaaien.👋🚣

 8. Cootje

  Geweldig dat het precies zo uit gaat komen als voorspeld in januari , eerst de onderschatting Corona met zijn gevolgen dan mij voorspelling keiharde recessie en nu mij voorspelling sloop ondemocratische gedrocht de Europese unie , voort gebracht dat na een zware Corona en recessie in de noordelijke Staten waar ook een grote werkeloosheid heerst geen solidariteit meer bestaat Voorde zuiderlijken lanterfanters .die hun leven leven op de pof hebben geleefd en hun economieën voor eenderde zwart hebben gefinancierd en hun schuld proberen af te schuiven op werkers die tot hun 67ste moeten blijven werken terwijl zei betaald uit hun oplopende schuld hun pensioen met hun 62 ste krijgen , prostitutie is legaal in nederland maar je gaat toch niet op je rug liggen voor een zuid Europeaan dus wordt en is het tijd op dat Europese bolwerk in Brussel te slopen , is jammer dat we daarvoor een hoop doden met Corona voor nodig hebben een hoge werkeloosheid met een gigantische recessie , maar mensen moeten het eerst slecht hebben om te kunnen veranderen en zeker de Nederlanders die denken dat met polderen de buurman het wel opknapt , einde van het jaar een harde brexit en Brussel ligt omver wij steunen eerder de Engelsen die hun rekeningen betalen en niet op de pof leven 2021 wordt een bijzonder jaar . We krijgen wel allemaal de rekening van een verdeeld Europa maar scheiden is korte pijn .

 9. Cycle25

  Als dit de houding is van Nederland, dan is er mogelijk geen toekomst voor de EU.

  De waarheid als een koe, dreigen met een toekomst door siësta praatjes makers, Zuid Europa gedraagt zich als een bedelaar, wil alleen geld en geen middelen, afscheid is nabij.

  1. RvdBe

   Heeft die Plasterk ineens het licht gezien, of voert ie wat anders in zijn schild, een infiltratie poging van links in FVD?
   Voorlopig vertrouw ik hem niet.
   Verder hopen dat de eu klapt op deze crisis, met wat hulp van Rusland en China.
   Daarna gelijk de NAVO met betrouwbare partners op volle sterkte brengen zodat de Russen en Chinezen zich geen illusies gaan lopen maken.

 10. Cootje

  De liegende ondemocratische politici hebben een 20 jaar stand kunnen houden met hun leugens en de bescherming van de multinationals , / let op die worden na een zware Corona crises gewoon met belastingcenten in het leven gehouden/ en alle middenstanders zijn dadelijk failliet , Corona gaat duidelijk het verschil laten zien tussen dubieuzen politiek in Brussel die er niet zitten voor hun bevolkingen maar voor hun topbanen en hun buitensporige vergoedingen vraag net maar aan Sophie in ‘t veld . Dat ondemocratische zooitje moet gesloopt worden . En daar zijn Corona harde recessie hoge werkeloosheid een uitstekende hulpmiddel voor , met de aankomende verkiezingen in 2021 moeten we het zooitje daar op de knieën krijgen , voor echte veranderingen Heb je vaak orthodoxen gebeurtenissen nodig wil een mens veranderen in zijn mening

 11. Fonz

  Harde praat voor de bühne, uiteindelijk zetten ze toch de handtekening bij het kruisje, want ja het is immers toch niet hun geld…

 12. Cootje

  Het Corona virus tast wel het lectoraat aan van de oude politiek , oudere mensen zijn vergevensgezind aan de christelijke partijen wegens de misbruiken in de kerken , hun papa en mama stemde altijd op de rooie socialisten en hun tekende ook altijd nog bij dat kruisje , het MKB heeft altijd gedacht dat het bij de miljonairs vereniging de VVD hoorde terwijl dat feitelijk alleen een vereniging is voor multinationals . Terwijl Wilders en Baudet populair zijn bij de schooljeugd en die hebben de toekomst . Dus na Corona krijgen de gevestigde oude politiek het moeilijk , en vooral als Rutte zijn kroonjuwelen gaat weg geven aan Zuid-Europa . Dan hoef zijn partij niet meer mee te doen met de verkiezingen in 2021

  1. Politiek Profeet

   Tijdens de coronoacrisis en erna zullen bij veel mensen de schellen van de blinde oogjes gevallen zijn.
   Dan is er eindelijk een eind gekomen aan de vazalpartijen van brussel, de lakeien en beftekkels ala rutte.
   Nieuwe open politiek van o.a. de PVV en het Forum.
   De restanten van de oude gevestigde wanorde mogen bedelen voor een zitplaatsje achteraf, figuren zoals omzigt van het cda die soms helder uit zijn blinde oogjes kijkt.
   Uit de eu, terugkeer van een systeem zoals de EEG was…..zelf bepalen, zelf beslissen en vooral zelf nadenken en besturen…hebben wij door de eeuwen heen niemand voor nodig gehad…

 13. yellow thread street

  Het is eigenlijk tragisch om te moeten zeggen, maar het corona-virus is eigenlijk de trigger die er voor zorgt dat onze ogen eindelijk open gaan.
  Zuidelijke landen in de EU hebben jarenlang structureel alle hervormingen met als doel de begrotingsnormen te halen in de wind geslagen.
  Jarenlang hebben ze geprofiteerd van onze netto bijdrages aan Brussel en deels op de pof geleefd van ons geld.

  En nu zitten ze in de shit, en wat doen ze dan, uitgerekend wordt Nederland geschoffeerd omdat we niet aan de Euro Bonds willen.
  Vergeet echter niet, Duitsland is ook fel tegen, net als andere nettobetalers, om over de Oostblokland maar niet te spreken, maar uitgerekend zijn wij de hoofdschuldige aan alles.
  Rutte is de gewilde trekpop die graag naar de pijpen danst van Brussel en overal blind tekent.

  Je ziet het door de jaren heen, éénheid is er niet, elk land blijft haar eigen regels hanteren, nu ook met het corona, elk land heeft haar eigen beleid, misschien maar beter ook.
  De EU is een zandkasteel gebouwd op drijfzand, het is niks, het was niks, en het zal ooit nooit wat worden.

  En uitgerekend nu laat Noutje W., de voormalige DNB baas van zich horen.
  Pas op met deze enge gast, hij heeft ons vorige eeuw onder vals voorwendselen en leugens de Euro door de strot geduwd.
  Hij heeft het later ook gezegd, met de kennis van nu was het misschien toch niet zo’n goed plan.

  De E.E.G. was helemaal niet zo verkeerd, toch een bepaalde vorm van samenwerking, elk land haar eigen munt, en als het ergens misging kon een land haar eigen munt devaluren.
  Laten we toch oppassen, Euro Bonds zullen ons financieel ruineren en op dit moment geldt, alle hens aan dek om het corona-virus uit te bannen.

  De schade aan ons land zal fors zijn, we moeten al het geld nu binnenshuis houden, vele ondernemers staan op het randje, we zullen een gitzware periode krijgen, en als ik voor zover mogelijk in kan schatten dan mogen we ons in de handen knijpen als het normale leven na de zomer weer een beetje op gang zal komen.

  Vergeet het niet, ondernemers bieden werknemers een baan en salaris, de basis van economische groei.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.