CBS: ‘Weer 2000 mensen meer overleden dan gemiddeld’

De fors hogere (gemiddelde) sterftecijfers van de laatste paar weken, zet nog steeds door. De week van 6 tot en met 12 april (week 15) telt namelijk ook zo’n 2000 sterfgevallen meer dan het gemiddelde van afgelopen jaren, net als de vorige weken. Gemiddeld 5000, tegenover 3000 in diezelfde weken in de jaren ervoor.

Volgens CBS-socioloog Tanja Traag is de sterfte daarmee twee keer op rij ‘ongeveer gelijk’, wat volgens haar zou kunnen duiden op een plafond. Maar na kanttekeningen te hebben geplaatst bij deze (met ruime marge) geschatte sterftecijfers, zegt ze iets opmerkelijks:

Toch is het ook opmerkelijk dat de sterfte nu gelijk blijft, want normaal gezien gaan de sterftecijfers omlaag als het weer warmer wordt. Traag: ,,Door corona is de sterfte nu nog steeds hoger dan gemiddeld, normaliter gaat de sterfte nu omlaag.’’

Volgens mij is het zo dat sterftecijfers juist omhooggaan bij warmer weer, voornamelijk door uitdroging bij ouderen. Maar ik denk dat ze specifiek de periode bedoelt wanneer het warm wordt, niet wanneer het al een tijd (flink) warm is. In dat geval lijkt het mij niet zo vanzelfsprekend dat er sprake kan zijn van een plafond. Het sterftecijfer voor deze week bestaat (zoals altijd) weliswaar uit allerlei categorieën sterfgevallen, waar corona er slechts één (grote) van is, maar dat helpt de onderbouwing niet. Het sterftecijfer is dan namelijk relatief nóg veel hoger.

Van die 2000 sterfgevallen meer dan gemiddeld, is een deel waarschijnlijk een normale verhoging. Mensen sterven natuurlijk niet exact volgens de gemiddelden. Een groot deel komt natuurlijk direct door corona (RIVM cijfers + CBS schatting), maar een onbelichte factor is het aantal mensen dat (uit angst?) thuis is gebleven, maar wel zorgbehoevend was. Daarvan kun je redelijkerwijs vermoeden dat ze niet hadden hoeven sterven, maar kun je niet met harde bewijzen aantonen dat dit indirect door corona is gekomen. Ik denk dat het altijd een blinde vlek zal blijven voor als we de schade proberen op te meten.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. Kretoloog

  De oversterfte in het griepseizoen 2019/2020 gedraagt nu ongeveer 4500. Minder dan de helft nog maar van de oversterfte van het griepseizoen 2017/2018, want dat kwam uit op ruim 9400 doden.

  Kortom, Corona zal er nog een paar tandjes bij moeten zetten om 2020 op de eerste plaats te laten eindigen.

  1. hans-e-pans

   Vrijwel elke oudere, de 75++ en 80++ die nu en de komende tijd komen te overlijden, daarvan zal het overlijden worden toegeschreven aan Corona of Covid-19.

   Nu ben ik nog geen 70++ dus ook nog geen 80++, maar ik weet nu al wel wat er op/in mijn overlijdingskaart of overlijdingsadvertentie zal komen te staan.

 2. Boudewijn Hummelinck

  Er blijven hier reaguurders stug volhouden dat Corona niet ernstiger is dan een ferme wintergriep.

  Dat zijn meestal dezelfde mensen die zeker weten dat de klimaatcrisis een hoax is, dat Rusland geen bedreiging vormt, dat we zo snel mogelijk een Nexit moeten realiseren en dat we het beste Wilders of Baudet als premier van dit land kunnen kiezen.

  We zijn een hoogontwikkeld land maar onnozelen houd je altijd.

  1. Seneca

   @lummelhummel
   waarom lazerstraal je niet van dit blog. je bent totaal uit gescheten met je betweterig en stom commentaar.

  2. Rammstein

   Corona is niet ernstiger dan een ferme wintergriep, de klimaatcrisis is een hoax, Rusland is een goede buur, een Nexit is het mooiste wat ons te wachten staat en Wilders is de beste premier voor dit land.

   Wist je allemaal niet, toch? Wees eerlijk!

   1. Antiglobalist

    Rammstein

    Afgezien van dat jij Wilders de beste premier noemt, ben ik het met je eens.
    Bij mij komen Wilders en Baudet op een gedeelde derde plaats na Hiddema en Bosma.

   2. Boudewijn Hummelinck

    Q.e.d.

    Tegen onnozelheid is geen kruid gewassen.

    1. Antiglobalist

     Mooi dat je jezelf in de spiegel ziet, BH.

  3. Kretoloog

   Als de feiten niet stroken met de vooropgezette meningen, ja dan grijpen sommige reaguurders naar ad-hominem redenaties.

   Overigens denk ik dat Corona het uiteindelijk wel gaat winnen. Dankzij de wekenlange afwezigheid van beschermingsmiddelen in verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg. En daarmee kan de schuldvraag gevoeglijk op het bordje gelegd worden van de regering, in het bijzonder de minister van Volksgezondheid (Hugo de Jonge alias Huug uut Bru).

   1. Burak

    Het kan ook te maken hebben met de “uitdunning” van Thierry Bauder op een natuurlijke grondslag.

 3. Ritter

  Nu Live. U kunt vragen stellen

  FVD Journaal #12 – LIVE Q&A!

  h**tps://www.youtube.com/watch?v=v3dUfviVnaM

 4. lotje

  He,de andere leugenaars zegt ook even weer wat.

 5. Antiglobalist

  Sinds wanneer gelden bij geschatte doden als feit? Kennis is gebouwd op feiten, niet op aannames. Aannames zijn trouwens wel een geschikt middel om angst mee te zaaien.

 6. marianne71

  Mensen, hoe moeilijk is het om het CBS te raadplegen?

  ‘Volgens mij is het zo dat sterftecijfers juist omhooggaan bij warmer weer, voornamelijk door uitdroging bij ouderen’. Nee dit is niet zo, check de cijfers van het CBS maar. Sterftecijfers zijn de eerste maanden van het jaar het hoogst.

  ‘Er blijven hier reaguurders stug volhouden dat Corona niet ernstiger is dan een ferme wintergriep.’ Check de sterftecijfers van het CBS voor 2018.

 7. Bockbeer

  Opmerkelijk dat niemand meer sterft aan griep, maar alleen corona.

  1. Seneca

   @bockbeer
   niet alleen aan griep maar sinds de Chinese griep zijn er geen overlijdensgevallen gemeld van kanker, als, hart-en vaatziekten, herseninfarcten, verkeersongevallen en de ongelukken in huis en tuin. als de Chinese griep is uitgewoed, komt niemand meer te overlijden.

 8. Burak

  Het lijken wel de Frontberichten van NPO-1

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.