De economie moet NU OPEN! Economische schade wordt anders veel groter dan corona ooit kan aanrichten

De afgelopen twee maanden zijn virologen, medici, onderzoekers en IC verzorgers voortdurend aan het woord geweest. Zo, nu mogen wij, economen, ook eens wat roepen. Er is ruim voldoende stof om commentaar op de gang van zaken te geven. Minister Wopke Hoekstra gooit al z’n financiële wapens in de strijd om de schadelijke effecten voor de economie te mitigeren. We houden ons hart vast of dit goed gaat!

We gaan een diepe recessie in met een economische krimp van 7,5% volgens het IMF, hetgeen het zwartste scenario van het Centraal Planbureau licht overtreft. Het IMF onderschat traditioneel de economische groei zowel naar boven als naar beneden in 56% van de gevallen. We moeten er dus ernstig rekening mee houden dat de economische groei dit jaar nog lager uitkomt. Ik ben al twee maanden geleden uitgegaan van – 10% krimp, dat lijkt me nog steeds een veilige schatting.

De staatsschuld loopt op van 48% naar 65% (489 miljard) en overtreft daarmee het plafond van 60% van het BNP. Vergeleken bij de Zuid-Europese staatschulden is 65% van het BNP nog uiterst bescheiden. De EU staatsschuld ligt gemiddeld op 84% van het BNP. Het Financieele Dagblad constateert onjuist van dit ons “een buffer oplevert van 300 miljard”, hoe idioot kunnen we worden om het verder naar dat percentage te laten oplopen. Over de staatsschuld zegt Hoekstra: “de enige zekerheid die we hebben is dat deze zal worden bijgesteld.” In welke richting zegt hij er niet bij, maar ga er maar van uit dat dit in een ongunstige richting zal zijn.

Het begrotingstekort loopt angstaanjagend op naar 12%, terwijl de EU norm maximaal 3% bedraagt van het BNP.

De crisis slaat een gigantisch gat in de begroting door de gigantisch oplopende overheidsuitgaven – de noodmaatregelen kosten nu 20 miljard – , de slinkende belastinginkomsten en de economische krimp. De geplande overheidsuitgaven blijven in tact: aanpak van ondermijning, compensatie van ouders in de toeslagaffaire, structurele tegenvallers op de onderwijsbegroting, bestrijding van stikstof en CO2 uitgaven. De oorspronkelijke kosten van noodmaatregelen zijn nu al achterhaald: loonsubsidies, bijstand voor ondernemers en zelfstandigen, uitstel van belastingen of afstel? Wat moet worden afgeschreven op de vorderingen? Wat zijn de verliezen op staatsgaranties?

Wat gaan we doen met KLM heer Hoekstra? Hoekstra heeft al een investering van €744 miljoen als een half miljard verjonast. Gaat daar nog meer bijkomen op kosten van onze dappere belastingbetalers? Doet u twee tot vier miljard naar deze luchtvervuiler? Is daar rekening mee gehouden? Gaat het ondersteuningsbedrag van deze kansloze onderneming oplopen naar zeven miljard? Donkerrode lamp!

Last but not least: wat zijn de afdrachten aan de EU? Daar is al veel over te doen geweest en de vraag is hoe Mark Rutte en Wopke Hoekstra voet bij stuk gaan houden. Gaan jullie tegemoet komen aan het gejengel, het gedreig van Zuid-Europese landen? Landen die intern geen enkele solidariteit met elkaar tonen? Enige ruimte om hier wat extra’s te doen is er überhaupt niet. Hoekstra vermeldt: “de crisismaatregelen die in Brussel bedacht worden zullen een opwaarts effect hebben.” Dat is een eufemistische uitdrukking voor “het zal de spuigaten uitlopen.

Hoe moeten de huidige conditie van de Nederlandse staatsfinanciën beoordelen? Twee woorden: bar slecht. De ruimte wordt nu volledig opgesoupeerd. Mocht er nog een financiële klap komen dan is het “jammer, maar helaas”. De kredietcrisis van 2008/2009 had als gevolg een begrotingstekort van 5%. Daar schrokken we toen al enorm van want het plafond was 3%, nu gaan we naar 12% met enkel zicht op nog hoger.

Het duurde vanaf 2008 tot 2012 totdat de overheidsfinanciën weer op orde waren met lastenverzwaringen en bezuinigingen. Bezuinigingen waren er onder meer op de zorg (!!), onderwijs en lagere ambtenaren. De economie vertoonde sindsdien geringe groei ondanks de ultiem lage rente die met kracht door ECB-directeur Mario Draghi kunstmatig omlaag werd geduwd ten behoeve van zijn bloedeigen Italië. De noordelijke EU sputterde wat tegen, Klas Knot mompelde de af ten toe iets in de trant van – parafraserend – “dit is niet goed.” Nu zitten we met de gebakken peren: het rente-instrument is bot en onbruikbaar.

Dus het duurde lang voordat de financiële crisis verwerkt was. Rutte zegt dat die 2008/2009-crisis een langdurige was en de coronacrisis nu een kortstondige krimp zal opleveren: “We zullen als samenleving verstandig en met alle noodzakelijke maatregelen de schade beperkt kunnen houden.” Ik mag het met hem hopen! Heeft onze premier daar gelijk in? Het is begrijpelijk dat hij teksten aflevert als “houd er de moed maar in en houd vol!”

Maar als we eerlijk zijn dan moeten we constateren dat Hoekstra nu alles inzet om de economie overeind te houden. Terecht, maar gaat hij nu niet wat al te drastisch te werk? Bedenk dat de overheid een bar slechte ondernemer is en nu met miljarden strooit om rijp en groen overeind te houden. Enige analyse over kredietwaardigheid – zoals banken plegen te doen – is er niet bij. Een begrotingtekort van 12% (€92 miljard) is ridicuul want de huidige onzekerheid is megagroot, zoals Hoekstra zelf toegeeft.

Ik vind het buitengewoon onverstandig om nu al het geld wat je in je portemonnee uit te geven. Als corona 2.0 zou toeslaan heeft hij geen wapens meer in handen. En zoals gezegd: de rente is al achterlijk laag, dus een rentedaling nog verder in het negatieve ter vermeende stimulering werkt averechts. Bij nog verdere monetaire verruiming bereiken we het ‘point of no return.’

De EU is daar al hard naar op weg: Brussel kent geen grenzen en kijkt vooral onze kant op. Kortom, we moeten niet alleen ons hart vasthouden wat betreft corona, maar vooral wat dit aanricht op onze financiën en economie. We gaan langs het randje en er nu zelfs overheen. Het is niet voor niets dat onze lieve belastingbetalers zo krom lopen!

Tot slot een paar opmerkingen. Wat mij opvalt is dat we niets horen over enige salariskrimp bij de 915.000 ambtenaren die Nederland rijk is. Kunnen we daar niet enige bezuiniging laten plaatsvinden? Al was het maar uit solidariteit met allen die nu enorm financieel getroffen worden? Ambtenaren houden zich angstvallig koest en hopen dat de gifbeker aan hen voorbij zal gaan.

Voorts valt mij op dat tijdens de bijna tien jaar lange regeerpriode van Mark Rutte deze voortdurend in het teken heeft gestaan van méér welvaart en ondersteuning van het grootkapitaal. Denk alleen al aan de dividendbelastingaffaire. Het woord ‘welzijn’ kwam in Rutte’s vocabulaire niet voor tot onze schade en schande. Breek me de bek niet open over de verloedering die tijdens zijn regeerperiode in Nederland heeft plaatsgevonden. De rapporten van ondermeer WRR en Onderwijsraad en SCP staan er bol van, hoewel genegeerd door onze politiek-correcte medemensen. ‘Economische groei’ en nog eens economische groei, daar ging het bij Mark Rutte enkel om, technocratisch tot en met. De gevleugelde uitdrukking van deze charmeur was voor mensen die hem visieloosheid verweten: “Als je visie wil, dan moet je naar de opticiën.” Dat hebben we dus geweten. We zitten nu op een punt dat we de economie amper meer op de rails kunnen houden en ondernemers snakken naar het opgaan daarvan. Maar nu zegt Rutte – parafraserend: we blijven nog dicht ten behoeve van ons welzijn. Niets is zo veranderlijk als de mens!

Laatste opmerking: de situatie waarin de westerse wereld verkeert is veel ernstiger dan de meesten doorhebben. De werkloosheid in de Verenigde Staten schiet van 3,5% vóór corona naar 25% tijdens corona. De werkloosheid van Nederland kan op 10% of meer uitkomen. Hoe dat plaatje er voor Zuid-Europese landen er uit gaat zien, daar wil ik liever niet over nadenken: dramatisch. Dit is een crisis die veel erger is dan de kredietcrisis en het erge is dat de beschikbare monetaire en fiscale middelen bot zijn geworden. Aan de Europese Unie hebben we helemaal niets, met een wanhopige euro in ons midden. Waar gaat dit heen? Niemand die het weet, maar ik weet wel één ding: DE ECONOMIE MOET NU OPEN. GEEN MOMENT MEER WACHTEN. ANDERS WORDT DE ECONOMISCHE SCHADE VEEL GROTER DAN CORONA OOIT KAN AANRICHTEN.

Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

43 reacties

 1. Waldorf_en_Statler

  Een tip voor Frits: hvds.nl/tips-en-trucs/kort-en-bondig-schrijven/

  1. weer woord

   Als het te moeilijk voor je wordt om je aandacht erbij te houden mag je dat gewoon zeggen hoor ouwe muppet….

 2. Peetjoh

  Ja en dat allemaal voor, ja voor wat eigenlijk. Want die 5000 doden is een lachertje. Die waren toch wel dood gegaan. Want ja mensen gaan dood sommige vandaag sommige morgen. En van al die zogenaamde corona doden kan niemand bewijzen dat ze ook maar 1 minuut langer hadden geleefd zonder corona.

  1. Terminator

   Toch wel.

  2. Lugor

   Want ja mensen gaan dood sommige vandaag sommige morgen.

   Wanneer laat u Darwin zijn werk doen en stopt uw vrouw met het innemen van medicijnen tegen haar auto-immuun ziekte?

 3. Kretoloog

  Van Rutte hebben we in deze niets te verwachten. Hij is een manager die de problemen van vandaag wil oplossen, zonder een kijk naar de toekomst. ‘Onze’ premier ontbeert nu eenmaal iedere vorm van visie.

  Rutte en de rest van de regering laten zich leiden door het OMT. Dara zitten echter alleen gezondheidsdeskundigen in. Ook van hen is niets te verwachten als het om economie gaat. Sorry dat ik het opschrijft, maar virologen, epidemiologen en en andere kenners van de microwereld zijn gewoon vakidioten die niet verder kijken dan hun eigen vakgebied. dat geldt ook voor R_VM-directeur Jaap van Dissel en zijn mensen.

  Wat er als de sodemieter moet gebeuren, is dat de regering nu economen en financiële experts betrekt bij de aanpak van het Coronavirus. De schade voor de hele samenleving is al enorm. Maar iedere dag dat de lockdown langer duurt, vergroot die nog veel meer.

 4. henkie

  In Oostenrijk hebben ze direkt fikse maatregelen genomen, in het openbaar is een mondkapje verplicht. Thuisblijven zoveel mogelijk. Er zijn daar nog niet eens 600 doden gevallen! En nu gaan ze de maatregelen versoepelen.

  Alles wijst erop dat mondkapjes cruciaal is om verspreiding te voorkomen, en de heftigheid van de ziekte te verminderen.

  Ik hoop dat de charlatans ter verantwoording zullen worden geroepen!

  Vooralsnog wordt er een rookgordijn opgeworpen door dagelijkse lofzangen en loftrompetten over ons corona beleid. Ali B, Dries Roelvink en vele andere BNers zijn ingehuurd om uur na uur veren in de reet van Rutte en zijn handlangers te steken.

  We worden zwaar in de maling genomen.

  1. Original NL

   Quote…..Ali B, Dries Roelvink en vele andere BNers zijn ingehuurd om uur na uur veren in de reet van Rutte en zijn handlangers te steken……….
   En vergeet alfred,pietje 51 en fantasietje niet..de anus van rutte is maximaal opgerekt.

  2. Piet51

   @henkie
   Over die mondkapjes bestaan heel verschillende visies. Het RIVM volgt vrijwel 100% de adviezen van de WHO. Ik weet, dat de waardering voor de WHO hier niet bijster hoog is. Maar ik geef toch het document waarin hun advies is uitgewerkt. Het is vooral ook interessant om de verwijzingen naar 25 wetenschappelijke onderzoeken. Zie who.int/publications-detail/advice-on-the-use-of-masks-in-the-community-during-home-care-and-in-healthcare-settings-in-the-context-of-the-novel-coronavirus-(2019-ncov)-outbreak).

   Die visie en adviezen worden ondersteund door een filmpje dat ik op de Duitse TV zag. Daar stapten een heleboel mensen op een station uit de trein, zoals verplicht in Duitsland allemaal met een mondkapje. Maar eenmaal buiten gristen ze met één beweging die mondkapjes van hun hoofd en propten ze in hun broekzak, waarschijnlijk om ze later in de metro opnieuw te gebruiken. Dat waren acties die vrijwel allemaal door de WHO werden aangevoerd als argument om die mondkapjes vooral niet te laten gebruiken door gewone burgers.

   1. Antihedo

    Als je een mondkapje verkeerd gebruikt; kan het averecht werken. Als je goed gebruik wilt maken van mondkapjes dan heb je er gauw 20 per persoon per week nodig. Dat maakt 300 miljoen mondkapjes in de week. Daar zit dan wel een knelpunt.

  3. Piet51

   Het lijkt erop dat Frits Bosch een model of formule heeft waarin het de gezondheid van burgers kan afzetten tegen de kwaliteit van onze economie. Voor zo’n afweging moet er toch iets in zitten dat een omslagpunt, wanneer de economie voorrang te geven, aangeeft.

   Verder vraag ik me af, waar die economie eigenlijk voor dient? Dat is toch zoiets als welzijn van mensen, toch? Maar als we dat welzijn inruilen voor econo9mische vooruitgang, zijn we met strijdige doelen bezig. Of zie ik dat verkeerd en is de economie een doel op zich.
   Het kabinet kiest voor gezondheid en daarna de economie. Dat lijkt me voorlopig nog een juiste keuzen, tot de gezondheidswinst marginaal is en de afgezwakte economie meer last veroorzaakt.

 5. Rammstein

  De statisticus Isaac Ben-Israel krijgt gelijk: na 70 dagen sterft het corona-virus af en verdwijnt dan snel. Zijn opmerkelijkste conclusie: deze cyclus gebeurt ongeacht of men wel of geen maatregelen neemt.

  De kans is dus groot dat achteraf blijkt dat de hele lockdown, de gigantische economische crisis en de hoge werkloosheid voor niets zijn geweest.

  1. Original NL

   Dat is idd heel goed mogelijk Rammstein maar als dit niet juist blijkt is de kans groot dat na het opheffen van de lockdown het hele feest weer opnieuw gaat beginnen.

  2. Lugor

   De kans is dus groot dat achteraf blijkt dat zonder de hele lockdown, het aantal dodelijke slachtoffers de 75.000 overstijgt , het complete ziekenhuis apparaat instort, , 90% van de immuun-patienten overlijdt, enz.
   Darwin in Optima Forma.

   1. Rammstein

    Nee lullekop: uit zijn statistieken blijkt juist dat het geen mallemoer uitmaakt of je lockdown maatregelen neemt of niets doet. Kijk naar Zweden, waar bijna geen maatregelen zijn genomen: daar zijn tot heden toe 2356 doden gevallen, verhoudingsgewijs evenveel als in Nederland.

    Trouwens: patienten horen in quarantaine, geen gezonde mensen. De aanpak is van begin af aan fout geweest in Nederland. Men had moeten testen, testen en testen en alleen alle besmette mensen in quarantaine plaatsen.

  3. Piet51

   @Rammstein
   Dan ga je voorbij aan wat ik je eerder antwoordde. Namelijk, dat die maatregelen er onmiskenbaar voor hebben gezorgd, dat we met de plm. 4500 doden te maken hebben, tenminste vandaag en niet heel veel meer. Zonder die maatregelen zou dat getal heel veel hoger geweest zijn. Naar de waarde van die 40 en 70 dagen ben ik, net als jij, ook heel benieuwd. Maar heel bepalend voor de ernst van de crisis zijn ze in ieder geval niet. Die tweede golf blijft evengoed dreigen. Een virus gedraagt zich namelijk niet volgens een statistiek. Statistiek volgt het virus en dat is heel wat anders.

   1. Rammstein

    Piet51, dan heb je niet goed gelezen wat ik schreef. Lockdown maatregelen hebben volgens Isaac Ben-Israel geen enkele zin, dat is juist deel van zijn conclusie. Met Zweden als voorbeeld.

    Maatregelen die wel zin hebben zijn anderhalve meter afstand en mondkapjes.

    1. Piet51

     @Rammstein
     Als ik die statisticus goed begrijp heeft hij het over de piek en het uitdoven van de besmetting en de invloed van de maatregelen daarop. Over de hoogte van die piek, dat is de top van het aantal besmettingen en doden, heb ik hem niet gehoord. Ik hoorde hem ook niet over het totale aantal besmettingen en doden in die gemiddeld 70 dagen. Op die grootheden hebben de maatregelen wel degelijk invloed. Dat wordt bewezen door diverse landen.
     Over mondkapjes verwijs ik je graag naar mijn reactie elders op deze pagina.
     Verder heeft ook Zweden wel degelijk maatregelen genomen. De aantallen slachtoffers zijn wel wat lager maar niet extreem dan in andere landen. Daarbij komt dat Zweden als volk ander gedrag vertonen dan menig ander land. En ook in dat land is nogal wat discussie over de zwaarte van die maatregelen.

     1. Rammstein

      Piet51, Zweden heeft behalve social distancing en mondkapjes geen andere maatregelen genomen. De scholen zijn niet gesloten, bars, theaters, musea. winkels en restaurants zijn open gebleven en reizen werd alleen ontraden. Toch zijn daar -zoals ik hierboven al schreef- tot heden toe ‘slechts’ 2356 doden gevallen, verhoudingsgewijs evenveel als in Nederland.

      Verder schreef ik: patienten horen in quarantaine, geen gezonde mensen. De aanpak is van begin af aan fout geweest in Nederland. Men had moeten testen, testen en testen en alleen alle besmette mensen in quarantaine plaatsen.

     2. Meriadoc Brandebok

      Zweden heeft een oppervlakte van 450.295 km² bewoond door een bevolkingsaantal van 9.960.487. Nederland heeft een oppervlakte van 41.543 km² en een inwoneraantal van 17.084.719. De bevolkingsdichtheid in stedelijke gebieden van Nederland is veel groter. Je vergelijking gaat dus niet op.

     3. Alfred Bentinck

      ht*ps://nos.nl/collectie/13841/artikel/2329747-dodental-loopt-op-maar-geen-extra-maatregelen-in-zweden

     4. Alfred Bentinck

      Het gaat helemaal niet goed in Zweden.

      ht*ps://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/hoe-verstandig-is-de-zweedse-ontspanning-alle-landen-experimenteren~b5d15cc6/

     5. Rammstein

      Meriadoc, de ‘bevolkingsdichtheid’ is in gevaarlijke besmettingshaarden als scholen, bars, restaurants, winkels en het openbaar vervoer in Zweden precies gelijk als overal elders in de wereld. Op deze plekken waar veel mensen bijeen zijn -vooral in de steden dus- vinden de uitbraken plaats. Daar heeft de uitgestrektheid van een land totaal niets mee te maken.

      Dat had je ook zelf kunnen bedenken.

     6. Piet51

      @Rammstein
      Voor jouw info. Ik schreef eerder al:

      Er wordt veel geschreven over Zweden als voorbeeld van hoe het ook kan. De feiten zeggen echter dat er inmiddels ruim 2.100 doden zij gevallen op een bevolking van 10 miljoen. De verschillen met Nederland zijn in verhouding klein. Bovendien hebben ze daar wel maatregelen genomen, zoals:

      * Scholen en universiteiten zijn gesloten.
      * Alle evenementen of bijeenkomsten met meer dan 50 deelnemers verboden.
      * Kleinere evenementen moeten passende hygiënemaatregelen treffen.
      * Cafés en restaurants, ook buiten Stockholm, worden individueel gesloten als bezoekers geen afstand houden.
      * In de receptie op campings en parken mag maximaal 1 persoon of 1 familie tegelijk naar binnen. Openbare gebouwen afgesloten. Sanitairgebouw mag door maximum aantal mensen tegelijk bezocht worden.

      Of deze aanpak succesvol zal zijn, is ook in Zweden de grote vraag. Daarbij moet ook bedacht worden, dat de Zweedse wetgeving al te strakke lockdown maatregelen niet toestaat. De overheid wil wel, maar mag niet.

     7. Alfred Bentinck

      R*mmstein gaat inhoudelijk voor de zoveelste keer af als een gieter. Niets van zijn parmantige verhaal blijft overeind.

      Hij reageert hierop meestal met zwijgen waarna hij met de volgende onhoudbare stelling komt.

     8. Rammstein

      In Zweden zijn enkel de middelbare scholen en universiteiten gesloten; lagere scholen en kinderopvang zijn gewoon open.

      Alle evenementen of bijeenkomsten tot 50 deelnemers zijn gewoon toegestaan (alleen passende hygienische maatregelen)

      Alle cafe’s en restaurants zijn open, maar bezoekers dienen wel afstand te houden.

      Wat een verschil met Nederland!

  4. Alfred Bentinck

   “na 70 dagen sterft het corona-virus af en verdwijnt dan snel.”

   Deze flodderige theorette mist elke wetenschappelijke grond, geen serieuze viroloog denkt dat dit virus verdwijnt; algemeen wordt er vanuit gegaan dat het in het najaar zeker, en mogelijk dodelijker, weer zal opduiken.

   Maar mocht de theorie waar zijn dan zegt dat niets over de effectiviteit van de lockdown-maatregelen. In die 70 dagen hadden er ook een half miljoen mensen in Nederland kunnen sterven.

  5. Meriadoc Brandebok

   “De kans is dus groot dat achteraf blijkt dat de hele lockdown, de gigantische economische crisis en de hoge werkloosheid voor niets zijn geweest.”

   Die kans is nihil. Als er geen maatregelen waren genomen was de gezondheidszorg door de benen gezakt. Er zijn maar zoveel artsen en IC’s die je inzetten kunt.

  6. Antihedo

   70 dagen? Dan zou het virus al lang weg moeten zijn.

 6. Heras

  Wopke Hoekstra heeft in 2019 al getekend, bij het kruisje. We gaan betalen voor zuid europese landen. Van mitigatie is dus geen sprake. Daarom heeft hij het nu al over bezuinigingen. Alle geldstromen die er nu zijn, moet later terugbetaald worden.

  En de recessie zullen we nog jaren voelen.

 7. Bullshit16

  Voor al die angst hazen zou ik zeggen Kruip en een kast en kom er niet meer uit dan weet je zeker dat je niks overkomt
  Verder stop de loc dow anders is het te laat
  STEM FVD OF PVV UIT DE EU

 8. Piet Klein

  Hier wordt de prijs van een mensenleven vastgesteld. De economie zou niet verder mogen krimpen dan een x percentage en zou de economie verder krimpen dan moet het maar mensenlevens kosten, vaak van oudere mensen. Helaas we laten u gaan want de economie. Wellicht weten deze oudere mensen nog dat er een Tweede Wereld oorlog was die de economie ver naar beneden drukte. Wellicht weet u ook nog dat na de Tweede Wereld oorlog we snel uit een diep dal wisten te herstellen zo zeer zelfs dat vele mensen nu in een grote rijkdom leven en dat zelfs nog in grote rijkdom leven al zou de economie een jaartje 10% dalen. U heeft er toen hard voor gewerkt, helaas kennelijk snapt men nu de kunst niet meer om samen uit een dal te herstellen. U heeft destijds de basis gelegd voor een grote rijkdom en mag nu vervroegd vertrekken omdat men vandaag de dag het niet mee kan. Omdat men bereid is de solidariteit te laat vallen. Dat we nu niet meer voor 100% voor ieder leven willen gaan, want de economie. En het meest merkwaardige is dat deze Frits ontzettend goed snapt wat er vandaag de dag fout is met de economie, ontzettend goed snapt dat politici de weg kwijt zijn. Er mag wat mij betreft geen enkele twijfel bestaan dat iedereen de moeite waard is, dat ieder leven hoe oud hoe breekbaar de moeite waar is en er mag ook geen twijfel over bestaan dat als we willen en er samen uit kunnen komen en mooie toekomst kunnen maken.

 9. Pijnstiller

  Beste heer Bosch,
  De KLM vertegenwoordigd 35.000 directe banen. Om maar niet over indirecte banen te spreken.
  Indien de KLM omvalt springt een andere luchtvervuiler in het gat dat de KLM achterlaat. Een luchtvervuiler die zich helemaal niet laat houden aan de kleinzerige Nederlandse milieu en arbo regeltjes. Gevolg zeker 35.000 extra werkelozen en bijbehorende uitkeringen en absoluut geen verbetering van de uitstoot.
  Ik mag altijd erg genieten van uw bijdragen, uw kortzichtige vijandigheid jegens de KLM (lees 35.000 arbeiders) stuit mij gigantisch tegen de borst.

 10. LifeBuddy

  Mag ik als econoom ook iets zeggen, ”Daar heeft Heel nederland voor gestemd”. Als je de kinderen van Nu nog een klein beetje een toekomst wilt geven, zal je toch Rechts moeten gaan stemmen, anders blijf je op de Blaren zitten. Een Ezel stoot ………..

  1. Original NL

   Quote…Een Ezel stoot………
   De nederlandse kiezer stoot zich elke 4 jaar tegen dezelfde steen…..maar als sint mark er een zeerlapje opdoet is de pijn weer vergeten….de kiezer vergeet waar die oudere littekens door veroorzaakt werden.
   Rechts aan de macht??….Misschien als rutte besluit 100% belasting te gaan heffen..anders zal dit laffe volk niet in beweging komen.

 11. JFU

  Mondkapjes werken goed bij situaties waar veel mensen bij elkaar komen, en die 1.30 meter niet of moeilijk is te handhaven. De economie kan dan weer op stoom komen, evenals het openbaar vervoer enz…Kan de economische schade beperkt worden.

 12. rexm

  Men maakt in Nederland altijd de zaken erger als ze zijn, dit om de bevolking weer bang te maken door hun zelf stom gedrag.
  Er is totaal niets aan de hand, voor ieder land zijn de schulden hoog, behalve Nederland niet, ze hadden genoeg geld van de burgers geroofd en nu kunnen ze het naar Spanje brengen, slimme jongens.
  Nederland sparen en de rest van de EU onder leiding van Merkel de persen laten draaien en geld drukken, dan kan Nederland ook nog mee betalen om de schulden te dekken.
  Leer nou eens van de VS, daar loopt de schulden meter al jaren door.
  Rutte en vazallen willen groot denken, maar falen op alle gebied.

 13. RPML

  We staan aan de vooravond van een complete shake-out/reset; het huidige economische systeem zal klappen, de munteenheden zullen klappen, het sociale systeem zal klappen, het politieke systeem zal klappen want alles bleek op lucht gebaseerd te zijn.

  De gretigheid waarmee in de huidige tijd geprobeerd wordt om de boel overeind te houden (bij het oude…) is slechts een tussenfase; het financieel-economische systeem is verrot en werkt niet meer. De schuldenlast van de USA en Europa is onhoudbaar. De zuidelijke landen willen zich niet langer laten geselen door de noordelijke, de noordelijke landen willen niet langer opdraaien voor het zuiden. De EU zal uit elkaar vallen.

  De huidige politiek is gebaseerd op drijfzand, de ene leugen na de andere komt boven. Of dat nu bomen uit een ander land in een verbrandingsoven gooien is voor de ‘energietransitie’ of de Grondwet uit 1814 willen wijzigen omdat het even niet past. Het ambtelijke waterhoofd van profiterende incapabelen, ambtelijke graaiers, politici die alleen de lijn van grootondernemers ondersteunen, alles komt de komende maanden naar boven drijven en zal zorgen voor grote onrust en een complete reset.

  De ambtenaren zijn er om het volk te dienen; minimaal de laatste 20 jaar was het omgekeerd. Door regelgeving, uitzonderingen, complexiteit te creeren heeft deze kaste zich in stand weten te houden. De hele samenleving mocht bloeden voor de idealen van slechts enkelen die daarvoor list en bedrog, angst of schuldgevoel gebruikten. En het maakt niet uit of dat de PVV of GroenLinks is, ze deden het allemaal.

  1. Alfred Bentinck

   Ik zie dat de oude RPML de zon nog wel in het water kan zien schijnen.

   🙂

   1. RPML

    Ik zal er weinig last van ondervinden. De handophouders die leunen op ons sociale systeem zullen er veel meer last van hebben 😉

 14. Steven Opti

  Ijzersterk verhaal Frits. 100x beter dan jou collega’s die maar blijven roepen dat deze lockdown zo ontzettend nodig is met nooit de gevolgen onder ogen wilden zien. Ook terechte kritiek op Rutte die 10 zetels zou stijgen. Corona deugmensen en Rutte stemmers komen er over een half jaar wel achter als ze in ‘de rij op 1.5 meter.bij het UWV staan.

  1. Antihedo

   Wat een eenzijdig slap lulverhaal. Er wordt helemaal niet geschreven wat de economische en maatschappelijke gevolgen gaan zijn als we het virus zijn gang laten gaan en derhalve wordt er geen goede vergelijking gemaakt tussen de mogelijke scenario’s. De ethische kwesties die we tegen gaan komen, worden echt heel groot als we het virus zijn gang laten gaan. Moet de brave belastingbetaler dan gaan opdraaien voor de mensen met een losbandige levenswijze een grotere kans heeft om het virus op te lopen? Wie gaan we wel helpen, de langdurig werkeloze of de apothekersassistent?

   Het is prima als economen zich met de situatie gaan bemoeien, zolang ze beide kanten goed onder het vergrootglas leggen.

 15. Vogel

  Wat een paniek.
  De economie staat pas 5 weken bijna stil. Iedereen die op grote voet geleefd hebben mekken het hardst. Natuurlijk ook economen, anders komen hun eigen centjes in het geding. Gelukkig is mijn buffer nog ruim genoeg. En een biertje kost bij mij geen €2.75
  Uitdunnen die laaielichters

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.