De overheid heeft zitten slapen! ‘Inkoop en productie mondkapjes in Nederland had sneller gekund’

Ziekenhuizen, brancheorganisaties en fabrikanten van mondkapjes hebben felle kritiek op het ministerie van Volksgezondheid en het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH): ‘logge bureaucratie, besluiteloos en te zuinig geweest!’

Natuurlijk plaatst de NOS zulk nieuws om 01:22 uur… Zo krijg je de schijn vast niet tegen!

Afijn. In reactie op de corona-uitbraak heeft het ministerie vorige maand het LCH opgericht: een landelijk inkoopcentrum om corona-gerelateerde medische tekorten te kunnen voorkomen. Plat gezegd biedt het de mogelijkheid om zaken als mondkapjes in bulk te kunnen aanschaffen. Leuk idee, bagger in de praktijk, want het is en blijft de overheid!

Zorginstellingen snakten al weken naar extra voorraden (of in ieder geval enige zekerheid dat een tekort snel kon worden opgelost), maar werden al snel zat van de bureaucratie. Ze gingen al snel buiten het LCH om, kijken naar alternatieve aanbieders.

Als je zo snel mogelijk een flinke lading mondkapjes nodig hebt, dan heeft het weinig zin om te gaan kijken of het écht niet goedkoper kan, of je er wel écht zoveel (ook perse nú) nodig hebt. En als je na die ambtenaar te hebben overtuigd klaar denkt te zijn, dan heb je het goed mis. Die moet namelijk eerst goedkeuring vragen aan z’n baas. Die geeft misschien een ‘oké’, maar doelt dan wel op een minderwaardig alternatief. En hij heeft z’n ambtenaar natuurlijk nog wel wat nieuwe vragen meegegeven. Dan moet je weer uit gaan leggen dat je écht de duurdere variant wil, nee, nodig hebt, en mag je onderaan de wachtlijst staan terwijl de prijs van mondkapjes in de tussentijd blijft stijgen en de patiënten als maar zieker en zieker worden.

De overheid kwam gewoon véél te traag op gang. Want zelfs zonder op tijd in te slaan, had men wel alvast afspraken kunnen maken met producenten en leveranciers voor dergelijke middelen. Is allemaal niet gebeurd! Het was belangrijker om niet teveel voor mondkapjes te betalen en er niet meer te bestellen dan strikt noodzakelijk. Stel je toch eens voor wat voor ramp dat was geweest!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. C.A.Barstow

  Deze overheid slaapt alleen niet wanneer ons land en volk verraden moet worden aan dat smerig fascistisch linkse ratten nest in Brussel.

  Stem voor een Nexit, stem voor onze soevereiniteit,
  Stem FvD/PVV.

 2. Paterpiemelot

  Dit was al lang bekend sinds eind januari dat het virus er aan kwam en een gevaar zou vormen voor de samenleving.
  Eind januari was er in geen bouwmarkt al mondkapjes meer te verkrijgen.
  Het is op dit moment schrijnend qua bescherming , hergebruik van de mondkapjes is slechts 2x mogelijk door sterilisatie…
  In Polen hebben ze via Rusland transport weten te regelen met 50 miljoen mondkapje honderdduizend disposable kleding Ed.
  Onze overheid ,tja wat regelt die eigenlijk voor ons behalve maximale belastingafdracht voor de burger en dan vervolgens weggeven aan feestvierende Italianen Spanjaarden en Grieken..

 3. CLoVis

  Er worden weer miljarden naar het buitenland gesmeten
  onder het mom van ‘solidariteit’
  degenen die ons regeren
  zijn niet alleen de weg maar ook hun moraal kwijt.

 4. CLoVis

  En zo noemen ze hun falen
  een ‘winnend’ europees beleid.

  1. Politiek Profeet

   Dit kabinet met deze charlatans zijn niet in staat een crisis te doorstaan, laat staan oplossingen te bedenken.
   Deze club van nsb,ers na de crisis voor een volkstribunaal slepen en laten berechten door nabestaanden van onnodige slachtoffers die gevallen zijn door de incompetentie van dit gajus…

 5. -Bo-Realist

  Op jensen.nl staat een interview met David Icke, waarin uitgelegd wordt wat voor snode plannen er achter de corona-scam zitten.
  Het duurt 2,5 uur en is Engelstalig.

 6. FJ

  Er zijn steeds meer ambtenaren bij gekomen en hoe groter het geworden is des te meer werd er gesproken over hun salarissen en steeds minder over de geleverde prestaties.
  Ook hier blijkt, dat het salaris van de ambtenaren belangrijker werd, dan de voorzieningen waarin zij hadden moeten voorzien. Waren het maar net zulke kruideniers met hun salarissen als met de beschermende kleding, brillen en maskers.
  Als iets is aangetoond met deze crisis is het, dat het management van onze overheid en zorginstellingen gefaald heeft.
  En waar zitten ze nu: thuis achter de computer, terwijl zij andere mensen zonder bescherming de straat op sturen.
  Het management is misbaar en het werkvolk niet.
  Er komt straks de tijd van voor en na de corona crisis.

  Het hoger en middenkader kan dan met de helft minder beloond worden en het werkvolk met de helft meer.

 7. Rud56

  Kijk, die Bruins is niet voor niks opgestapt. Toen hij de resultaten van zijn eigen falen zag naderen dacht hij ”Wegwezen”. Volgens gaat de volgende leugenaar het beleid voeren, met steun van een van de voorgangers, door wiens toedoen de gehele gezondheidszorg kapot is gemaakt!

  Enfin, dit hele kabinet Rutte én partijen in de Tweede Kamer zijn verantwoordelijk voor de algehele misère waarin we ons nu bevinden!
  Want niet alleen nu, maar in december men al actie moeten ondernemen.

  Maar ja, geluiden hiertoe werden weggehoond, ten koste van duizenden doden nu! Opdat men dit nimmer zal vergeten én zeker in 2021 niet bij de verkiezingen!

  En dat na deze crisis de verantwoordelijken nu maar eens mogen worden aangeklaagd!!

 8. Rosasolis

  Er zijn twee bedrijven in Nederland die nu dagelijks duizenden goede kwaliteit mondkapjes voor medisch en zorg personeel maken. Een is een farmaceutische bedrijf in Alkmaar, en ook is er een bekende bedden firma, die nu stil staat wegens de Corona.
  Die heeft zijn medewerkers terug geroepen om vrijwillig dagelijks duizenden mondkapjes te maken, in plaats van thuis te zitten.

 9. Bes Tolen

  De factoren van verwaarlozing van de eigen bevolking zijn in de twintigste eeuw opgebouwd. Hier liggen wel kenmerken van het christendom en jodendom aan ten grondslag. Deze godsdiensten zijn ten behoeve van de elite van Rome opgebouwd. In later tijden is na veelal veroveringen deze elite in Europa uitgebreid. Het gaat hier om het grootste langdurige imperialisme van de wereld. De tactieken leiden er toe, dat grote delen van de bevolking hun eigen belang vergeten en zich laten leiden door de belangen van de elite. In Nederland is dat gaandeweg het geval. Het gaat hier niet om eigen elite maar het gehoorzamen aan extreem linkse waaronder christelijke en joodse propaganda e.d. als met alle communicatiemogelijkheden bedreven. In Nederland heeft dat er toe geleid, dat de gezondheidszorg niet principieel gericht is op de eigen bevolking maar wel op noden elders, die helaas tot groot financieel beslag hebben geleid en afleiding van de eigen problemen. Hierdoor is vrijwel niets door de Nederlandse overheid besteed aan onderzoek om de belangrijkste bedreigingen van de gezondheid hier te lijf te gaan. Het is één van de vele feitelijkheden waarom het politieke regime in Nederland zoals zich dat de laatste veertig jaar heeft ontwikkeld, weg moet.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.