Geen mondkapjes voor verpleeghuizen was bewust kabinetsbeleid

Verpleeghuizen en thuiszorgorganisaties zijn, bij het verdelen van mondkapjes, wekenlang actief en bewust genegeerd door het kabinet. Dat blijkt uit een reconstructie door het AD. Klachten en waarschuwingen werden gewoon genegeerd!

Kabinet zo traag als stroop in een trechter
Het AD schetst een verhaal van puur wanbeleid. Het kabinet heeft gewoon vanaf het begin zitten slapen. Volgens het RIVM viel het allemaal wel mee, was de kans klein dat Nederland getroffen zou worden en zelfs dan waren we goed voorbereid: nothing to see here, go back to sleep’.

Voorbereiden voor het ergste geval, bijvoorbeeld vanwege al die signalen wereldwijd dat er wél eens echt iets aan de hand zou kunnen zijn, was ook niet nodig. Dat was ook vooral heel duur. De dagen verstreken, de zorgen namen toe. De vraag, en dus de prijs, van beschermingsmateriaal nam toe. ‘Niks aan de hand,’ zeiden we hier in februari, ‘we verkopen het wel aan China!’

En de rest is geschiedenis: in de weken erna brak de paniek uit. Het kabinet moest begin maart snel beslissingen nemen en gezichtsverlies voorkomen. Risicogroepen moesten binnenblijven en langzamerhand kwam die lockdown in zicht.

Dood door bureaucratie
In de tussentijd moest er haastig een plan in elkaar worden geflanst, waaronder voor de verdeling van beschermingsmateriaal, zoals mondkapjes. Toenmalig minister voor Medische Zorg Bruno Bruins, ging in overleg met het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ). Verpleeghuizen vallen daar niet onder. Want ach, als er ergens géén acute zorg nodig is… En zo bleef de meest kwetsbare doelgroep al vanaf het eerste uur, en tot vorige week, een blinde vlek voor het kabinet!

Het kabinetsbeleid heeft verrekt veel weg van een ‘bewust niet ingrijpen-strategie’. Een grote voorraad werd verkocht. Men sprak veel te laat over risicogroepen die eerst thuis moesten blijven en later (mede door groepsimmuniteit) moesten worden beschermd. En precies het personeel dat met die groepen werkt, krijgt niks en wordt niet eens gezien! En dat beleid dekt men in door te zeggen dat men de rekenmodellen en de richtlijnen volgt.

En net nu de piek vermoedelijk langzaam voorbij lijkt te gaan, verandert zorgminister Hugo de Jonge van koers: mondkapjes verdelen op basis van besmettingsrisico (dus weer een rekenmodelletje). Mooi op tijd, of niet?!

Omdat de gezondheid van ónze lezers ons wél kan bommen hebben wij gepartnerd met Stil.nl om u in staat te stellen om — ondanks de zogenaamde schaarste waar minister Hugo de Jonge het gisteren over had — tóch beschermende mondkapjes aan te kunnen schaffen. Overal adviseren overheden burgers om mondkapjes te dragen. In België, Amerika en Duitsland, bijvoorbeeld. In veel andere landen is het dragen ervan zelfs verplicht (Oostenrijk, Turkije). Volgens De Jonge is er een “schaarste,” maar die is er alleen als je je afhankelijk opstelt van onze luie regering. Als je op onze eigen ondernemers vertrouwt zijn er juist wél genoeg mogelijkheden. Via Stil.nl kun je voor 29,95 euro 20 beschermende mondkapjes kopen. Voor 39,95 euro heb je zelfs 10 KN95-mondkapjes. Want ja, ze werken wel degelijk. Ze vertragen de verspreiding van het virus én verminderen mogelijk zelfs de ernst van de besmetting. Daarom zeg ik: doen!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. Antiglobalist

  Wanbeleid en Rutte, je verwacht het toch niet? 🤔

  1. KokZonderKeuken

   Nou Bo, wanneer worden de uitslagen van uw test bekend gemaakt.
   Ben reuze nieuwsgierig.

   1. Antiglobalist

    U heeft me herkend, goed gedaan.

 2. Sleipnir

  Men zou dat schorem moeten lynchen.

  1. Vanduinen

   ?? Over wie gaat het ? @hangman.

   1. Antiglobalist

    Rutte en consorte natuurlijk.

  2. Shadow1100

   Dit is de ultieme natte droom voor Robot Jettes D666 en “ons” kabinet. Alle zieken, zwakkeren en 67+ers de pijp uit.
   Dus geen hoge ziektekosten meer aan uit te geven.
   Geen AOW-uitkeringen meer aan de door de oudjes jaren lang betaalde oudedagsverzekering en aan jaren ingehouden en achterstallige salarissen, ook wel pensioen genoemd.
   Alle €Uro’s gaan naar Brussel en dus naar Zuid-€uropa.
   De lege plaatsen in de verpleeghuizen kunnen direct ingenomen worden door de asieleisers (de meubeltjes kunnen blijven staan).
   De lege huurhuisjes kunnen dan naar de statushouders.
   Dan komt er nog een kapitaal aan erfbelasting aan.
   Dit gaat nog mooier en sneller dan euthanasie, de pil van Drion, palliatieve sedatie of voltooid leven.
   Niemand nu verantwoordelijk. En dan nog even de bruikbare orgaantjes er uit roven.
   Heeft u een zakdoekje…..?

 3. Boudewijn Hummelinck

  Het was inderdaad bewust beleid om de ziekenhuizen voorrang te geven bij de verdeling van de schaarse mondkapjes.

  Als je even nadenkt is dat te begrijpen.

  1. Sleipnir

   Natuurlijk, iedere dode bejaarde scheelt geld wat weer naar asielzoekers kan. Hang dat schorem na een tribunaal.

   1. Vanduinen

    Wie moet er gehangen worden? Wees eens wat duidelijker, ik hoop niet de dode bejaarde.

    1. Sleipnir

     Je snapt toch wel dat ik daarmee Rutte en zijn RIVM gabbers bedoel, of wil je er een tekening bij?

  2. Cycle25

   In één van de tien welvarende landen…

   Auping is volop in de maak, zou Rutte eens van kunnen leren..bedrijven aanspreken in een noodsituatie. Ze worden door de overheid gewoon genegeerd.

  3. Rammstein

   Faalhaas Rutte heeft falend en zwabberend ‘leiding gegeven’ aan een faalkabinet indeze crisis. Alles wat fout kon gaan heeft Rutte met beide handen aangegrepen. Trump kan niet in de schaduw staan van Rutte die zich kenmerkte door misdadige keuzes en te late actie, en zich voorts permanent verschool achter een even hard falend en amateuristisch RIVM.

   1. Antiglobalist

    Rutte leidt niet, Rutte wordt geleid. Soms door’experts’, soms door activistische rechters en soms door supranationale organisaties.

 4. Rvkcosta

  Lijkt wel op het T4 project van ene duitse meneer met een snorretje in de jaren 40/45.

 5. Stopperspil

  Hetzelfde AD schreef eerder met grote bewondering over de staatsman Rutte. Illustratie met een hermelijnen jas. Het valt me trouwens op dat bij alle reconstructies die ik tot nu toe heb gezien nooit wordt herinnerd aan de aanvragen op 28 en 29 januari voor een spoeddebat in de Tweede Kamer. Werden niet nodig geacht. Maar ja, het was Baudet van Forum voor Democratie maar die deze aanvragen deed. En die krijgt, net als bij de bekende Baudet-haters op deze site, ook in de kamer alleen maar kritiek te verduren.

 6. ikweetwatikwil

  Vergeten doe ik niets. Daarom stem ik straks weer PVV.

  1. Rammstein

   Een uitsteken de keus, iwwiw.

 7. lotje

  Moordenaars deze regering.

 8. Maurits Dekker

  Uit vrij betrouwbare bron vernam ik enkele weken geleden dat Bruno Bruins zich niet kon verenigen in het kabinetsbeleid betreffende de coronacrisis en wel in het bijzonder vanwege de (bewuste?) strategie om de bejaarden in verzorgingshuizen en in de thuiszorg door onbeschermde medewerkers te laten verzorgen.
  Dat hij dit niet kon verdragen en er psychosomatische klachten door kreeg is dan makkelijk te verklaren. En na het gesprek met zijn thuisfront heeft hij besloten niet verder mee te werken aan de massale slachting onder bejaarden.

  1. Burak

   Massale slachting is wel wat fors uitgedrukt…

  2. Boudewijn Hummelinck

   “Uit vrij betrouwbare bron”

   Meneer Dekker heeft iemand gesproken die iemand sprak die iemand gesproken heeft.

   1. Balkebrij

    @boudewijntje is weer ondeugend vandaag en gaat een beetje keten op dds.
    @boudewijntje is meneer Dekker een Beetje aan het plagen met nietszeggende woordjes.
    @boudewijntje…. foei

 9. rexm

  Er moet toch na de crisis een tribunaal worden opgericht om enkele figuren op te laten draven, dood door schuld.

 10. Bolland

  Gelukkig zit Ruttes moeder goed :De zieke bewoners zijn overgeplaatst naar een andere locatie, waar ze verzorgd en verpleegd worden op een gesloten afdeling. ,,Die is inmiddels compleet ingericht als cohortafdeling voor bewoners die besmet zijn geraakt. Hier ontvangen zij liefdevolle, vakkundige zorg en medische ondersteuning. Daarnaast hebben de bewoners meer leefruimte dan wanneer zij in isolatie verpleegd en verzorgd worden.”

  De afdeling is ‘hermetisch afgesloten’ van de rest van het huis en er zijn genoeg beschermingsmiddelen voor medewerkers. ,,Door de coronapatiënten in cohort te verplegen en te verzorgen ontstaat de minste kans op nieuwe besmettingen in de huizen. Op deze manier werken we zo veilig mogelijk”, meldt de zorgorganisatie.

  Onder het mom van “gelijke monikken, gelijke kappen”…..

 11. harte385

  Ze hadden gehoopt te kunnen scoren met deze corona crisis, maar het pakt totaal verkeerd uit en om dit enig sinds verdonkeremanen hebben ze alle Nederlanders opgesloten om het de mond te snoeren en nu de economie naar de kloten is zijn ze volledig los geslagen met bekeuringen uit te delen vanwege een idioten 1,5 meter regeling. Ze hebben totaal geen idee waar ze mee bezig zijn en ook het RIVM trekt zijn handen al terug en geven nu dus de schuld aan de overheid dat zij verantwoordelijk zijn voor de genomen maatregel welke wel door het RIVM zijn voorgesteld. Nederland A.S.A.P. weer open en iedereen die nog een baan heeft zo snel mogelijk aan het werk als dit deze maand nog gebeurt valt er misschien nog iets te redden. maar laten waar het naar uit ziet dat ze ons nog langer gevangen willen houden dan is het einde Nederland en komen we dit de eerste 30 jaar zeker niet te boven. En de rekening komt uiteindelijk toch bij het volk terecht incl. de vele miljarden voor zuid Europa.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.