‘Het is in het belang van Nederland dat er financiële hulp voor Italië komt! Een EU-exit van Italië is schadelijk!’

Er is eigenlijk geen keus, zegt Paul Vanderbroeck – adjunct-professor leiderschap en HR aan de Universiteit van Lausanne. De EU móét Italië met financiële hulp tegemoet komen. Anders valt het land te prooi aan China en de maffia. Ook voor de rest van de EU dreigt schade: “Het zou de Europese Unie enorm verzwakken,” aldus Vanderbroeck.

“Geen voorwaarden voor de Europese steun, anders doen we het wel zonder jullie”, aldus de Italiaanse Premier Conte onlangs. Voor de derde keer in iets meer dan 100 jaar staat Italië weer voor de opgave uit een diep dal op te krabbelen. De eerste twee keer na een oorlog, nu na een pandemie. Het land heeft daarbij vier keuzes: een Alleingang, wat het verlaten van de eurozone of een Italexit zou betekenen; of Europese financiële steun met economische voorwaarden, dat wil zeggen zich verplichten tot sociaaleconomische hervormingen. Dit zijn de twee opties waarnaar Conte verwees. De laatste heeft duidelijk de voorkeur van Nederland.

De derde keuzemogelijkheid betreft Chinese financiële steun met politieke voorwaarden, dat wil zeggen zich verplichten tot het ondersteunen van China’s politieke agenda in Europe en de wereld. Dit is een reële optie. De Italiaanse haven in Trieste is al onderdeel van China’s nieuwe Zijderoute. China is druk bezig Italië te ondersteunen in de coronacrisis. De vierde en laatste optie, directe leningen voor corona-gerelateerde medische zorg en werkeloosheid, wordt in de eurotop van 23 april besproken. De mogelijkheid, die Italië het liefst zou hebben, namelijk financiële steun voor de economische wederopbouw zonder voorwaarden lijkt na het akkoord van de Europese ministers van financiën deze week definitief van tafel.

De eerste keer toen Italië uitgeput aan de grond zat, in 1918, besloot het land onder leiding van Mussolini het zelf te doen. Men was gefrustreerd over het gebrek aan steun, die ze van de geallieerden kregen, nadat Italië hen geholpen had WO I te winnen. Uiteindelijk kwam het land politiek en economisch in een negatieve spiraal, die eindigde in 1945 toen Italië weer straatarm uit de oorlog kam. Toen koos Italië voor financiële steun (Marshallhulp) op politieke voorwaarden: de communisten buiten de regering houden. Er volgde een periode van economische groei en welvaart. Maar er zat ook een prijskaartje aan. Het lukte alleen de communisten buiten de regering te houden ten koste van enorme concessies aan de vakbeweging. Met als gevolg dat Italië sinds jaren kampt met een inflexibele arbeidsmarkt en lage productiviteit. De economie wordt op gang gehouden door productie naar het buitenland te verplaatsen, tijdelijke arbeidscontracten en een fikse zwarte arbeidsmarkt.

Het is in het belang van Nederland en Italië om na de eurotop verder te onderhandelen, zodat behalve directe noodhulp er ook financiële hulp voor de wederopbouw vrijkomt. Maar wèl op voorwaarde van het accepteren van sociaaleconomische hervormingen. De welvaart van alle landen in de EU hangt af van een grote en goed functionerende binnenmarkt van economisch sterke landen. Een Italexit of een grotere invloed van China is voor Italië en Europa op langere termijn economisch schadelijk. Het zou de Europese Unie enorm verzwakken en de statuur van Italië in de wereld verminderen. In beide gevallen zal Italië bovendien ten prooi vallen aan de maffia. We willen toch geen narcostaat in Zuid-Europa?

Dr. Paul Vanderbroeck (Genève) is Executive Coach en verbleef de afgelopen vier jaar grotendeels in Italië.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

41 reacties

 1. Borealist

  Minder armoede in de EU? Ik zeg: ‘Doen!’.

 2. Bullshit16

  Niks geen miljarden steun van de Nederlandse belasting betaler weg met deze onzin uit de eu nu
  Stem fvd of PVV uit de eu

  1. Peetjoh

   Nederland is alleen maar bang dat de Italiaanse havens belangrijker worden dan de onze. Italië heeft China verder niks te bieden. Ze hebben geen delfstoffen of iets en die paar dure wagens of schoenen zijn niet interessant.

 3. Blitzkrieg

  Quote : “De EU móét Italië met financiële hulp tegemoet komen. Anders valt het land te prooi aan China en de maffia.”
  financiële hulp -=> maffia

 4. Cootje

  Wat een lul verhaal , China gaat het moeilijk zelf krijgen en moet met een zware wereld recessie zijn eigen bevolking van 1,5 miljard mensen in toom houden , die gaan nog wel een deuk verder op lopen , want als ze in Europa ergens wijzer van zijn geworden is de kwetsbaarheid strategies produceren er gaan weer een hoop arbeid naar Europa komen om bij de volgende uitbraak niet afhankelijk te wezen , dat gaat ten kosten van China , maar wij hebben er niets aan om geld rond te pompen en zeker niet naar een maffia land als Italië waarbij er altijd een gedeelte aan de strijkstok van de maffia blijft hangen , wereld wordt veel kleiner en net alsjeblieft Duitsers wil je een degelijk goed product dan moet je er voor betalen , maar niet Italië wordt een probleem die zijn namelijk failliet , maar 3/4 miljard mensen in Azië die hun vraag zien weg vallen en geen vangnet hebben

 5. Cootje

  Het gaat toch gewoon uitkomen wat ik al ruim 20 jaar roept we gaan voor EEN Europa wel een ARM Europa , maar Corona trekt de hele wereld op zijn gat de volkstuintjes worden weer populair , als Nederland het einde van het jaar een werkeloosheid heeft van 6/7% wat hebben dan nog in het zuiden , en met zitten nog vele addertjes onder het gras brexit Erdogan

 6. Boudewijn Hummelinck

  Goed stuk. Mooi dat DDS dit plaatst.

  1. Borealist

   Voor de EU-maffiosi en hun aanhang wel. Brusselse bruinhemden.

  2. Maurits Dekker

   Slecht stuk. Jammer dat DDS dit plaatst.

 7. Blitzkrieg

  Door Paul Vanderbroeck :
  Je hebt werkelijk geen enkel idee waar je over praat, werkelijk alles in Italië is maffia! De maffia zit in de regering, in ALLE instanties en in de directe burgerbevolking. Maffia is werkelijk OVERAL in Italie. Het uitroeien(of sterk verminderen) van de maffia is onmogelijk in Italie, het zou betekenen dat de maffia de maffia uitroeit; wat zoiets betekent als een bende oorlog.

  1. Cootje

   Ho ho wat te denken van Nederland ? Volgens mij hebben wij nu al twee banken die voor frauderen allebei 750 miljoen € boete hebben betaald zonder dat er een rechtspersoon er individueel voor is vervolgt , kan alleen in een bananen republiek , al die centen en de daaraan verbonden bonussen zijn gewoon geïnvesteerd in de bovenwereld , en elke koopman wil wel een boete betalen van 100€ als hij er 10000€ aan verdient heeft kom je niet van in het arme huis ,bouwfraude werd op de zelfde manier opgelost , dus met het vingertje wijzen is Nederland eigen

   1. Blitzkrieg

    Cootje : Daar heb je absoluut gelijk in!!! Voor wat betreft de (gore) financiele sector kan ik je het youtube kanaal een oorlog reed verloren aanbevelen (erg goed!).

    De bouwfraude is een heel erg goed voorbeeld, die zouden ze in Italië inderdaad gewoon maffia noemen. Toch moet je je niet vergissen! In Italië is werkelijk ALLES maffia, letterlijk alles. Baan, hypotheek, huis, vuilnis… letterlijk alles. De maffia in Italië is zo verweven met het dagelijks leven dat het voor heel veel normale mensen bijna onmogelijk is hier geen banden mee te hebben.

    Hierom schreef ik al eerder in deze draad, dat het onzinnig is om geld aan Italië te geven om de maffia tegen te gaan. Het tegenovergestelde is namelijk waar, financiele hulp impliceert alleen maar meer maffia.

    Europa in oorlogsmist #1: Infinite cash, infinite debt
    h**ps://www.youtube.com/watch?v=zeV5eR0sqe8

    Europa in oorlogsmist #2: De prijs op uw hoofd
    h**ps://www.youtube.com/watch?v=YFWa1nBWJRE

    Europa in oorlogsmist #3: Veilig in gevangenschap
    h**ps://www.youtube.com/watch?v=i8PsRbFVKBU

 8. Bart

  Altijd maar weer die chantage dat we wel akkoord moeten gaan.

  Die gasten zijn knettergek.

 9. Heras

  Nou, dat is weer bangmakerij. Het kabinet kan echt een veto uitspreken tegen opkoperij door china. En dat italie verdwijnt is eveneens een leugen, want ze kunnen alleen bestaan door onze geldelijke steun.
  Dit bevestigt weer eens, dat een nexit nodig is, om armoede te bestrijden. Minder geld naar brussel en andere landen: des re meer voor nederlanders.

 10. Rosasolis

  Ik zie niet dat Italie echt prooi van China zal gaan worden. Maat dat China nu veel steun aan italie geeft is duidelijk. Zakken doen met Amerika is nooit eerder zo slecht geweest. Dus probeert China meer handel met Europa. Vooral met arme, zwaar corona getroffen landen, zoals Italie. Daarom moet Italie veel meer financiele steun en hulp van de EU krijgen. Italie mocht niet “verkocht” aan China worden. Eeuwen geleden was er wel een
  zijderoute tussen Italie en China. Deze handel route werd op gang gezet onder de vriendschap en leiding van de Italiaanse reiziger Marco Polo en de Mongools-Chinees heerser Kublai Khan. Kortom: Italie is zeer zwaar door de Corona getroffen. En heeft dringend hulp nodig. Dat moet vanuit de EU komen. En niet door China. Maar de regering van Italie moet ook laten zien dat zij ook veel meer voor hun bevolking doen.

  1. Blitzkrieg

   Rosasolis :
   Quote : “Daarom moet Italie veel meer financiele steun en hulp van de EU krijgen.”
   Nee hoor, de “unie” moet zo snel mogelijk opgeheven worden. Op dit moment verdampt al ons geld en de welvaart die we ooit hadden. Degene die aan de bedelstaf zijn pleiten altijd voor het geld van een ander. Aan je gebrekkige Nederlands te zijn, zal jij ook wel door de staat worden onderhouden. Alles leuk en aardig, maar sommige mensen willen ook nog wat overhouden aan datgeen waarvoor ze elke dag hard werken; of tenminste rond kunnen komen als twee verdieners.

   1. Blitzkrieg

    te zijn = te zien

    1. evil knievel

     Dat snapte Beukman schijnbaar ook al,onze intellectuele ziener n moest daar fftjes op hameren,de taalneuqert!😏

     1. Beukman

      Dat snapte ik inderdaad, stuntventje. Ik dacht, laat boos poppetje knievel daar maar op reageren. Fijn dat je me zo goed aanvoelt man!

   2. Beukman

    @Oor logt:
    Aan je gebrekkige Nederlands te zijn, zal jij ook wel door de staat worden onderhouden.

    Over vooroordelen gesproken.

    1. Blitzkrieg

     Beukman : Ten eerste is Rosasolis gewoon een dikke tr*l, die af en toe een verhaaltje kopieert uit één of ander refro blaadje. Eigenlijk zou ik eens moeten kijken of ik haar gebrekkige verhaaltjes ergens anders kan terug vinden op het internet; dat terzijde, ze krijgt van mij eigenlijk altijd een normaal antwoord terug.

     Mijn antwoord was minder gemakkelijk als je misschien wel kunt denken. Het is altijd gemakkelijk smijten met het geld van een ander, het wordt echter een ander verhaal als het door hard werken zelf verdient moet worden. Vaak is de smijtbaarheid van het geld direct evenredig met de mate waarin er steun getrokken wordt.

     Je dacht toch zeker zelf niet dat als vrouwe Rosasolis elke dag hard zou moeten ploeteren voor de dagelijkse kost en met moeite elke maand de huur zou kunnen betalen, hier zou bepleiten ons geld met vele tientallen miljarden tegelijk weg te smijten. JA Beukman, gewoon een steuntrekker… een steuntrekker die zich zit te vervelen op DDS.

     1. Rosasolis

      Blitzkrieg. Ik ben helemaal niet dik! En ik copier niets. Maar als ik iets interessant in mijn krant lees, kan ik deze informatie aan DDS doorgeven samen met mijn eigen mening. Dat heb ik gedurende de laatste
      11 jaar van deze DDS nieuws site gedaan.

     2. Beukman

      Gelul, @Oorlog. Rosasolis verdient of verdiende haar geld in de kunstensector.
      Haar Nederlands is heel verdienstelijk, een stuk beter dan dat van sommige autochtonen zoals bijvoorbeeld @bullshit, en wat ze schrijft is oorspronkelijker dan jouw proza, dat vaak rechtstreeks van de agitprop-pers van FvD lijkt te zijn gerold.

      Een gouden regel is: als je niks te zeggen hebt, zeg dan ook niks. Als je niets beters kan bedenken dan op de mens spelen, doe het dan gewoon niet.

     3. Blitzkrieg

      Beukman : Ga jij me nu belerend toespreken of ik iets wel of niet op de man mag toespreken? Wie zonder zonde is werpe… ach laat ook maar.

      Ik geloof helemaal niks van de oprechtheid van Rosasolis, niemand die hard voor z’n centen moet werken gaat deze vrijwillig met tientallen miljaren tegelijk wegsmijten… voor de EU (een handje vol technocaten), de banken of de italiaanse maffia.

     4. Blitzkrieg

      toespreken = spelen
      technocaten = technocraten

    2. evil knievel

     Laag Beukmaan,laag!😏

  2. Seneca

   @rosasolis
   je hebt volkomen gelijk als je zegt dat Italië zwaar door het Chinese griep virus is getroffen. echter, als in NL een huisarts uit Limburg door de inspectie wordt geïntimideerd omdat hij het in zijn hersens haalde om een nieuwe formule – met succes – toe te passen, dan denk ik dat het in NL nogal meevalt. wat betreft Italië, misschien moet men daar ook de ‘verboden’ middelen van deze huisarts – de heer Rob Elen – gaan gebruiken. zal wellicht schelen. overigens ik hoor niemand over het aantal Italiaanse griep slachtoffers tijdens de winter 2018/2019. indien ik mij niet vergis waren dat er circa 24.000. begrijp mij goed, elk slachtoffer is er één teveel; maar mensen sterven nu eenmaal, dat is altijd geweest en dat zal altijd zo blijven. overigens kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat deze griep wordt aangegrepen om als schuldige te worden aangewezen als het financiële systeem klapt dat ook zonder deze griep geklapt zou zijn.

   1. Blitzkrieg

    Seneca : Het financiële systeem!… kijk eens naar het YouTube kanaal “een oorlog reeds verloren”, kan ik je van harte aanbevelen.

  3. RvdBe

   De enige verstandige uitspraak vwb eu/euro komt van de regeringsleider van Portugal: Nederland kan beter uit de eu gaan en uit de euro wegens gebrek aan solidariteit.
   Kijk, dat is tenminste een man die weet hoe het in elkaar steekt, nettobetalers eruit en de geldpersen op max cap!

 11. harte385

  NEXIT enige kans om Nederland te redden

 12. rexm

  De tentakels van de maffia zitten al decennia verankerd in Italie, daar komt nooit meer een einde aan.
  Zou er maar eens goed over nadenken en onderzoeken, de tentakels zitten ook al in de EU.

 13. Beukman

  Kijk kijk, een pro-EU-verhaal op DDS, dat is op zich al goed nieuws.
  Helder verhaal, hoe we het varkentje gaan wassen is punt 2.

 14. LifeBuddy

  Kinderarbeid is een weelde voor de italiaanse maffia. Buitenhof financieerd wel.

 15. Duckday

  Stem PVV of FvD daarna direct uit de EU en EURO

 16. evil knievel

  Spannend!
  Benieuwd welke kant t dubbeltje op gaat
  vallen!?
  Hoop de goede kant,”RECHTSOP!”
  Was met Salvini aan t roer ook allemaal niet zo ver gekomen!😁😜
  CIAO ITALIA!👋🏼
  VAARWEL EU!🎉
  Godzijdank!🙏🏼

 17. perry

  “Een EU-exit van Italië is schadelijk”
  Daarom dus een NEXIT, dat is enorm winstgevend!
  Laat de Zuidelijke lidstaten hun eigen geproduceerde mest zelf opruimen, ZONDER hulp!
  NEXIT is volgend jaar zeer wel mogelijk, de TWEEDE KAMER verkiezingen, en op RECHTS STEMMEN!!!!!

  1. DennisEijs

   Yep Als de EU een onbewoonbaar bouwval is, is het misschien handiger om het gebouw te verlaten. Dit bouwwerk.is niet meer te redden. Het is door en door verrot.

 18. Bes Tolen

  Italië heeft zich niet hervormd omdat het Vaticaan dat niet wilde en dat kwam extreem links ook goed uit want die meent altijd, dat hervormen zonder problemen misschien zou kunnen maar hervormen eist altijd extra inzet om de grote problemen te lijf te gaan. Berlusconi heeft het vier keer geprobeerd maar de maffia heeft kans gezien met behulp van de rechter en de laatste keer nog met als toegift een communistische president. Alle valse laster, die over Berlusconi is uitgekraamd, komt van dezelfde bron als die door de meeste Europeanen wordt gesteund. Dus!
  Kijk, de fascisten wilden wat het Vaticaan ook altijd wil namelijk herstel van het Romeinse Rijk. Wel even onthouden! Evenwel kwam het Vaticaan, dat zo goed met de fascisten overweg kon en een voor haar fantastisch goed concordaat kon afsluiten wat nog altijd geldt, in het nauw. Door de jodenvervolging van Hitler moest het Vaticaan de fascisten in Italië laten vallen. Want het Vaticaan heeft belangrijke dienstverleners. Spanje en Portugal konden wel gemakkelijk uit de wind worden gehouden. Mussolini met zijn Italië niet.
  Noord Italië is welvarender dan Nederland. De jammerklachten van Italië in welke tijd ook, moeten met flink veel zout worden genomen. Ja? Nee, ze moeten begrepen worden in die zin dat de krachten, die een zakelijk en sociaal verantwoorde aanpak mogelijk moeten maken, politiek heel daadkrachtig gesteund worden. Dat vereist heel veel inzet op basis van een moreel verantwoord leiderschap en dat is de huidige regering niet toevertrouwd. dat vereist, dat de andere landen van de EU nu eens voor het eerst niet op de Roomse toer gaan maar die invloed afbreken. Ze zullen eisen dat die invloeden geheel verdwijnen. Schoonvegen dat land. Dat kan ook inhouden, dat bepaald rechters (nota bene!), burgemeesters en politici die de wetten ontkrachten, ontkracht hebben ontslag krijgen en waar nodig rechtsvervolging. Het concordaat moet worden opgezegd.

 19. DennisEijs

  Dus geld dumpen in een bodemloze put is een slimme actie. Geloof je het zelf?

 20. Willem Alexander

  Het is water naar de zee dragen.
  Welk belang van Nederland? Niet van de belastingbetaler, de werkenden.

  Het beste voor Italie is een exit, zoals ook voor ons.

  Waarom krijgen wij van het EU noodfonds 25 miljoen voor Corona en Marokko 450 miljoen? Wie beslist dat? Welk belang?
  Polen, waar het heel erg gering is krijgt het meeste , meer dan Italie en Spanje.
  Wat zit daar achter?

  De EU is een (snel) zinkend schip waarvan de incompetente leiding naar de hemel wijst en zegt dat de sijgende waterspiegel door CO2. De idiotie ten top!

  Vanderbroeck kraamt wereldvreemde onzin uit om z’n eigen baantje op te proppen.

 21. Peet64

  Ik heb in 2000 zo vaak aan vrienden en kennissen verteld dat we samen één bankrekening moesten nemen. Dat zou veel kosten sparen. We zouden allemaal
  ons salaris er op binnen laten komen en allemaal evenredig het geld uitgeven.
  Ze vroegen steevast of ik gek geworden was. Ik zei: trek je conclusie dan maar wie er gek geworden is.Dit was zooo te voorzien!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.