IC-arts Diederik Gommers vertelt emotioneel verhaal over medische ethiek: ‘Je wilt niet als arts kiezen tussen mensenlevens’

IC-arts Diederik Gommers vertelde gisteren – zichtbaar geëmotioneerd – zijn verhaal over de ethische kwestie van afgelopen weekend. Mede door mensen zoals Jort Kelder had heel Nederland zijn mening klaar liggen over wie er nu meer ‘recht heeft op IC opname’. Bij Op1 waren ze zo verstandig om een IC-arts zelf het woord te laten doen over deze kwestie. Zij zijn – hypothetisch gesproken – degene die uiteindelijk de moeilijke keuze moeten uitvoeren. 

Het is typisch iets Nederlands, iedereen heeft wel een mening over dit ethische dilemma. Want wie heeft er voorrang voor een IC opname wanneer deze overvol raken? Jongere of oudere mensen? Mensen met een gezonde levensstijl of met een ongezonde levensstijl? Vanaf de zijlijn is het nogal makkelijk om bot een mening hierover te vormen. Maar als we luisteren naar een arts, die nu al enkele weken dag in dag uit op de IC staat, dan lijkt die keuze in de praktijk haast onmogelijk te maken.

Ook deed Gommers een oproep naar de rest van Nederland. Brabant was inderdaad de brandhaard waar het begon, maar de provincie lijkt het steeds beter onder controle te krijgen, maar dit betekent niet dat mensen in de Randstad nu moeten gaan denken dat ze prima kunnen gaan ‘chillen’ of ‘zonnen’ in een park. Wanneer mensen dit dus wel gaan doen, dan is er een grote kans dat bijvoorbeeld Amsterdam ineens de nieuwe brandhaard gaat worden.

Een nieuwe brandhaard kunnen de ziekenhuizen niet aan, dus blijf daarom gewoon binnen! Ook al is het nog zo verleidelijk om naar een park te gaan wanneer het 20 graden is.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. Lambieck

  Een juiste weergave van het gesprek met Gommers.
  Gelukkig geen toegevoegde persoonlijke noot.

 2. Meriadoc Brandebok

  “Ik heb dit nog nooit meegemaakt,” aldus de arts Diederik Gommers.

  Sommige mensen zeggen nog steeds dar het een hype of massa-hysterie is, met als aanvoerder Jensen.

  1. Julian

   Ik vind het heerlijk dat Jensen zich nog belachelijker maakt. Die is totaal de weg kwijt. Volgt rare mannetjes als J*les van R**yen…Die feiten en leugens aan elkaar knopen..

   1. RvdBe

    Lijkt.me wel handig dat je als arts rationele beslissingen kan nemen, niet of nauwelijks gehinderd door emoties.
    Niet iedereen is hetzelfde natuurlijk.

  2. Kretoloog

   Dat artsen keuzen maken tussen leven en dood, is van alle tijden. Diederik Gommers doet nu, geëmotioneerd en wel, voorkomen alsof dit voor Corona nooit voorkwam. Hij is geknipt voor optredens in talkshows als Opt1. Maar zijn uitlatingen neigen naar hysterie. In zoverre heeft Robert Jensen gewoon gelijk.

   1. Meriadoc Brandebok

    Dat is nonsens en dat weet je zelf ook wel. Artsen selecteren niet; zoiets gebeurt uitsluitend in extreme omstandigheden, indien de minister van Volksgezondheid daartoe besluit.

    1. Kretoloog

     Artsen in ziekenhuizen selecteren wel, dagelijks zelfs.
     Daar hebben ze zelfs een standaard-uitdrukking voor: “Wij kunnen helaas niets meer voor u doen”.

     En ik heb al diverse malen meegemaakt, dat de patiënt die deze doodsboodschap kreeg, naar een andere arts ging (meestal in Duitsland), daar wel behandeld werd en genezen verklaard.

     1. Meriadoc Brandebok

      @Kretoloog

      Nee, je begrijpt het niet. In het geval dat een arts niets meer voor de patiënt kan doen is er wel degelijk ruimte om de patiënt naar een IC te brengen, maar acht de arts een behandeling niet zinvol. Dit is geen selectie. In het geval dat een arts moet selecteren vanwege een gebrek aan IC-bedden hoeft het niet zo te zijn dat een verdere behandeling geen zin meer heeft, maar kan de patiënt eenvoudigweg niet worden opgevangen in het IC.

      Dat is iets wat dus alleen in extreme situaties voorkomt. En daar wil Gommers niet heen.

    2. Rosasolis

     Meriadoc B. Inderdaad artsen selecteren niet tussen patienten met dezelfde
     aandoening! Alleen in zeer ernstige gevallen waar een operatie onmogelijk is.
     Zoals met een vriendin van mij, die ruim 3 jaar geleden kreeg te horen dat zij ovarien kanker had, maar dat ze niet kon geopereerd worden. Dus ging zij gedurende de volgende maanden heel dapper door het leven, voor vele maanden met zware kuur medicijnen. Zij is nu een jaar geleden overleden.
     De artsen delen alles om deze hardwerkende bekende maatschappelijke werker te redden, maar mijn vriendin ging steeds achteruit…”Er is een tijd van komen en gaan”. Een woord van advies van mij aan alle jonge vrouwen:
     pas op met het slikken van anti-geboorte pillen. Uw geliefde Kl–t zaak kan beter een condoom gebruiken. Als vocalist kan ik vertellen dat die vreselijk
     anti-geboorte pillen, ook niet al de beste invloed hebben op de stembanden
     van jonge vrouwelijk vocalisten. Kortom: het moet eindelijk AFGELOPEN zijn dat de vrouw de voorwerp van vernedering moet zijn. Als voorwerp van vernedering zijn in ieder relatie; ZIJ MOET pillen gaan slikken, omdat hij geen condoom wilde gebruiken…En zo heb ik een geweldige
     vriendin verloren…alleen omdat haar kl–tzaak echtgenoot niet echt van haar heeft gehouden. Die man had alleen een van wat ieder man twee normaal heeft. En omdat deze man grotendeels onvruchtbaar was, moest mijn vriendin zware pillen gaan slikken, om haar zwanger te maken. Zij heeft eindelijk twee dochters gekregen, maar zij leeft niet meer, en een van haar dochters heeft borst kanker. Laat de artsen nooit beslissen over hoe het moet, want zij zijn ook mensen. Maar zij kunnen alleen advies geven en hulp bieden, zoveel mogelijk.

  3. NoDoubt

   Met Sars en Mexicaanse griep ging ook de boel niet op slot. De lock down kost ons nu 300 miljard. Uw pensioen gaat met 15% omlaag en wordt niet geïndexeerd. Dus tijdens uw pensioen gaat u er 1,5% per jaar op achteruit. Is het dat waard? Waarom horen we niet het aantal doden die jaarlijks vallen door de griep. 9000 vorig jaar. We worden eenzijdig voorgelicht dat is het bezwaar van Jensen. Als we elke keer een lock down hebben, en we steeds andere landen moeten bijspringen zoals Italie die zijn begroting niet op orde heeft of Marokko 450 miljoen. U vergeet dat wij belastingbetalers dat steeds moeten ophoesten onze Aow leeftijd het hoogste in EU en omdat wij zo spaarzaam zijn. Komen zij steeds bij ons van uw geld. BTW van 6 naar 9%. De belastingdruk per inwoner is naast Frankrijk bij ons het hoogst. Met nexit houden we 100den miljarden over. Want vergeet niet Rutte heeft getekend dat als de duitse bank omvalt NL het gaat betalen. Weer van uw belastinggeld. Hoe meer wij sparen, hoe meer wij meegezogen worden.

 3. B. Pascal

  De verstedelijking en samenscholing van mensen vergroot, besmetting op besmetting.

  Ook de onuitputtelijkheid van mensen om dag en nacht door te gaan geeft dat je corona niet overleefd als je het hebt.

  Maar dat een arts een ziekenhuis niet meer behandeld als ”ziekenhuis”, betekend dat we al lange tijd geen echte confrontatie met de dood hebben gehad.

  Juist in een ziekenhuis komt sterven en keuze voor wanneer sterven, juist om de hoek.
  Het stellen dat je als arts niet wil kiezen tussen mensenlevens, is als begravenisondernemer niet willen kiezen tussen twee doden. Het geeft aan dat ook ziekenhuizen de dood ver weg hebben gedrukt!

  Een crisis als deze laat zien, dat we ”maar mensen” zijn. En ja, we zijn sterfelijk!
  Dus behandel als arts de mens eerst als sterfelijk wezen.

 4. Kretoloog

  Al die emo-verhalen. Ik heb liever dat leiders en geneeskundigen wat nuchterheid betrachten.

  Dat dwaze miepje van CDA Europa, Esther de Lange, is ook al helemaal van de kaart. Niet door Corona, de zieken of de doden. Maar vanwege de ‘hardvochtige’ woorden die partijgenoot Wopke Hoekstra richting Italië heeft uitgesproken. Het liefst zou Esther alle miljarden uit onze pensioenfondsen hoogstpersoonlijk aan de Italianen, Grieken en Spanjaarden gaan uitdelen.

  1. LifeBuddy

   Prima verwoord, die partij is verkleed in wolfskleren. Nu zijn er weer veel asielaanvragen met valse identiteit. Hoe lang blijven we dit nog slikken in dit [Fatsoenlijke] land.

 5. Beukman

  Het is typisch iets Nederlands, iedereen heeft wel een mening over dit ethische dilemma.

  Zeg dat wel.
  Maar zelfs de deskundigen zijn het niet altijd met elkaar eens:
  foksuk.nl/nl/?cm=79&ctime=1585951200&cid=8523

 6. Rammstein

  Krijg nou wat: ik had een reactie geplaatst, die heeft er 10 minuten op gestaan en is nu plotseloos verdwenen! OK, nog maar een keer dan:

  Coronavirus doorbraak: Is ivermectine de mogelijke doorbraak bij de behandeling COVID-19?
  h**ps://www.medicalfacts.nl/2020/04/04/coronavirus-doorbraak-is-ivermectine-de-mogelijke-doorbraak-bij-de-behandeling-covid-19/

  1. Lambieck

   Klopt, man het het mysterieuze vlakgom is weer actief.

   1. Rammstein

    Ja Lambieck, ik zag dat van jou ook een paar reacties uitgevlakt waren. Laten we het maar op een ongelukje houden.

  2. CZ

   @Rammstein: Misschien wordt het gezien al complottheorie?

   1. Rammstein

    CZ, dat lijkt me stug, want het bericht heb ik van ScienceDirect gehaald en was gepubliceerd in een vakblad van Elseviers wetenschapstak. De link die ik heb geplakt is van MedicalFacts, ook een serieuze medische site.

 7. LifeBuddy

  Nou, Diederik Gommers de Hele linkse kliek heeft de zorg helemaal afgebroken en nu tranen met tuiten huilen. Ik zou zeggen , ga gewoon Geert Wilders stemmen ,want EEN europa is er voor de rijken en EEN europa zal het Nooit worden.

 8. P.Sisterons

  Gommers is totaal ongeschikt als arts. Hij lacht zich de *** uit de broek onderweg naar de bank. Hoog tijd dat de beste man eens met een psycholoog gaat praten.

  1. Piet51

   @P.Sisterons
   Voor mij is Gommers langzaam maar heel zeker het gezicht geworden van de corona-crisis. Dat waren eerst Rutte en Van Dissel, wat later kwam Osterhaus ook in de buurt, maar nu is Gommers voor mij de bepalende stem. Het thema van de crisis is gewijzigd in aantallen IC-bedden. Gommers speelt zijn rol op een manier die mij vertrouwen geeft: open, eerlijk, vertrouwen wekkend. Over de vorm van zijn optreden kun je van mening verschillen, want dat is een kwestie van smaak. Ik denk dat zijn manier van communiceren effectief is.

 9. rexm

  Elke arts heeft een eed afgelegd, als de arts een keuze moet maken is dat niet zijn schuld, de regering moet zorgen dat er voldoende middelen voorradig moeten zijn en zo kan de arts zijn beroep uitoefenen.
  In Belgie is voldoende aanwezig en hoor je dat gezeik niet.
  Ze zullen straks op de staats TV er wel op terug komen, ook die fluitketel met zijn propaganda cijfers, met andere woorden we worden steeds maar bang gehouden.!!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.