Lockdown is een kwestie van lange adem, corona-coördinator: ‘Alleen met vaccin wordt leven weer normaal’

Voorzitter van het landelijk coronacentrum (LCPS) Bas Leerink vermorzelt alle valse hoop voor een snelle terugkeer naar normaal. ‘Niet zonder vaccin‘, concludeert hij. Maar hij waarschuwt natuurlijk niet voor niets!

De druk op de intensive care lijkt af te nemen, het aantal nieuwe besmettingen gaat voorzichtig omlaag, net als het dagelijkse aantal nieuwe sterfgevallen door corona. Hierdoor wordt de ijdele hoop gewekt dat we weer voorzichtig richting ‘normaal’ zouden kunnen gaan. Dat zit er dus niet in volgens Leerink: “Ik vraag me zelfs af of het ooit helemaal weer normaal wordt. Ik denk eerlijk gezegd dat dat pas gebeurt als we een vaccin hebben. Dit virus kan ieder moment weer opvlammen. Dus de komende 1,5 jaar wordt het in ieder geval niet normaal.”

De eerste reden die hij hiervoor geeft, is het feit dat één besmet persoon in een drukke ruimte, genoeg is om weer een hele golf aan besmettingen teweeg te brengen. Dat de dagelijkse nieuwe aantallen van de verschillende corona gevallen lijken te dalen, is op zich goed nieuws, maar ook een cruciale tijd. Zijn tweede reden: nu maatregelen versoepelen vergroot het risico op (alsnog) een overbelasting van de capaciteit.

De derde reden is dat de overige acute zorg (nog niet specifiek ingevuld) voor een groot deel stil is komen te staan. Mensen die nog wel een paar weken konden wachten, zijn zo langzamerhand ook door hun tijd heen. Maatregelen versoepelen zou zorgpersoneel direct weer volop belasten, en ontneemt ze zeker de toch al geringe kans op een broodnodige adempauze.

De vierde reden is economisch van aard, want diverse ziekenhuizen zijn mogelijk noodlijdend. De onzekerheid die daarmee gemoeid gaat, is vanzelfsprekend een probleemfactor.

Met deze situaties in het vizier wordt het wellicht duidelijk waarom het zo belangrijk is dat de maatregelen niet zomaar moeten worden versoepeld. En dat is heel vervelend, ja, maar we moeten maar even door de zure appel heen bijten tot er een vaccin is. 2020 heeft nog genoeg potentie voor drama voor de rest van het jaar, en had al een vliegende start…

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

64 reacties

 1. Jack Flash

  “Alleen met vaccin wordt leven weer normaal” Klinkt voor mij als “Doe wat ik zeg”.
  Opzouten klootzakken.Dat bepaaal ik wel.

  1. Borealist

   Het wordt niet serieus genomen, omdat het ingaat tegen de belangen zwakke westerse leiders die een globalistische elite beschermen. Hulde aan Rob.

 2. Borealist

  Nogmaals onschuldige burgers horen in vrijheid te kunnen leven. De groepen die geïsoleerd horen te worden zijn zieken, gestoorden, criminelen en misdadigers.

  Lockdown, samenscholingsverbod en social distancing gaat enorm veel psychologisch en economisch leed te weeg brengen. Het middel is erger dan de kwaal.

  Hygiëne extra benadrukken en in de elleboog hoesten en niezen zijn goede adviezen. Daar zou ik aan toe willen voegen: bedek mond en neusgaten. De rest is machtsmisbruik en dient zo spoedig mogelijk teruggedraaid te worden.

  Economie, sport en massabijeenkomsten moeten weer los om verder psychologisch en economisch leed te voorkomen.

 3. Happytissue

  Heeft niets te maken met zijn baantje bij IG&H
  Management consulting hoor, indien toch, louter toeval.

  Zolang wij niet breed onder de bevolking gaan testen hoe de vlag er nu bijstaat, dus welk percentage heeft de ziekte gehad, praat iedereen maar wat in het rond. Nu doet men niets, beetje apps verzinnen en andere onzin, zolang het volk maar tegen elkaar uitgespeeld wordt, lijkt het plan.

  Maar je kan zeggen wat je wil, het volk uitspelen en angstaanjagen gaat hun prima af.

 4. Adriaanv

  In wereldoorlog 2 hebben ze gevochten voor vrijheden, dit heeft levens gekost.
  Gewoon in wijsheid terug naar de vrijheid.

  1. Borealist

   Blind volgen van de autoriteiten is de grootste vijand van de waarheid.

 5. NoDoubt

  We hoeven helemaal niet gevaccineerd te worden. Er zijn al 6000 artsen die hebben aangegeven over de wereld dat het malariamedicijn al de oplossing is. Daarnaast sterven ook mensen aan griep. Vorig jaar 9000 en daar hoor je niets over. Rob Elings in NL heeft samen met zijn apotheek al mensen genezen van Corona. In NY een arts met een gelijksoortige methode al meer dan 800 mensen. Maar daar wil de verziekte farmaceutiche bolwerk niet aan. Want ja dat is te simpel. En maar angst en paniek zaaien. En naar een nieuw normaal en voor je het weet zitten we vast aan de corona app. Nu nog vrijwillig en anoniem. Maar zoals altijd wordt het later opnieuw ingezet en is je privacy een stuk minder omdat de overheid en anderen je dan veel makkelijker kunnen volgen. Net als de vele camera’s die heel gemakkelijk belasting kunnen innen., zonder veel inzet. Maar ondertussenwordt onze maatschappij steeds minder leefbaar. We zullen moeten accepteren dat mensen aan een virus dood kunnen gaan. Zoals dat al 1000den jaren gaat. Want met het nieuwe normaal van Rutte, die geen gezin heeft, kun je met zijn 1,5 meter geen samenleving noemen. Dan kun je de samenleving net zo goed opdoeken. Wat is dat voor een samenleving?????

  1. Borealist

   De overheid en bigtech zitten nu in een positie waarin zij meer en meer macht krijgen ten kosten van individuele burgerrechten zoals vrijheid en privacy.

   De enige methode om dit te keren is naar mijn vermoeden revolutie. Als democratie vrijheid en privacy ontneemt, moeten burgers hun macht pakken en niet laf achter de overheid aanlopen.

 6. NoDoubt

  In Frankrijk hebben ze inmiddels een grote test met de hydroxychloroquine therapie gedaan. Daar is 94% van de corona patiënten ermee genezen.

  1. KokZonderKeuken

   Interessante informatie.
   Heeft u een linkje naar deze info?

  2. Boudewijn Hummelinck

   Dat is spectaculair nieuws, NoDoubt!

   Heb je een link?

  3. Freewheeler

   Huisarts Meijel experimenteert met coronamedicijn.
   h**ps://www.1limburg.nl/huisarts-meijel-experimenteert-met-coronamedicijn

   h**ps://www.foodlog.nl/artikel/hydroxychloroquine-een-oorlogsmedicijn-dat-de-lockdown-moet-verlichten/
   h**ps://www.youtube.com/watch?v=mJl2nPHAo2g&feature=emb_logo

   2 opties 🙂

   1. Boudewijn Hummelinck

    Dat anekdotische bewijs van die huisarts wordt door weinigen serieus genomen.

    NoDoubt verwees naar een groot onderzoek in Frankrijk met 94% genezen patiënten. Heb je daar een link van?

    1. Freewheeler

     Bekijk de YouTube link, mijn Frans is niet zo goed.
     Anders wachten op NoDoubt.

     1. Freewheeler

      h**ps://detheorist.nl/nieuws/meer-huisartsen-schrijven-hydroxychloroquine-voor-ondanks-verbod-door-inspectie
      Deze ?

    2. Beukman

     Het spul is gehyped door Trump, die toevallig ook zakelijke belangen heeft bij het middel. Maar bewijs dat het zou werken is slechts anekdotisch, en het heeft nog akelige bijwerkingen ook.

     nrc.nl/nieuws/2020/04/07/de-president-zei-dat-het-werkte-a3996174

     1. Rammstein

      Dat is gelul, Beukman.De bijwerkingen zijn minimaal zoals huisarts Rob Ellens communiceerde en ik kan dat uit de eerste hand bevestigen: mijn vrouw gebruikt het middel al enige jaren voor haar auto-immuun ziekte SLE-Lupus en ook de internist zei destijds dat de bijwerkingen te verwaarlozen zijn. Ze heeft lichte hartritme stoornissen gehad in het eerste halfjaar, de periode waarin de exacte dosering werd ingesteld.

      Als huisarts Rob Ellens 8 mensen in zijn praktijk geneest die positief getest zijn op corona, dan is het toch goddomme geen hype meer.

     2. Rammstein

      Hij gebruikte hydroxychloroquine overigens in combinatie met zink en het breedspectrum antibioticum azitromycine. Deze therapie werkt binnen een paar etmalen en blijkt corona volledig te remmen.

     3. Boudewijn Hummelinck

      Als het middel, dat al heel lang bestaat en vrijelijk wereldwijd beschikbaar is, belangrijke resultaten zou opleveren voor Corona-patiënten dan hadden we dat wel geweten. Die belangrijke werkzaamheid blijkt nergens ut, en zeker niet uit een praktijk van een dorpsdokter die het gaf aan patiënten die mogelijk zonder het middel ook waren opgeknapt. Het onderzoek van de Franse arts er luidruchtig mee aan de weg timmerde bleek methodologisch aan alle kanten te rammelen.

      Het is een hype. Het is goed denkbaar dat een enkel patiënt er baat bij heeft maar de ‘gamechanger’ waar de clown Trump over bralde is het zeker niet.

     4. Boudewijn Hummelinck

      “en ik kan dat uit de eerste hand bevestigen: mijn vrouw gebruikt het middel al enige jaren”

      R*ammstein deed onderzoek naar de bijwerkingen van het middel en besloot op grond van een concreet praktijkgeval dat die er niet zijn.

      Geestig.

     5. Rammstein

      Boudewijn Hummelunck, je bent een achterlijke boerenlul die niet in staat is een aspirientje te herkennen.

      Ga lekker naar bed, vieze pisnicht en laat de grote mensen ongestoord verder discussieren.

     6. Boudewijn Hummelinck

      “Het doet, zeggen artsen, weinig. “Het is niet duidelijk of het bijdraagt aan de genezing van patiënten”, zei voorzitter Menno van der Eerden van de Nederlands vereniging van artsen voor longziekten en tuberculose eerder. “Er is geen hard bewijs. We weten wel dat het virusremmend werkt in het laboratorium, maar op mensen kan dat anders zijn.”

      Ernstige bijwerkingen
      Van der Eerden was vooral wat voorzichtig omdat Plaquenil ernstige bijwerkingen heeft. Hoofdpijn, hartklachten, verlies van zicht of gehoor, vervelende interacties met andere medicijnen.”

      ht*ps://www.trouw.nl/wetenschap/dat-trump-in-chloroquine-ging-geloven-had-met-wetenschap-niets-te-maken~b485bed2/

     7. Boudewijn Hummelinck

      “Ga lekker naar bed, vieze pisnicht”

      Ik ga inderdaad mijn legerstede opzoeken en wens de heer R*ammstein uiteraard een goede nachtrust toe met veel fijne dromen over medicijnen die ons in één klap van dat nare Corona-virus afhelpen.

     8. golie

      boudewijntje is een voorbips-pisnicht

     9. CZ

      Willem voorbips-pisnicht!

     10. Maks

      “(…) en laat de grote mensen ongestoord verder discussiëren.”

      Whahaha, moet je vooral doorgaan met reageren op de ongenoemde!

     11. Borealist

      Beukman
      Trump heeft zijn zakelijke belangen afgestoten ten gunste van zijn zonen. Hij profiteert er dus niet van.

      Overigens onze ‘expert’ Ab Osterhaus heeft enorme belangen in vaccinaties. Hij viert het zelfs als er een besmetting gevonden is.

     12. Beukman

      @Bo
      “Afgestoten ten gunste van zijn zonen” betekent dat het imperium-Trump verdient aan de verkoop van dit middel. Ethisch totaal verantwoord. In Nederland bestaan hier wetten voor.

      Dat verhaal over Osterhaus is een verzinsel. Ik citeer even uit een ouder bericht:

      Osterhaus drinkt aan het eind van de werkdag met zijn medewerkers een borrel, “het is ten slotte na vijven.”
      Kort daarvoor is bekend geworden dat een kind is besmet met Mexicaanse Griep. Hierdoor weet zijn team dat er werk aan de winkel is. Waar proost Osterhaus vervolgens op? “Dat we dit goed mogen aanpakken.”
      Niet Osterhaus is een schoft maar degenen die dit nepnieuws verspreiden.

    3. golie

     boudewijn kokje

  4. Maurits Dekker

   In Frankrijk hebben ze inmiddels een grote test met de hydroxychloroquine therapie gedaan. Daar is 94% van de corona patiënten ermee genezen.

   F A K E N E W S

 7. golie

  Het nieuwe normaal is achterlijk, de onzin dat we in een 1,5meter maatschappij moeten gaan geloven is echt idioot te noemen, de mens heeft genegenheid nodig de mens heeft relaties nodig, kijk dat leugenclown Rutte zo’n het type is kan mij niet zoveel schelen maar zo is Nederland niet…

  1. Maks

   “Het nieuwe normaal…”

   Dat bepaalt de grote leugenaar Rutte niet!

  2. Terminator

   Dat kan binnenshuis allemaal prima; heb je nooit je iets gelezen over de 5 jaar durende bezetting van ons land door de extreemrechtse nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog?? Kijk eens een keer wat verder dan je neus lang is!!

   1. Borealist

    Nazi’s zijn extreem-links. Ze zijn namelijk socialistisch. Nationalisme is niet iets dat exclusief rechts is. Ken de geschiedenis.

 8. J.Rademaker

  Eindelijk iemand die het zegt, jammer dat deze realisten niet aan de besluitvorming deel mogen nemen.
  Tot die tijd proberen te verhullen dat er veel te veel is bezuinigd op zorg, middelen,zelfs een medicijn tegen reuma/corona is er onvoldoende ( en mag daarom alleen in een te laat stadium in ziekenhuizen worden gegeven en beslist niet door de huisarts op tijd worden voorgeschreven ). Dat daarom de economie op een laag pitje moet en er wat meer slachtoffers gaan vallen is heel vervelend in een verkiezingsjaar maar het hoge doel is de pluche stoel.

 9. Freewheeler

  Ze bedoelen 3 jaar onderdrukking.
  Stem verstandig.

  1. Terminator

   En stem niet op de volksdemagogen.

   1. Borealist

    Demagogie66, Partij voor demagogische arrogantie, Volkspartij voor Vrijheidsontneming en Demagogie, Christen demagogisch Appel?

 10. Kretoloog

  Hier sturen de overheden op aan: zo lang mogelijk een lockdown. Zodat de murw gebeukte burgers volgend jaar de verplichte en peperdure vaccins wel accepteren. Want alleen dan kan het leven weer een beetje ‘normaal’ worden.

  Dit lijkt een complottheorie. Maar waarom wordt dan de aanpak met de medicijnen hydroxychloroquine en azithromycine niet geaccepteerd? Dit is spotgoedkoop (kost een paar tientjes), is voldoende beschikbaar en is bij ruim 94% (!) van de toegepaste Corona-patiënten succesvol gebleken.

  Ergens klopt er gewoon iets niet!

  1. KokZonderKeuken

   Quote: hydroxychloroquine en azithromycine is voldoende beschikbaar en is bij ruim 94% (!) van de toegepaste Corona-patiënten succesvol gebleken.

   linkje?

   1. Borealist

    Even offtopic:
    Als een kok geen keuken heeft, heeft hij/zij ook geen werk. Dat vind ik wel jammer voor u.

   2. golie

    Kokje gelooft wel de zogenaamde pandemie maar een tegengeluid! daar moet een linkje bij..

  2. Boudewijn Hummelinck

   Hydroxychloriquine ligt in alle apotheken, is opgenomen in het behandelprotocol van het RIVM en is beschikbaar voor alle huisartsen en medisch specialisten die het willen toedienen.

   Waar haal je vandaan dat het niet mag of kan worden gebruikt?

   1. Freewheeler

    Ze hebben het in Zeewolde geproduceerd Hydroxychloroquine.

   2. Rammstein

    Telegraaf vandaag: de Inspectie heeft huisarts Rob Ellens verboden de ‘experimentele behandeling’ voort te zetten.

    1. Freewheeler

     haha de farmaceuten zijn er op tegen, wat niet gepatenteerd dan verdienen ze niets. Anders komen ze wel met iets anders met andere samenstelling. dan kost doosje 500 euro. ipv 10a 15 euro.

     1. Boudewijn Hummelinck

      Je kunt ook gewoon even googelen op de feiten, Freewheeler. Dit is dom gespeculeer.

      ht*ps://www.telegraaf.nl/nieuws/142970750/inspectie-dwingt-limburgse-huisarts-te-stoppen-met-corona-mix

     2. Freewheeler

      BH, ik heb de juiste feiten allang gevonden.

     3. Willem Alexander

      Hier in Bangkok kost het maar 2 euro.

    2. KokZonderKeuken

     Op 12 april noemt Brommstien een artikel van 9 april van vandaag.
     Dat verklaart een hoop.

     1. Blitzkrieg

      KokZonderKeuken : Een hoop verklaart niet zoveel… arme jongen, ze hebben je zeker weer opgesloten in kamertje 100; na werktijd zeker gevonden door de conciërge.

  3. golie

   natuurlijk klopt het niet maar dat weet toch elk gezond weldenkend mens..

   1. Borealist

    Een bepaald deel van de bevolking ziet het niet vanwege aangeprate angst en de rest wil het opzettelijk en doelbewust negeren.

 11. LifeBuddy

  De linkse hebben weer heel wat op het geweten. Hoe ga je met mensenlevens om!!!
  Toen het virus begin dit jaar in China een groot probleem werd, nam Van der Hoek [zei is virologe] contact op met de EU. „Zij heeft gezegd dat zij al jaren onderzoek doen naar coronavirussen en gevraagd wat de mogelijkheden zijn om te helpen, maar de EU wilde er geen geld voor beschikbaar stellen.”
  Tot grote verbazing van Van der Hoek bleek enkele weken later al het geld te zijn uitgedeeld aan andere aanvragers die minder expertise hebben.
  Jammer dat het nog zo lang duurt, eer dat we weer mogen gaan stemmen.

  1. crimson1960

   Nee de e.u. geeft liever geld uit aan linkse hobby’s en aan die klimaat idioterie of gelukzoekers. We moeten zo snel mogelijk uit de e.u. nexit nu het nog kan.

 12. crimson1960

  Als de regering naar Thierry baudet had geluisterd in het begin en niet had uitgelachen en meteen actie had ondernomen en de grenzen hadden dichtgedaan zaten we nu niet in een lockdown in ieder geval niet voor anderhalf jaar of nog langer.

 13. Broodnuchter

  Als het 1,5 jaar gaat duren is het middel erger dan de kwaal. Beter is het om de kwetsbare te isoleren en de rest gewoon door te laten gaan. Er zal anders veel failliet gaan en de economie gaat naar de filistijnen. Het is kiezen tussen twee kwaden. Ik stel een referendum voor. Er ligt trouwens nog 4,5 miljoen dosis Tamiflu op de plank uit 2009.

 14. CZ

  Hier komt de app uit de mouw!

  1. Terminator

   Fonz7766?

   1. golie

    termerktekenator?

 15. kees cup

  Dr Bas Leerink
  Ook nog een titel (dr) dus je hoort er helemaal bij, hogepriester en allesweter.

  “Voorzitter landelijk coronacentrum” stoer hoor.
  Weer een belangrijk functie erbij. Natuurlijk droomt deze man ervan dat deze crisis zolang mogelijk duurt.
  Iets wat onze MP, in zijn rol als held, ook wel aardig zou uitkomen.
  Een vaccin is nu ineens de ENIGE oplossing, komt de farmaceuten wel goed uit.
  Testresultaten met bestaande medicijnen horen we minimaal over, verslag komt over enkele maanden, ondertussen sterven onze kwetsbaren.
  We horen ook niet veel meer over de vorderingen van de groepsimmuniteit , nee er wordt juist twijfel gezaaid of dat wel werken gaat, maar ondertussen zijn er bij het publiek geen gevallen bekend van herbesmetting in nederland.
  Houd het volk dom en in onzekerheid. wie heeft hier baat bij ?
  De tijd zal het bepalen, Bassie niet hoop ik.

 16. Bullshit16

  Mensen laat je niks wijs maken er is een huis arts die had een medicijn en die hielp maar dat mag niet meer nee logisch ze willen wachten op een vaccin om de mensen nog meer te onderdrukken zo dat we straks een inenting paspoort moeten hebben als je deze niet hebt dan kom je dom weg nergens meer en
  Onze landverraders en Brussel denken dat wij burgers met gezond verstand gek zijn
  En ja helaas zijn er nog te veel mensen die nog niet waker zijn en geloven wat die landverraders en Brussel zeggen bij ongehoord kon je zien dat het oorlog is tegen iets wat je niet ziet
  Stem fvd of PVV uit de eu

 17. Willem Alexander

  COVID-1984 !!!!

  Bas Leerink meteen opsluiten en lekker laten zoeken i.p.v. de hele samenleving naar de klote te helpen.
  Volgende virusje komt, weer opsluiten?
  Ware gek.

 18. LNGR

  Deze idioot heeft vast en zeker aandelen in vaccins.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.