Nieuwe aantal patiënten op intensive care flink lager: 25 nieuwe gevallen

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) heeft bekendgemaakt dat er dit keer ‘slechts’ 25 nieuwe ic-patiënten bij zijn gekomen. Daarmee liggen er momenteel in totaal 1385 coronapatiënten op de intensive care. Maar trek nog geen conclusies!

Gisteren kwamen er nog 36 bij en een tijdje terug kwamen er dagelijks soms 100 patiënten per dag bij. Vandaag is dus een meevaller, absoluut. Maar we weten nog niet wat de reden voor deze afname is. Zorg- en overheidsorganen willen dit maar wat graag toeschrijven aan de strategie van social distancing en de genomen maatregelen. Maar één van die maatregelen is, for better or worse, het ontmoedigen van ic-opname bij ouderen. Daarbij is er een vernieuwd risico op een tweede coronagolf vanwege het mooie weer. En dan vallen er nog vraagtekens te stellen bij de registratie, al verwacht ik daar geen opzet in het spel.

En we moeten ook niet vergeten dat Nederland toch verrassend snel de ic-capaciteit heeft weten te vergroten, ver boven wat men eerst voor mogelijk hield. In de eerste weken had men het over 1.000-1.250 bedden met mogelijke maximale uitbreiding tot 1.500-1.800. Boven dat getal zou men namelijk in de knel komen met de inzet van personeel en apparatuur. De vraag is trouwens of dit met de huidige claim van max 2.400 bedden niet alsnog het geval is.

Maar voor we weten of het zo erg gaat worden, is het voor nu wel een positieve ontwikkeling. Natuurlijk vanwege minder patiënten, maar ook voor de ademruimte die het zorgpersoneel hier misschien door krijgt. Liever twee heftige periodes met een flinke tussenpoos dan één lang uitgestrekte piekperiode.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

37 reacties

 1. Lambieck

  Maar we weten nog niet wat de reden voor deze afname is. Zorg- en overheidsorganen willen dit maar wat graag toeschrijven aan de strategie van social distancing en de genomen maatregelen.
  .
  Gelukkig.
  Wout zal met alle middelen elk spoortje van optimisme de grond in rammen.
  En toegeven dat het RIVM de juiste koers heeft uitgestippeld, DAT NOOIT VAN ZIJN LEVEN.

  1. Boudewijn Hummelinck

   Wout is een sukkel. Het is evident dat de maatregelen terzake social distancing de afname veroorzaakten.

   Op DDS krijgen ze het eenvoudig niet uit hun strot dat deze Regering en het RIVM deze crisis goed hebben aangepakt en daarin zeer hoopgevende resultaten boeken.

   1. Lambieck

    Bij DDS kunnen een voorbeeld nemen aan Stichting Mesdag-Zuivelfonds NLTO

   2. -Bo-Realist

    Hummeltje
    Het RIVM zegt zelf dat dit soort dagkoersen zijn waar je geen conclusies op kan baseren. Bovendien is het niet hoopgevend, maar slechts noodzakelijk dat het puin dat Rutte en Van Rijn in Rutte-2 veroorzaakt hebben nu opruimen.
    Ook is het niet uitgesloten dat het weer een rol speelt, net als bij andere virussen.

    Het is dus overhaast om te stellen dat de daling 1) een trend is en dat die 2) door overheidsbeleid is veroorzaakt. Terughoudendheid zou je sieren in deze, BH.

    1. Boudewijn Hummelinck

     Je hebt gelijk dat je je niet op dagcijfers moet baseren. Het gunstige cijfer van vandaag past echter in een trend die zich vanaf 28 maart aftekende. Daarin zijn IC-opnames een gegeven van later in de keten van besmetting naar sterfte/ontslag IC. Dus die volgen met vertraging op de dalende trend die al zichtbaar was in besmettingen en ziekenhuisopnames.

     1. CZ

      Boudewijn Brenda van Duinen Hummelinck?

     2. Boudewijn Hummelinck

      @CZ,

      Filter.

     3. Fonz

      boudwijntje humperdinkieding? filter

  2. Kretoloog

   De redactie van DDS moet omschakelen: Van “kabinet en RIVM bakken er niets van” naar “ze deden het toch niet zo gek”. Zoiets kost tijd. Gun ze die paar dagen nou toch even, kok. Volgende week staan de redactieneuzen vast in een positieve stand.

   1. Boudewijn Hummelinck

    DDS (en veel reaguurders hier) zullen dat nooit toegeven, Kretoloog.

    Ze beginnen gewoon over een ander onderwerp. Er gaan altijd wel dingen minder goed en dan kun je daar weer misbaar over maken.

    1. Bertus bumperding

     Het is geen ander onderwerp Kinderhumper.
     Het is steeds terugkomend onderwerp dat jij een trol bent .
     Dat jij dat af wil doen als iedere keer een ander onderwerp moet jij weten. Feit is en blijft dat je een trol ben .
     En dat je van.kleine jongetjes houdt .
     Toch ? Aandoenlijke?

     1. CZ

      “Aandoenlijke”

      Ook dat inderdaad!

     2. Fonz

      Dé aandoenlijke?

     3. CZ

      En de Arschloch

   2. trollenvanger

    “ze deden het toch niet zo gek”.

    Dat kan je beter van Duitsland zeggen.

    Dat België, dat veel kordater te werk is gegaan dan Nederland tot nu toe een vergelijkbaar dodental heeft, is in feite zeer merkwaardig. Daar zal in de naaste toekomst wel meer duidelijkheid over komen.

    1. Lambieck

     @ trollenfloris.
     Duitsland registreert anders, moeilijk vergelijkbaar.
     Belgie trachtte kordaatheid, Belgische bierdrinkers niet.

     1. Bertus bumperding

      Het maakt jou niet uit hè?
      Hoe men het vertelt hoe men de crisis probeert te bezweren. Het maakt jou niks uit je past er wel weer een mouw aan en je hebt alweer gelijk dat alleen rubberen Rutte het goed doet.
      Wilders en Baudet werken alleen maar tegen of zitten lui niks te doen ,alleen jouw homofiele premier is de goeiste de beste de allergrootste.
      Je bent een stumper .

     2. CZ

      Zuig
      .
      Kok?

    2. Boudewijn Hummelinck

     Ik zie dat bij Trollenvanger inmiddels is doorgedrongen dat België het relatief beduidend slechter deed in de Coronabeheersing.
     Voortschrijdend inzicht is altijd verheugend.

     1. -Bo-Realist

      Boudewijn Lambieck Hummeldinck?

     2. Original NL

      Misselijke eikel humpelsteeltje.
      Aka..Postbus 51 den haag.

     3. Kretoloog

      Bo-realist: zou het nu voor 1x mogelijk zijn om de reacties op een topic inhoudelijk te houden? Stop dan aub met die kinderachtige, schijtlollige opmerkingen.

     4. Bertus bumperding

      Kretoloog ?

     5. trollenvanger

      “Ik zie dat bij Trollenvanger inmiddels is doorgedrongen dat België het relatief beduidend slechter deed in de Coronabeheersing.”

      En waar zie je dat? In je grote leugenboek?

     6. CZ

      “Jammer pik, je hebt jezelf weer voor lul gezet.”

      🙂

     7. Boudewijn Hummelinck

      Ik zie dat de feiten Floris nog niet overtuigden, een raar soort koppigheid die ik van hem ken.

      Houd de komende dagen de site waar ik naar verwees maar in de gaten. Je kunt nooit uitsluiten dat het kwartje nog eens gaat vallen.

     8. CZ

      ”Jammer pik, je hebt jezelf weer voor lul gezet.”

      🙂

   3. -Bo-Realist

    Ze moeten niks. Bovendien is het bekend dat het in het weekend rustiger is dan doordeweeks. Laten we maar afwachten of dit incidenteel of structureel is. In het geval dat het structureel is, kunnen we wellicht versneld afschalen en de lockdown vaarwel zeggen.

  3. kees cup

   @ lambiek @ boudewijn

   U gaat m.i nu te kort door de bocht met het verketteren van de heer Willemsen.
   En u hemelt onze overheid iets te veel op.

   Het is voor mij nogal moeilijk om te zien waar de genialiteit van het RIvM te vinden is, maatregelen zoals social distancing? deden ze in ze in china ook al aan, groeps immuniteit? daar wist men in 1918 ook al van, men had toen zelf niets anders. Meer ic capaciteit? haha ik geloof dat het RIvM de aller-allerlaatste in Nederland was die op dat idee kwam.
   Tjonge wat een genialiteit zeg.

   Nee ik denk eerder aan stommiteit zoals “wie niet ziek is , is ook niet besmettelijk” terwijl minstens twee weken voor deze uitspraak, China juist met nadruk de ontdekking van het tegendeel bekend maakte. Ga maar lekker carnaval vieren dus.
   De totaal te kort schietende opbouw (helemaal geen opbouw dus) aan beschermings middelen toen het virus hier naar toe kwam.
   Jaja geniaal.

   En binnenkort, zie de landen om ons heen, zal blijken dat mondkapjes wel nut hebben.
   EN het mantra: “bij verkeerd afdoen bestaat er besmettings gevaar, want er kan virus aan de buitenkant zitten” verraad de misleiding ook al … want waar zou dat virus dan terechtkomen als dat mondkapje niet gedragen werd ???
   de zoveelste bok die het RIvM zal gaan schieten.
   Geniaaaaaaaaal.

   En nu worden onze oudjes, die echt niet allemaal “onderliggend lijden” hebben, menigeen staat nog midden in het leven, overgehaald om zich, als ze ziek worden maar niet te laten opnemen. Zo komt de boodschap over. Tjonge wat neemt de groei van de ziekenhuis opnames plotseling snel af zeg. Dankzij het geniale RIvM.

   Persoonlijk denk ik wel dat we het gaan winnen met de huidige ic capaciteit maar NIET DANKZIJ enig orgineel of slim beleid, maar EERDER ONDANKS een inspiratieloos laks overheidsbeleid.

 2. inert

  ” slechts’ 25 nieuwe ic-patiënten erbij gekomen?”
  Misschien de zuurstofunit vervangen gevuld met stikstof?

 3. fusilier

  Hummelicnk of hoe je ook heten mag, laten wij deze regering maar geen veer in de kont steken, bij mijn weten was onze M.P voor twee weekjes terug ,nog gewoon handjes aan het schudden. Dus die sukkel in naam heeft het zwaar onderschat.

  1. Vrijedenkert

   U kunt onze PM gewoon bij naam noemen dat is eigenlijk wel zo fantsoenlijk en normaal en zijn naam is: Pinokkio

 4. -Bo-Realist

  Kreet
  Mijn bijdragen zijn meestal inhoudelijk.

  1. Kretoloog

   Oké, houden zo!

 5. Vrijedenkert

  Zijn er minder zwaar zieke patienten die een IC-plaats nodig zijn of is er minder instroom door anders te selecteren en er op die manier minder patienten worden opgenomen op IC-afdelingen?

  Als het aantal patienten waarbij opname IC nodig is werkelijk daalt is dat een positieve ontwikkeling!

  1. Stanly2000

   Misschien heeft de anti-IC reclame van de laatste week ook een teentje bijgedragen.

  2. Fonz

   Nou vrijedenkert waar ze mee op moeten houden is iedereen als patiënt aan te merken

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.