‘Not even close!’ – Ook na forse correctie gelooft Trump Chinese sterftecijfers niet

China corrigeerde zijn dodental door de gevolgen van corona. Bij het sterftecijfer van de stad Wuhan, het corona ground-zero, is een ‘rekenfout’ gemaakt. Het originele sterftecijfer van 3.342 voor heel China, is daardoor nu met 38 procent gestegen naar 4.632 doden door corona. Volgens Trump ligt het in werkelijkheid nog véél hoger en roept: ‘Not even close!’

Trump zou natuurlijk best eens gelijk kunnen hebben. China die ‘even’ een ‘rekenfout’ corrigeert en daardoor (landelijk!) 38 procent hoger uitkomt? Ja vast. Dikke kans dat we nog meer van dat soort ‘correcties’ te zien gaan krijgen.

Maar Trump is niet ineens op fact-finding mission gegaan omdat hij ineens vindt dat de waarheid aan het licht moet komen. Zoals we kunnen zien is Trump de schuld van zich af aan het schuiven: ‘De WHO was te traag en bekritiseerde zijn inreisverbod. ‘Biden/Obama’ deden het destijds met de varkensgriep pas écht verkeerd. Amerikaanse staten moeten zelf de testcapaciteit vergroten. En de burgemeester van New York praat te veel en doet te weinig.’

Trump voelt zich dus behoorlijk aangevallen en slaat nu wild om zich heen. Kan allemaal zijn, het neemt niet weg dat zijn beschuldiging richting China nog best eens zou kunnen kloppen. Amerika telt op het moment zo’n 35.000 doden is China qua sterftecijfers dus kei- en keihard voorbij. 35.000 vs 4.600? Ja, da’s behoorlijk raar. Al is het diplomatiek gezien natuurlijk totaal onhandig om daar nu over te beginnen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

53 reacties

 1. Boudewijn Hummelinck

  In de V.S. zijn de dodencijfers door Corona hoger dan waar ook ter wereld. Trump probeert de aandacht voor dit feit, waar hij mede verantwoordelijk voor is, af te leiden door te wauwelen over China waar men de epidemie wél adequaat heeft aangepakt.

  1. Sleipnir

   Lul niet zo dom autistische kloothommel, die onzin van je is al talloze keren weerlegt, sodemieter op dwaas met je anti Trump gezwets.

   1. Burak

    Trump kwam te łaat in actie. Dat zou ik niet pro-actief handelen wiłłen noemen.

    1. Boudewijn Hummelinck

     Klopt, Trump heeft lang volgehouden dat de Corona-epidemie in de V.S. niets zou gaan voorstellen dan wel een hoax betrof.
     Het duurde lang voordat de deskundigen de man eindelijk wisten te overtuigen van de noodzaak tot maatregelen. Dat gebeurde met een maand vertraging waardoor veel onnodige doden zijn gevallen.

     1. Burak

      Dat bedoel ik. Hij mikte er op dat het zou overwaaien en zou dat gebeuren, dan was hij de man.

     2. Maks

      Wesley Falus Benbow?

    2. Ritter

     @Burak

     Trump heeft in januari al gezegd dat vluchten uit China gestopt moesten worden. Dat was racistisch volgens de Democraten. Want het virus vormde geen gevaar vonden de Democraten en hun vriendjes in de media.

     Toen Trump daarna ook nog een reisverbod instelde voor Iran en Europa werd hij ook bekritiseerd.

     1. Burak

      Hierop zou ik willen zeggen @Ritter, dat Trump de man is als hij wil, dat heeft hij ook gezegd, iedereen kan overrulen. Alsgevolg kon hij de Democraten negeren, iets wat hij normaal doet.

     2. Canta

      Ritter
      Dat Trump vluchten uit China in januari verbood was niets meer dan een verdere stap in zijn handelsoorlog met China en had niets te maken met maatregelen tegen corona. Hij maakte gebruik van corona maar verkoopt het nu als maatregel tegen corona om te verdoezelen dat hij het allemaal veel te luchtig nam.

    3. cuoretx

     Ach Trump hatendecdwaas doe is effe normaal dwaas. En Rutte dan ?! Die nam het virus voor 28 januari ook niet eens serieus een spoeddebat over coronavirus te voeren. Jij oordeelt met een selectief geheugen.

  2. B. Pascal

   Ja, ja vraag het Taiwan, vuile leugenaar! Oud spreekwoord: wat je zegt ben je zelf. China liegt over de oorzaak, aantallen, en huidig beleid. Dus hou je bij de geallieerden vuile broederlandverrader.

  3. Rammstein

   Je liegt en raaskalt, gore smeerlap. Doden in geheel USA: 35.955. Doden in Spanje, Italie en Frankrijk: 61.309. Om over de andere 24 lidstaten van de EU maar te zwijgen.

   Je bent een fantast en charlatan, een pathologische leugenaar en zwetser.

   1. Boudewijn Hummelinck

    R*mmstein telt de doden van drie zwaargetroffen landen op om aan te tonen dat het in de V.S. best nog wel meevalt met Corona. Wie daar intrapt is niet slim.
    Relevant is wel dat de epidemie in de V.S. net begonnen is terwijl die in de drie genoemde landen begint af te zwakken. De kans is groot dat het sterftecijfer in de V.S. die van de drie genoemde landen gezamenlijk gaat overschrijden.

    De ironie wil overigens dat R*mmstein de Coronie-pandemie zegt te beschouwen als een gewone wintergriep. Niets om je zo druk over te maken.

    1. B. Pascal

     Je kunt er wel plezier in hebben, Boudewijn. Als je maar weet, dat ik weet wie je bent. Je einde is om de hoek.

     1. Bertus bumperding

      @ B Pascal
      En dat juich ik van harte toe .

    2. Mario44

     schaamteloos varken

  4. JochemX

   Ja, die Xi, die is pas betrouwbaar. Trump hoeft helemaal niet aan fact checking te doen, daar heeft hij zijn mensen voor. Ze schatten het aantal slachtoffers in China op 1miljoen+. Dat getal lijkt me betrouwbaarder.

  5. cuoretx

   Echt wat een atni Trump gelul zeg. Trump verantwoordelijk houden slaat echt nergens op kijk maar eens na Rutte die het virus voor 28 januari niet eens serieus nam. Haat op Trump gaan mensen ff imme dingen verklaren en beschuldigen daar ben jij eentje van.

 2. KokZonderKeuken

  Snap ik het nu goed dat de grote, briljante Trump geen adequate corona bestrijdingsplan kan maken zonder cijfertjes van die Chineesjes?
  Daar heeft Trumpfff toch helemaal niemand voor nodig.

  1. B. Pascal

   De verkeerde cijfers kwamen bij de WHO weg, die is Chinees gezind. Trump vaarde daarop, net als de hele wereld. De VS doet het relatief goed, zit op een dodenstand die andere landen ook hebben, gemiddeld qua aantallen en bevolkingsgrote. China echter niet, die laat een ander beeld zien, dan ze werkelijk hebben meegemaakt. Daarom is ook alle buitenlandse pers nu niet welkom in Huwan, of alleen onder begeleiding. China heeft een veel hoger dodental, maar zwijgt, waarom? Dat is de discussie.

 3. JBoul

  ” Dr Jensen then told Ingraham that under the CDC guidelines, a patient who died after being hit by a bus and tested positive for coronavirus would be listed as having presumed to have died from the virus regardless of whatever damage was caused by the bus” 35000 doden door corona noemen ze dat…

 4. Hendrik_Groen

  Tjonge jonge wat wordt hier weer gescholden. Dat thuis zitten doet de meeste geen goed geloof ik.

  1. Boudewijn Hummelinck

   Schelden en tieren is het kenmerk van de zwakke debater. De conclusie moet zijn dat hier veel mensen met weinig kennis van zaken en een beperkt debatvermogen menen hier een bijdrage te kunnen leveren.

   Negeren van de scheldpartijen is het verstandigste.

   1. Michel Bloemkist

    Hoewel het slim uitlokken van, respectievelijk het bewust iemands bloed onder zijn nagels vandaan willen willen halen ook geen bijster intelligente aanpak is.

 5. Ritter

  “Zoals we kunnen zien is Trump de schuld van zich af aan het schuiven”
  =========
  Trump is niet de schuld van zich af aan het schuiven. Dat is weer zo’n anti-Trump media mantra. Trump constateert dat China en de WHO onjuiste informatie hebben gegeven. En daar is hij niet alleen in.

  Enkele onjuiste uitspraken van de WHO:

  “De uitbraak in China is mild” – “De voorzorgsmaatregelen in China zijn uitstekend!” – “Geen enkel land zou zijn burgers moeten evacueren!” – “Geen enkel land zou moeten stoppen met zijn vliegverbindingen naar China!” – “Taiwan kan geen lid worden van de WHO!” – “Het heet´Taipeh en omringend gebied´!” – “We zullen voor het virus niet de naam ´China´ of ´Wuhan´ gebruiken, omdat dit Chinese gevoelens kwetst.”
  ===========

  Geen overdracht van mens op mens, geen reisverboden, maar veel lof voor Beijing: hoe de WHO de liegende Chinezen napraat terwijl de pandemie van het coronavirus zich ontvouwde

  h**ps://www.dailymail.co.uk/news/article-8221607/What-said-coronavirus-pandemic-unfolded.html
  ==========

  Wat de reactie van Trump betreft bij het begin van de virus uitbraak:

  Nadat Trump in januari een ‘humanitaire en veiligheidscrisis’ had verklaard tijdens een primetime Oval Office-toespraak, zei senator Chuck Schumer, sprekend naast huisspreker Nancy Pelosi, dat Trump werkte om ‘een crisis te veroorzaken, angst op te wekken en de aandacht af te leiden van de onrust in zijn administratie. ”

  Rep. Alexandria Ocasio-Cortez, D-N.Y., Beschreef het als een “‘crisis’ die niet bestaat.”

  Senator Elizabeth Warren tweette destijds dat “we niet vallen” voor de “nepcrisis”.

  14 januari – de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) heeft een tweet gestuurd waarin wordt verklaard dat er geen aanwijzingen zijn voor overdracht van mens op mens van het COVID-19-virus.

  24 januari – Dr. Anthony Fauci National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) Directeur zei: “Covid 19 Het is niet iets waar het Amerikaanse publiek zich zorgen over hoeft te maken of bang voor moet zijn, omdat we manieren hebben om ons voor te bereiden en te screenen. Het is een zeer, zeer laag risico voor de Verenigde Staten, maar het is iets dat wij als volksgezondheidsfunctionarissen heel serieus moeten nemen, ”

  Op 29 januari 2020 zei Joe Biden in een toespraak in Iowa dat Trump’s idee om reizen vanuit China te beperken “xenofoob” was.
  ============

  We zien dus dat het juist de Democraten en media waren die het virus downplayde.

  Trump heeft in januari al gezegd dat vluchten uit China gestopt moesten worden. Dat was racistisch volgens de Democraten.. Op basis van de gegevens uit China (niet mens-op-mens overdraagbaar) heeft Trump in ieder geval sneller gereageerd dan Italie en eerder dan Nederland.

 6. Ritter

  Fauci: Chinese “verkeerde informatie” vertraagde Amerikaanse reactie op coronavirus

  h**ps://www.realclearpolitics.com/video/2020/04/13/fauci_chinese_misinformation_delayed_us_response_to_coronavirus.html

  1. Boudewijn Hummelinck

   Terwijl Ritter, in navolging van Trump, druk bezig is schuldigen te zoeken voor de totale chaos in de V.S. door Corona, staat de teller voor vandaag nu al op bijna 2000 doden. De dag is daar nog lang niet om dus vandaag zullen daar, net als de afgelopen dagen, ruim meer dan 2000 mensen sterven aan Corona.

   Trump meent dat ze het op dit punt veel beter doen dan in andere landen. Je gelooft je oren niet.

   1. Rammstein

    In Europa stierven vandaag 3.342 mensen door Corona, achterlijke zwetser. Tel ze maar op op Worldometers.info.

    1. Boudewijn Hummelinck

     Beschouwt R*mmstein Corona overigens nog steeds als een normale wintergriep?

     1. Rammstein

      En Lummelinck glibbert weer weg. Uitgeluld en met lege handen blijft hij achter.

      De naam is overigens geen R*mmstein, maar Rammstein.

    2. Boudewijn Hummelinck

     “ In Europa stierven vandaag 3.342 mensen door Corona, achterlijke zwetser. ”

     Inmiddels is R*mmstein begonnen de sterftecijfers van álle EU-landen op te tellen als bewijs dat Trump de crisis enorm goed aanpakt.
     Volgende week moet je de Aziatische landen ook gaan meetellen, beste man.

     1. Rammstein

      Jij telt toch ook de sterftecijfers op van alle Amerikaanse staten?

     2. Boudewijn Hummelinck

      In de V.S. wonen 330 miljoen mensen en in Europa 750 miljoen mensen, beste R*mmstein.

      Gaat je een lichtje op of moet ik het uitleggen?

     3. Boudewijn Hummelinck

      Ik kan heel goed begrijpen dat je mijn vraag over jouw bewering dat Corona niet meer is dan een gewone wintergriep ontwijkt, R*mmstein.

     4. Rammstein

      Ik heb niet alle Europese landen meegeteld alleen de belangrijkste, eikel.

      En dan nog: naar evenredigheid gerekend komt het aantal Europese doden op ca. 1.500. Terwijl het hier al weer over zijn hoogtepunt heen is.

 7. Hendrik_Groen

  Wat me trouwens opvalt is dat er voornamelijk door rechts wordt gescholden. Dat is blijkbaar een kenmerk van rechts. Zit ik toch goed in het linkse kamp!

  1. Bertus bumperding

   Nou omdat je het graag wil hendrikje .
   Je..bent een lamzak een hufter een zelfkastijder en je valt kleine kinderen lastig .
   Genoeg zo of moeten we nog meer ?
   Je kunt met nog 100 nicks komen maar je wordt er direct weer uitgepikt .
   De aandoenlijke met vele gedaanten probeert met zijn vele alter ego’s hier de overhand te krijgen . Ga voor de verandering eens een andere hobby nemen . Bij de jostiband ben je vast wel welkom met al jouw beperkingen.

  2. Canta

   Hendrik_Groen
   Ik had precies dezelfde gedachte. Heb ze eens opgeschreven van alleen deze pagina.
   Hier zijn ze: lul, autistische kloothommel, sodemieter op dwaas, vuile leugenaar, vuile broederlandverraders, je liegt gore smeerlap, zwetser, schaamteloos varken, achterlijke zwetser. Inderdaad waren dit soort woorden te vinden bij de Trump-lovers. En dan weet Bertus bumperding nog dat je, als je dit soort taal niet gebruikt, je wel beperkt moet zijn.

   1. Rammstein

    Canta is nog te kort op dit weblog om alle verhoudingen en kampen te doorgronden, reden waarom hij vooral op het taalgebruik afgaat.

    Hij heeft er geen benul van dat hier tro*llen rond darren die uitsluitend er op uit zijn om te sarren en anderen te kleineren en vernederen.

    Toen de hoofdtro*l na zijn zoveelste ban drie weken niet actief was, ging het hier heel anders toe: geen scheldwoorden, veel debatactiviteit en een aangename sfeer. De man is een ramp voor DDS.

    1. Canta

     Rammstein
     Je lijkt Trump wel: het slechte taalgebruik ligt niet aan de gebruiker maar aan de ander.

     1. Rammstein

      Misschien is het je opgevallen Canta, dat vrijwel al het ‘slechte taalgebruik’ zich richt op een en dezelfde persoon. Wat zou daar de reden voor kunnen zijn, denk je?

    2. Canta

     Rammstein
     Misschien is het je opgevallen Canta, dat vrijwel al het ‘slechte taalgebruik’ zich richt op een en dezelfde persoon. Wat zou daar de reden voor kunnen zijn, denk je?

     Geen enkele reden. Een beschaafd iemand gebruikt dat soort taal niet en als je als rechts serieus genomen wil worden dan zou ik wat aan dat taalgebruik doen.

 8. Ritter

  “Biden/Obama’ deden het destijds met de varkensgriep pas écht verkeerd.”
  =======
  Dat klopt ook. Pas nadat er meer dan 1000 doden waren greep Obama ( en Biden) in.

  Het punt dat Trump wil maken is dat hij door de media word aangevallen, ongeacht wat hij doet, terwijl toen Obama laat ingreep bij de varkensgriep die media zwegen.

  Daar herinnert hij de mensen aan via zijn Tweet. Want de media zullen dit niet doen.

  Overigens heeft Trump o.a. met allerlei hulppakketten aan de individuele burger en aan bedrijven krachtig ingegrepen. New York had te weinig ventilators. Nu heeft New York zoveel ventilators gekregen van Trump dat ze teveel hebben en aan het weggeven zijn.

  1. Hendrik_Groen

   Ventilators als oplossing tegen Corona, briljant!

   1. Ritter

    @Hendrik_Groen

    Cumo vroeg om de ventilators en Trump heeft geleverd. Zelfs zoveel dat Cumo ze nu weggeeft.

    Geeft aan dat Trump het voor elkaar heeft gekregen om New York van voldoende ventilators te voorzien. Uiteraard zul je de media hier niet over horen.

  2. Beukman

   Ritter beweert:
   Het punt dat Trump wil maken is dat hij door de media word aangevallen, ongeacht wat hij doet, terwijl toen Obama laat ingreep bij de varkensgriep die media zwegen.

   De media zwegen helemaal niet.
   En dat Donald door de media wordt aangevallen, komt door de absurde manier waarop hij corona aanpakt – of eigenlijk niet aanpakt.
   Hij brengt zijn aanhangers in elkaar door ze toe te spreken in grote zalen. Uiteraard zorgt hij ervoor dat hijzelf en zijn familie goed beschermd zijn.

   Trump: Coronavirus is going to sort of just disappear, I hope.

 9. Beukman

  Donald maalt niet om een paar Americaanse doden meer. Zolang China maar meer doden heeft, is het wat hem betreft best.
  Een zieke, pathetische man, dat is het.

 10. Kretoloog

  Trump praat niet met meel in de mond. Ik ga die man steeds meer waarderen.

  1. Rosasolis

   kretoloog. Wat is nou zo geweldig van een man die “niet met meel in de mond” een hoop ellende en verdriet voor zijn bevolking veroorzaakt. Vooral tegen zijn hoog-opgeleide vrouwelijke medewerkers, alleen om dat zij vrouwen zijn?!
   Ik ben in jou zeer teleurgesteld. Wat is er in Trump te waarderen? Alleen maar
   brandhout.

 11. perry

  De algemene vooringenomenheid mbt álles dat Trump zegt dan wel doet, is pas écht verontrustend!
  Het lijkt wel een `linkse’ kuddegevoelige virale infectie!

 12. Canta

  We zijn kennelijk in de Trump-kleuterschool beland.
  IK LIEG MAAR JIJ LIEGT NOG MEER!!!!!!

 13. Rosasolis

  Nergens in de hele wereld zijn de corona ziekte en sterfte gevallen zo hoog als in
  Amerika, wegens het slordig, zelfzuchtig beleid van Trump. Vooral in de arme sloppen wijken van New York, Detroit, Chicago, en vele steden in het westkust. Nooit zijn er zoveel doden en zieken in Amerika geweest, behalve gedurende de Burger Oorlog van de 19de eeuw. Canada heeft alle grenzen tegen Amerika dicht, maar er zijn vele Amerikanen die nu al naar Canada willen emigreren. Merkwaardig is het dat Trump niets anders tegens de corona doet dan het geven van wel-of-niet echte cijfers…terwijl hij weinig of geen contact meer met China heeft. Narcisten zijn gestoorde mensen die geen gevoel hebben, behalve voor zichzelf.

 14. Bes Tolen

  Trump is voor het coronabeleid in het land niet verantwoordelijk. Wel kan hij algemenere maatregelen nemen zoals op het gebied van buitenlandse betrekkingen.
  Rosasolis In de Verenigde Staten stierven minstens 675000 mensen aan de Spaanse griep. Dat bij een veel lager bevolkingstotaal. In Nederland stierven overigens minstens 40000. in de grensgebieden met Duitsland vooral het noord oosten, was het het ergste.
  Er zijn ook Canadezen, die nu liever naar de Verenigde Staten verhuizen omdat ze het leefklimaat in Canada verschrikkelijk zijn gaan vinden. Er zijn zeker Nederlanders van origine, die naar Canada waren geëmigreerd, die uiteindelijk voor de Verenigde Staten hebben gekozen. Hieronder die op dezelfde lagere school in Nederland zaten als ik.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.