Raad van Commissarissen van KLM moet aftreden: zelfs kind begrijpt dat dit idioot moment voor bonusverhoging is!

Frits Bosch is het eens met de beslissing van KLM om de bonus van topman Pieter Elbers toch maar niet te verhogen, maar dat besluit pas onder zware druk werd genomen, zint hem niet. De Raad van Commissarissen moet aftreden vanwege die blunder, vindt hij.

Vandaag vindt de aandeelhoudersvergadering van KLM plaats. Een agendapunt was de voorgenomen verhoging van het bonusplafond van CEO Pieter Elbers. Die bonus heeft nu een maximum van 75% van Elbers’ vaste salaris van 525.000 euro. Voorgesteld is dit maximum te verhogen naar 100%. Bij de CEO van Air France ligt dit een stuk hoger, waardoor het optrekken van Elbers’ beloning redelijk zou kunnen lijken, ware het niet dat… KLM aan de grond staat en zonder overheidssteun morsdood is. De directie staat met de bedelnap voortdurend bij de Nederlandse belastingbetaler, om alsjeblieft overeind gehouden te worden. De toekomst van deze luchtvervuiler is ook na miljardensteun uiterst ongewis. Als er überhaupt nog gevlogen wordt zijn er nog vele andere luchtvervuilers om dat te doen.

Het bonusvoorstel heeft in de publieke opinie voor veel ‘onrust’ gezorgd. Hoe kon het dan gebeuren dat de Raad van Commissarissen (RvC) ermee akkoord ging dat de bonus van KLM directeur Pieter Elbers omhoog moest? Het was een hamerstuk binnen de RvC! Het stond al op de planning voor de coronacrisis, maar zelfs een kind begrijpt dat dit een idioot moment is om de bonus te verhogen.

Leiden de RvC-leden van KLM aan geheugenverlies? Denk aan de salariskwestie van door belastingbetalers met miljarden ondersteunde ABNAMRO in 2015 en de rel rond de beloning van de CEO van ING Ralph Hamers in 2018. Het leidde tot reputatieschade voor de CEO’s en voor de banken: ze worden het mikpunt van woede en spot. Hamers moest het land ontvluchten. Hoe moet Elbers verder nu hij de imago heeft van een graaier? En dat dankzij een RvC die niet een plaat voor de kop heeft, maar een betonnen muur van één meter dik. En dat terwijl men de deur platloopt en in allerlei praatprogramma’s komt om miljarden los te weken bij de belastingbetaler.

Vanwege de onrust die is ontstaan door het voorstel is het punt nu van de agenda geschrapt, meldt KLM: “het plan is ingetrokken op verzoek van Elbers zelf en de raad van commissarissen van KLM.” Wat een tekst! Let wel: ‘vanwege onrust’, pas toen. Als die ‘onrust’ er niet was geweest, dan was de bonusverhoging doodleuk gewoon doorgegaan.

Laten we de focus eens op de RvC van KLM zetten: voorzitter Cees ’t Hart, Francois Enaud, Marry de Gaay Fortman, Jan Kees de Jager (!), Fleur Pellerin, Pierre-Francois Riolacci, Ben Smith (!), Janine Vos. Dit zijn dus 5 mannen en 3 vrouwen en gezien hun achtergrond zou je kunnen denken dat het ervaren mensen zijn met een stevige staat van dienst. Blijkbaar speelt dat geen rol. Blijkbaar zitten ze in hun eigen graaiwereld en hebben of lak aan anderen, in dit geval aan belastingbetalers. Gaat Cees ’t Hart het boetekleed aantrekken? Gaat hij sorry zeggen voor deze misstap? Los daarvan, deze RvC is blijkbaar volstrekt niet van deze wereld en dient dus af te treden.

Ik kan het niet nalaten de focus nader te leggen op één interessant lid van de RvC van KLM die ik ook beschrijf qua persoonlijkheid in mijn boek ‘Feminisme op de werkvloer’. Dat is radicale feministe Marry de Gaay Fortman, dochter van linkse ‘Basje’. Zij is ook lid van de Raad van Commissarissen van De Nederlandsche Bank, Raad van Toezicht Internationaal Theater, Paleis het Loo en Dutch Culture. Zo bedraagt haar totale beloning voor RvC-werkzaamheden circa 150.000 euro per jaar. Daarnaast heeft deze baantjesstapelaar nog enkele verdiensten. Zij is advocaat bij Houthoff op een geschat uurtarief van 500 euro, waardoor haar jaarinkomen royaal meer dan twee miljoen euro bedraagt. Dit is dus meer dan het dubbele van dat van Pieter Elbers. Qua risicoverhouding is dit een merkwaardige zaak, maar goed, het is haar graag gegund.

Radicaal feministe Marry de Gaay Fortman vertelt in Buitenhof (1 december 2019) aan Pieter Jan Hagens dat vrouwen alles beter kunnen dan mannen. “Vrouwen scoren van de 16 eigenschappen die belangrijk zijn voor bestuurlijke posities op 15 punten het beste; mannen doen het enkel beter op strategische agendasetting. Bij alle vaardigheden die je nodig hebt, scoren vrouwen beter.” Ongelooflijk dat ze deze idiotie zonder blozen durft te debiteren op basis van een niet-bestaand en niet-genoemd rapport, enkel bedoeld om mannen te stereotyperen als inferieur ten opzichte van vrouwen. Want als we over de volle breedte van de arbeidsmarkt heen kijken, dan kunnen we niet constateren dat vrouwen het in topfuncties zoveel beter doen dan mannen. We hoeven enkel in de richting van Den Haag te kijken…. De Gaay Fortman: “Het minste wat de politiek kan doen is zorgen voor een gelijk speelveld. Ik ben dus voor een vrouwenquotum”. Dat is krompraat, want De Gaay Fortman zal begrijpen dat een vrouwenquotum juist voor een ongelijk speelveld zorgt, het sluit mannen immers per definitie uit. In de RvC is het vrouwenquotum 60%, veel meer dan vereist is. Is dat soms de reden dat deze Raad zo achterlijk is?

Radicaal feministe De Gaay Fortman was voorzitter van de elitaire Stichting Topvrouwen, dus ‘noblesse oblige’. Als je dan als vrouw zo superieur denkt te zijn, hoe kun je dan zo’n stupide beslissing nemen om Elbers’ bonus te verhogen terwijl het bedrijf ernstig op de tocht staat. Vrouwen scoren toch op alle vaardigheden die je nodig hebt beter dan mannen? Waarom heeft De Gaay Fortman niet met haar vuist op tafel geslagen tijdens de Raads vergadering: “Heren, die bonus gaan we nu niet doen!”

Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. Jack Flash

  “Zelfs een kind begrijpt dat dit een idioot moment voor bonusverhoging is”
  Klopt,Jesse Klaver zei het ook.

 2. Alfred Bentinck

  Frits ontpopt zich hier als een linkse jongen.

  De wonderen van voortschrijdend inzicht zijn de wereld nog niet uit.

  1. Balkebrij

   @alfredje(@boudewijntje@rosasolis@nog250anderenicks) heeft net zijn kopje heerlijke zonnebloem thee met valeriaan op de dagbesteding van de FPA.
   @alfredje mag weer met volle moed achter het toetsenbord plaatsnemen en valt hem direct op(in zijn beleving)dat Frits ,de schrijver van het artikel , dat die iets schrijft wat @alfredje alleen in zijn beleving in een links hoekje kan plaatsen.
   @alfredje leest het artikel nog 6 maal om daar voor hem zeker van te zijn ,voor hem een wonder ,want meestal lukt het niet meer om te concentreren tijdens invloed van medicatie.
   @alfredje hoort de vertrouwde stem van zijn begeleider; hier alfredje een doekje want je kwijlt op het toetsenbord.

   1. Alfred Bentinck

    Balkebrij weet kennelijk erg goed hoe het reilt en zeilt in een psychiatrische kliniek. Het is goed hier ook mensen aan het woord te laten met zo’n achtergrond.

    1. Balkebrij

     @alfredje vanuit de FPA Den Dolder heeft zoveel tijd over dat hij fantaseert over dat er meer mensen (die hij beschouwt als zijn beste vrienden) op dds ook in Den Dolder zitten.
     @alfredje vind het heel fijn zodat hij niet meer zo’n eenzaam gevoel heeft.
     @alfredje word emotioneel zijn begeleider ziet dat en geeft hem zijn vers gewassen zakdoek.

    2. Willem Bever

     Vandaar dat je nog geen eeuwige ban hebt

   2. Original NL

    Q..De wonderen van voortschrijdend inzicht zijn de wereld nog niet uit…..
    En dat uit de mond van iemand die in de dogma’s van de jaren 60 is blijven hangen…hilarisch.

  2. Maurits Dekker

   “Frits ontpopt zich hier als een linkse jongen.”

   Mis.
   Dit moet zijn: “Frits ontpopt zich hier als een nuchtere Nederlander.”
   En dat is iets wat je van die linkse jongens nooit kunt beweren.

   1. Balkebrij

    @maurits 200% gelijk.
    Frits schrijft goede gedegen stukken.

    1. Wesley Benley

     Ja ja, en dat kan dus per definitie niet links georienteerd zijn, begrijp ik nu…

     1. Balkebrij

      @wesley(broertje van @alfred) heeft veel moeite gedaan onderweg om de telefoon van de bewaker van dienst justitiële inrichtingen te verkrijgen.
      @wesley moest even zijn broekje laten zakken om aan zijn gerief te komen op dds en lichamelijk.
      @wesley is weer opgelucht zijn reactie staat op dds

 3. Mar

  “Als die ‘onrust’ er niet was geweest, dan was de bonusverhoging doodleuk gewoon doorgegaan.”

  Frits Bosch, bonus-uitkering is afhankelijk van of de KLM winst maakt. Ook al had die bonusverhoging doorgegaan, dan nog had Pieter Elbers de bonus niet gekregen dit jaar met zulke slechte cijfers.

  En ineens gaat dan het verhaaltje over vrouwen.

  ……………………………………

  1. Pijnstiller

   Helemaal gelijk Mar.

   Schadelijker is dat heer Smit zich een bonus wilde toekennen op basis van de hoeveelheid overheidssteun die airfrance klm zou krijgen.

   Wat velen ook niet weten is dat de arbeidsvoorwaarden voor het personeel bij airfrance een stuk rianter zijn dan die van het klm personeel

   1. Mar

    Nou, ik weet dat wel. De Fransen kunnen zelfs gratis op vakantie in parken van het bedrijf.

    Piloten zijn bij de KLM de grootverdieners, met dank aan Albert Plesman, die piloten zag als de godenzonen.

    Frits Bosch zit echter nog te zeuren over dat gedoe rondom de bonus voor Pieter Elbers, wat allang van tafel is. Elbers is geen grote graaier. Elbers is opgegroeid binnen de KLM. Hij is opgeklommen vanaf de werkvloer en dat is te merken. Elbers levert 20% van zijn salaris in.

    Waar Frits Bosch het volgende vandaan haalt:
    De directie staat met de bedelnap voortdurend bij de Nederlandse belastingbetaler, om alsjeblieft overeind gehouden te worden.
    Mijn vent zat mij met grote ogen aan te kijken toen ik het voorlas. Wij willen dan graag horen van Frits Bosch hoe vaak en wanneer bij de Nederlandse belastingbetaler is aangeklopt door de KLM?
    Bezuinigingen bij de KLM zijn door het eigen personeel opgebracht.

    Frits Bosch kletst een hoop maar is niet bepaald een kundige allesweter.

    Een sensatieschrijver die niet weet waar de klepel hangt.

    1. Original NL

     Oh..dus er zijn geen onderhandelingen bezig tussen klm en het kabinet?
     Dacht het wel.

 4. Beukman

  Moeten de eerste alinea’s van bovenstaand artikel worden geïnterpreteerd als opstapje voor Frits om zijn stropop over “radicaal feministe Marry de Gaay Fortman” op te zetten?

  1. Pijnstiller

   ach u interpreteert er maar op los

 5. Vee

  Nou is die bonus in deze tijf natuurlijk belachelijk maar klm management verdient het meer dan air france management. Sinds ze samen zijn gegaan lijdt air france alleen maar verlies en klm boekt jaar op jaar winst. Ik vraag me oprecht af waarom ze überhaupt samen zijn gegaan.

  1. Pijnstiller

   Dat begrijpen alleen de kartel leden die daar dik aan verdiend hebben

 6. Peetjoh

  Iedereen valt over een bonus van 1,3 miljoen. Maar niemand ziet dat op de bank van de KLM 5 miljard staat. Ze hebben zo en zo geen hulp nodig.

 7. kees cup

  Heerlijk artikel om te lezen, plus naming and shaming voor rvC, helemaal mee eens, wat een aso’s zeg.
  Nederland (WIJ DUS) is toch een soort aandeelhouder van de klm ? Probeer van deze boeven af te komen!

  Overigens iets gedateerd fotootje boven het artikel, laatste MD11 is bijna 5 jaar geleden uit de vloot gehaald. (helaas)

  1. Mar

   Hoeveel aandelen heeft de staat in de KLM?

   Dus niet die van Air France/KLM.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.