Spanje als coronahaard, oorzaak direct duidelijk: 330.000 boetes en celstraffen voor overtreden regels noodtoestand

De nationale politie van Nederland liet ongeveer een week (of twee?) geleden weten dat de harde maatregelen, ingevoerd door justitieminister Grapperhaus, effect hadden: wel 1.400 uitgedeelde boetes! Vergelijk dat eens met Spanje: 330.000 gevangenisstraffen en hoge boetes opgelegd voor het overtreden van de tijdens de noodtoestand geldende maatregelen.

Spanjaarden zijn wat dat betreft echt taaie rakkers. En daardoor ook erg koppig en rebels. Enerzijds heerst er nog een soort jaren ’60 hippie-mentaliteit onder de bevolking, maatschappelijk gezien een directe tegenreactie op het Franco-regime dat tot 1975 heeft bestaan. Anderzijds heerst er ook nog steeds een autoritaire mentaliteit, denk alleen al aan de Guardia Civil. Het is net zo goed een erfenis van de Spaanse historie.

Vlak voor en nu tijdens de coronacrisis zien we volgens mij beide invloeden weer heel sterk terugkomen. In het begin van de uitbraak was de bevolking (inclusief de Spaanse overheid) daar ontzettend laks. En dat hebben ze geweten: ineens ging het héél snel. Toen kregen we ook direct de ándere, autoritaire, invloed te zien. De Spaanse regering nam in één klap de regie over van alle 19 autonome regio’s (17) en steden (2): ‘lockdown, noodtoestand, binnenblijven en je bek houden’. Wie nu nog dacht het te kunnen bagatelliseren, kon rekenen op een maand cel. Er wordt nu dus compleet overgecompenseerd.

Maar laten we wel wezen, die boetes worden niet uitgedeeld aan mensen die netjes binnen zitten of in hun eentje naar de supermarkt gaan. Blijkbaar is het ook nodig. Dan doen we het in Nederland zo slecht nog niet, toch?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Lugor

  Als onzin verkopen handel is, heeft Wout een vette bankrekening

  1. CLoVis

   Als er een prijs bestond voor stom zijn of stom lullen
   was @lamlul universeel kampioen geweest.

  2. CLoVis

   Trouwens;
   morgenmiddag heb ik hier weer openbaar spreekuur.

   Jou verwacht ik zeker.

   1. Hendrik_Groen

    Spreekuur, “hoe wordt ik een Tokkie?”

    1. CLoVis

     Dat ben je toch al?

     ‘Dat heeft zo’n jongen toch niet nodig
     Dat is volkomen overbodig
     Denkt hij nu echt dat zoiets moet
     Zo heeft z’n moeder hem vast al opgevoed’
     (Vrij naar Herman Finkers)

    2. CLoVis

     Bovendien:

     “wordt ik”
     Als ik je hoger had ingeschat zou ik denken dat het een provocatie was.

  3. RvdBe

   Vergelijking slaat nergens op, Spanje heeft een veel strengere lockdown dan Nederland, dus ga je ook eerder de fout in.

   1. Steven Opti

    Hoi clovis. Klopt, maar er worden steeds meer vrijheden afgenomen en de economie vervalt straks ook in een grote recessie. Ik vraag me hardop af: waarom? De kuur is vele malen kwalijker dan de ziekte. Dit gaat ernstige gevolgen krijgen voor vele personen.. denkt niemand dáár aan?

   2. Geentalent

    Gaan jullie 1 juni ook weer lkkr naar de kroeg ?

 2. Steven Opti

  Wout begrijpt niet goed wat vrijheid betekent. Het allerbelangrijkste item in de grondwet. Binnenkort een app zodat ze iedereen kunnen houden. Nederland wordt een politie staat. Nog was er genoeg personeel maar nu zie ik ze om de haverklap. Hypocriet. Maar ja.. ze worden goed geholpen door alle trieste verklikkers. Doet mij toch aan de NSB tijd denken. Bah

  1. CLoVis

   Beste Steven,

   Wat die app betreft ben ik het helemaal met je eens.

   Maar vrijheid betekent niet dat je zomaar alles moet kunnen doen wat je wilt.
   Soms moet je jezelf aan bepaalde onderlinge afspraken houden;
   al is het alleen maar uit eigen belang.

 3. Lex

  En hier in Nederland is het gewoon gezellig druk op straat alleen bij sommige winkels moet je even wachten soms behoorlijk lang wachten.

  Maar op straat zie ik hier toch wel veel mensen lopen.

  Ik zie nog steeds propvolle GVB bussen rijden, hoezo 1.5 meter afstand?

  Is Spanje tja dat beleid keur ik ook niet helemaal goed, Ongelooflijk dat je daar in de boeien word afgevoerd als je op straat loopt.

  Alsof je een grote crimineel bent.

  Belachelijke taferelen daar.

 4. M. Brandenburg

  Ja wij doen het bwtwr, oh ja funfacr herkend naar het aantal geregistreerde geinfecteerden hebben eennhoger sterftecijfer, ja Rutte zijn beleid en dat Van zijn experts werpt de juiste vruchten af. Nog een leuk feit we testen nog steeds niet masaal dus we hebben nog steeds geen flau idee van de werkelijke omvang en we testen nog steeds het medisch personeel niet masaal, personeel dat door de incompetente overheid en zijn incompetente ambtenaren nog steeds niet voorzien wordt van voldoende materiaal om veilig te kunnen werken. Maar laten we vooral roepen dat we het zo gek nog niet doen en nog een veer in de reet van Rutte steken. Oh ja en laten we vooral het bedrijfsleven blijven negeren die al op allerlei manieren proberen bij te springen en nog steeds worden genegeerd door Rutte en zijn experts. Het is bijna alsof Rutte en zijn 40.000 rovers helemaal geen oplossingen willen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.