Top! Aantal coronapatiënten op intensive care “conform verwachting” afgenomen tot onder normale maximale ic-capaciteit

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), spreekt van een afname van 25 coronapatiënten op de intensive care, naar een totaal van 934. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) noemt de daling “conform verwachting” en ziet deze daling overal in het land terug bij de ziekenhuizen.

En voor wie had gehoopt dat het nu wel een keer klaar zou zijn met al die vervelende namen en afkortingen voor allerlei organisaties die tijdens corona ergens verantwoordelijk voor zijn, sorry:

“We zien overall nog steeds een lichte daling, met kleine regionale verschillen. Daar waar dat leidt tot een hoge belasting van een ziekenhuis, wordt dit allereerst in de eigen ROAZ (Regionaal Overleg Acute Zorgketen), opgelost”, meldt Kuipers.

Maar goed, deze drie organisaties weten ons dus te vertellen dat we inmiddels onder de 1.000 coronapatiënten op de intensive care hebben liggen. De normale maximale capaciteit ligt op 1.050, en het aantal niet-coronapatiënten op de intensive care ligt momenteel op 395. Alles bij elkaar telt op tot 1.329 bezette intensive care-bedden.

We zitten dus nog een beetje over het normale maximum heen, maar in dit tempo neemt het snel genoeg af, lijkt me. Ziekenhuizen zijn al weer begonnen met sommige operaties, dus de druk lijkt inmiddels voldoende snel af te nemen voor de artsen om weer andere werktaken te kunnen hervatten.

En dat is maar goed ook. Want ja, de eerste reden is een beetje een open deur natuurlijk, maar: sommige operaties kunnen niet langer wachten. Wat ik echter ook belangrijk vind, is dat hiermee een signaal wordt gegeven dat het ‘weer oké’ is om zorghulp te vragen, ook als dat een ritje naar het ziekenhuis kan betekenen. En dat signaal wordt ook nog eens versterkt doordat ziekenhuizen zélf patiënten opbellen voor een afspraak voor een geplande operatie. Mooie ontwikkelingen dus!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. Antiglobalist

  Stop de lockdown!

  1. Heinz

   Licht dat antwoord eens toe. Via de nertsen kan de besmetting zo weer oplaaien.

   1. fisufisu

    onzin, niemand komt in aanraking met fok nertsen, dit is een nieuwe manier om het volk langer gegijzeld te houden…

   2. Antiglobalist

    Zijn 150000 faillissementen in het MKB niet genoeg reden? Anders hebben we straks geen MKB meer over.

    1. hans-e-pans

     Het is volgens mij ook de bedoeing dat er maar weinig overblijft, zowel van het MKB en van de oudere mensen.

 2. Alfred Bentinck

  Mensen blijken er dit weekend, en waarschijnlijk ook morgen, massaal op uit te trekken. Dat gaan we over 14 dagen weer in negatieve zin in de cijfers zien.

  1. Antiglobalist

   Ik heb heerlijk 4 uren geskeelerd. Heerlijk die vrijheid.😝😝

   1. Jack Flash

    Antiglobalist@ En ik een motorritje gemaakt op mijn ‘zwaarvervuilende’ DKW oldtimer.
    Geweldig.

    1. Antiglobalist

     Geniet waar je nog van genieten mag in deze periode. Het einde van de lockdown kan wel eens dichterbij zijn dan velen denken. Dit kan geen stand houden.

    2. Peetjoh

     Ik op me dapp.

  2. fisufisu

   Coronaslaafjes als alfredje bunzing buitelen over elkaar heen, angstig als ze zijn, komend met allerlei negatieve voorbeeldjes alsof iedereen elkaar aansteekt..

 3. Jack Flash

  De onzichtbare vijand doet zijn werk.

  1. Politiek Profeet

   de bilderbergertjes….

  2. Antiglobalist

   Soros met de massaimmigratie.
   Gates met zijn waardeloze vaccins.
   Rockefeller met het aanzetten van de geldpers, terwijl er amper productie is.
   De overheid om de burgers dom en bang te houden.
   Voor de wakkeren onder ons zijn de vijanden zichtbaar, al zijn ze niet allemaal op de voorgrond actief.

 4. Peetjoh

  Ja stoppen maar want van die 900 ic patiënten hebben er namelijk 650 helemaal geen corona maar hartkwalen en andere dingen. Er liggen er nog 300 met corona. Het is dus dikke bs die lockdown.

  1. Pauline Kummer

   Loop eens onbeschermd een willekeurige IC op, durft u die uitdaging aan ?@Peetjoh

   1. fisufisu

    gebeurd dagelijks in de zorg paulientje

   2. Antiglobalist

    Je gaat toch geen kummer en kwel opzoeken?

   3. Peetjoh

    Ja dat durf ik. Wist jij dat mensen met terminale kanker gewoon in dezelfde kamer liggen. Zoals een oude buurman van ons die daar van de week is overleden aan longkanker en gewoon bij de corona doden geteld werd. Zijn vrouw en kinderen zijn daar ook gewoon geweest er lagen trouwens maar 8 corona patiënten op de ic in dordt en meer dan 30 die wat anders mankeerden. Dus wat nou corona virus we gaan d’r allemaal aan.

   4. Peetjoh

    Komt trouwens bij dat van dat hele ziekenhuis er maar 1 afdeling draait. Ik zit zelf op een knie operatie te wachten ’t ijzer mot eruit dat zou in februari gebeuren. Maar die afdeling is stop en daar gebeurt niks. Er zijn zoveel patiënten die wachten op wat, 1000 corona patiënten, daar wachten meer dan 100.000 mensen op beetje bs. En dan roepen zo druk hou op 90 procent heeft vrij.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.