Zielige loser Maxime Verhagen: Spijt van samenwerking met PVV in 2010

Wat is het toch een kneus. Tien jaar na dato voelt Maxime Verhagen zich opeens geroepen om iedereen te vertellen dat hij er enorme spijt van heeft dat hij in 2010 samengewerkt heeft met Geert Wilders. Weliswaar in een gedoogconstructie, maar ook dat ging eigenlijk te ver, aldus Verhagen nu. 

“Als ik had geweten dat een gedoogcoalitie in de praktijk zou worden uitgelegd als een samenwerking in een gewone coalitie, was ik niet er aan begonnen,” zegt Verhagen in een interview met Christendemocratische Verkenningen (CDV), het tijdschrift van het Wetenschappelijk Bureau van het CDA.

Zieliger dan dit worden ze niet gemaakt. Eerst je partij met strakke hand de gedoogcoalitie in leiden — want ja, dat heeft Verhagen toen wel degelijk gedaan, en daar heeft hij juist veel waardering en respect voor gekregen — maar een vol decennium later opeens de Deugmensch uithangen.

Om te kotsen. Echt.

Voor de goede orde voegt Maximetje daar aan toe dat zo’n gedoogconstructie echt zijn voorkeur niet had, maar ja, er zat weinig anders op. Hij werd er eigenlijk toe gedwongen door de omstandigheden, etc. enzo.

Nou klopt dat laatste op een bepaalde manier wel een beetje. De omstandigheden in kwestie waren namelijk gewoon de resultaten van de verkiezingen. De kiezer wilde een rechtse coalitie. Het was totaal onacceptabel geweest als het CDA en de VVD daar lak aan gehad zouden hebben. Sterker nog, er zou dan vrijwel zeker een politieke revolte hebben plaatsgevonden in ons land.

Maar nu kijkt Deugmensch Maxime Verhagen dus terug op die tijd en probeert hij zich ervan te distantiëren. Want hé, het is altijd goed voor je carrière om te Deugen; niet omdat de gewone Nederlander dat zo geweldig vindt, maar omdat je mede-Deugmenschen in posities van macht zitten en je dus het één en ander kunnen toeschuiven.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

28 reacties

 1. m.van.rosmalen

  Wedden dat onze Sjerrie daarmee verder gaat

  1. JochemX

   Maar natuurlijk gaat Thierry daarmee verder. En mensen die spijt hebben zijn de grootste lulhannesen, die staan niet in voor hun eigen daden.

  2. Bertus bumperding

   M.van.rosmalen ?

  3. ivanhoe

   Wel een punt zetten hoor, slordig.

   1. m.van.rosmalen

    Geen W meer Ivanhoe

 2. Reinoud van Gelre

  Verhagen gelooft in een god. Dan kun zo’n iemand natuurlijk ook niet voor de volle honderd procent serieus nemen.

  1. hans-e-pans

   In de mens Maxime Verhagen een groot onbehagen.

 3. Duckday

  Wat een waardeloze vent is die verhagen van het CDA huigenlaars zijn het wat een mentaliteit Hoop dat de kiezers nu eens in zien dat het gewoon zakken vullers zijn .
  Deze partij het CDA heeft zelf de stekker er uit gehaald niet Wilders is de schuldige Want het cda wilde iets doordrukken maar de PVV nam er geen genoegen mee vandaar dat hij gewoon opstapte. Het CDA is er alleen voor eigen gewin zakken vullers zijn het niet te vertrouwen

 4. Piet Klein

  Het was niet de PVV die uitstapte, maar het CDA. De reden was dat Wilders bezuinigingen op de burgers niet in die mate wilde waar het CDA en de VVD in eens voor gingen. Het is een historisch moment geworden omdat daarna alle kabinetten Rutte voortdurend de burger hebben uitgekleed. Het is een bijzonder moment waarop Verhagen dit doet omdat juist Hoekstra stelling neemt tegen het wederom uitkleden van de burgers via Italiaanse ambities om garantstellingen voor schulden van de Italianen door te schuiven naar EU burgers waaronder NL. Hoekstra wordt verweten dat hij te duidelijk was. Wie zich realiseert dat de Italianen 125 miljard goud reserves hebben, een schaduw economie via de maffia van 200 miljard (half Nederland) per jaar beschikken (zonder de daarbij behorende EU afdrachten), niet aan EU normen worden gehouden voor staatschuld, staatschulden van de Italianen worden opgekocht door de ECB en dus ook weer op onze schouders terecht komen, terwijl we weten dat de Italianen kansloos zijn om deze schulden af te lossen dan snapt iedereen de Hoekstra en uitermate redelijk standpunt inneemt. Laat je niet inpalmen dat een NEE op een onredelijk vraag meer dan redelijk is. Natuurlijk willen we de Italianen helpen. Als mij buurman mijn boormachine komt lenen is dat prima, als hij vraagt of ik het gat wil boren prima, maar als hij vraagt om garant te staan voor zijn hypotheek terwijl 200% evident is dat hij deze nooit kan afbetalen niet met zijn inkomen en niet bereid is een beetje zijn bankrekeningen aan te spreken (uit zijn goudvoorraad te putten) dan weet iedereen dat het een onzinnig voorstel is om garant te staan voor zijn hypotheek. Juist nu Hoekstra opkomt voor de burger laat Verhagen nog een keer weten dat hij de vorige keer niet wilde doen. Uiterst dom, uiterst dom moment.

 5. Vrijedenkert

  Maxime Verhagen, een van de meest achterbakse politici die er rondglibberen op deze planeet!
  CDA-congres Arnhem 2010 zal ik nooit meer vergeten hoe het CDA-gespuis met o.a. Vehagen daar allemaal als Farizeeën stonden te janken in die zaal…
  Kabinet Pinokkio 1: Onder Hans Hillen CDA defensie kapot bezuingd, volgens Kees de Jager CDA zouden we iedere cent terugkrijgen van de Grieken, onder Schippers VVD de zorg kapotbezuinigd!
  Kabinet Pinokkio 2 en 3 met PvdA en later CDA, CU en D666 geen haar beter…

  PVV die gedoogsteun introk mischien wel de beste beslissing ooit!

 6. janszm

  Het washet CDA die uitstapte. De PVV hield de rug recht.

  1. Boudewijn Hummelinck

   De PVV hield inderdaad de rug recht in het wegduiken voor lastige maatregelen. Dat saneringswerk laten ze liever aan anderen over.

 7. RS

  dit stukje had ik opgeslagen: Catshuis-overleg mislukte door CDA.
  Pijnlijke miscommunicatie en onenigheid binnen de CDA-top leidden begin 2012 de val van het eerste kabinet-Rutte in. Daardoor kon partijleider Verhagen uiteindelijk niet leveren wat hij al aan PVV-leider Wilders had voorgespiegeld. Het verklaart waarom Wilders alsnog opbrak na zeven weken onderhandelen in het Catshuis, met een begrotingsakkoord al in zicht.
  Artikel uit de Volkskrant van 22 feb 2014. Terwijl menigeen denkt dat de PVV schuldig is aan het mislukken van het Catshuis-overleg, bleek het CDA de schuldige.}

 8. AS210854

  Een farizeeër van de eerste orde. Daar hebben ze er bij het cda ruim voldoende van.

 9. lotje

  Zeker spijt dat hij geen PVV ‘er is geworden. Als de FvD en de PVV de grootste worden dan i

  1. lotje

   is hij bij de verloren partij.

 10. J.C.

  Deze spijtbetuiging van Verhagen van het CDA is een Gotspe. Verhagen (en het hele CDA) zou excuses moeten aanbieden aan de PVV voor het CDA gedrag is de gedoogconstructie.

  1. J.C.

   is de gedoogconstructie moet zijn: gedurende de gedoogconstructie.

 11. Boudewijn Hummelinck

  Maxime heeft zijn lesje geleerd.

  Jammer dat er pas na jaren kond van doet. Begrijpelijk is dat wel, hij schaamt zich kapot.

  1. .NL

   Boudewijn Brenda Hummelinck?

 12. LifeBuddy

  De minister van cultuur LEERS zou de toestroom van buitenlanders indammen, maar de poort ging alleen maar verder open. Het cda en de vvd waren Onbetrouwbaar en daarom heeft Geert Wilders de stekker eruit getrokken .

 13. Bullshit16

  Het CDA christelijk ja heb het vaak genoeg meegemaakt met dit soort gasten als ze je kúnnen belazeren dan laten ze het niet.daarom moeten ze zondags ook 3 keer naar de kerk om hun zonden weer te vergeven zo gauw het weer maandag is gaan ze weer verder met liegen en bedriegen

 14. Beukman

  Verhagen een kneus? Zeker.
  Sheila verwijt hem in de eerste plaats het gebrek aan een rechte rug. Tien jaar later is daar nog niets aan veranderd.

  Elke Nederlander met meer dan twee hersencellen wist dat het voorvoegsel ‘gedoog-’ de deuren openzette voor een drabbige constructie die Geert Wilders ongeëvenaard veel macht gaf. Iedereen die weleens de grens was overgestoken wist dat ze ons in elk buitenland smakelijk zouden uitlachen om de uitleg dat een regeerakkoord héél iets anders is dan een gedoogakkoord. Elke kiezer kon zien wat hem werd voorgeschoteld: ministers die zullen moeten kruipen voor Geert – en dat gebeurde, met overgave.

  In het interview zegt Verhagen ook: ‘Alles in mij verzet zich tegen datgene waar een partij als de PVV voor staat.’ Of dat impliceert dat het CDA zich niet andermaal een ezel moet betonen en samenwerking met Forum voor Democratie moet uitsluiten, daar wil Verhagen niets over zeggen. Dat oordeel laat hij graag aan de huidige leiding.
  Tien jaar hersteltijd gehad, maar nog steeds geen rechte rug.

  volkskrant.nl/columns-opinie/moeilijk-kiezen-tussen-hysterisch-lachen-en-zachtjes-wenen-om-het-interview-met-maxime-verhagen~b10ff698/

 15. Kretoloog

  Toen Maxime Verhagen actief was in de politiek, had hij als bijnaam “de rat”. Maar dat is nog steeds op hem van toepassing.

  1. Beukman

   Ik hou er niet zo van om mensen met ratten te vergelijken, maar de man roept bij mij wel een instinctieve weerzin op. Die weerzien culmineerde tijdens de toespraak waarbij hij als een volleerd acteur de waterlanders liet vloeien.

 16. macsjang

  10 jaar later. Wat een enorme zielepiet.

 17. Bes Tolen

  Het is opvallend, dat lieden, die zichzelf te weinig begaafd vinden voor een moeilijker universitaire studie, en dus een gemakkelijke studie kiezen, zo vaak in de politiek op de hoogste posities terecht komen. En dan vervolgens zoals Verhagen dus, voorzitter worden van bijvoorbeeld een organisatie als Bouwend Nederland. Dat heeft niet met enig vakmanschap in de bouw te maken maar juist met de politiek. En ja, wie treft Verhagen daar? Zijn maten van het CDA en dat soort partijen. Ondertussen weet iedereen, dat de overheid belangrijkste stempel drukt op de gang van zaken in de bouw. Maar de lijnen, die de politiek uitzet, blijken al jaren onsamenhangend ja, onduidelijk te zijn. Niet goed voor al die bouwbedrijven. Ook niet voor de grootste, die eigenlijk al jaren creperen. Door die overheid. Er is meer voor nodig dan Bouwend Nederland opbrengt en het ziet er naar uit dat ook daar het vereiste inzicht ontbreekt. Het blijft behelpen.

 18. Maks

  Verhagen? Wie is dat?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.