Zorgpersoneel merkt niks van ‘opgeschroefd’ aantal virustesten: ‘heel groot tekort aan tests!’

Eind maart kondigde zorgminister Hugo de Jonge aan dat het aantal virustests voor corona flink zou worden opgeschroefd, met name om zorgpersoneel te kunnen screenen. Maar die blijken er bar en bár weinig van te merken! Nederland hobbelt weer eens achter de feiten aan…

Vakbond Nu’91 deed onderzoek onder ruim 2.500 zorgmedewerkers. Maar liefst 60 procent beweert dat mogelijk besmette collega’s niet actief worden getest. Bij de gehandicaptenzorg is dit zelfs 74 procent. 55 procent zegt geen verbetering te zien na de aankondiging door de minister. Een zorgmedewerker verklaart: “Er moet eerst intern worden vergaderd om te bepalen hoe hier mee om te gaan.” Een ander geeft aan: “Alleen als je aan alle klachten voldoet, word je getest.” En misschien nog wel het ergste citaat: “Slechts 20 procent van de zorgmedewerkers – vooral ziekenhuismedewerkers – laat weten dat er sinds maandag daadwerkelijk meer wordt getest.”

Nederland lijkt niet echt over een crisis-mode te beschikken. Kijk maar naar de opgegeven redenen voor dit falen: er is een groot tekort (overheid), testen gaat van het eigen risico (maatschappelijk/overheid), eerst intern vergaderen (maatschappelijk/cultureel), ‘alleen testen bij álle klachten’ (bureaucratisch/maatschappelijk) en ‘het RIVM selecteert, op basis van richtlijnen, patiënten die in aanmerking komen voor een aanmelding bij de GGD voor een test’. De GGD zou wel gewoon de capaciteit daarvoor hebben.

Dit is toch ronduit belachelijk? Iedereen met enige verantwoordelijkheid heeft nu, volgens mij, impliciet vrij spel om te doen wat nodig is om de coronacrisis te helpen bezweren. Met Rutte, die meermaals heeft gepleit voor ‘gezond verstand’ en door allerlei maatregelen die wijzen op ‘doen wat nodig is’, dan is dat toch geen rare gedachte? Het is geen vrijbrief om alle regels maar aan de laars te lappen, maar zolang het ‘buiten de lijntjes kleuren’ bijdraagt aan het terugdringen van die crisis, knijpen we met z’n allen heus wel een oogje toe. Die indruk kreeg ik althans.

Maar dit is dus (ook) de realiteit. Mierenneuken over of en hoe iedere organisatie de opgelegde maatregelen in moet voeren. Of iemand wel echt alle klachten heeft. Of de aanvraag wel via de juiste kanalen is gegaan en bij wie de rekening terechtkomt. Ongelofelijk.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

32 reacties

 1. Politiek Profeet

  Deze pipo de clown is gewoon een sluipmoordenaar, een vies ventje die niet in staat is om verplegend personeel veilig hun werk te laten verrichten.
  Gewoonweg misdadig dit figuur….

  1. Brenda Welsh

   Maakt “homo” uw reactie krachtiger ? Dat hoort niet bij DDS

 2. Cootje

  We redden de multinationals en de zuid Europese landen , mensen zijn er verder zat volgens homo Rob Jetten kunnen ze legaal uit Afrika komen om onze billen te wassen , de ene zijn dood is de andere zijn brood

 3. CLoVis

  Natuurlijk merkt geen Nederlander hier niets van
  alle zorg gaat eerst naar de ‘kwetsbare groepen’
  en dat zijn dan niet de Nederlandse bejaarden
  laat die maar roepen of in hun luier poepen

  voor de werkschuwe parasieten
  staat de regering klaar
  en de autochtone Nederlander?

  Die bekijkt het maar.

 4. bas van der bijl

  Er wordt hier systematisch haat gezaaid tegen de overheid Het is crisis en alles wordt vloeibaar. Er worden fouten gemaakt ja Maar langs de zijlijn lopen schreeuwen dat het niet deugt en vind ik om je over te schamen. Er zii volgens mij een strategie achter al die artikelen tegen regering en overheid Nu dingen roepen en straks zeggen dat FVD beter in n besturen is, meer verstand heeft van pandemieën etc. Noem een Europees land waar het structureel beter gaat? Heilstaat Orbaniatan ?

  1. golie

   Nee hoor dat doet de overheid zelf wel, die is immers niet te vertrouwen, er is een probleem! en er is ineens enorm veel geld beschikbaar dus worden we voorgelogen en opzettelijk belast met bezuinigingen…dat is natuurlijk nog meer 1 héél klein dingetje zeg 0,0003%

  2. Piet51

   @bas van der bijl
   Er worden inderdaad fouten gemaakt. Waar gewerkt wordt, worden immers altijd fouten gemaakt. En als er heel hard wordt gewerkt, worden er meer fouten gemaakt. Bij mensen die geen fouten maken, moet je grote vraagtekens zetten.

   Maar we moeten ook bedenken, dat vrijwel iedere betrokkene bij de corona-crisis de afgelopen weken iets onmogelijks heeft gedaan. Er is namelijk in extreem korte tijd, met minimale zekerheden en steun, heel veel uit de grond gestampt. Scholen, hogescholen en universiteiten hebben in 1 week of ietsje meer, een volledig digitaal programma ontwikkeld en geïmplementeerd. Ik heb het van dichtbij kunnen volgen. Ziekenhuizen hebben veel van hun kritieke afdelingen extreem opgeschaald, in enkele weken tijd. Ook dat heb ik van dichtbij kunnen volgen. Allemaal acties waarvoor onder normale omstandigheden vele maanden nodig zijn. En op zo’n snelheid worden er ook fouten gemaakt, helaas, maar niet te vermijden.

   Deelnemers hier hebben gemakkelijk praten en kritiek uiten en die lol gun ik ze graag. Maar hun politieke voormannen hebben nog maar weinig actie laten zien, behalve kritiek uiten dan natuurlijk. Nuttig, als het niet overdreven wordt.

   En mijn antwoord op je laatste vraag: ik heb de indruk, dat het nergens sneller beter gaat dan in Nederland. Ook België die twee weken geleden nog kritiek op Nederland had, omdat het allemaal te traag ging, loopt inmiddels achter. De Italiaanse kritiek van toen is inmiddels een lachertje, om over Trump maar niet te spreken. Kortom, zo slecht doen we het hier niet, al kan het altijd (nog veel) beter.

   1. Boudewijn Hummelinck

    Hear, hear!

   2. golie

    “Maar hun politieke voormannen hebben nog maar weinig actie laten zien, behalve kritiek uiten dan natuurlijk.”

    Wat een onzin kraam jij hier weer uit, pietje uit alleen maar kritiek op diegene die gelijk hebben, leugenclown Rutte daarin tegen pronkt met andermans veren en pietje vind liegen dus prima..

   3. Brenda Welsh

    @Piet51, vanochtend nog op radio 1 een alarmerende reportage uit West Verginia. De staat heeft een zorgelijke reputatie en houdt Trump fier omhoog. Hier ben je pas gesjochten als je met het Corona virus te maken krijgt. Qua gezondheidszorg lopen ze daar mijlen ver achter bij ons land. Daar hebben ze een groot probleem. Trump een veer en onze politici krijgen hier een sneer.

   4. Kretoloog

    Piet51: er is maar 1 reden waarom het hier minder slecht gaat dan in andere landen als België, Frankrijk, Italië en Spanje. Dat is niet de overheid, dat zijn niet de ziekenhuizen. Maar dat zijn de Nederlandse burgers. Die houden zich braaf aan de opgelegde noodmaatregelen. Inwoners van genoemde landen trekken zich van noodmaatregelen geen snars aan. De gevolgen daarvan zijn te zien in de dagelijkse lijsten van aantallen doden.

   5. Original NL

    Q…. Er is namelijk in extreem korte tijd, met minimale zekerheden en steun, heel veel uit de grond gestampt……
    Idd pietje maar niet door de politiek en daar gaat het hier over.
    Dat de ziekenhuizen creatief proberen om te gaan met een tekort aan alles is niet dankzij rutte.
    Het totaal ontbreken van een draaiboek bij een pandemie is de politiek zeer kwalijk te nemen.
    Verzorginghuizen zijn veranderd in corona kwekerijen, ouderen worden opgesloten terwijl het personeel onbeschermt in en uit mag lopen.
    Na de corona crisis is het tekort aan verpleeghuizen opgelost..de vorige bewoners zijn immers dood.

  3. CLoVis

   @lamlul
   (heeft weer eens een nieuwe nick verzonnen)

   ‘Maar langs de zijlijn lopen schreeuwen dat het niet deugt en vind ik om je over te schamen.’

   Jij doet niets anders, lamlul;
   ‘shame on you’!

  4. Boudewijn Hummelinck

   Het is inderdaad pijnlijk, Bas, hoe gemakkelijk hier de enorme inspanningen van de overheid, medici, verpleegkundigen en werkers in de zorg probleemloos in de grond worden gestampt door guurrechts volk dat hun onderbuik ledigt achter de computer.

   Dit is populisme op z’n platst, een virulente combinatie van kwaadaardigheid en onnozelheid.

   1. Original NL

    Oudjes in hun zorggevangenis opsluiten en het zorg personeel ongetest en zonder de benodigde beschermende middelen in en uit laten lopen is imo doodslag.
    De gevolgen hiervan zijn nu zichtbaar.
    Maar droom rustig verder lieverd, de overheid heeft andermaal gefaalt.

  5. Cootje

   U mag het einde van 2020 ook nog even reageren als de werkeloosheid naar de 7% gaat in Nederland als de faillisementen u om u oren vliegen , dan wordt Het gedrocht de Europese unie en zijn monopolie geld hopelijk ten Grave gedragen , politieke waanzin van een paar dorps idioten die Nederland verkwanselt hebben, waar we Corona dankbaar voor moeten zijn dat die het eenrichtingsverkeer mooi bloot ligt , de Engelsen kozen al eieren voor hun geld , een opgetogen mirakel waar Zalm ons liet meedoen ten kosten van 10% bonus , Jan modaal verdienden met 50 uur werken 2400 gulden netto en was de koning te rijk en werd een armoedzaaier met 1130€ , daarna hebben ze de lasten zo verhoogd en het verplichte werken partner fiscaal aantrekkelijk gemaakt dat je werd gestraft als je de zelfde som in je eentje verdiende , in Europa met de zelfde euro heb je landen die hun hand ophouden maar ze gaan wel met hun 62 ste met pensioen betaald door onderander de Nederlander . Wat ze wel goed doen is het UWV het CBR de belastingdienst , dubieuze instellingen , wij hebben ook nog twee grote banken die een boete van 750 miljoen € betalen en wegens de vriendjes politiek en het old boys netwerk geen ene rechtspersoon strafrechtelijk is vervolgt , en dat kan alleen in een bananen republiek, de liberaal rutte heeft last van dementie zijn geheugen vergat 70 burger doden bij een bombardement , of hij verdedigt zich met zwart gelakte pagina’s , als Corona ergens goed voor is geweest is het de duidelijke tweedeling in Nederland en in Europa , de werkers en de opvreters . Maar Corona doet geen halfwerk het sloopt het hele Europese bolwerk met hele grote tegenstellingen . Grenzen zijn dicht en laat ze maar dicht

  6. bifbof

   Duitsland , wat erg dat u dat niet wist

 5. bas van der bijl

  Bedoel Orbanistan

  1. Politiek Profeet

   Drenthe……

  2. Paterpiemelot

   @bas Polen…
   Totale lockdown en hebben voldoende materialen zoals pbm.

  3. Cootje

   Daar moeten ze Rob Jetten naar toe sturen , Orbanistan

 6. Paterpiemelot

  Er is een groot tekort in de zorg en ziekenhuizen aan disposables (mondkapjes spatkappen en kleding)
  Het is echt beschamend dat dit kabinet en die daarvoor enorm heeft bezuinigd op de zorg.
  Ook is het vreemd dat een modern en vooraanstaand land als Nederland niet is voorbereid op dit soort calamiteiten.
  Ook is het heel erg typerend dat het fvd eind januari werd uitgelachen in de 2e kamer toen deze zijn zorgen uitte over het gevaar van covid 19

  1. Politiek Profeet

   En de PVV, Fleur Agema is wel de tijger op het gebied van de zorg…

   1. Boudewijn Hummelinck

    Fleur Agema heeft geen enkele leidinggevende of bestuurlijke functie vervuld behalve Kamerlid van een populistische partij.

    Hoezo, tijger, hoogstens een krolse kat die gilt vanaf de zijlijn.

    1. AS210854

     BH, MAAR ZIJ VERTELT WEL DE WAARHEID, DAT KUN JE VAN ONS KABINET NIET ZEGGEN

    2. evil knievel

     Dus katten kunnen gillen in uw droomwereld!?👍🏼🤣
     Zeker net zo hard als asielzoekers zielig zijn!🙈
     Zie je wel dat r wel meer dan 1 steekje los zit by dit soort figuren!😜
     Stem ze eruit dit soort sujetten incl.huidig/levensgevaarlijk kabinet!

 7. Duckday

  Veel gepraat weinig daden
  Stem Nu gewoon PVV of FvD daarna Nl exit uit het monsterverbond de EU.
  Wat voor voordeel welvaart en wat hebben zij gedaan voor de NORMALE man vrouw in Nederland. Wat zijn we er op vooruitgegaan.
  Breek HET kartel en Stem PVV of FvD Dit kabinet moet snel verdwijnen zij grijpen deze aktie om de vrijheid af tenemen
  Zij zijn net zo bezeten als de EU op macht hoogmoed en waanzin

 8. Kretoloog

  Minister de Jonge ziet het door hem zo begeerde partijleiderschap van het CDA met de dag verder uit zicht verdwijnen. Als is niks beter dan de afgetreden Bruno Bruins, misschien nog wel minder. Hugo gaat het afleggen tegen Hoekstra. Die is net zo zwak, maar verkoopt zichzelf beter (Wopke is niet voor niets minister van Financiën, gna, gna).

  De vraag is of hij dat wel zo erg moet vinden. Het CDA is, na een korte opleving in de laatste jaren van Buma, echt zwaar op zijn retour. Zeker nu Corona vooral de oudjes raakt.

  1. Rosasolis

   Kretoloog, volgens de recente peilingen, doet de CDA het prima en krijgt steeds meer steun.
   Maar zowel FvD als PVV hebben veel steun verloren. De meeste kiezers houden van stabiliteit, in plaats van sensatie.

 9. O.k.

  Hoort allemaal bij het faal beleid dat Nederlandse politiek heet.
  Politiek draait in deze maatschappij om geld verdienen,echte issues laten zien dat de politiek keer op keer faalt. Deze crisis had bij fatsoenlijke politiek nl nooit zo ver kunnen komen. Nederland weigert tot op de dag van vandaag het luchtruim voor personen te sluiten. Had in januari/ februari daadkrachtig opgetreden bij reizende personen en het had nooit uit de hand gelopen. Allemaal te danken aan het RIVM elke dode is te wijten aan incorrecte informatie en verwijtbaar redenerend vermogen van ministers.

 10. Rud56

  Dat deze crisis voor velen een les mag zijn en wel deze: Stem in 2021 massaal op de FvD en de PVV!

  Alles beter dan de politicy die deccenia lang ons land hebben bestuurd, althans dat trachten te doen.

  Alles beter dan de lui die ons land tot op het bot kapot hebben gemaakt, ons aan de EU-maffia hebben overgeleverd!

  Dus wordt nu wakker én blijf in 2021 ook wakker, laat je ook dan geen zand in de ogen strooien, maar stem FvD en PVV! Ten behoud van ons land, onze cultuur, onze soevereiniteit!

 11. Rosasolis

  De tests zijn een hulp middel, maar helaas zijn ze alleen een moment opname. Wie van vandaag negatief werd getest, kan op een volgende test positief zijn. Daarom is het testen een enorme probleem. Er zou een testen programma kunnen komen voor medische en zorg personeel. Twee of drie dagen in de week? Maar hoe kan het verder
  met het buitenshuis werkende personeel? Voor geinteresseerden is er vandaag in Trouw een uitgebreide artikel over het wel en wee over de Corona testen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.