Alarm! Corona-uitbraak op ‘niet-corona-afdeling’ van verpleeghuis in Harderwijk, oorzaak: foutnegatief bij virustest

Het St Jansdal ziekenhuis in Harderwijk blijkt vier besmette patiënten te hebben op de afdeling voor niet-covidpatiënten. De precieze oorzaak is nog onduidelijk, maar men weet al wel dat zij eerder negatief zijn getest op het virus.
Volgens de zorgmanager zijn er drie mogelijkheden wat betreft de oorzaak van de besmetting. Via bezoek, via een personeelslid of door een langere incubatietijd, waardoor het virus niet zou zijn opgemerkt. Men doet blijkbaar onderzoek rondom de patiënten die positief getest zijn op het virus.

Dat zou kunnen betekenen dat andere ziekenhuizen mogelijk dezelfde fout hebben of kunnen begaan, als zij ook ‘te snel’ testen bij patiënten. Die eerste twee opties vallen nooit helemaal uit te sluiten en die derde ligt nogal gevoelig. Een vierde mogelijkheid is trouwens dat de testapparatuur defect was of er ergens in het proces iets mis is gegaan. Niet alle coronatests zijn namelijk even betrouwbaar, maar omdat ik niet weet welke zij hebben gebruikt, blijft dat speculeren. Ik wil er eigenlijk alleen maar op wijzen dat het niet zomaar uit te sluiten valt.

Hopelijk hebben ze het nog in kunnen dammen en is het virus niet al overgeslagen naar de andere patiënten. Die kun je haast niet op een zwakker moment treffen dan dit.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. stoppen

  Simpel ventileren en de mensen niet ophokken voorkomt vaak besmettingen.

  Het is niet zo moeilijk getuige de laatste onderzoeken.

  1. Basko

   Vind je het niet bijzonder dat ze dat precies niét doen?

   1. Jack Flash

    Paracetamolletje innemen.
    Goed slapen en het wordt morgen mooi weer.

   2. stoppen

    Ik vind het een schande hoe de politiek acteert. Ik moet dan ook nog compassie tonen met het overlijden van prutte zijn moeder.

    Kennelijk zijn ruim 3.000.000 mensen het eens met prutte getuige de laatste peilingen. De kortzichtigheid viert hoogtij en de geschiedenis herhaalt zich.

    1. Basko

     Inderdaad @Stoppen, het gaat gladjes. En de moeders van Rutte ken ik niet.

     1. Jack Flash

      Zijn opa is wat bekender.

    2. LifeBuddy

     Het is ongelooflijk, als je naar het ziekenhuis gaat voor een scan, dat er niemand een mondkapje draagt. Heel de wereld draagt een mondkapje en de ultra sLinkse prutte krijgt er 10 zetels bij.

     1. Blitzkrieg

      LifeBuddy :
      Quote : “Heel de wereld draagt een mondkapje en de ultra sLinkse prutte krijgt er 10 zetels bij.”
      Waar krijgen ze tien zetels bij?

    3. Michel Bloemkist

     Compassie tonen hoeft helemaal niet, het enige wat je wel moet doen is je niet als een asociale tokkie moet gedragen op social media. Is dat nou zo moeilijk

     1. JochemX

      Overdrijf je niet wat Bloemkist? Zo asociaal is die reactie nu ook weer niet.

  2. Blitzkrieg

   stoppen : Twee werken thuis quarantaine en absoluut geen hydroxychloroquine, alle ramen dicht en de lucht maximaal recirculeren door heel het pand is het RIVM ook weer gelukkig.

 2. Bolland

  Wouter zit in paniekzaaimodus vandaag, Geen woord over het feit dat USA vandaag “maar” 466 doden heeft en UK 134.

  Alleen maar negatief, paniek moet koste wat het kost in stand gehouden worden lijkt t wel

  1. Kretoloog

   Dat noemen we een obsessie. Sommigen hebben dat met een onderwerp (bv. Corona), anderen met een persoon (bv. Rutte). Vaak is het een teken dat het leven van personen met een obsessie niet in balans is. Professionele hulp (psycholoog of psychiater) is dan de aangewezen weg.

  2. combat le pelicule

   De angstzaaiers hebben een coronafobie ontwikkeld

  3. Blitzkrieg

   Bolland L
   Quote : “Alleen maar negatief, paniek moet koste wat het kost in stand gehouden worden lijkt t wel”
   Hoeveel doden hadden we gisteren, acht ofzo geloof ik. Het in stand houden van de paniek wordt steeds moeilijker. Heel het midden,- en kleinbedrijf gaat naar de donder en omgerekent kost een corona dode 5 tot 10 miljoen euro, en mensen hebben het over peilingen.

 3. marianne71

  Goh het tweede angstzaai artikel van Wout vandaag. Overgenomen van NOS dus dan weet je het al. Op NOS nog wat extra toelichting:

  ‘Een aantal patiënten is overgebracht naar andere ziekenhuizen om de druk te verlichten. Ook zijn niet-spoedeisende operaties afgebeld. De komende dagen wordt een uitgebreid screeningsonderzoek gehouden. Op basis daarvan wordt bepaald of er volgende week kan worden geopereerd.’

  Leg mij uit waarom wanneer 4 patiënten die sowieso al op een niet covid afdeling in het ziekenhuis lagen, nu ineens positief worden getest, dit zo veel invloed heeft op de werkdruk?

 4. Bullshit16

  Wout blijft maar doorgaan met angstzaaien zal je niet beter naar de npo gaan wand daar zijn ze een ster en angstzaaien en smetvrees aanpraten
  COMMONSENSE tv
  Jensen.nl
  Cafe weltschmers
  Zij worden door npo wegezet als fake news
  JENSEN door een of ander muts die een kolum en de volkskrant schrijft dat jensen fake news verspreid maar zelf doet die muts dat je word schuitziek van dat links tuig en maar angst blijven zaaien en ons economie nog meer verzwakken
  Kijk COMMONSENSE tv daar hoor je waarom zij geen fak news verspreiden
  Mensen word waker stem fvd of PVV uit de eu

  1. Lodewijk Raevensburgh

   “wand daar zijn ze een ster en angstzaaien”

   Dit verzin je niet.

   1. Basko

    Lodewijk Laaf Raevensburgh?

   2. combat le pelicule

    “Dit verzin je niet.”

    Inhoudelijk zeer dom te noemen…

    1. Basko

     Niet op reageren is nóg veel beter.

     😛

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.