Denemarken: ‘nog geen bewijs voor nieuwe golf’ – Besmettingsgraad weer flink omhoog na versoepelingen

Denemarken was zo’n beetje het eerste Europese land dat in lockdown ging. En het is ook één van de eerste landen buiten Azië die maatregelen versoepelen. Wellicht is Denemarken een goede graadmeter voor wat Nederland, zodra het uit de lockdown gaat, ook te wachten staat. Ondanks de stijging in de Deense besmettingsgraad van 0,6 naar 0,9 zegt men geen bewijs te zien voor een tweede golf.

Denemarken opende halverwege april weer de kinderdagverblijven en scholen voor kinderen tot twaalf jaar. Psychologen, tattooshops, tandartsen, fysiotherapeuten, rechtbanken en andere sectoren volgden niet veel later. Cafés en restaurants blijven vooralsnog dicht.

Een besmettingsgraad (R0) van 1 of hoger betekent dat het virus zich nog actief verspreidt: een persoon besmet minimaal één ander persoon. Denemarken zat op 0,6, dus 10 personen zouden slechts 6 nieuwe personen besmetten. Na de hierboven beschreven versoepelingen zit de R0 inmiddels weer op 0,9. De Deense infectieonderzoeker Christian Wejse van de Universiteit Aarhus zegt “geen enkel bewijs” te zien voor een tweede golf.

Maar het is wel een stijging van 50 procent in iets meer dan twee weken tijd. En “geen enkel bewijs zien” is natuurlijk wat anders dan ‘er is geen tweede golf op komst’. Zo’n zorgvuldig afgewogen antwoord, wat perfect is voor in de wetenschap maar argwaan op kan wekken in de rest van de samenleving. Want een stijging van 50 procent in zo’n korte tijd lijkt mij voldoende reden tot zorgen.

Deense politici lijken het gelukkig ook zo te zien. Daarover wordt namelijk gezegd dat men misschien toch voorzichtiger zal gaan zijn met toekomstige versoepelingen. En het kan best zo zijn dat het uiteindelijk meevalt, een groot deel van Denemarken zit namelijk nog wél gewoon in lockdown.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Ad Fundum

  Twee stapjes vooruit, drie terug. Het pleit is nog niet gewonnen. Nieuwe uitbraak in Gelderland. Medewerkers in een vleesverwerkende industrie nu in quarantaine. Morgen bij u om de hoek wanneer de teugels nog losser gaan.

 2. Vraagtekentje

  We gaan allemaal deaud!

  1. Ad Fundum

   Dat gaan die mannetjes die weer schouder aan schouder willen zitten in de kroeg. Gaan naar huis, bedienen de echtgenote en zo rolt het verder. Athans zo meent de kmdv (kan mij dat verdommen) betweter.

  2. feitelijk

   nee hoor , slechts 0,03 % overlijd , daar hokken we de rest van de bevolking voor op. Knettergek, een vogelaartje

   1. Vraagtekentje

    Zo is dat feitelijk, ze hebben zichzelf hier gek laten maken en op laten sluiten uit angst, haha. Terwijl onze roverheid als beleid heeft om de oudjes en de zieken uit te roeien. Maar uitroeien loont volgens de peilingen stijgt Ruttje als een raket, en straks geeft ie Jaap en zijn mensen de schuld, want hij kan er niks aan doen dat hij een landverrader is, daar heeft ie geen herinnering aan:-)

   2. Pjotter

    F.@ De NL solidariteit druipt er weer vanaf, opruimen die hap voor zijn bewegingsvrijheid.

 3. staleo

  Er zijn nu levensmiddelenwinkels open met maar 1 ingang van 1,5 mtr breed en een loopruimte waar net 2 personen doorkunnen.
  Dit is in heel veel horecagelegen ook zo, dus zonder aanpassingen kunnen deze niet open.

  1. Vraagtekentje

   Gewoon allemaal open gaan, 150000 faillissementen en een schuld waar we nooit meer vanaf komen, en alle thuisellende door mentaal en fysiek geweld en alle mensen die geen zorg krijgen GGZ en reclassering die niets doen, etc. schandalig.

 4. feitelijk

  misschien moet je Zweden als maatstaf nemen. Geen lock down en nagenoeg dezelfde cijfers als alle landen die wel in een vorm van lock down zitten.

 5. Vraagtekentje

  De mens lijdt het meest voor het lijden wat hij vreest, angst is een slechte raadgever, en van leven ga je dood geen uitzondering ook niet voor machtswellustelingen, miljardairs en andere klootzakkken. Zo gezellig is het toch niet meer op deze aardkloot.

 6. JFU

  Zolang er geen massa immuniteit is blijft dat virus door etteren. Daar zijn verschillende manieren voor om dat te bereiken. Geen lockdown betekend in korte tijd veel doden, en overbelasting van de IC. Wel een lockdown ook veel doden, maar over een langere periode, en minder belastend voor de zorg. Uiteidenijk zal dus bijna iedereen er mee te maken krijgen, alleen met de lockdown zal dit erg lang gaan duren, met heel veel economische schade. Het is een keuze die je maakt.

 7. Peetjoh

  Ja stoppen met die lockdown. Dikke onzin de risico groepen gaan maar binnen zitten. Die lopen nou lekker te wandelen en te schelden op iedereen die langs loopt. Want wij moeten binnen zitten zodat zij kunnen buiten spelen?. Degene die dood zijn gegaan waren gegaan ook zonder corona die lagen allemaal al op sterven alleen wisten ze het nog niet. Naja wel maar dat zeggen ze niet. Hier ook 1 dood in de bloei van z’n leven 90 jaar haha welke bloei.

 8. Rosasolis

  Als er nu niet stap voor stap versoepelingen van de corona reglement komt, zal er binnenkort een probleem scenario kunnen ontwikkelen. De regering zal moeten uiteindelijk kiezen… wat is meer riskant voor de bevolking: geleidelijk versoepeling van de strenge corona maatregelen, of nog steeds doorgaan met alle maatregelen, met de risico dat er steeds meer gevallen van geestelijken problemen onder de bevolking zullen komen? Misschien is deze 4 mei behalve de trieste dodenherdenking van WW 2,
  ook voor velen gedurende deze moeilijke tijd, een dag van reflectie over
  het belang van een vreedzaam leven.

 9. Willem Bever

  Wanneer dringt het nou eens door to the voorstanders van de lockdown dat:

  1/ We ons dit helemaal niet economisch kunnen veroorloven en de illusie als we dit maar blijven volhouden dat dan het leven doorgaat waar we in maart mee gestopt zijn; mis er is dan nl nix meer waar we naar terug kunnen gaan falliet en of kapot

  2/ De lockdown nu dus bezwezen heeft dat dit slechts een marginaal verschil opleverd in aantal doden.

  3/ De dicatorship door flutte en co omgezet gaat wordt in iets permanents en we dus onze verworven vrijheden hebben opgegeven

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.