Hysterisch China: Australische roep om onafhankelijk onderzoek naar oorsprong coronavirus is ‘kruistocht tegen China’

Niet alleen de Amerikaanse president Trump heeft zo zijn bedenkingen bij het Chinese officiële verhaal over de corona-uitbraak. Ook de Australische regering dringt aan op een onafhankelijk onderzoek. En dat leidde tot een hysterisch China, dat direct met modder begon te gooien, dreigde met boycots en met de vinger naar ‘de Amerikanen en hun anti-China hetze’ wees. Dat wekt natuurlijk alleen maar meer argwaan!

Twee weken geleden pleitte Australië voor het eerst voor een onafhankelijk onderzoek naar de coronapandemie. Er zijn namelijk nogal wat aanwijzingen dat de Chinese overheid (al dan niet bewust) fouten heeft gemaakt en deze probeerde te verdoezelen, onder andere door informatie achter te houden en ‘klokkenluiders’ de mond te snoeren.

De WHO (waar het RIVM ook naar luistert), die zich vanaf het begin heeft gebaseerd op informatie vanuit China, zou daardoor mogelijk fout advies hebben kunnen gegeven. Zou niet de eerste keer zijn namelijk:

“De Verenigde Staten gebruikten de WHO – wat China nu wordt verweten – in het verleden ook regelmatig als diplomatiek instrument met bijvoorbeeld specifieke inentingsprogramma’s tegen poliobesmetting in Afghanistan toen het Amerikaanse leger daar de taliban bevocht.”

Zelfs de NRC geeft Trump gelijk wat betreft zijn kritiek op China (zie punt 6), ondanks dat die kritiek door Trump als afleidingsmanoeuvre werd ingezet (punt 7). De WHO mocht het lab in Wuhan trouwens niet onderzoeken van China.

China gedraagt zich op diplomatiek niveau een beetje als een relatiepartner die in het verleden vreemd is gegaan en dat nu weer heeft gedaan. Zo’n scenario waar de ander vraagt of die de telefoon misschien zou mogen inzien om alle twijfel weg te nemen. De hele buurt praat er namelijk over. En dan komt het:
‘Hoezo?! Waarom vertrouw je mij niet gewoon? Vanaf het moment van onze vorige ruzie ben ik altijd eerlijk tegen je geweest, echt waar! Dat jij nu mijn telefoon wilt inzien betekent alleen maar dat je mij niet vertrouwt. Ik kan geen relatie hebben met iemand die mij niet gewoon wil geloven als ik antwoord geef. Dat jij dit aan mij durft te vragen… Ik had niet gedacht dat je zó laag kon zinken. Ik ben er klaar mee!’

Dit waren de reacties van de Chinese buitenlandminister en de Chinese ambassadeur in Australië, op het verzoek voor onafhankelijk onderzoek: “Sinds de uitbraak is begonnen, heeft China altijd op een open, transparante en verantwoordelijke manier gehandeld en een reeks vastberaden, tijdige en krachtige maatregelen genomen”, aldus Shuang tegenover Global Times, een Chinese staatstabloid.

Op dezelfde dag claimde de Chinese ambassadeur dat: ‘de Australische premier instructies uit het Witte Huis had ontvangen’. “Sommige Australische politici laten zich gebruiken door de VS. Dit is onderdeel van de Amerikaanse hetze tegen China.” En dreigde zelfs met een boycot van Australische producten en sprak van een ‘kruistocht’ tegen zijn natie. Klinkt als een regering die wat te verbergen heeft, of niet dan?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

50 reacties

 1. Ritter

  “ondanks dat die kritiek door Trump als afleidingsmanoeuvre werd ingezet (punt 7)”
  ===============
  Dat beweren de politieke tegenstanders van Trump.

  In werkelijkheid heeft Trump effectief gereageerd op het virus. Al in januari heeft Trump een inreisverbod ingesteld voor China.

  Toen vond de WHO het niet nodig en adviseerde tegen het inreisverbod. Ook de Democraten en media vonden een inreisverbod niet nodig.

  Door misinformatie van de Chinezen en de WHO heeft de wereld vertraagd gereageerd op het virus. Dat ligt niet aan de regeringen maar aan China en de WHO.

  Nadat de ernst en omvang van het virus duidelijk werd heeft Trump krachtige maatregelen genomen; zowel voor de individuele burger en voor het bedrijfsleven.

  Daarbij is de productie van ventilatoren en tests sterk opgevoerd. Nu zijn er zoveel ventilatoren dat er zelfs aan het buitenland kan worden geleverd.

  Uiteraard is het voor de Democraten en hun vriendjes in de media nooit genoeg. Die blijven klagen over Trump.

  Het is immers verkiezingsjaar en de media gebruiken het virus om Trump te demoniseren.

  Kortom, het maakt niet uit wat Trump doet. De media blijven hem aanvallen en ondermijnen
  ==========
  TIJDLIJN: de beslissende acties van de Trump-administratie om het coronavirus te bestrijden

  h**ps://www.donaldjtrump.com/media/timeline-the-trump-administrations-decisive-actions-to-combat-the-coronavirus/

  1. Beukman

   @Ritter
   Joe Biden waarschuwde de VS al op 27 januari dat de regering-Trump het land onvoorbereid had gelaten voor een pandemie.
   Joe drong er vervolgens bij Donald op aan om onmiddellijk Americaanse gezondheidsdeskundigen “on the ground” naar China te sturen. In plaats daarvan twitterde Trump:

   China has been working very hard to contain the Coronavirus. The United States greatly appreciates their efforts and transparency. It will all work out well. In particular, on behalf of the American People, I want to thank President Xi!

   Samengevat: Donald geloofde Xi op zijn woord. Eind januari sloot hij zogenaamd het luchtruim met China, maar door de achterdeur liet hij gewoon nog 40.000 Chinezen het land binnen. Ja, zo kan ik het ook.

   Om zijn eigen falen te verbergen beschuldigt hij China er nu van het virus zelf gemaakt te hebben.

   1. Ritter

    Beukman

    Toen Trump een inreisverbod in januari instelde voor China werd hij door Biden uitgemaakt voor “racist” en dat soort dingen.

    Want Biden vond een inreisverbod niet nodig.

    Kortom, als Biden President was er geen inreisverbod gekomen en was er nog meer besmetting uit China geweest.
    =====================

    Overigens over Biden gesproken; die heeft momenteel iets anders aan zijn hoofd. Een aanklaagt wegens aanranding.

    De media in de VS ( die Biden steunen) proberen in eerste instantie deze aanklacht te negeren. Maar het is nu zo groot geworden dat ze er nu wel aandacht aan moeten besteden.
    =============

    Vrouwengroepen beginnen de stilte te breken over de beweringen van Biden, terwijl de kandidaat de eerste verklaring aflegt

    Vrouwengroepen beginnen hun stilzwijgen te verbreken over beschuldigingen van aanranding tegen vermoedelijke Democratische presidentskandidaat Joe Biden, nadat de omstreden kandidaat vrijdag voor het eerst op de beweringen reageerde en zei dat het vermeende incident ‘nooit is gebeurd’.

    Hoewel ze wekenlang grotendeels stil bleven, waren een paar groepen begonnen om Biden publiekelijk onder druk te zetten om te spreken in de aanloop naar de verklaringen van vrijdag. Maar de focus lag ook niet helemaal op Biden. Nu het interview voorbij is, probeerde ten minste een van die groepen de verklaring van Biden te gebruiken om een contrast te schetsen met de manier waarop president Trump de meervoudige beschuldigingen van seksueel wangedrag tegen hem had behandeld.

    h**ps://www.foxnews.com/politics/womens-groups-biden-allegations-responds

    1. Kretoloog

     Zo is het: er gaat me een partij shit over Democraten-kandidaat Joe Biden los komen, dat wil je niet weten. Daar verbleekt de affaire Bill Clinton (ook Democraat) met Monica Lewinsky zelfs nog bij.

     1. Cycle25

      Niet alleen Biden, uit Dunbar’s onderzoek blijkt dat Flyn baan moest maken van de corrupte Peter Strzock, en dit is nog maar het topje van de grote schoonmaak die hierop volgt.

     2. Cycle25

      Herstel, Durham

    2. Beukman

     @Ritter
     De bewering dat Joe de travel ban “racist” noemde, is ook al een verzinsel van de president. Dit is wat Biden werkelijk zei:

     Americans need to have a president who they can trust what he says about it, that he is going to act rationally about it. This is no time for Donald Trump’s record of hysteria and xenophobia – hysterical xenophobia – and fearmongering to lead the way instead of science.

     Die opmerking sloeg helemaal niet over het Chinese reisverbod.

     1. Ritter

      @Beukman

      Flashback: Joe Biden noemt het Chinese inreisverbod van Trump ‘Hysterische xenofobie’

      h**ps://grabien.com/story.php?id=278449

     2. Beukman

      Zoals ik al schreef, @Ritter: die opmerking sloeg helemaal niet over het Chinese reisverbod. Zulks blijkt ook geenszins uit jouw link.

   2. Heinz

    Het eindspel van Trump in de non-verkiezing. Hij raakt vermoeid en staat op achterstand.

   3. Original NL

    Beukenoot komt weer met zijn achterhaalde theorieën, de WHO heeft china geprezen voor haar snelle reaktie op het virus..en n.a.v deze info deed Trump zijn eerdere uitspraak.
    Toen bleek dat de WHO i.s.m china de boel had besodemietert, heeft Trump direkt ingegrepen en tevens de geldstroom naar de WHO stopgezet.

    1. Beukman

     @Original
     Donald heeft de WHO ook geprezen. Terecht, van besodemieteren was dan ook geen sprake, wél van het dealen met een paar top-Chinezen en hun eergevoel.

     Nadat de WHO had gewaarschuwd dat corona een pandemie dreigde te worden, is Trump eerst nog een tijdje met zijn armen over elkaar heen blijven zitten.
     Daarna heeft Donald voor de Bühne het luchtruim afgesloten voor China. Achter die Bühne heeft hij echter nog 40.000 Chinezen het land in gelaten.

     Ondertussen hangt de man de viroloog uit, en om zijn eigen straatje te vegen verspreidt hij inmiddels het verhaal dat corona door China is gemaakt en verspreid.

 2. Ritter

  Dr. Deborah Birx, responscoördinator van de White House Coronavirus Task Force, zei dinsdag dat de VS traag reageerde op de Wuhan-coronaviruspandemie vanwege door China gerapporteerde onjuiste gegevens.

  ‘Toen je oorspronkelijk naar de Chinese gegevens keek’, met 50.000 geïnfecteerden in een gebied van China met 80 miljoen mensen, ‘begin je dit meer als SARS te beschouwen dan als een wereldwijde pandemie’, zei Birx op een persconferentie.

  ‘De medische gemeenschap interpreteerde de Chinese gegevens als, dit was ernstig, maar kleiner dan iedereen had verwacht’, vervolgde Birx. “Omdat we waarschijnlijk … een aanzienlijk deel van de gegevens misten, nu we zien wat er met Italië is gebeurd en we zien wat er met Spanje is gebeurd.”

  h**ps://www.nationalreview.com/news/dr-birx-claims-u-s-was-slow-to-respond-to-coronavirus-outbreak-because-china-withheld-a-significant-amount-of-data/

 3. Ritter

  Fauci: Chinese “verkeerde informatie” vertraagde Amerikaanse reactie op coronavirus

  Dr. Anthony Fauci, de beste expert op het gebied van infectieziekten van de taskforce coronavirus van het Witte Huis, verscheen zondagavond op MSNBC om te spreken over de conclusie van de regering dat coronavirus een bedreiging was en hoe Chinese “verkeerde informatie” over de vraag of het virus zich van persoon tot persoon zou kunnen verspreiden -persoon stelde de reactie van de VS uit.

  Fauci zei dat hij besloot dat het een gevaar voor Amerika was nadat “het duidelijk was dat een deel van de verkeerde informatie die we aanvankelijk uit China kregen – hun eerste gevallen werden eind december gemeld … Ze zeiden dat het ongeveer 24 gevallen waren in deze ‘natte markt’ waar deze exotische dieren worden verkocht. ”

  h**ps://www.realclearpolitics.com/video/2020/04/13/fauci_chinese_misinformation_delayed_us_response_to_coronavirus.html

 4. Alfred Bentinck

  Trump heeft fout op fout gestapeld in de aanpak van de Corona-cris, eerst door het probleem niet te zien, vervolgens door het te onderschatten en vervolgens door een chaotisch en flodderige beleid te voeren toen hij eindelijk het probleem doorkreeg. Naast de krankzinnige persconferenties met idiote fantasieën over wondermiddelen die het virus zouden bestrijden tot waanzin over het injecteren van bleekmiddelen, gaf hij tegenstrijdige signalen over de handhaving van het lockdownbeleid; enerzijds riep hij ertoe op en anderzijds twitterde hij dat Staten zich van deze maatregelen zouden moeten bevrijden.
  De leugens duikelen over elkaar heen, hij beweerde dat Obama hem medische hulpmiddelen noch testen tegen het virus had nagelaten, dat Pelosi zou hebben opgeroepen tot parades in Chinatown en nu verzint hij, in de behoefte de schuld van zijn eigen falen af te wentelen, dat het virus is gemaakt in Chinese laboratoria.

  De man is volkomen gestoord en incompetent. Het is voor de wereld en voor de V.S. een drama dat deze clown in het Witte Huis zit.

  1. Cycle25

   Nee lullo, h*tps://youtu.be/eFCzoXhNM6c

   Ze riep mensen op gewoon naar China Town te komen.

   1. Original NL

    Laat die berg fecaliën toch lekker dampen Cycle..de deug DDS mestkevers rollen er hun verbale balletjes van.

   2. Beukman

    @Cycle
    As for the coronavirus, Pelosi didn’t deny its existence — contrary to Trump’s remarks — while visiting Chinatown. She struck a middle ground. “Prevention, prevention, prevention. We want people to be concerned and vigilant,” she said. “However, we don’t want them to be afraid.”

    Overigens was er toen nog helemaal geen lock down in SF. Niemand vond het op dat moment vreemd wat Pelosi deed.

    Maar als Donald werkelijk zo bang was dat Chinezen het virus de VS binnen zouden brengen, waarom liet hij er na de travel ban dan nog 40.000 toe?

    1. Ritter

     @Beukman

     Pelosi promootte Chinatown-toerisme terwijl Trump het reisverbod in China uitvaardigde

     Huisspreker Nancy Pelosi (D) promootte het toerisme naar San Franciso, Chinatown in Californië, en ging door met wetgeving om te voorkomen dat presidenten reisverboden uitvaardigden, terwijl president Trump een reisverbod uit China implementeerde om de verspreiding van het Chinese coronavirus te stoppen.

     Op zondag bekritiseerde Pelosi het reisverbod van Trump omdat het niet expansief genoeg was om het reizen vanuit China te stoppen midden in de coronaviruscrisis, en vertelde CNN “tienduizenden mensen waren nog steeds toegestaan ​​uit China. Dus het was niet zoals het wordt beschreven als dit geweldige moment. ”

     Terwijl Trump het reisverbod implementeerde, promootte Pelosi het toerisme naar Chinatown in San Francisco en werkte hij samen met House Democrats om te proberen het vermogen van Trump om reisverboden uit te voeren, te blokkeren.

     Op 24 februari sprak Pelosi met lokale media in Chinatown om toeristen en Californiërs aan te sporen de buurt te blijven bezoeken:

     “We moeten naar Chinatown komen. Onze stad heeft voorzorgsmaatregelen genomen. We weten dat er bezorgdheid bestaat over toerisme, reizen over de hele wereld, maar we denken dat het heel veilig is om in Chinatown te zijn en hopen dat anderen komen. Het is hier heerlijk. Het eten is heerlijk, de winkels bloeien, de parade was geweldig. Wandeltochten blijven doorgaan. Kom alsjeblieft op bezoek en geniet van Chinatown.”

     h**ps://www.youtube.com/watch?v=YZBFUA0JjFk&feature=emb_title

     1. Beukman

      @Ritter
      As for the coronavirus, Pelosi didn’t deny its existence — contrary to Trump’s remarks — while visiting Chinatown. She struck a middle ground. “Prevention, prevention, prevention. We want people to be concerned and vigilant,” she said. “However, we don’t want them to be afraid.”

      Let wel, dit was op een moment dat niemand in de VS het al had over een lock down, ook Donald niet. Niemand vond het op dat moment vreemd wat Pelosi deed.

      Maar als Donald werkelijk zo bang was dat Chinezen het virus de VS binnen zouden brengen, waarom liet hij er na de travel ban dan nog 40.000 toe?

    2. Cycle25

     Het gaat om beperkingen waarvan Chinese/Amerikaanse burgers gebruik van mochten maken, verzaak eens niet zo.

    3. T.Troubadour

     Kan jij mij uitleggen waarom Nederland zo laat zijn grenzen sloot?

  2. Bullshit16

   Alfredje
   Waarom doe je zoveel moeite niemand leest jij onzin en leugens

  3. Cootje

   Trump is het beste wat Amerika is overkomen als president , dat hij puin moet ruimen die de eerste en hopelijk de laatste gekleurde president heeft achter gelaten , wat had en heeft Amerika gehad aan een gekleurde filosoof , die als spreker honing zoete woorden gebruikte en de Nobel prijs kreeg waaraan er geen waarde meer zit aan die uitreiking , deze man heeft Amerika verkwanselt met chemische aanvallen in Syrië is een brug te ver en wordt er een rode lijn overschreden , na 5 x was zijn geloofwaardigheid ten grabbel , deze gekleurde president liet China zijn gang gaan en liet zijn land uitbenen door China net zoals wij ons laten uitbenen door zuid Europa , trump is goed bezig om de orde te herstellen , en een land met 1,5 miljard inwoners moet dimmen anders mag India de producten maken en kunnen de Chinezen terug in hun hok , met diplomatie kun je de Chinezen niet paaien , maar de komende wereld recessie en de behoeftige producten weer zelf maken , kan onze Chinese vriend al zijn zijlen bij gaan zetten om zijn bevolking in toom te houden , met dank aan trump de puinruimer van Amerika

   1. T.Troubadour

    En wat te denken aan een vliegtuig vol met Cash naar Teheran ?Wat te denken van Benghazi,wat te denken van ingrijpen in Ltbie,wat te denken van zijn banden met de moslim broederschap,wat te denken van zijn ingrijpen in Syrie,wat te denken van Fast en Furious nog meet zaken van El Presidente Hussseini Obama ???

  4. T.Troubadour

   Vandaar dat President Trump in de peilingen omhoog gaat

  5. T.Troubadour

   Je luistert veel naar CNN en leest de NYT.Logisch van je verduisterde blik

 5. Rammstein

  Het wordt inderdaad hoog tijd voor een kruistocht tegen China: het land dat het milieu aan zijn laars lapt, de komende jaren 740 zwaar vervuilende kolencentrales erbij bouwt, een onophoudelijke stroom zwaar vervuilende en nutteloze meuk uitscheidt, qua mensenrechten het dichtst tegen een maffiagestuurde tirannie aanschuurt en de hele wereld aan grondstoffen opkoopt. China is een misdadig regime en onstilbaar monster: tijd dat de hele wereld zich daartegen te weer stelt.

  Weg met China in zijn huidige vorm! Koop geen Chinese rotzooi!

  1. Alfred Bentinck

   Kijk eens om je heen! R*mmstein, en zie hoeveel gebruiksvoorwerpen in je huis in China zijn gefabriceerd.

   De Westerse economie steunt en leunt op de Chinese economie.

   1. Original NL

    Nog niet zo lang geleden stond op bijna elk product..made in germany.

   2. Rammstein

    Ik heb geen Chinese meuk in mijn huis, drollekop. Zelfs geen Chinese ballpoint. De wereld is niet afhankelijk van China: China is afhankelijk van de wereld,

    Weg met die milieuvervuilende kankertroep: alles wat daar gefabriceerd wordt is rotzooi dat binnen een jaar kapot is en weggegooid kan worden.

    Iedereen die het milieu werkelijk ernstig neemt koopt nooit meer Chinese tyfuszooi.

    1. Cycle25

     h*tps://aqicn.org/map/europe/

     China heeft z’n ranzigheid op “aan” staan.

    2. Alfred Bentinck

     “drollekop”

     Dat dwangmatige schelden blijft wel een vervelend dingetje.

     1. Rammstein

      Schelden doe ik (bijna) alleen tegen jou, vieze rat. Je hele gedrag en uitingen smeken er dan ook om.

     2. Alfred Bentinck

      “vieze rat”

      Ik zie dat je niet alleen mij uitkaffert, R*mmstein. Nagenoeg elke bidrage die gericht is aan mensen waar je mee van mening verschilt gaat vergezeld van scheldwoorden en persoonlijke diskwalificaties.

      Ik vind het persoonlijk niet erg hoor, maar wel heel naar voor jou. Haat en woede maakt ongelukkig.

    3. Original NL

     Koop een onderdeel van Bosch…denk je..’dat zit wel goed’..
     Wat staat er op de doos..made in china..wie weet heb je zonder het te weten ook spullen made in china in huis.

  2. Original NL

   Geheel mee eens Rammstein….echter china heeft wel een economische toekomstvisie en handelt daar ook naar…iets waar het in de eu volledig aan ontbreekt.
   Die hebben het te druk met de economische vluchtelingenstroom en de klimaatwaanzin.
   Nexit nu!

   1. Rammstein

    Klopt helemaal Original NL: China is uitsluitend en geinvolveerd bezig met zijn toekomstvisie, terwijl Europa -precies zoals je zegt- verzandt in zelfvoldane asielhulp. Een toekomstvisie is een onbekend gegeven in Europa en dat tekent de onmacht en teloorgang van het machteloze continent. Het avondland mag het licht uit doen.

  3. Zouaaf

   Kruistocht hebben geen enkel nut. China maakt wat wij willen voor weinig geld. Action verkoopt het net als BigBazar, Xenox en vele anderen. In plaats door in Afrika te investeren dook China in het gat wat wij lieten. Daarom boert het daar goed. Maar uiteraard hoef je die artikelen niet te kopen, er zijn genoeg dure alternatieven.

   1. Rammstein

    Dat klopt Zouaaf, ik geef liever wat meer geld uit aan een kwaliteitsballpoint die een decennium meegaat, dan een eurootje uit te geven aan een takkeding dat na een week vlekt en je na twee weken weg kunt sodemieteren. Ik ben faliekant tegen de wegwerpmaatschappij en het zou een goed ding zijn als meer mensen zich eens realiseerden hoeveel rotzooi ze na eenmalig gebruik wegflikkeren.

  4. Meriadoc Brandebok

   Het is aan Trump te wijten dat China vrij spel heeft, aangezien hij de Verenigde Staten teruggebracht heeft in een zwaar isolement. De EU is geen staat, maar een bondgenootschap, dus kan militair noch politiek een tegenwicht vormen op China, tenzij het zich ontwikkelt tot een federale staat. Trump heeft alle traditionele bondgenoten van zich vervreemd, heeft zich overal teruggetrokken en voert handelsoorlogen. Hij is dus in feite machteloos.

   Alsof China op een monopolybord overal huisjes opkoopt, terwijl de VS met de armen over elkaar over het bord strompelt en ruziet met haar bondgenoten achter zich.

   1. fisufisu

    Nee occult fantasietje, het is te wijten aan China dat de wereld in angst wordt gestort

    1. Meriadoc Brandebok

     Ja, en de VS had de politie-agent kunnen zijn die China in het gareel bracht, maar heeft het politiebureau opgedoekt.

   2. Rammstein

    Maria, je bent een debiel en hebt een navenant wereldbeeld.

    1. Michel Bloemkist

     En jij bent een boerelul zonder vrouw.

 6. Bullshit16

  Die Chinese heeft niks te boycotten laten ze het maar onderzoeken die Chinezen met hun troep ik boycot hel al als het wel uit een laboratorium komt dan moeten ze de schade maar betalen doen ze het niet dan moet er hellemaal niks meer uit China komen wat zij maken kunnen wij beter dan gaat de wasmachine ook weer 20 jaar mee en plaats van 5 jaar

 7. Cootje

  Lees het duidelijke stuk in de morgenwereld.be coronataks opstand of crash . Dan kan je goed lezen wat je te wachten staat

  1. Cootje

   De wereldmorgen.be

 8. fusilier

  Die rotzooi wat uit China komt,is simpelweg materiaal en grondstoffen vernietiging.

 9. Ritter

  Uitgelekt westers informatiedossier laat zien hoe China de wereld heeft misleid over coronavirus

  Een onderzoeksdossier dat is opgesteld door de zogenaamde “Five Eyes” -alliantie, stelt dat China opzettelijk bewijs van de coronavirusuitbraak heeft verborgen of vernietigd, waardoor tienduizenden levens over de hele wereld verloren zijn gegaan.

  Het document van vijftien pagina’s van de inlichtingendiensten van de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Australië en Nieuw-Zeeland, werd verkregen door de Australische krant Daily Telegraph en stelt dat de geheimhouding van China neerkwam op een “aanval op internationale transparantie”.

  Het dossier heeft betrekking op thema’s die zijn besproken in mediaberichten over het uitbreken van het virus, waaronder de eerste ontkenning dat het virus tussen mensen kan worden overgedragen, het zwijgen of “verdwijnen” van artsen die probeerden te spreken, de vernietiging van bewijsmateriaal in laboratoria en weigering om levende monsters te verstrekken aan internationale wetenschappers die aan een vaccin werken.

  In het dossier wordt met name vermeld dat China vanaf 31 december begon met het censureren van nieuws over het virus op zoekmachines, waarbij termen als “SARS-variatie,” Wuhan Seafood-markt “en” Wuhan onbekende longontsteking “werden verwijderd.
  Drie dagen later, op 3 januari, beval de Chinese National Health Commission de virusmonsters te verplaatsen naar de aangewezen testfaciliteiten of te vernietigen, terwijl tegelijkertijd een ‘niet-openbaarmakingsbevel’ met betrekking tot de ziekte werd gehandhaafd.

  Misschien wel het meest verontrustende is dat in het dossier staat dat de Chinese autoriteiten ontkenden dat het virus tot 20 januari tussen mensen kon worden verspreid, ‘ondanks bewijs van overdracht van mens op mens vanaf begin december’.

  Het dossier is evenzeer spaarzaam over de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), waarin staat dat het de Chinese lijn over de overdracht van mens op mens aanbracht ondanks het feit dat “ambtenaren in Taiwan al op 31 december bezorgdheid uitten, evenals deskundigen in Hong Kong op 4 januari.

  h**ps://www.foxnews.com/world/new-dossier-condemns-china-for-destroying-evidence-of-covid-19-outbreak

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.