Onzin! Dijsselbloem bij Buitenhof: steun aan EU-landen alleen met hervormingen

Jeroen Dijsselbloem, oud-voorzitter van de Eurogroep en voormalig minister van Financiën, mocht Nederland bij het tv-programma Buitenhof even gerust gaan stellen. Want miljarden naar Zuid-Europa kiepen kan heel goed, als er maar hervormingen worden geëist! Ja joh, want dat ging de vorige keren ook zo goed!

Euro- of coronabonds zijn al diverse keren van tafel geveegd. En eigenlijk komt dat telkens door de constatering dat Noord-Europese landen voor de Zuid-Europese landen moeten bijspringen én garant moeten staan. Dat laatste doen we dan ‘met z’n allen samen’.

Maar Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal hebben diverse keren laten doorschemeren dat ze eigenlijk gewoon direct veel geld willen hebben, en niet gecontroleerd willen worden op hoe zij het geld spenderen. Dat moet dan maar gewoon ‘lekker solidair’ op goed vertrouwen gebeuren. En anders ben je volgens Frankrijk niet solidair en sta je volgens Italië aan de verkeerde kant van de geschiedenis. Nou, daar wil ik m’n geld wel snel naar overmaken hoor!

De Zuid-Europese landen weten toch wel aardig goed om te gaan met deze situatie. Want zij blijven inspelen op moreel sentiment en proberen op die manier druk uit te oefenen. Enigszins begrijpelijk, want daar gaan gewoon serieuze klappen vallen straks.

De Europese Unie gaat daar ook maar al te graag in mee, want hierdoor kunnen ze hun relevantie tonen. Die gingen van steun voor een pakket van 1,5 à 2 biljoen euro, naar steun voor een pakket van, inmiddels, ‘slechts’ 500 miljard euro. Raar, of niet?

En het opent de deuren om de macht verder te centraliseren als die leningen toch worden verstrekt. Want de Europese markt moet dan garant staan voor die leningen, wat betekent dat ieder marktrisico eventueel door de EU met verregaande maatregelen zou kunnen worden ‘gedempt’: Crisis in een sector? Dat kan zomaar betekenen dat Italië en Spanje hierdoor in de problemen komen! Dan vertrouwen investeerders onze markt misschien niet meer en vragen ze straks een hogere rente! Om dat te voorkomen gaat de EU een signaal geven, door met beleid te komen dat de investeerders weer gerust moet stellen. En dat beleid geldt dan natuurlijk voor de hele EU-sector, dus ook meer regels voor Nederlandse en Duitse bedrijven (in die sector), wat vrijwel altijd tegen zal gaan vallen. Niet mee eens? Helaas, is ‘Europees belang’! Niks aan te doen.

En wie denkt dat zulke crises niet op zullen komen, die heeft het echt niet begrepen. De EU rekent er juist op. Zuid-Europa trek je niet zomaar uit het slop en die gaan het geld ook echt niet allemaal goed besteden. Eerder aan nieuwe hotels vanwege de grote toeristische sector, waar ze geen vervanger voor hebben en waar veel andere sectoren ook (indirect) afhankelijk van zijn. Maar Dijsselbloem denkt dat wat hervormingen eisen wel voldoende zal gaan zijn. Maar welke garantie is er, nadat het geld is overgemaakt, dat men die hervormingen ook daadwerkelijk door zal gaan voeren? Wat als ze het niet doen? Dan zit je er volgens mij al veel te diep in verwikkeld. Het klinkt steeds meer als een complot, wat dat betreft.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. feitelijk

  hahahahaha , das toch die meneer , het is een lening , elke cent komt terug ?

  jaja , die is erg geloofwaardig 🙂 🙂

 2. Jack Flash

  Steeds zich maar stoten aan dezelfde steen.
  Een ezel is slimmer.

 3. lotje

  Hahahahaha. Hervormingen. Nog zo’n sukkel.

 4. LifeBuddy

  Dijsselbloem is nog in staat om zijn moeder te verkopen. We moeten gewoon Weg uit deze EU waar fraude, maffia en kinderarbeid gewoon aan de top staan. Het volk kan met zijn VOC mentaliteit deze maffia heel snel de Nek omdraaien. Of hangen we liever alles om de nek van onze kinderen.

 5. Original NL

  Reken maar dat die “gift” er gaat komen…rutte pruttelt nog een beetje ..en tekent weer bij het kruisje op het door merkel en macron opgestelde formulier.

  1. CLoVis

   Ik zie het nog niet gebeuren;
   behalve Nederland zijn ook Oostenrijk, Zweden en Finland tegen.

   1. Lodewijk Raevensburgh

    Nee hoor, ook die landen zijn bereid tot economische steun maar willen het net iets anders insteken.

    1. evil knievel

     N t enige dat wij gaan insteken is maatje schoenmaatje 42 in jouw & de EU’s 8erwerk!😜

 6. Lodewijk Raevensburgh

  Dijsselbloem heeft uiteraard gelijk. Dat we voor ons eigen heil de zuidelijke lidstaten van de EU fors moeten steunen is onvermijdelijk en dat hervormingen in die landen noodzakelijk zijn evenzeer. Alleen door een politiek sterkere EU is het mogelijk dat af te dwingen. Een lappendeken van samenwerkende Staten slaagt daar uiteraard niet in.

  1. feitelijk

   onze blaaskaak komt natuurlijk straks met een ijzer betoog hoe een land met 17.000.000 inwoners een zuidelijke tak met 100.000.000 inwoners op sleeptouw gaat nemen. Onze blaaskaak gaatt ons haarfijn uit de doeken doen hoe wij dat financieel gaan bolwerken.

   Of begrijpt zelfs een lage school scholier dat dit onmogelijk is en dat het kleine land nooit de twee grote landen kan onderhouden. Een klein kind snapt zelfs dat dit populistisch gelul is.

   Dus stellen dat dijsselbloem gelijk heeft is populistisch demagogisch gebral uit een failliete EU hoed zonder enige inhoud.

   Eigenlijk gebral zoals we dagelijks gewend zijn van onze blaaskaak

   1. Original NL

    Q…onze blaaskaak komt natuurlijk straks met een ijzer betoog…..
    Nee hoor het blijft bij loos gebral..

  2. Volume

   Lodewijk Kletskoek Raevensburgh?

  3. Racerfirst

   Leuk nou NOT!
   Dus links zegt terecht betalen aan zuidelijke landen anders vallen ze, maar daar moet ik voor boeten ivm extra/strenge vaak belachelijke regels uit brussel waar VELE hier nu al onder lijden!
   Geef dan maar niks!

 7. 56RdK

  Natuurlijk is het een complot Wout! Het draait allemaal om macht, macht die uiteindelijk centraal zal gaan regeren! Het restje souvereiniteit dat elk land nog bezit vernietigend.

  1. Politiek Profeet

   Dijsseltje staat ook op de lijst om voor een volkstribunaal gesleept te worden wegens landverraad…dus laat die roeptoetert maar schreeuwen…

   1. Lodewijk Raevensburgh

    Daar hebben we de volgende reaguurder met fascistische moordlust.

    1. Volume

     Lodewijk Roggel Raevensburgh?

 8. Antihedo

  Nu nog iemand vinden die het hele verhaal kan vertellen. Italië is netto een betaler aan de EU. Op deze manier komen we nooit op een hoger niveau.

 9. gustav

  Eurofilie is besmettelijker dan het Coronavirus!
  Het grote verschil tussen beiden is, dat bij een zware Corona besmetting de longen ernstig aangetast worden, maar bij Eurofilie blijvende schade aan de hersenfuncties ontstaat, wat dan ook duidelijk merkbaar bij de meeste linkse EU politici!

 10. Racerfirst

  Enige wat we alle nou eens moeten leren is dat meestal lenen geen oplossing is maar verergeren van het probleem !!!
  Dwz of je geeft het (met of zonder voorwaarden) of niet!
  Ze kunnen nu niet terug betalen, maar met extra lening over10 jaar ook niet!

 11. Kristalix

  Daar komt geen muntje van terug. Zoals van de Grieken. Rutte loopt de zooi weer royaal te verneuken. Zoals gewoonlijk.

 12. Michael M

  Dijsselbloem heeft in het verleden al honderden miljoenen belastinggeld van de Nederlanders overgemaakt aan Europa. Die man praat alles schoon om zijn eigen baantje te verdedigen en veilig te stellen. Eens eens valt Europa zodat het geld hier blijft waar het hardst nodig is en zulke mensen welke met onze belastingcenten smijt voor altijd hun baan verliezen. Ze hebben genoeg binnengeharkt voor zichzelf !!!!!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.