‘Zuid-Europa: breng eerst eens solidariteit in eigen land op voordat jullie ons een gebrek daaraan verwijten!’

Spanje, Italië en Frankrijk roepen nu allemaal landen als Nederland op om “solidair” te zijn en miljarden over te maken om hun economieën te redden. Maar hoe solidair zijn deze landen eigenlijk zelf? Niet heel erg, zo beoordeelt econoom Frits Bosch. Voorbeelden te over.

Zuid-Europese landen verwijten Noord-Europanen een gebrek aan solidariteit. Ze stellen solidariteit als eis. En zelfs als dreigement. De Spaanse premier Pedro Sanchez: “als het rijke Noorden het Zuiden niet ruimhartig financieel te hulp schiet stort de EU in.” Sanchez eist van ons ‘onvoorwaardelijke solidariteit’. Hoe ‘onvoorwaardelijk’ is de solidariteit eigenlijk van Madrid met Catalonië? Nada. Premier Giuseppe Conte van Italië wenst dat wij met miljarden euro’s over de brug komen, eurobonds, Coronabonds! Maar hoe solidair is Noord-Italië eigenlijk met Zuid-Italië, de Mezzogiorno? Niente di niente! De Franse president Macron heeft een grote mond over de vermeend gebrekkige Europese solidariteit, maar hoe groot is zijn eigenlijk solidariteit met de banlieues? Hoe solidair is het rijke Parijs eigenlijk met Zuid-Frankrijk? Rien du toutes!

De hypocriete Belg Guy Verhofstadt tamboereert steeds op solidariteit binnen de EU, maar hoe groot is in de solidariteit in België zélf eigenlijk? De Vlamingen en Walen vechten elkaar het ‘kot’ uit. De Vlamingen zeggen dat er een voortdurende netto geldstroom gaat van Vlaanderen naar Wallonië, maar ze verwijten de Walen deloyaal te zijn met hen. Walen menen superieur te zijn aan Vlaanderen. Walen willen Nederlandse taal niet of amper leren, terwijl omgekeerd de Vlamingen wel Frans spreken. Door die tweespalt is er in België al heel lang waardoor het land al heel lang in een politieke puinhoop verkeert: een demissionair minderheidskabinet regeert per decreet. België dreigt al decennia uiteen te vallen. Zó solidair zijn ze daar met elkaar!

Hoe solidair is West-Duitsland eigenlijk met Oost-Duitsland, waar nota bene Mutti Merkel geboren is? Überthaupt nicht! Hoe solidair is de rijke City of London eigenlijk met de rest van het Verenigd Koninkrijk, Brexit als gevolg? Absolutely nothing whatsoever!

Laten we niet een te hoge hoed ophebben over ‘solidariteit’. De mate van solidariteit in een land wordt vaak afgemeten aan de solidariteit met ouderen. Voornoemde landen munten daarin niet echt uit, is het wel? Deze landen hebben het over een gebrek aan solidariteit in de EU, maar ze zijn in hun eigen land volstrekt niet solidair met elkaar. Ze zijn zelfs corrupt, maffioos, en ontduiken de belasting. ‘Gods water over Gods akker’, niet dan?

Laten we dat beestje maar eens bij de naam noemen. Heeft Wopke Hoekstra een geringe solidariteit met andere EU-landen? De solidariteit die Zuid-Europese zélf nota bene in hun bloedeigen land met hun bloedeigen landgenoten aan de dag leggen is bedroevend, zero! Bovendien zijn Zuid-Europese landen qua beleid nóóit solidair met ons geweest door drastisch te hervormen. Ze hebben voortdurend vermogen ontvangen, maar aan de voorwaarden die gesteld werden hebben ze hun achterwerk afgeveegd, excuse-moi. Moeten wij het dan wel met hen zijn?

Nederland doet al decennialang in alle loyaliteit mee aan vermogenstransfers in de EU en is een forse nettobetaler aan dit (wankele en hier en daar morbide) samenwerkingsverband. Hoe kun je dan, zoals econoom Mathijs Bouman op 29 april in Het Financieele Dagblad, menen dat voor Hoekstra de solidariteit met Zuid-Europa tot de “voordeur is en daarna ieder voor zich”. Bouman verwijt Hoekstra dat hij de deur dichtgooit voor andere EU landen. Nederland gooit naar mijn mening geen enkele deur dicht. Is Bouman blind voor het gigantische reddingspakket dat klaarstaat voor deze landen? Wil hij, als eurofiel door dik en dun, koste wat kost van mening zijn dat we deloyaal zijn? Wil hij niet inzien dat solidariteit en loyaliteit een begrenzing kent? De vragen stellen is deze beantwoorden. Ik zie het een kwart slag anders en ik meen daar goede argumenten voor te hebben.

De bottom line is dat noordelijke EU-landen de indruk hebben dat de Zuidelijke lidstaten niet eerlijk communiceren over hun eigen positie. Bovendien doen ze niet wat dringend is afgesproken. Met dit soort partners is moeilijk samen te werken. Ons belastinggeld is primair bedoeld voor de noden binnen de natiestaat en niet primair voor de EU-lidstaten, ook niet als daar de nood hoog is. Want de nood is hier ook hoog, extreem hoog zelfs. Ons belastinggeld is primair bedoeld om de noden van onze eigen burgers te lenigen. Hoe vreselijk is het om dit nu te moeten toegeven. Niet doen Mathijs Bouman! Blijf vooral politiek correct! Blijf vooral extreem eurofiel!

Als politici ons belastinggeld voor ‘anderen’ willen aanwenden, dan worden wij burgers daarin graag vooraf gekend. Daar hoeven we ons niet voor te schamen want zo werkt een democratie. We hebben hard voor ons geld gewerkt en we willen graag weten dat dit goed gebruikt wordt voor onze noden, onze belangen. Mark Rutte staat niet voor niets zo hoog in de peilingen. Wopke Hoekstra is niet voor niets zo populair.

Wij leven in een uitzonderlijke tijd, een catastrofe. Het zet ethiek, moraliteit, solidariteit en empathie op scherp. Keuzes moeten in schaarste gemaakt worden, beslissingen over leven en dood. Het is ons opeens duidelijk van welke mensen het functioneren van onze maatschappij nu afhankelijk is. Het wordt ons ook opeens duidelijk waar onze belangen liggen. Het wordt ons opeens duidelijk met wie we solidair zijn c.q. moeten zijn. Zuid-Europese landen: laat eerst eens zien dat jullie in je eigen land enige solidariteit kunnen opbrengen voordat jullie ons van een gebrek daaraan verwijten!

Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. Alfred Bentinck

  “Het wordt ons opeens duidelijk met wie we solidair zijn c.q. moeten zijn.”

  Frits bedoelt dat we alleen solidair met onszelf moeten zijn en de landen waar we onze rijkdom aan te danken hebben moeten laten stikken.

  1. Bolkestein

   Welke landen? Is Nederland netto ontvanger of netto betaler aan de EU? Dus laten die netto ontvangers maar die hun rijkdom aan ons te danken hebben maar eens solidair zijn en minder ontvangen opdat wij minder hoeven af te dragen. En met al die vaste lasten waarvan de gedwongen belastingen aan de roverheid de hoofdmoot zijn blijft er al geen grammetje vet op de botten voor de werkenden over, dus er valt niet meer solidair te zijn. Misschien is het voor jou een idee je eigen huisvuil in huis te houden en een vrijstelling te vragen voor je reinigingsrechten zodat je dat uitgespaarde bedrag solidair aan Spanje en Italië kan weggeven. Of is jouw solidariteit slechts gedwongen voor anderen, jezelf uiteraard uitgezonderd?

  2. Maurits Dekker

   Frits bedoelt dat we alleen solidair met onszelf moeten zijn en de landen waar we onze rijkdom aan te danken hebben moeten laten stikken.

   Als u bedoelt dat wij onze rijkdom te danken hebben aan landen als Spanje en Italië dan heeft u uw verstand verloren of nooit over deze eigenschap de beschikking gehad.

 2. Peetjoh

  Onze rijkdom? Bedoel je de staatsschuld van 600 miljard. Mijn rijkdom heb ik aan mezelf te danken. En de staat zorgt ervoor dat het bereiken ervan lang duurt omdat ik al solidair moet zijn met 3 miljoen opvreters.

  1. Alfred Bentinck

   Ik doen vooral op het overschot op onze betalingsbalans dat we al decennia realiseren, met name door met de euro landen als Italie en Spanje te beletten hun munt te devalueren en wij spotgoedkoop kunnen exporteren.
   Dit mechanisme maakte ons rijk en daardoor profiteren we enorm van de euro.

   1. LifeBuddy

    frettje bentipsie ” ”Ik doen vooral op het overschot op onze betalingsbalans dat we al decennia realiseren,”” Wat jij doen vooral is, Alleen maar commentaar geven op iemands zijn schrijf fouten. Je bent echt een professor van de Weetnikskunde.niksnut

   2. Maurits Dekker

    Ik doen vooral op het overschot op onze betalingsbalans dat we al decennia realiseren, met name door met de euro landen als Italie en Spanje te beletten hun munt te devalueren en wij spotgoedkoop kunnen exporteren.

    Hierboven lees ik alleen maar wartaal. Heeft u iets geslikt of bent u altijd al in de war?

   3. Maurits Dekker

    De Spaanse premier Pedro Sanchez: “als het rijke Noorden het Zuiden niet ruimhartig financieel te hulp schiet stort de EU in.”

    Ik hoop van harte dat de Spaanse premier gelijk krijgt en de EU instort.
    Dan zijn de noordelijke landen verlost van het steeds maar financieel moeten ondersteunen van landen die economisch totaal niet bij ons passen.
    De zuidelijke landen krijgen dan hun oorspronkelijke munt terug. Zodat zij dan in staat zijn om hun munt te kunnen laten devalueren als dit nodig is en hiermee de koopkracht van hun bevolking alsmede hun export en economie op peil kunnen houden.
    Opheffing van de EU is in het belang van zowel de noordelijke als de zuidelijke landen.
    Dus die EU ontbinden en wel zo snel mogelijk.

    1. Alfred Bentinck

     Als de EU instort, stort de euro in en is het met onze voordelige monetaire handelspositie in Europa afgelopen.
     We gaan dan meer geld verliezen dan met Eurobonds.

     1. FJ

      Onze econoom (onbenul) wil zijn zegje ook doen.
      Je hebt er de kloten verstand van.

    2. Rosasolis

     Maurits Dekker. Sanchez moet moet nu zorgen voor zijn land, zodat Spanje niet helemaal instort. Sanchez moet zorgen voor order en een goede regerings coalitie in deze vreselijke verdeelde arme land. Veel steun wens ik hem en
     zijn medewerkers.

   4. Adriaanv

    Alfred begrijpt het principe van oorzaak en gevolg niet goed. Waarschijnlijk slecht in wiskunde..
    Dat wij een overschot op de betalingsbalans hebben komt primair door ons belastingstelsel.
    In de zuidelijke landen stelt men andere prioriteiten. Niets mis, want ze genieten van het leven. Voor hun is de EU ook een ramp, daarom weg met de euro.
    Help waar mogelijk maar sta niet garant, want de corruptie zal er alleen maar door toenemen en de ellende voor onze kinderen zal enorm zijn.

 3. LifeBuddy

  Als ik dit zo lees, dan is de Val van de euro Zeer nabij, Jippie. De Maffia in de zuidelijke landen draaien zichzelf de nek om. Daar hoeven we gelukkig Niet meer voor te gaan werken.

 4. Rosasolis

  Spanje is een zeer verdeelde land geworden. Niet alleen bestaat het grote probleem
  met Catalonie, maar ook de ETA bestaat nog, en wil met samen met een groep aanhangers uit zuid-Frankrijk een onafhankelijk landje stichten langs de Spaans-Franse grens. Ook zijn er problemen met separatisten in Venetie, italie, die willen uit verenigde
  Italie stappen, en een onafhankelijk stad gaan worden.
  Dat zowel Italie als Spanje door de Corona zwaar getroffen zijn, is een feit. Zij moeten financiele steun van de EU krijgen, maar niet van welke individuele land dan ook.

  1. Pjotter

   Rose an me solen reageert op veel items, maar ik mis haar reactie op het item over de bler toren van Almere van de hakkebar en het PVV coment, ja dat wordt moeilijk voor Rosescheurtje want of je prijst de PVV er in en dat ligt niet in haar lijn, of je kiest stelling tegen het islamiseren en dat kan gevaarlijk zijn he, dus we weten nu duidelijk wat voor een figuur burger is.

   1. Pjotter

    Correctie: wat voor een figuur burger ZE is.

    aanvullend, maar ten voeten uit een CDA-er dat wel.

 5. Adriaen van Bergen

  Dit alles bij elkaar optellend , is het mij een raadsel dat Rutte zo hoog in de peilingen staat.

  1. Alfred Bentinck

   Je bedoelt, Adriaen, dat je niet begrijpt wat de meerderheid van de Nederlandse bevolking wel begrijpt?

  2. Bolkestein

   Veel kiezers willen kennelijk graag bedrogen blijven worden.

  3. lotje

   De peilingen is de zoveelste leugen van de staatstelevisie. Dus maak je maar niet druk om Rutte. Die zal straks ook wel opkijken hoe zijn eigen staatstelevisie hem bedonderd heeft m

 6. FJ

  Decadente D66-ers kiezen eerst voor zichzelf en dan voor Europa en de Nederlandse staat en als er dan nog iets overblijft is het klootjesvolk aan de beurt.
  Dat we in deze ellende terecht zijn gekomen hebben we voor een groot deel te danken aan het linkse liberalisme a la D66.

 7. Heras

  Als deze landen echt solidair zouden zijn, dan zouden ze niet om geld bedelen, maar dezelfde regels aanhouden, zoals hier. Ze zouden het ons gunnen dat wij zoveel gespaard hebben. Nee, dit is juist een bewijs dat ze nederland beschouwen als pinapparaat. En door onze pinokkiopresident mag dat ook.
  Tevens laat deze situatie ons zien dat we een nexit moeten doorvoeren.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.