“Anti-racisme schaadt zwarte mensen, het is verworden tot een religie”

Anti-racisme schaadt zwarte mensen” meent John McWhorter, een donkere Amerikaanse universitair hoofddocent Engelse en vergelijkende literatuur aan Columbia University, waar hij taalkunde, Amerikaanse studies, filosofie en muziekgeschiedenis doceert. Hij meent dat in de VS er veel gepraat wordt over racisme. Frits Bosch duikt in de gedachtewereld van de Afro-amerikaanse academicus.

Het eerste onderwerp dat voorbijkomt is racisme bij de politie. Er zijn aspecten die we ons niet realiseren: blanken, en zwarte kinderen en volwassenen worden op straat op de exact dezelfde manier doodgeschoten. Er is een tendens in de media om rapportages te maken over zwarten die onterecht zijn gedood door de politie. Maar wat we niet weten is dat er voor ieder van die gevallen een witte tiener op zeer vergelijkbare wijze gedood is.

McWhorter brengt dit naar voren omdat men ten onrechte meent dat politieagenten vooral zwarten doodt vanwege een raciale ‘bias’. De veronderstelling is dat een wit persoon eenvoudig met een vergrijp zou wegkomen, maar dit wordt niet door de feiten bevestigd. McWhorter heeft dit jarenlang onderzocht en data spreken een ander verhaal. Er is het issue van proportionaliteit. Witte mensen, 62% van de populatie, zijn de helft van de mensen die gedood worden door de politie. Zwarten, 13%, zijn een kwart van de mensen die gedood worden door de politie. Relatief minder zwarten worden gedood door de politie.

McWhorter vertelt dat meer zwarten van ‘welfare’ gebruik maken vanwege armoede. Armoede maakt het waarschijnlijker dat men in aanraking komt met de politie. En weer: politie blijkt géén ‘bias’ te hebben contra zwart, maar wel contra blank. Wat er over de politie verteld wordt is simpelweg niet waar volgens McWhorter. Anti-racisme is verworden tot een religie, ook in antropologische zin. Tegenwoordig moet een blanke zich van bewust zijn ‘white privilege’ en dat het nooit zal verdwijnen. Iedere blanke zou hiervan moeten getuigen en eeuwig hieraan schuldig zijn. Het is een onterechte gedachte, meent McWhorter.

Anti-racisme is verworden tot een religie. McWhorter stelt dat de gedachte is dat men zich in de VS zich moet ‘verzoenen’ met ras. Het correspondeert met ons idee van Dag des Oordeels en het is even abstract. Het is de gedachte dat logisch denken niet meer van toepassing is. Er wordt over racisme gepraat alsof het een abstract geloof is waar feiten en logica niet van toepassing zijn. Volgens McWhorter leggen we de focus steeds op een politieagent die een zwarte doodt, terwijl de zwarte in een veel groter gevaar verkeert doordat hij door een andere zwarte gedood wordt in zijn buurt. Je wordt verondersteld dat je verder je mond erover houdt. Anti-racisme is een religie en het zorgt voor grote problemen zowel voor wit als voor zwart.

Er heerst volgens McWhorter het waanbeeld dat onderwijs moet worden ingezet om anti-racisme tegen te gaan. Je zou onderwijs moeten inzetten voor meer diversiteit. Dit betekent dat diversiteit bereikt moet worden door een verschillend evaluatie systeem voor zwarten en Latino studenten. Onderzoek toont aan dat dit allerminst de goede weg is. Studenten die ‘mismatched’ worden op universiteiten worden ontmoedigd om af te studeren. Er zijn vele onderzoeken die dit bevestigen (Macolm Gladwell, FB), maar we worden verondersteld er van weg te kijken.

McWhorter vindt het verkeerd dat ons wordt verteld dat blanken een soort massale psychologische revolutie moeten ondergaan. Hun brein zou gereset moeten worden alvorens van enig zwart succes sprake zou kunnen zijn. Dit soort onterechte gedachten houden ons terug om zwarten te helpen omdat blanken moedwillig een bias aangepraat wordt. We worden verondersteld niet over deze zaken assertief te zijn. We worden gedreven in de richting van ‘inner psychology, which is idle’ meent McWhorter.

VS-kenner Charles Groenhuijsen meent de de vooruitgang onder zwarte Amerikanen onmiskenbaar is. De kindersterfte is een derde van 1968. Het aantal zwarte kinderen dat High School afmaakt steeg van 54% naar 92%. Er is een verdubbeling van afgestudeerde zwarte studenten. Zwarte ongewilde zwangerschappen zijn met 75% gedaald. De levensverwachting steeg naar 75 jaar. 2,5 miljoen zwarte vrouwen hebben een eigen bedrijf en dat aantal stijgt snel evenals onder latino’s. In de politiek en burgemeesters zijn er nog nooit zoveel gekleurde mensen geweest als nu. Er is enorme opwaartse mobiliteit. Ayaan Hirsi Ali meent dat de Amerikaanse samenleving verre van racistisch. Ze stoort zich aan het feit dat journalisten wel verschil maken in huidskleur als het gaat om het gedrag van politieagenten jegens zwarte of blanke mensen, maar niet wanneer het gaat om criminaliteit. Dan krijg je niet het hele verhaal.

Het gaat veel beter met gekleurde mensen dan we veelal denken en beter dan ons verteld wordt. Er is racisme in de VS, maar de Amerikaanse samenleving is niet systematisch racistisch. Anti-racisme is verworden tot een religie als het Dag des Oordeels. Het kijkt weg van de opwaartse mobiliteit van zwarten en het kijkt weg van wat onder burgerrecht normaal gedrag is. Het kijkt weg van slecht gedrag, te weten de moordpartijen in de VS van zwarten onderling. Het huidige anti-racisme is niet de beste manier om racisme te bestrijden. Het schaadt zwarte mensen. Er is het perspectief van vooruitgang, vooral ook voor mensen van kleur. Martin Luther King: “liefde is de enige weg om van een vijand een vriend te maken…blijf vooruitgaan.”

Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

33 reacties

 1. Blitzkrieg

  Frits Bosch : Het correcte woord is blank.

  1. CLoVis

   @Blitzkrieg

   Ga nou uit de weg!

   @lamlul komt zo vertellen
   ‘waarom deze man maar een rechtse sukkel is’
   en hijzelf alles beter weet..

   “Ladies and gentleman
   I give you lamlul”

   (please, don’t return him).

   1. hans-e-pans

    Is het niet zo dat in de kleur wit alle kleuren zitten?

 2. Paardenmiddel

  Schrijver:Noem ons geen witte mensen, maar gewoon blanke mensen svp. , witte mensen bestaan niet.

  Dit soort lui moet gewoon gaan werken voor hun geld, da’s het beste medicijn.
  En subsidies intrekken. Zodra je aan de portemonnee komt, veranderen ze.

  1. John F...

   Paardenmiddel,
   Jawel, albino’s…. Lol

 3. Ritter

  Herinnering: “Hands up, don’t shoot” is een verzonnen verhaal uit de Michael Brown-zaak

  Niets was meer geassocieerd met de BLM-beweging dan het gezang ‘handen omhoog, niet schieten’, gebaseerd op het verhaal dat Brown zijn handen had opgestoken en ‘niet schieten’ zei toen hij werd neergeschoten. Datzelfde gezang drijft demonstranten en relschoppers aan die steden verscheuren na de moord op George Floyd.

  Maar het was allemaal een leugen. Brown gaf zich niet over en zei niet dat hij niet moest schieten. En hij was geen slachtoffer van wangedrag van de politie. In plaats van de “Gentle Giant” waarop hij werd afgebeeld in de media, sloeg hij agent Wilson terwijl Wilson in zijn politieauto zat, probeerde het dienstpistool de agent te pakken en werd neergeschoten toen hij de agent voor de tweede keer aanviel.

 4. Ritter

  Is er echt een ‘epidemie’ van racistische schietpartijen door de politie? Verschillende studies zeggen nee.

  In 2019 schoten politieagenten 1004 mensen dodelijk neer, van wie de meesten gewapend of anderszins gevaarlijk waren. Afro-Amerikanen waren ongeveer een kwart van de mensen die vorig jaar door de politie werden vermoord (235), een verhouding die sinds 2015 stabiel is gebleven. Dat aandeel zwarte slachtoffers is minder dan wat de zwarte misdaadcijfers zouden voorspellen, aangezien schietpartijen door de politie een functie zijn van hoe vaak agenten gewapende en gewelddadige verdachten tegenkomen. In 2018, het laatste jaar waarvoor dergelijke gegevens zijn gepubliceerd, vormden Afro-Amerikanen 53% van de bekende daders van moordzaken in de Verenigde Staten en plegen ongeveer 60% van de overvallen, hoewel ze 13% van de bevolking zijn.

  De politie doodde in 2019 negen ongewapende zwarten en 19 ongewapende blanken, volgens een database van de Washington Post, tegen respectievelijk 38 en 32 in 2015. De post definieert ‘ongewapend’ breed met inbegrip van zaken als verdachte in Newark, NJ , die tijdens een politiejacht een geladen pistool in zijn auto had. In 2018 waren er 7.407 slachtoffers van zwarte moord. Uitgaande van een vergelijkbaar aantal slachtoffers vorig jaar, vertegenwoordigen die negen ongewapende zwarte slachtoffers van politie-schietpartijen 0,1% van alle Afro-Amerikanen die in 2019 zijn gedood.

  Een politieagent daarentegen heeft 18½ keer meer kans om te worden gedood door een zwarte man dan door een ongewapende zwarte man wordt gedood door een politieagent.

  ht*ps://pjmedia.com/news-and-politics/matt-margolis/2020/06/07/is-there-really-an-epidemic-of-racist-police-shootings-several-studies-say-no-n484099

  1. Maris Copoolse

   ht*pj://rationalwiki.org/wiki/PJ_Media

   Ritter is een schaamteloze leugenaar.

   1. Ritter

    Maris Copoolse

    U weerlegt iets niet met feiten maar valt de bron aan zonder het artikel te hebben gelezen.

    U roept maar wat.
    ====================

    De mythe van systemisch politieracisme
    ht*ps://www.wsj.com/articles/the-myth-of-systemic-police-racism-11591119883

    1. CLoVis

     @lamlul probeert zijn hele leven al
     de geestelijke dorst te laven aan linkse putten;

     vandaar dat hij nooit verzadigd raakt
     van zout water krijg je alleen maar diarree.

    2. Meriadoc Brandebok

     Ritter, voor de tienduizendste keer:

     HET ARTIKEL VAN MAC DONALD KLOPT VERDORIE NIET: ONJUIST BRONNENGEBRUIK.

     Hoe lang ga je die bagger nog spammen?

     1. evil knievel

      ALLEEN sLINKS,LEEST N VERTELD DE WAARHEID!🤣😜

   2. Appelstroop

    geen argument

    1. CLoVis

     @Appelstroop

     Argumenten heeft lamlul nooit;

     hij komt alleen aandragen
     met zogenaamde bewijzen.

     Het liefst uit Wikipedia;

     Omdat hij geen kennis heeft van de klassieke talen
     geeft ‘pedia’ hem het valse gevoel niet alleen te staan.

     1. CLoVis

      Ik bedoel maar,
      het is géén meervoud van…

     2. Politiek Profeet

      Zodra de deuggolf voorbij is en de meeste blanken weer tot bezinning zijn gekomen gaan de negertjes pas inzien dat ze hun eigen glazen ingegooid hebben.
      Het blm geteisem zal opgejaagd gaan worden door de straten zodra ze doorgaan met ons cultureel erfgoed te vernietigen…het credo…kill them al before they kill you zal weer eens opgaan…

   3. Gerda2

    MC

    Ik weet in ieder geval dat MC bewust liegt.
    Zie Corona artikel van gisteren.
    Dus gewoon koest houden vandaag MC.

   4. Braboworstenbroodje

    @maris de huistr@l is hier de enige vieze leugenaar ,de tekst die Ritter hier heeft gepost is 100% de enige waarheid.
    @maris neem uw verlies en zie gewoon in dat @ritter een maatje te groot is voor u ,eigenlijk iedereen die boven 4 jaar is ,is een maatje te groot voor u.

   5. evil knievel

    Says who!?!?🤣

 5. John F...

  Finale song vestival volgend jaar op 22 mei.
  Oké, tot zover…..
  Maar waarom WEER een foto van een zwarte erbij plaatsen NOS?

 6. Cycle25

  h*tps://youtu.be/QRen8nI8_aM

  Smerige CNN, één groot misleidend clubje, gewoon de feiten wegkijken en framen van een zuur links gedachtegoed. Deze agent werd 3 jaar geleden geïnterviewd, door mega framer Don Lemon. De agent gaf toen al aan dat het mis ging, nu 3 jaar verder is de geest opnieuw uit de fles.

  CNN is een gevaar voor Amerika..

 7. Fatsoen74

  Langzaam komt er één gedachte bij mij als gewone burger van: Het zal allemaal wel.

  Hard werken, geld verdienen, belasting betalen, aan de regels houden en vooral genieten.

  Ik heb mensen om mij heen van alle afkomst en dat gaat allemaal probleemloos.

  Het hele BLM verhaal speelt bij deze hardwerkende, participerende, fatsoenlijke mensen totaal niet.

  Er zijn goede blanken en gekleurde mensen en ook slechte mensen in iedere genoemde groep.

  Links, Rechts, Midden het zal wel zo moeten zijn. Oplossingen worden niet aangedragen alleen maar tegenstellingen worden gecreëerd.

  Nederlanders zijn een van de meest tolerante mensen op aarde en openminded.

  Deze hype gaat hierin een beschadiging veroorzaken.

  Dagelijks contact met mensen om mij heen bevestigd het bovenstaande.

  Lekker wonen in een wijk waar men daar geen last van heeft. Nog harder werken om promotie te maken. Links schreeuwt steeds harder, rechts durft niks te zeggen.

  Ik ben géén racist en voelde mij thuis in Nederland. Nu zie ik het geschreeuw, het besmeuren van standbeelden en het plunderen en denk gooi dat groepje de cel in en geef ze een heropvoeding heel snel.

  Wat niet van u is blijft men van af!

  Ik kreeg vroeger een tik op mijn vingers van mijn vader als ik dat wel deed.

  Al deze schreeuwers denken nu een doel te bereiken, helaas zal dat Tegenstelling zijn in plaats van begrip.

  Bedankt demonstranten, voetbal hooligans, linkse schreeuwers en rechtse activisten.

  Italië sloopt echt het colloseum niet omdat de romeinen slavenhandel bedreven, Egypte sloopt de piramides ook niet vanwege dat feit.

  Maar wij idioten in Nederland gooien onze hele geschiedenis te grabbel.

  Dus hardwerkende fatsoenlijke Medelanders, zorg goed voor jezelf en naasten en trek je niks meer aan van die idioten die het land in principe slechter maken dan het voorheen was.

 8. SubTec

  Vraag aan iedere blanke: Noem eens een voordeel van de Multiculturele samenleving voor jou?

  1. Maris Copoolse

   Die vraag is net zo zinvol als vragen naar de voordelen van de zwaartekracht en het gematigde zeeklimaat. Welk antwoord je ook geeft, beide fenomenen blijven onveranderd.

   1. Start

    Etc?

   2. SubTec

    Van zwaartekracht kan ik een voordeel noemen. Bv dat het keyboard waar ik dit nu op tik op mijn bureau blijft liggen.
    Gematigd zeeklimaat heeft bv het voordeel dat de temperatuurextremen minder groot zijn zodat we een makkelijker en comfortabeler leven hebben.

    Nu mag jij een voorbeeld noemen voor blanken van de multiculti hier in Nederland.
    Welk voordeel hebben de autochtone blanken in NL van deze multiculti?
    Ik vraag alleen maar een voordeel te noemen. Niets meer.

    1. Maris Copoolse

     Het nadeel van zwaartekracht is dat je te pletter valt als vanuit de vijfde verdieping uit je raam stapt. Het nadeel is van het zeeklimaat is veel regen en het nadeel van de multiculturele samenleving is dat verschillende culturen elkaar soms niet verdragen en elkaar racistisch bejegenen.

     Elk voordeel heb zijn nadeel maar vast staat dat we aan dit soort verschijnselen niet zoveel kunnen veranderen, het zijn gegevenheden waartoe we ons hebben te verhouden: niet uit het raam van de vijfde verdieping stappen, een paraplu kopen en een beetje tolerant met elkaar omgaan.

     1. Start

      Etc?

     2. SubTec

      En weer geef je geen enkel voordeel dus ga ik er maar van uit dat ook jij geen enkel voordeel kan noemen. Dat eenzijdige “tolerant zijn” heeft nu echt wel zijn houdbaarheidsdatum overschreden.

      Geeft helemaal niet, je bent niet de enige.
      Ik stel deze vraag nu al 2 weken aan iedereen omdat ik er achter kwam dat ik zelf geen enkel voordeel kon bedenken.
      Tot dusver heeft nog niemand(!) mij een voordeel kunnen noemen….

     3. Maris Copoolse

      Ik probeer je duidelijk te maken dat de voordelen en de nadelen van de multiculturele samenleving niets aan de multiculturele samenleving veranderen. Ook al zouden er geen voordelen zijn dan verandert dat niet aan het feit dat die multiculturele samenleving een feit is.

      Die voor en nadelen zijn overigens altijd subjectief en afhankelijk van de context waarin mensen die ervaren. Als ik geniet van een heerlijke maaltijd in een Marokkaans restaurant kan ik dat een voordeel noemen maar als je dat eten niet lekker vindt zal je dat niet zo ervaren. We hebben veel economische voordelen kunnen plukken van de gastarbeiders maar dat voordeel is een nadeel voor mensen die een hekel hebben aan mensen uit andere culturen.

      Hetzelfde geldt voor de zwaartekracht en het zeeklimaat.

     4. Original NL

      ZWARTE PIET, ZWARTE PIET, ZWARTE PIET, ZWARTE PIET, ZWARTE PIET, ZWARTE PIET, ZWARTE PIET, ZWARTE PIET, ZWARTE PIET, ZWARTE PIET, ZWARTE PIET, ZWARTE PIET, ZWARTE PIET, ZWARTE PIET, ZWARTE PIET, ZWARTE PIET, ZWARTE PIET, ZWARTE PIET, ZWARTE PIET, ZWARTE PIET, ZWARTE PIET, ZWARTE PIET, ZWARTE PIET, ZWARTE PIET, ZWARTE PIET, ZWARTE PIET, ZWARTE PIET, ZWARTE PIET, ZWARTE PIET, ZWARTE PIET, ZWARTE PIET, ZWARTE PIET, ZWARTE PIET, ZWARTE PIET, ZWARTE PIET, ZWARTE PIET, ZWARTE PIET, ZWARTE PIET, ZWARTE PIET, ZWARTE PIET, ZWARTE PIET, ZWARTE PIET, ZWARTE PIET, ZWARTE PIET, ZWARTE PIET, ZWARTE PIET, ZWARTE PIET, ZWARTE PIET, ZWARTE PIET, ZWARTE PIET, ZWARTE PIET, ZWARTE PIET, ZWARTE PIET, ZWARTE PIET, ZWARTE PIET, ZWARTE PIET, ZWARTE PIET, ZWARTE PIET, ZWARTE PIET, ZWARTE PIET, ZWARTE PIET, ZWARTE PIET,

 9. Caesar Lion Cachet

  LS…

  Zolang je tegenstellingen blijft cultiveren om dat de werkelijke macht er baat bij heeft zal er niets veranderen. De werkelijke macht heeft baat bij CHAOS waardoor er weer ORDE geschept kan worden. De werkelijke macht kan dan weer roepen dat alles weer gered is en de Kudde / De mensen sjokken weer verder.

  ORDO AB CHAO OM DAT TE BEGRIJPEN HOEF JE GEEN LATIJN TE LEREN !

 10. evil knievel

  Hoe harder je dit sLinkse bananenvolk met de feiten om de oren slaat,de dommer ze worden!!🙈

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.