Kies je voor outdoor, kies dan ook voor natuurbehoud 

Op een mountainbike door het bos, hiken door de weilanden. Outdoor is trend en wie outdoor zegt, zegt buiten sporten. Wie van buiten sporten in de natuur houdt, zou ook z’n best moeten doen die natuur te behouden. Dat kan zelfs door te kiezen voor een duidelijk outdoorlabel. Dat leggen we uit. 

Als er een land is waar je outdoor je hart kunt ophalen is het Zweden wel. Niet voor niets is daar juist hét outdoormerk Fjällraven ontstaan. Het was de Zweed Åke Nordin die tijdens een van zijn vele tochten door de Zweedse bossen behoefte had aan een sterke waterdichte tent en dito broek en jack. Ook was hij op zoek naar een stevige rugzak.

Een waterdichte stevige rugzak? Dat werd de eerste Fjällraven 

Omdat hij niet tevreden was over het toen bestaande materiaal en de vormgeving, startte hij in de zestiger jaren van de vorige eeuw met het zelf ontwerpen van een waterdichte stevige rugzak. De eerste Fjallraven rugzak was geboren.

Na de rugzak volgden een oersterke tent, een winddicht jack waar je het onder de zwaarste omstandigheden nog niet koud in kreeg en droog in bleef én een nog comfortabeler rugzak die ook schoolgaande kinderen goed konden gebruiken. Die rugzak werd ontworpen in 1978, de Fjallraven Kanken. De tas is tot op de dag van vandaag enorm populair.

In 1978 werd de Kånken gelanceerd, tot op de dag van vandaag populair

Terug naar de natuur, die meer is dan alleen maar geschikt voor outdoor sporten. Het is namelijk ook belangrijk dat die natuur behouden blijft en daar speelt Fjällraven ook een grote rol in. Toen in 1978 de Kånken werd gelanceerd, werd een deel van de opbrengst gereserveerd voor het behoud van de arctic vos, die met uitsterven werd bedreigd. De vos staat op het Fjällraven logo afgebeeld.

Dit project is tot een goed einde gebracht. De poolvos is weer helemaal terug. Dat houdt niet in dat Fjallraven met dit soort projecten is gestopt. Nog altijd worden projecten voor het behoud van de natuur wereldwijd gesteund. Met de aanschaf van een rugzak van Fjällraven die je dan ook meer dan kopen. Je draagt bij aan natuurbehoud.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. fusilier

  Behoud van de natuur? 20 ooievaars op en klein stuk pas gemaaid grasland, of mooie eiken bomen eenvoudig weg zagen voor groene energie, stelletje linkse idioten.

 2. Vrijedenkert

  Toen ik vanmorgen vroeg fijn outdoor door de natuur wandelde zag ik dit artikel op mijn smartphone:

  h**ps://www.nu.nl/binnenland/6059472/advocaten-peter-r-de-vries-en-kroongetuige-gijzelen-proces-tegen-ridouan-t.html#coral_talk_wrapper

  Artikel staat bol met commentaar richting Peter R. de Vries, daar moet DDS toch iets mee doen:)

 3. Bullshit10

  Bos kap meede mogelijk gemaakt door groen links horizon vervuilende windmolens duure landbouwgrond vol zetten met zonnepanelen allemaal mogelijk gemaakt door groen links en die andere kartel partijen
  Stem fvd of PVV uit de eu

 4. Bullshit10

  Wat nou natuur behouden onze overheid vernield ons natuur en de burger krijgt de schuld wat ook zo is natuurlijk wand de burger blijft maar op deze kartel partijen stemmen
  Daarom zeg ik stop deze waanzin en stem fvd of PVV uit de eu

  1. Bullshit19

   Stempd anitikantel opknopen die masamoordenaars

 5. ikweetwatikwil

  De burgers houden van de natuur maar Groen Links niet. Die vervangen bomen voor windmolens. Het uit zicht van Delfzijl over de wadden verpest door windmolens en ze willen er nog meer. Weg met links.

  1. Dirk Derksen

   Hetgeen mij opvalt is dat de natuurliefhebber graag in de natuur verblijft, maar er altijd een grote puinhoop aan rotzooi achterblijft. Waarschijnlijk te lui om het zelf op te ruimen. Met name kampeerders maar ook zeker mountainbikers en wandelaars kunnen er wat van.
   Daarbij is Nederland overvol waardoor veel weilanden en zelfs bosgebieden plaats moeten maken voor woonwijken door het huizentekort. Laat ik de bomenkap nog maar even buiten beschouwing.

 6. Adriaen van Bergen

  De natuur verdwijnt tegenwoordig in de biomassa centrales.
  Dat schijnt goed te zijn.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.