Ophef over anti-racismecampagne Amsterdam: ‘Dit kan polarisatie veroorzaken!’

Volgende week wordt er in deugstad Amsterdam een anti-racismecampagne gelanceerd. Dat is natuurlijk een nobel idee, maar nog voordat de campagne is uitgerold, is er al ophef over ontstaan. Volgens een hoogleraar kan de campagne namelijk polariserend werken.

De slogan van de campagne luidt: ‘Kom op Amsterdam, wees Amsterdammer’. Volgens AT5 wil de gemeente -op typisch Amsterdamse wijze haar inwoners aanspreken op hun verantwoordelijkheid om racisme en discriminatie uit de stad te bannen.

De campagne komt uit de koker van GroenLinks-wethouder Diversiteit Rutger Groot Wassink. Toch is er nog voor de lancering al ophef ontstaan over de goedbedoelde actie. Hoogleraar in de wetenschapsantropologie Amade M’charek laat tegenover de Amsterdamse stadszender weten dat wat haar betreft de discussie veel inhoudelijker zou moeten. “Het lijkt nu alsof het een probleem is van meningen en hoe we naar elkaar kijken”, aldus M’charek.

M’charek vervolgt:

“Deze beweging (anti-racisme, red.) geeft aan dat racisme een structureel probleem is. En het gevaar van zo’n campagne is dat je die polarisatie weer produceert in plaats van tegengaat.”

Groot Wassink denkt daar op zijn beurt weer heel anders over:

“Volgens mij is iedereen tegen racisme, discriminatie en uitsluiting. Dat mag ik hopen in ieder geval, dus in die zin ben ik niet zo bang voor polarisatie.”

Tja, als zelfs een anti-racisme campagne nu al voor de nodige ophef zorgt, dan moeten we ons bijna gaan afvragen of het nog wel is toegestaan om te blijven ademen. Diepe zucht.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. Maris Copoolse

  “ Tja, als zelfs een anti-racisme campagne nu al voor de nodige ophef zorgt, dan moeten we ons bijna gaan afvragen of het nog wel is toegestaan om te blijven ademen. Diepe zucht.”

  Dit begint op een angststoornis te lijken.

  1. henkie

   50 jaar Institutionele Racisme ;
   – Veelvuldig als ik op straat liep werd ik gepasseerd door een jongeling die mij onvriendelijk aankijkt en eenmaal voorbij worden verwensingen gepreveld en gespogen.
   – Opgeschoten jongelingen komen 3 rij dik op je af, kijken dreigend, willen dat je er op gepaste afstand omheen loopt
   – Lopend op het voetpad komt een scooter met een tweetal van die jongelui. Bij mij aangekomen wijken ze uit en proberen mij in de bosjes te drukken.
   – In de tram moest je onfatsoenlijk en/of intimiderend gedrag tolereren van deze jongelui
   – In een bomvol tram, het gaat te ver, zit er zo een (jonge)man op de leuning van de zitting, met voeten op de zitting waartussen hij op de zitting spuugt. Ik spreek hem erop aan, waarna ik na uitstappen word achtervolgd trap op tot over het peron van achter mij hoor ik zijn bedreigingen dat ik een mes in me rug ga krijgen.
   – Erg druk in de trein, veel mensen stappen uit, met zijn allen snel snel de trap van het peron af. Ik was schijnbaar niet snel genoeg, continue in de rug geduwd en gestompt. Ik duwde terug, vervolgens leek ik in de boksring te staan en moest ik allerlei boksstoten pareren. Gelukkig een derde persoon deed deze figuur stoppen.
   – bij de bakker kwam ik op voor mijn beurt; “mevrouw neem me niet kwalijk, ik ben aan de beurt”. Haar antwoord; “Wacht maar tot wij hier in de meerderheid zijn”.
   – Op straat heerste subtiele discrimminatie en intimidatie, je werd tenauwernood getolereerd.
   Ik kon nergens terecht met mijn ervaren en ondervinden van discriminatie en rascisme, sterker nog mijn gemeente en overheid deden/doen aan institutionele. systematische en systemisch discriminatie, en ik heb mijn bek te houden.
   Dit waren de jaren 80-90 in Amsterdam Osdorp.
   Ik ben weggevlucht, vluchteling in mijn vaderland

   1. Maris Copoolse

    “Ik ben weggevlucht, vluchteling in mijn vaderland”

    Geeft henkie, zoals meerderen hier, ook lasterlijk commentaar op ons land vanuit het buitenland?

    1. Maurits Dekker

     Geeft maris, zoals meerderen hier, ook lasterlijk commentaar op ons land vanuit het binnenland?

    2. Cootje

     Hé mafketel deze man waar hij ook woont vertelt zijn verhaal , of moet je een kleurtje hebben voor de slachtofferrol ??

    3. Duidelijk

     etc

    4. Hardline

     MC

     Makkelijk deze reactie, laf uiteraard getypt op grote afstand. Zonder enige kennis van de toenmalige situatie.
     Dom reageren is de laatste tijd het enige wat U nog doet.

     Jammer

     1. evil knievel

      N toch zou t ook stiekem n klein beetje langweilig worden zonder de stompzinnige opmerkingen van ons Mariska & co,toch!?😅

  2. Maurits Dekker

   “ Tja, als zelfs een anti-racisme campagne nu al voor de nodige ophef zorgt, dan moeten we ons bijna gaan afvragen of het nog wel is toegestaan om te blijven ademen. Diepe zucht.”
   Dit begint op een angststoornis te lijken.

   Volgens mij heeft u al uw hele leven last van angststoornissen.
   Kunt u daarvoor geen behandeling krijgen, nu u toch in een inrichting verblijft?

  3. Maurits Dekker

   Ik ben fel tegen racisme. En ook tegen racisme door met meer pigment gezegenden.
   Maar ik mag van de ‘deugmensen’ niet zeggen dat zwarte mensen zich minstens even veel schuldig maken aan racisme als dat blanken dit doen.
   Als je beweert dat alleen blanken discrimineren maar zwarten niet dan ben je niet goed bij je hoofd en is er geen discussie meer mogelijk.

   Zwarte mensen beschuldigen blanken van racisme enkel en alleen om het feit dat zij als blanken geboren. Is dat geen overduidelijk bewijs dat deze zwarten zeer racistisch zijn?

  4. Hardline

   MC, tegen die angststoornis kunt U zich laten behandelen

  5. M. Brandenburg

   “Tja, als zelfs een anti-racisme campagne nu al voor de nodige ophef zorgt, dan moeten we ons bijna gaan afvragen of het nog wel is toegestaan om te blijven ademen. Diepe zucht.”

   Zou geen enkel probleem zijn, wanneer er ook nog een sausje overheen gegooid word waarbij actief de oorspronkelijke inwoners via zogenaamd Poisitieve-discriminatie gediscrimineerd gaan worden en dat puur op afkomst en ras alsmede religie, dan hebben we het dus niet over een anti-racisme campagne maar een links politiek coorect omgekeerd racisme project. Misschien Amsterdam uitleggen waarom dit nodig is, het binnenwandelen bij welk overheidsinstituut dan ook geeft het idee dat het aantal cultuurverrijkers niet maximaal 25% van de bevoliing is, maar meer dan 50% betreft en nog wil men meer en meer van die overduidelijke minderheid het gezicht van de gemeente laten zijn!

 2. Cootje

  Of toch gewoon accepteren dat er een tweestrijd is in Nederland weggemoffeld door de thee partijen , en het demoniseren van Hans Janmaat , Pim Fortuyn , Wilders en Baudet. Terwijl de cultuurverschillen ons werden opgedrongen heb je er in sommige wijken125 verschillende waar de een de vuilcontainer gebruikt , gooit de andere het over het balkon , in die wijken kunnen ze onderling niet communiceren en dan moeten wij het wel kunnen , de politiek heeft zich nooit Hard gemaakt voor het intrigeren van de bevolking het heeft zich alleen hard gemaakt voor arbeid vee , van welke kleur of afkomst en van welke taal en welke gewoontes zoek het maar uit, de economie gaat over lijken , kijk maar eens naar de slachterijen in Europa en hun woning aanbiedingen , en dan onze normen over gevangenissen hier, de tweedeling wordt gewoon in stand gehouden , want EEN macht is voor de beleidsmakers er een teveel , dus met de publieke opinie de boel goed uitvergroten en goed uitspelen is hun motto ,

 3. Jack Flash

  Copoolse@ Over kokkie in Spanje hoor ik je nooit lul dat je bent. Precies dezelfde reactie dan vorige week BTW. Je lijkt wel een algoritme in jouw reacties te hebben.
  Ben jij eigenlijk wel een mens?

  1. Duidelijk

   “Ben jij eigenlijk wel een mens?”

   Als je de rat voert blijft hij leven.

  2. Maris Copoolse

   Kokkie spreekt met respect en waardering over ons land, dat kan ik van de meeste bittere emigré’s hier niet zeggen. Die haten Nederland.

   1. Duidelijk

    enz

 4. Adriaen van Bergen

  Met de nieuwe regels wordt de blanke wel keihard gediscrimineerd.
  Maar daar hebben de blanken, die toch al op de hoogte posten zitten, schijt aan.
  Net als Stalin en co.

  1. Lotje

   Stalin en H:tler.

 5. NoDoubt

  Door de komst van de massa-immigratie is NL er stukken op vooruit gegaan. Je denkt dat je een tolerant land bent en wordt er vervolgens zelf uitgetrapt.

  Met dank aan de EU met dank aan Rutte met dank aan Links. Het kost ons miljarden en het levert ons niets op. Zie voedselbanken, moskeeën. Nederland is er niets maar dan ook niets op vooruit gegaan. De belastingdruk op de inwoner is van 28% naar boven de 40%, u bent gewoon een melkkoe, voor de welgestelden, multinationals, farma en banken

  BLM is een Marxistische GUERRILLA beweging met zuster organisatie sunrise movement aldus Patrisse Cullors mede-oprichter BLM en deze organisaties ontvangen subsidies (belastinggeld van de burger).

  Het pamflet van BLM

  BLANKE mannen, vrouwen en kinderen, jullie zijn de vijand!
  Wij zullen niet stoppen, totdat er meer blanke moorden dan zwarte zijn
  Wij zullen niet stoppen, totdat ALLE blanke mensen naar heropvoedingskampen zijn gestuurd
  Wij zullen niet stoppen, totdat blanke mensen EXTRA BELASTINGEN betalen om zwarten te ondersteunen
  Wij zullen niet stoppen, totdat Black Power de baas is over de hele overheid
  Wij zullen niet toestaan dat een blanke een date heeft met iemand van een ander ras
  Wij ondersteunen GEEN zaken die in het bezit zijn van blanken
  Haat is OK als deze tegen blanke gezinnen is gericht.
  Blanke mensen moeten hun huis afstaan aan zwarte mensen
  Blanke mensen moeten hun plaats op school afstaan aan zwarte mensen.

  1. Lotje

   “De belastingdruk van 28% naar boven de 40%”

   Je vergelijkt appels met peren vriend. Zeker nooit verdiept in de ontwikkeling en de totstandkoming van de moderne westerse ‘verzorgingsstaat’.

   Westers ja, niet alleen maar Nederlands!!!

   1. Cootje

    Volgens mij betaal je belasting hoe je leeft in nederland , maar met zeg 42% mag jij minster president worden in Nederland , want direct of indirect gaat dat voor een van de tweeverdieners naar 75\80%

  2. Maris Copoolse

   Kan NoDoubt een bron noemen van dit pamflet, of heeft hij het helemaal uit eigen kracht uit zij duim gezogen?

   1. Duidelijk

    etc

    1. Lotje

     Is dat alles wat je te zeggen hebt, Start?

 6. 1010

  Ik ben geboren en getogen Amsterdammer. Ik ben Amsterdammer in hart en nieren en daarom zeg ik minder , minder , minder.

  minder ambtenarren
  minder ongedocumenterrden
  minder gelukszoekers
  minder islam
  minder bemoeienis van de gemeente
  minder energie idioterie

  kortom , minder , minder , minder , veeeeeel minder

  stem sociaal , stem PVV

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.