‘Racismedebat in Nederland opengebroken’, en nu? Altijd hetzelfde gedram: ‘luisteren en bewustwording creëren’

Premier Rutte erkende ineens ‘institutioneel racisme’ en zei ‘tegenwoordig anders te denken over het uiterlijk van Zwarte Piet. NU.nl meent dat het racismedebat in Nederland is ‘opengebroken’ en vraagt zich af: wat nu?
Racismedebat in Nederland
Naast de antiracismedemonstraties zwengelt ook premier Rutte ‘het racismedebat’ kennelijk aan. Mooi man!

‘Institutioneel racisme’ wordt door de premier erkend. Iemand Zwarte Piet noemen is blijkbaar bijna net zo racistisch als de knie in George Floyds’ nek. En volgens iedere demonstrant ‘moet dit ophouden’. Veel concreter wordt het helaas niet, dus iedereen zit nog met wat brandende vragen, vooral: ‘en nu?’

Waarheen, waarvoor?
NU.nl haalt Kick Out Zwarte Piet (KOZP) voorman Jerry Afriyie en UvA-onderzoeker (Nationalisme en interculturele beeldvorming) Josip Kesic erbij, om ons te vertellen waar deze antiracismedemonstraties ons naartoe zullen leiden.

Het is vrij bedroevend… Want niet alleen wordt er door deze figuren (en eigenlijk zo’n beetje al die demonstranten) vanuit gegaan dat racisme om macht en ongelijkheid gaat. En dat deze processen ingebakken zitten in ‘structuren’, zoals (overheids-)organisaties.

Wit is slecht
Kennelijk is de gedachtegang nog steeds dat ‘witte’ mensen met macht graag macht delen met andere ‘witte’ mensen en zo samenspannen tegen gekleurde minderheden (en vrouwen!!). Dat uit zich dan in etnisch profileren en afwijzingen bij sollicitaties, want zo werken ‘witte’ mannen met macht nou eenmaal.

Wit moet luisteren…
Maar wat kunnen ‘we’ er dan aan doen? Zoals altijd komt het weer neer op ‘bewustzijn creëren en luisteren’. Dat is altijd de volgende stap bij dit soort activisme. Zo kan men natuurlijk activistisch blijven want je bent nooit uitgeluisterd en kunt altijd meer bewustzijn creëren. Vet handig!

…en de mond houden
En om het nog makkelijker te maken voor dergelijke activisten: witte mensen kunnen de effecten van racisme niet begrijpen. Alleen als je zwart bent en voor Zwarte Piet wordt uitgemaakt (of overhoop geschoten wordt als je naast zwart ook nog Amerikaan bent) kun je begrijpen hoe dat voelt. En daarom moeten, bij de volgende stap, witte mensen luisteren naar de onderdrukte minderheden.

Wacht eens even…
Al is het natuurlijk wel héél frappant hoe die onderdrukte minderheden wél precies weten hoe witte mensen denken en om welke redenen zij ‘systemisch racisme’ toepassen. Niemand staat er kennelijk bij stil dat etnisch profileren voortkomt uit de constatering van een bepaald patroon (die best foutief kan zijn).

Neem een Belastingdienst die achter Turken aanging. Systemisch en/of institutioneel racisme? Of begon het meerdere mensen op te vallen dat er toch wel heel veel Turken met een uitkering waren, die ook nog een vakantiehuis (en dus vermogen) in Turkije hadden?

En wat te denken van de ‘Marokkanen-verdelgers’ in Den Haag? Constateerden zij op een gegeven moment een probleem met Marokkaanse criminelen, of gooiden ze een dartpijl op een bord van minderheden en gingen ze lekker genieten van hun machtsmisbruik?

Racisme en discriminatie spelen ook in Nederland geheid een rol, maar activisten die dit zeggen te bestrijden komen nooit met een concrete oplossing. Ze blijven altijd vaag, het doel kan eigenlijk nooit worden behaald en ze zullen altijd hun eigen werkgelegenheid in stand proberen te houden. Ga eerst die machtsstructeren en dat ‘institutioneel- en systemisch racisme’ maar bewijzen. Want tot dusver zijn andere verklaringen helemaal niet uitgesloten.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

50 reacties

 1. Fe

  Welk racismedebat ?

  allochtonen genieten de voorkeur ?

 2. Maris Coppoolse

  “Racisme en discriminatie spelen ook in Nederland geheid een rol”

  Eens.

  1. toetssteen

   @MC
   Ow, vandaar dat de best wel donkerhuidige kennis van ons in Nederland meteen aan de slag kon. Ze sprak bijna accentloos Nederlands binnen een Jaar! Ow, wacht, boehoeoehe, ze is ir!!!!! Foei toch die Indiase dames!!!

  2. combat le pelicule

   En wie wordt er dan gediscrimineerd maris? ik zie graag even aan welke kant je staat!

   1. Maris Coppoolse

    Lees je wel eens een krant?

    Racisme en discriminatie in Nederland: dit zijn de cijfers

    ht*ps://nos.nl/l/2336228

    1. Fe

     ja , en dan staat er bij de overheid vacatures dat allochtonen de voorkeur genieten , wat begrijpt meneer h utt en nu weer niet ?

  3. LifeBuddy

   maris, kan je niet lezen wat er staat,” Ga eerst die machtsstructeren en dat ‘institutioneel- en systemisch racisme’ maar bewijzen. Want tot dusver zijn andere verklaringen helemaal niet uitgesloten.” Je staat voor Lul. byby

 3. Maris Coppoolse

  “Racisme en discriminatie spelen ook in Nederland geheid een rol, maar activisten die dit zeggen te bestrijden komen nooit met een concrete oplossing.”

  Er worden in Nederland dagelijks vrouwen verkracht maar die vrouwen komen nooit eens met een concrete oplossing. Dat moeten de daders zeker zelf bedenken. Belachelijk.

  1. Fe

   tja als je het riftuig terugstuurt is ook dat probleem grotendeels opgelost

  1. Suidland

   Juist!! +++

 4. Maurits Dekker

  Een neger betitelen als neger is rasistisch.
  Maar een blanke uitschelden voor bleekscheet is dat niet.
  Raar, vindt u ook niet?

  Blijkbaar kunnen alleen blanken rasistisch zijn.

  1. Maris Coppoolse

   racistisch

   1. Maurits Dekker

    Ja taalnazi, nu heb je gelijk, maar meestal niet.

  2. SilverFox

   De wereld zou een betere plek zijn als iedereen over meer zelfspot zou beschikken …

 5. Dirk Derksen

  Rasismedebat houdt in dat autochtonen zich moeten aanpassen aan allochtonen. Er is geen debat, zie de zwartepiet discussie.

  Het enige wat het debat bereikt is een nog grotere tweedeling.

 6. combat le pelicule

  De racisme schreeuwers zijn de grootste racisten en waarom? omdat ze mij als racist bestempelen

 7. Bes Tolen

  Coppola mag best vertrekken en van mij ook verrekken. Hij hoort niet in dit land thuis en daar is alles mee gezegd.

  1. Rammstein

   Daar sluit ik me volledig bij aan.

  2. Maris Coppoolse

   Wie bedoel je met Coppola?

 8. halo1

  Als dit gestook zo doorgaat…delven de blanken op den duur het onderspit… Dus: of je doodvechten of ..niets doen en.. je doodergeren. Beide partijen hebben schuld maar de “‘tegenpartij” begint met provocaties..

 9. lotje

  Welke rascisme? Dat creëren ze zelf. Waar het hart vol van is loopt de mond van over. Hahahaha. nu.nl de grootste oplichtersbende van deze aardbol.

 10. Cootje

  Het hele debat was niet nodig geweest als men naar Hans Janmaat had geluisterd , dan was het een ver van mij bed show geweest met op 5 december Sinterklaas en zwarte piet . En hadden de thee partijen de aardgas baten niet in zinloze vogelaarwijken hoeven te steken , had de vuilnis niet over balkonen hoeven te worden gestort , en hadden de schotels niet de boel hoeven te verpauperen , en hoef je later niet je deur met zeven sloten op slot te doen , en kon je s,avonds na 10 uur je hond nog uit laten , hadden ze in Amsterdam geen Bijlmermeer niet voor een zwarte getto hoeven te bouwen maar gewoon kunnen intrigeren , en stond de derde generatie in Rotterdam niet met een Turkse vlag om Erdogan te roepen , zelf niet intrigeren en dan in de slachtoffer rol blijven vraag om reacties . En krijg je vanzelf de zwarte piet toe geschoven

 11. Happytissue

  Ach, de eeuwige slachtoffers… Sowieso is alles wat na de jarig 90 van de vorige eeuw geworpen is op deze aarde, altijd zielig, altijd het slachtoffer en bijzonder verwend. Janken om alles, milieu, gelijke rechten, niemand is dik, niemand is dun, een man die een lesbisch meisje wordt enz enz.

  Eisen eisen eisen. Terwijl men niets er zelf voor wil doen, er iets aan doen is meer dan met een kartonnen bordje op de Dam staan schreeuwen en hopen dat de rellen losgaan dat je vlot bij de Bijenkorf een tegel door het raam kan gooien

 12. Cootje

  Nu op1 wat een eenzijdig gelul van een gekleurd publiek met maar een filosofie . De slachtoffer rol betaald van onze belasting centen publieke omroep met een linkse agenda

 13. Adriaen van Bergen

  We gaan er niet op vooruit.
  In plaats van Zwarte Pieten hebben we nu zeurpieten.

  1. SilverFox

   Die zijn tenminste nog grotendeels zwart – hun “helper whitey’s” niet meegerekend.

 14. J.Rademaker

  Waarom wordt mij racisme aangewreven en waarom.
  Bovendien weet ik niet wat het is.
  Polarisatie als verdienmodel denk ik.

 15. Vince Blank

  Die discriminatie regel uit de grondwet moet worden gehandhaafd zoals bedoeld. Namelijk als wet voor de overheid. Discriminatie verbieden voor de burger betekent gedachtenpolitie, die kant wil je niet op. Als ik in mijn bedrijf de beste programmeur niet aanneem omdat ie een kleurtje heeft heb ik daar toch mezelf mee. En als ik dan gedwongen wordt hem/haar aan te nemen zou je er dan wel moeten gaan werken wetende dat je niet welkom bent. En denk je nou echt dat ik, als blanke, zal worden aangenomen in dat roti restaurant in de bijlmer?

 16. SilverFox

  Afwijzingen bij sollicitatiegesprekken zal er ook mee te maken dat bepaalde bevolkingsgroepen oververtegenwoordigd zijn in de criminaliteit. Geen VOG kunnen overhandigen betekent opzouten.

  1. Maris Coppoolse

   SilverFox legt uit waarom deze discriminatie terecht is.

   Dit is de kern van het probleem.

   1. combat le pelicule

    maris is voorstander van het in dienst nemen van mensen die criminele handelingen verrichten

   2. Blitzkrieg

    Maris Coppoolse : Als je iemand niet aanneemt omdat hij geen VOG kan overhandigen ben je racist, bijzonder!

 17. tata

  Ik was voornemens om redelijk onbewust te blijven. Wat blank is moet blank blijven (vrij naar Jules Deelder).

 18. ikweetwatikwil

  Wat ben ik er flauw van , van dat discriminatie gedoe. Van verscheidene kleurlingen hoor je dat ze trots zijn op hun kleur. Nou ,dat mag je van mij ook. Ik ben ook trots op mijn kleur. Die is blank. Zo , en nu kunnen we elkaar een hand geven, want we zijn beiden tevreden met hoe we er uit zien.
  Het vervelende doet zich nu voor, dat veel kleurlingen zich toch een beetje achtergesteld voelen en daar een hoop trammeland overmaken. Kijk naar de kleurlingen die het gemaakt hebben in Nederland. In Amerika zelfs een Zwarte president. Hou op met je gezeur en laat je niet opnaaien door en paar Zwarten met een minderwaardigheid complex en zeker niet door Nederlandse zeikers.

  1. Maurits Dekker

   Onder mijn beste vrienden zitten enkele kerels met een kleurtje.
   Ik ben beslist geen racist vind ik, en mijn zwarte en blanke (NIET Witte) vrienden vinden dit ook.
   Maar ik word wel enorm kwaad op al die gekleurde medemensen die mij dagelijks er van betichten een racist te zijn, enkel en alleen omdat ik blank ben en daardoor bevoorrecht zou zijn. De mensen die dit doen zijn zonder uitzondering allemaal mislukkelingen die hun kleur misbruiken om ons blanken de schuld van hun mislukt zijn in de schoenen te schuiven. Ik walg van deze lieden. Eigenlijk zijn zij de echte racisten.

 19. Blitzkrieg

  Beetje common sense, kijken wat mij betreft.
  h**ps://twitter.com/hodgetwins/status/1268309646034432001?s=19

 20. Chauvinist

  Er is in Nederland inderdaad racisme, hardnekkig keihard racisme… jegens blanken. Blanke mannen vooral.

  Kijk eens bij de vacatures van bijv. de politie, er wordt niet eens geheimzinnig over gedaan! Het moet en zal diverser, dus meer donkere mensen, lichtgetinte mensen, moslims, homo’s, (les)bi’s, transgenders en natuurlijk meer vrouwen aan de top.

  Slechts 1 groep wordt bij voorbaat al buitengesloten: blanke mannen!

  Wat te denken van nep-vluchtelingen die met voorrang een huis krijgen terwijl ze soms nog niet eens een verblijfstatus hebben!

  Dat is pas discriminatie/racisme!

  Allochtonen hebben decennia lang de kans gekregen om iets van hun leven te maken. Gelukkig zijn er velen die dat ook doen maar het lijkt erop dat er nog veel meer zijn die dat niet doen, zij blijven liever roepen en schreeuwen dat ze worden gediscrimineerd. Zoals Sylvana Simons. Jarenlang TV werk gedaan, gedanst, gezongen, nu in de Amsterdamse gemeenteraad… ze heeft zoveel meer bereikt dan veel blanke vrouwen maar desondanks blijft ze roepen dat ‘allochtonen’ in Nederland gediscrimineerd worden, dat ze geen kansen krijgen.

  Veel werkgevers hebben slechte ervaringen met allochtonen, zo schijnen allochtone werknemers het niet altijd even nauw te nemen met de werkuren, met de regels van een bedrijf en ook blijken er best vaak allochtonen te zijn die bij hun werkgever iets meenemen wat niet van hun is. Wanneer je als bedrijf wat slechte ervaringen hebt gehad is het vrij logisch dat je de volgende keer toch liever een werknemer met een andere achtergrond kiest, dat heeft niets met racisme te maken maar met ervaring(en). Je kunt als allochtoon dan, zoals gewoonlijk, de racismekaart weer van stal halen… je kunt ook je eigen soort eens flink aanpakken, degene die het voor de rest verpesten! Kijk eerst in de spiegel voordat je ‘blanken’ weer de schuld in de schoenen gaat schuiven!

  In Nederland ben je als kind leerplichtig en kun je gewoon doorleren voor een vak, dat veel allochtonen vroegtijdig de schoolbanken verlaten is niet de schuld van blank Nederland, dat doe je helemaal zelf dus ga dan niet zielig zitten doen en wederom de racismekaart trekken!

  Dit racismedebat doet me denken aan de MeToo discussie… het begon met een paar beschuldigingen aan mensen die iets te ver waren gegaan en door het opkloppen van dit MeToo-gebeuren, door de media en een aantal hele linkse beroemdheden, was het op het eind zover gekomen dat slechts glimlachen naar een vrouw zo ongeveer gelijk stond aan verkrachting

  Racisme jegens allochtonen is er niet of nauwelijks in Nederland maar dat schuldgevoel proberen ze ons wel aan te smeren. Als Nederland daadwerkelijk zo racistisch was als sommigen beweren, dan zouden ze wel gek zijn om hier te blijven. Het feit dat Nederland(er)haters als Sylvana Simons en Jerry Afriyie na al die jaren van slachtoffertje spelen nog steeds in Nederland verblijven, geeft onherroepelijk aan dat het met dat racisme wel meevalt. Na een week vol rellen en geweld in de US, dagelijks opgeklopte berichtgeving in de mainstream media en demo’s van de radicale blankenhaters van Black Lives Matter, KOZP en de extreem-linkse fascisten van Antifa, zitten we nu op het punt zoals we dat met MeToo ook hebben gezien, van niets of amper iets een enorm groot probleem maken tot we het punt bereiken dat er geen reden meer nodig is om mensen te beschuldigen… in dit geval van racisme. Het punt wat we nu bereikt hebben: Ben je blank, dan ben je racist. Punt!

  Wat mij betreft stoppen we met deze waanzin! Zij die het hardst schreeuwen dat er in Nederland racisme jegens ‘allochtonen’ bestaat, dat zijn de ergste racisten dus laten we hen ook zo behandelen. Laten we de trucjes van deze beroepsklagers over nemen, massaal op o.a. Twitter en Facebook bij werkelijk ALLES dat zij schrijven reageren met termen als: RACIST! FASCIST! NAZI! Dat doen ze ook bij ons en het blijkt te werken… laten we de bal terugkaatsen maar dan twee keer zo hard! Overal verspreiden we het nieuws dat allochtonen racisten zijn, tegen blanken zijn, dat ze ons haten… Als we dat maar lang genoeg volhouden dan houden ze vanzelf op… vergeet niet, WIJ zijn met meer, VEEL MEER! Samen kunnen we dat hele kleine groepje Nederland(er)haters toch makkelijk de baas? Of laten wij, de overgrote meerderheid, serieus zonder enige vorm van verzet toe dat een handjevol zwarte racisten en hun extreem-linkse handlangers ons de mond snoeren door bij alles wat we zeggen of doen ons meteen uit te laten maken voor racisten of nazi’s?

  Het wordt tijd dat de hiërarchie in ONS land weer hersteld wordt! Dit is ONS land, het land van ONZE ouders, ONZE grootouders! Wie ONS in ONS EIGEN LAND tracht te ondermijnen zal van een koude kermis thuiskomen en zal meemaken dat wij het niet meer pikken!

  1. ikweetwatikwil

   Mee eens Chauvinist

 21. JFU

  Die hele hype wordt achter de schermen geregiseerd door Antifa, een extreem links fascistische organisatie, die discriminatie misbruikt voor maar een doel: omverwerping van het huidige justitiele systeem inclusief de politie, en democratie. Een levensgevaarlijke organisatie die wereldwijd gaat opereren. Via de sociale media kunnen ze veel medestanders bereiken, die er met open ogen intrappen, omdat ze denken dat het om discriminatie gaat. Het is een terroristische organisatie, die net zo gevaarlijk is als ISIS. Hopelijk gaat de politiek hier snel tegen optreden.

  1. Blitzkrieg

   JFU :
   Quote : “Hopelijk gaat de politiek hier snel tegen optreden.”
   Ze zijn lid, zitten in de organisatie en zijn middels subsidie groot donateur.

 22. Ritter

  De media en links maakten een martelaar van George Floyd. Maar wie was hij in werkelijkheid?

  1998: 10 maanden gevangenis wegens gewapende roofoverval – 2002: 8 maanden gevangenis voor cocaïne – 2004: 10 maanden gevangenis voor cocaïne – 2005: 10 maanden gevangenis vor cocaïne – 2007: 5 jaar gevangenis voor gewapende roofoverval op een zwangere vrouw in haar woning.

  Toen hij werd gedood, stond hij stijf van de crystal meth en stond hij op het punt om achter het stuur te stappen.
  ==============
  Wat zijn nu de feiten over het vermeende anti-zwart politie geweld?

  Tijdens zijn show legde Tucker Carlson de feiten bloot over politiegeweld, het opsplitsen van de cijfers en het geven van de feiten over wat er werkelijk is gebeurd, met name met de enige 10 gevallen uit 2019 waarin ongewapende zwarte Amerikanen werden neergeschoten en gedood door de politie.

  Hij splitst de statistieken over politiegeweld op, die hij kreeg uit een uitgebreide database van de Washington Post-catalogi

  In 2019 waren er in totaal 1.004 gevallen van dood door de politie. Bij 802 van die incidenten werd het ras van de politieagent en de verdachte benoemd.. 371 waren wit. 236 waren zwart. De overgrote meerderheid van al deze gedode verdachten waren gewapend.

  Er deden zich slechts 10 incidenten voor waarbij zwarte verdachten ongewapend waren toen ze werden gedood, negen mannen en één vrouw. Tucker splitst elk van deze zaken een voor een op en laat zien dat ze bijna allemaal gerechtvaardigd waren.

  Tucker wijst er ook op dat 2019 het veiligste jaar was voor zwarte verdachten in hechtenis sinds de Post begon met het bijhouden van hun database, die sinds 2015 steil daalde.

  Maar nog opvallender is het aantal politieagenten dat vorig jaar werd gedood, 48 politieagenten die werden gedood tijdens het uitoefenen van hun beroep.

  ht*ps://www.youtube.com/watch?v=1qwif8PF1EI&feature=emb_title

  1. Blitzkrieg

   Ritter : Zag gisteren deze voorbij komen op social media.
   h**ps://twitter.com/hodgetwins/status/1268309646034432001?s=19

   en deze voor de Trump haters.
   h**ps://twitter.com/rkemp59/status/1269039249837494273?s=20

  2. Blitzkrieg

   Ritter : Oh ja, hele goede morgen Ritter.

   1. Ritter

    @Blitzkrieg

    Goedemorgen Blitzkrieg.

    De media vinden het niet leuk dat de economie in de VS weer snel de goede kant op gaat. Dat verminderd de kans dat Biden wint.

 23. rexm

  Wat is racisme,…het heeft niets te maken of je nou wit of zwart bent, over de gehele wereld is dan racisme.
  In Afrika als voorbeeld de Zoeloe’s afkomstige tegen de emigranten uit midden Afrika.
  In geheel Afrika bestaat nog het stammen idee, wij zijn beter als jullie.
  In geheel Zuid Amerika staan de Spaans en Portugees sprekend hoger op de ladder als de rest in en wat dacht je van de burgers van Aruba en curacao, het zelfde.
  Dus onze vriend Jerry moet maar eens uit zijn slachtoffer rol komen en zijn frustratie indammen.
  Haal racisme niet uit de kast als je, je doel niet bereikt.
  Ik heb vroeger ook geen pepernoot van zwarte piet gekregen, daarom voel ik me, nog niet minder, als de rest die het wel kreeg.

  1. combat le pelicule

   RACISME IS EEN ZIELIGHEIDSINDUSTRIE GEWORDEN…

 24. RobVerhoeven

  Z Afrika en Zimbabwe waren twee rijke landen maar de blanke man die dit had opgebouwd was een racist en moest weg
  De overheden, de plantage’s en boerderijen zijn nu in handen van de neger!
  Nu is de neger weer baas in eigen land!
  Die gaat lekker onder een palmboom zitten wachten tot de oogst op bloeit, alleen vergeten ze dat er eerst gezaaid moet worden voordat er iets gaat bloeien!
  Resultaat: Z. Afrika en Zimbabwe zijn twee straatarme pauperlanden met welig tierende corruptie en hoge moordcijfers van voornamelijk neger op blank.
  Ik zou als blanke ook niet zulke werkkrachten in dienst willen hebben!

 25. josemoonen@70

  Rutte is gewoon een lafaard , praat met de wind mee . Precies hoe het hem net uit komt. ..

 26. 56RdK

  @Cootje, helemaal waar! Had vooral de al deccenia zittende politiek maar meer naar Hans Janmaat geluisterd, naar Pim Fortuyn en nu naar Geert Wilders. Maar neen, dat waren en zijn facisten, het geesteszieke deug zal en moet overheersen, wars van enig realiteitsbesef.

  Het besef dat dit land ondermijnt wordt omdat bijvoorbeeld er niet meer tegen fraudeurs van niet-Nederlandse oorsprong mag worden opgetreden of tegen het (straat)gajes dat de dienst kan uitmaken omdat de politie wegens zogenaamd etnisch profileren anders voor de rechter komt c.q. compleet wordt afgebrand.

  De realiteit in dit land dat asocialen, parasieten en criminelen hier vrijelijk hun gang kunnen gaan, de realiteit dat de hier aanwezige islam alle ruimte krijgt om hun verderfelijk én gevaarlijk gedachtegoed te verspreiden.

  Kortom, in dit land overheerst het zwakzinnig deug in politiek, media, ministeries, scholen en universiteiten, daarmee ons land naar de afgrond brengend!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.