RyanAir: loon inleveren anders ontslag

RyanAir in Frankrijk besluit over te gaan tot wat ‘radicale’ maatregelen. Het bedrijf gaat personeel vragen om 10 tot 20% van hun loon in te leveren. Personeel dat nee zegt, kan mogelijk een ontslag verwachten. Harde maatregelen, en ‘nee’ zeggen hiertegen lijkt bijna onmogelijk, toch lijkt het de enige manier om te overleven voor sommige bedrijven. 

Vakbonden in Frankrijk zijn woedend, zij spreken van een vorm van chantage. Want dit namelijk niet een ‘fair choice’, mensen die kiezen voor het behoud van loon kunnen een ontslag verwachten. Dit is volgens de vakbonden een onredelijke eis.

Bij de hoogste lonen van RyanAir zou het gaan om een tijdelijk loonsverlaging van 20%, bij de laagste loonschalen om zo’n 10%. Als zowel de top van het bedrijf als de ‘normale’ salarissen allemaal gaan inleveren is het nog wel een redelijke eis. Tijdelijk minder loon is nog altijd beter dan helemaal geen inkomen. Een faillissement is vele malen desastreuzer.

RyanAir geeft zelf aan dat dit soort maatregelen tijdelijk zijn, het is waarschijnlijk de enige manier om te overleven. RyanAir ziet natuurlijk wat er gebeurt bij de concurrent en probeert het beter te doen.

De vraag is of zulke maatregelen ook de realiteit kunnen gaan worden in Nederland? Wellicht is het de beste manier om sommige bedrijven boven water te houden.

 

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. Neutral

  Niets is zo permanent als een tijdelijke maatregel.

  1. Braboworstenbroodje

   @neutral klopt als een bus ,wel kleine aanvulling;niets is zo permanent als een failliet bedrijf.
   Denk beter een beetje salaris inleveren en extra hard werken allen ,dan allen helemaal niks.
   Dit is wel degelijk een mogelijke oplossing tegen faillissement.

  2. Original NL

   Idd zie..” het kwartje van kok”.

 2. Lugor

  De vraag is of zulke maatregelen ook de realiteit kunnen gaan worden in Nederland? Wellicht is het de beste manier om sommige bedrijven boven water te houden.

  Heel soms hoor je een fatsoenlijk rechts geluid op DDS.
  Hoopgevend.

  1. Reinoud van Gelre

   +1!

 3. Fe

  tja , de onzinnige lock downs kennen nog een prijskaartje voor de geplaagde burger.

  En dat allemaal omdat prutte de druk op de zorg wou spreiden omdat diezekfde flapdrol de zorg tot het bot heeft uitgekleed

 4. WillemHeerema

  Vreemd? Heeft Ryanair geen financiële buffer opgebouwd? Kreeg het personeel destijds winstdeling, of ging die alleen naar de top?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.