Theo Hiddema is klaar met asiel-gehannes: ‘Ik dien vandaag een Motie van Treurnis in tegen staatssecretaris Knol’

De Tweede Kamer debatteert vandaag over het asielbeleid. Namens Forum voor Democratie zal Theo Hiddema het woord voeren. De Dagelijkse Standaard stelde hem vóór het debat een aantal vragen over zijn inbreng.

Meneer Hiddema, waar zou het debat vandaag volgens u over moeten gaan?

“Het Nederlandse asielbeleid faalt al jaren. De grenzen staan wagenwijd open en er is totaal geen controle op wie er binnenkomt. Asielzoekers uit Afrika en het Midden-Oosten zorgen voor enorme overlast en criminaliteit. Tot overmaat van ramp worden uitgeprocedeerde asielzoekers niet eens het land uitgezet.

“Precies een jaar geleden werd VVD’er Ankie Knol tevoorschijn getoverd als nieuwe staatssecretaris van Asiel. Zij werd gepresenteerd als de ijzeren dame die de problemen vlot zou trekken. Nu haar eerste jaar erop zit, is het tijd om de balans op te maken. Dat heb ik gedaan en wat mevrouw Knol tot nu toe bereikt heeft, geeft weinig hoop.”

Waarom bent u ontevreden over het beleid van de staatssecretaris?

“Ik weet niet waar ik moet beginnen. Er is onder Knol wederom een nieuw immigratierecord gevestigd. Maar liefst 110 duizend immigranten, hoofdzakelijk uit niet-westerse landen, kwamen er in 2019 bij. Netto, dus na aftrek van degenen die vertrokken.

“Het aantal misdrijven onder asielzoekers steeg ook gigantisch . Met 5000 geregistreerde misdrijven in 2019 is sprake van een stijging van 27 procent. Dit gaat niet over overlast in asielzoekerscentra, maar over strafbare misdrijven, waaronder ook moorden en verkrachtingen.

“De staatssecretaris krijgt het bovendien maar niet voor elkaar om criminele asielzoekers het land uit te zetten. Ze zou hoogstpersoonlijk naar Marokko gaan om hierover het gesprek aan te gaan, maar ze willen niet eens met haar praten. Ontzettend gênant.”

Wat zou er volgens u moeten gebeuren om de problemen aan te pakken?

“In de eerste plaats moet de instroom beperkt worden. Zolang dat niet gebeurt, is het dweilen met de kraan open. Dit kan gerealiseerd worden door een immigratiebeleid te voeren naar Australisch model. Dat houdt kort gezegd in dat niemand nog zomaar het land binnenkomt, met uitzondering van degenen die vanuit hun thuisland een aanvraag hebben ingediend en waarvan Nederland heeft gezegd dat ze welkom zijn. Dat zijn alleen mensen die iets komen brengen, in plaats van komen halen.

Vervolgens …”

Wacht even, u zegt dat mensen vanuit hun thuisland een verblijfsvergunning moeten aanvragen, maar hoe zit dat met oorlogsvluchtelingen die huis en haard hebben achtergelaten?

“Natuurlijk moeten mensen die daadwerkelijk op de vlucht zijn voor geweld in veiligheid worden gebracht. Ik pleit er absoluut niet voor om échte vluchtelingen aan hun lot over te laten. In de praktijk blijkt dit echter maar om een zeer klein deel van de immigranten te gaan, het overgrote merendeel is simpelweg arm en wil profiteren van onze welvaart. 

“Degenen die wel écht op de vlucht zijn voor oorlog en geweld, moeten zo veel mogelijk in de eigen regio worden opgevangen. In het eerste het beste buurland waar het veilig is en waar zij kunnen verblijven totdat de veiligheid in hun thuisland is teruggekeerd. Zodra zij besluiten om door te reizen naar Nederland, door tal van veilige landen, is duidelijk dat het eigenlijk niet om de veiligheid te doen is, maar vooral om onze welvaart.

Wat moet er nog meer gebeuren?

“De opvang voor asielzoekers moet versoberd worden. Er worden op dit moment zogenaamde asielzoekerscentra gebouwd die meer weghebben van vakantieparken. Er staan volwaardige nieuwbouwwoningen, waar veel Nederlanders maar wat graag zouden willen wonen. Dit is niet uit te leggen. Bovendien zorgt dit alleen maar voor een aanzuigende werking op nieuwe instroom.

“De rechter heeft geoordeeld dat iedereen in Nederland tenminste recht heeft op bed, bad en brood. Dat betekent niet dat asielzoekers ook recht hebben op een volwaardig woonhuis met alles erop en eraan. Wij pleiten er daarom voor dat alle opvang voor asielopvang zo veel mogelijk wordt versoberd. Ik zal hier vandaag ook een motie voor indienen en ik reken op grote steun.”

Afbeelding: het recent opgeleverde ‘asielzoekerscentrum’ in Burgum

U heeft in het verleden ook aangegeven dat het u wel zou lukken om de criminele asielzoekers het land uit te zetten. Hoe zit dat ook alweer?

“De staatssecretaris krijgt het maar niet voor elkaar om criminele asielzoekers het land uit te zetten, omdat de herkomstlanden niet willen meewerken. In de praktijk blijkt echter dat dit alleen een probleem is, omdat de asielzoekers zelf niet meewerken. Als asielzoekers zelf terug willen, werken de herkomstlanden altijd gewoon mee.

“We moeten er daarom voor zorgen dat criminele asielzoekers ervoor kiezen om vrijwillig dit land te verlaten. Dat kan door ze in voorarrest te plaatsen, wanneer ze een misdrijf hebben gepleegd. Wanneer ze zijn opgesloten, vergaat de lol ze snel en willen ze liever terug naar Marokko of Algerije. Juridisch zijn hier al voldoende mogelijkheden voor. Vorig jaar is een motie van mij aangenomen om het Openbaar Ministerie de opdracht te geven meer van de mogelijkheden gebruik te maken, maar er is nog niets van terecht gekomen om de motie uit te voeren.”

Betekent uw felle kritiek dat u een motie van wantrouwen in zult dienen?

“Feit is dat de staatssecretaris na een jaar nog niets gedaan heeft om de problemen op te lossen. Tegelijkertijd wil ik spaarzaam omgaan met het instrument van de motie van wantrouwen. Dat is meer op zijn plaats als er bijvoorbeeld doelbewust tegen de Kamer gelogen wordt of als er een specifieke ingrijpende gebeurtenis heeft plaatsgevonden waar verkeerd mee is omgegaan. Ook heeft het weinig zin om met minder dan een jaar voor de verkiezingen nog een nieuwe bewindspersoon in te werken.

“In dit geval is vooral van belang om een heel duidelijk signaal af te geven aan de staatssecretaris dat ze niet op de goede weg is. Er moet écht iets veranderen. Ze heeft het eerste jaar gefaald en dat moet het tweede jaar beter. Om dit signaal over te brengen zal ik een Motie van Treurnis indienen. Zie het maar als een gele kaart.”

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. Maris Coppoolse

  Deze motie zal de brede steun krijgen van PVV en FvD.

  En we gaan over tot de orde van de dag.

  1. Blitzkrieg

   Maris Coppoolse :
   Quote : “Deze motie zal de brede steun krijgen van PVV en FvD. En we gaan over tot de orde van de dag.”
   Dat ligt inderdaad in de lijn der verwachting, de verandering komt pas in maart. Kom maar op met je peilingen van de censuur pers kan je jezelf nog verder belachelijk maken.

   1. Maris Coppoolse

    “de censuur pers”

    Deze paranoia ontroert.

    1. Blitzkrieg

     Maris Coppoolse : Goed te horen dat ik de meest basale hersenfuncties weer een prikkel heb weten te geven.

 2. lotje

  Deze linkse heks knol is zelf getrouwd met zo’n buitenlandse opvreter ze hebben dus weinig kans van slagen.

  1. Marija

   Dat wist ik niet, wat moet je dan van zo’n figuur verwachten,die wordt thuis wel bijgepraat, lees omgeturnd.

 3. Fe

  Helaas zal de vast geroeste politieke vrindenclub de motie weer wegstemmen. Ze dronken een glas , ze deden een plas en alles bleef zoals het was.

  Stem sociaal , stem PVV en doorbreek het partijkartel

  1. Bon-vivant

   Hier wordt een foutje gemaakt. FvD was van het doorbreken van het partijkartel, niet de PVV.

   1. Fe

    nee hoor , absoluut geen foutje, draaikontje baudet is vlees noch vis. Hiddema is een kanjer van formaat. Wilders is al jaren bezig met een achterhoede gevecht tegen het partijkartel.

 4. Adriaen van Bergen

  Iedereen, inclusief Hiddema, weet dat de motie het toch niet gaat halen.
  Maar degenen die de motie steunen staan, over 100 jaar, wel aan de goede kant van de geschiedenis, voor wat het waard is als het gitzwarte doek van het kalifaat hier is gevallen.

 5. Bullshit16

  Al vaker gezegt die knol is nog te lui dat ze schuit fvd kan roepen wat ze willen maar er zal toch niks veranderen wand fvd diend een motie en en dat word toch weggestemd
  Stem daarom fvd of PVV zo dat er dan wel wat gaat veranderen

  1. AnnetKlaver

   @Bull
   Kijk dat je gestoord bent dat weten we nu wel, maar dat jij gelooft in overwinning van de PVV en het FvD maakt je dan wel compleet gestoord.

   1. Bullshit16

    Annetje
    Schatje toch moet je getroost worden

   2. Fe

    wat zal jij een zware dag hebben na de verkiezingen

   3. Rosasolis

    AnnetKlaver. Laat Bullshit maar dromen. Er wordt geen overwinning van zowel de
    PVV als het FvD. De meeste Nederlanders houden niet van deze Extreem-Rechts partijen en hun racistisch idealen. Meer dan 2000 demonstranten uit Amsterdam
    hebben enkele dagen geleden hun afkeer tegen racisme getoond. Gisteren ook in Den Haag, en Rotterdam. Vandaag in Groningen. Er wordt nu een enorme
    demonstratie voor vrijdag in Utrecht georganiseerd, waarbij er wordt verwacht dat duizenden uit alle delen van Nederland komen, omdat Utrecht centraal is.
    Momenteel wordt er ook vele demonstraties tegen racisme in Duitsland georganiseerd. Waarschijnlijk komt er ook een demonstratie in Enschede, met
    ook veel Duitse deelnemers, die een enorme hekel hebben aan het Extreem-
    Rechts AfD (neo-nazi) partij…die gelukkig enkele weken geleden door
    de rechtbank illegaal werd verklaard.
    Wegens al de huidige kritiek tegen F. Halsema, en nu ook tegen Ankie Knol,
    krijg ik het idee dat Bullshit, en ook andere aanhangers van PVV en FvD letterlijk
    “scared shitless” zijn.. omdat zij nu bewust zijn dat al die duizenden zo-geheten “Linkse” demonstranten nooit op deze twee partijen zullen gaan stemmen.

    1. Bullshit16

     Ros
     Waarom is fvd exstreem rechts omdat ze misschien Nederland Nederland wil houden of omdat ze minder gelukszoekers willen zeg het maar gans

 6. Heras

  Typisch vvd.
  Knol beloofde verandering of beterschap, maar het werd alleen maar slechter.

 7. RS

  Waarom in ene keer geen MOTIE VAN WANTROUWEN ? Of past dat niet bij de FvD?

 8. plakband

  De reputatie van Broekers-Knol is gebaseerd op haar rol in de 1e Kamer.
  In de werkelijke wereld kan ze nog geen kikker van de kant afduwen.
  Dat is toonaangevend voor de kwalieit voor de meeste politici.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.