Column Frits Bosch: de superrijken worden absurd rijk, het marktsysteem faalt, maar er is niets anders

“Het liberale verhaal, het marktdenken, die VVD mentaliteit: het is over de datum. We snakken naar iets anders. Het is tijd voor een optimistischer en vrolijker verhaal. En als ik zeg: ‘het gaat om de zorg en het onderwijs’, dan wordt gezegd, ‘nee, het gaat om het systeem, de grote bedrijven’. Ik zeg u: we kunnen de macht van het marktdenken breken”, zei partijleider Lodewijk Asscher op 17 november 2018 en hij heeft het sindsdien herhaald.

Hoe kijken we tegen deze uitspraak aan? Zoals altijd: eerst de feiten te beginnen met het marktsysteem. De mondiaal rijksten zijn de laatste twintig jaar nog veel rijker geworden. In 2000 bezaten de vijftien rijksten volgens het blad Forbes 350 miljard dollar. Dat is gemiddeld 23,3 miljard dollar per persoon. In 2018 is dat vermogen gegroeid tot 1000 miljard dollar, dat is 66,7 miljard dollar per persoon. In achttien jaar tijd zijn de superrijken drie keer zo rijk geworden, ze hebben per persoon 47,4 miljard dollar erbij gekregen, 2,6 miljard dollar per jaar.

Waardoor kunnen deze mensen zo over-the-top rijk worden? Het komt door het marktsysteem waarin wij leven. Vele van de vijftien hebben iets moois verzonnen op het gebied van IT (Jeff Bezos en Mark Zuckerberg bijvoorbeeld) en ze weten dat mondiaal uit te venten met een gigantisch multiplier effect. Maar niet alleen zij, beleggers plaatsen hun vermogens op de beurs en die doet de rest. Laat je vermogen op de beurs voor je werken. Het verband tussen ‘zweetdruppels’ en inkomen en vermogen is door IT, globalisering en marktmechanisme goeddeels verloren gegaan. De “Olifant grafiek” van Lakner en Milanovic (Wereldbank paper, 2013) toont de verdeling van de mondiale inkomsten sinds de val van de Berlijnse muur. De sterke groei van China en India vormen een deel van de olifant, waardoor de ongelijkheid deels is afgenomen. Maar toch doet de mondiale 1 procent van de wereldbevolking, de absurdrijken, de slurf van de olifant steeds verder oprichten. Het systeem lijkt op hol geslagen en de olifant erbij.

Inmiddels is de slurf steeds langer geworden waardoor de olifant is overgegaan in een Brontosaurus met een hele lange nek. De inkomensverschillen zijn steeds groter geworden. De top 1 procent vangt 27 procent van de groei van het totale inkomen en het wordt snel meer. Het kapitalisme dreigt uit z’n kracht te groeien en steeds onrechtvaardiger te worden. Dit is een ontwikkeling die vele economen onderkennen. Het marktsysteem werkt, maar het systeem wordt bedreigd door zichzelf. Het is nog niet gelukt om het systeem van vrije marktmechanisme, effectief aan banden te leggen om een rechtvaardiger uitkomst te genereren.

Asscher maakt een goed punt wat betreft de onrechtvaardigheid van de uitkomst van het marktsysteem. De decadentie neemt toe. De VVD heeft naar mijn mening steeds ‘de grote bedrijven’ laten prevaleren. Overigens zonder resultaat, want Unilever is vertrokken, Shell lijkt dit voorbeeld te volgen. “De helft van de grote bedrijven denkt na over een vertrek uit Nederland. Ze maken zich namelijk zorgen over ons ondernemingsklimaat” (KPMG). Mark Rutte heeft steeds welvaart boven welzijn geplaatst en hierin ben ik het met Asscher eens.

Maar ‘de macht breken van het marktdenken’ zal niet zo gauw lukken. Het marktsysteem staat aan de basis van onze hele maatschappij en het is tot op heden het meest rechtvaardige systeem dat er bestaat. Socialisme en communisme zijn in de historie uitvoerig geprobeerd, maar telkens heeft het geleid tot ultieme onrechtvaardigheid, achterstelling, onderdrukking en grootschalige moord. Het is niet te hopen dat Asscher ons daarheen leidt als hij de macht grijpt. Opvallend is dat Asscher ons compleet in het ongewisse laat naar welk systeem hij dan toe wil als hij het marktsysteem weg wil hebben. Heer Asscher, vertel ons dat eens! Boeiend!

Dan nu Asscher’s “Het is tijd voor een optimistischer en vrolijker verhaal.” Ik weet niet wat hij ‘optimistisch en vrolijk’ noemt, maar helaas ziet het verhaal daar niet naar uit. We gaan steeds meer naar een totalitaire samenleving. Ik noem de ‘cancel culture’, de afrekencultuur, het monddood maken van de ander, tegen het vrije woord, ‘fascisten’ (Erik van Muiswinkel). Mensen verketteren, bedreigen, wegzetten van het individu als zijnde problematisch in bepaalde situaties, bijvoorbeeld racismedebat (Raisa Blommenstijn), immigratie (Eva Vlaardingerbroek), islam (Machteld Zee), Zwarte Piet (Nederlandse bevolking), rechtsstaat (Paul Cliteur), afgedwongen vrouwenquotum met discriminatie van mannen, naming&shaming van bedrijven als ze niet inclusief genoeg zouden zijn, klikcultuur, schaamtecultuur, verbannen van 50 plussers als ‘oude witte mannen’, witte mensen ‘white trash’ noemen, Nederlanders ‘systematisch racisten’ noemen, dwingelandij van Social Justice Warriors ook op onze universiteiten, framing, salafisme, brainwashing, knielen & vuist omhoog, neerhalen van onze historie, inboeten van privacy door de databoeren, ‘overal’ camera’s, algoritmen, verplichte mondkapjes, verplichte 1,5 meter, verplichte 100 km/u, verplichte Culturele Wasstraat, stringentere regelgeving voor bedrijven, instellingen en boeren, klimaat doelstellingen.

Maar wat wil je met 17,4 miljoen mensen ‘op dat hele kleine stukje aarde’ met een enorme voetafdruk, gaande naar 22 miljoen over een paar jaar. De hele zaak wordt qua regelgeving dichtgetimmerd en het individu wordt ingekaderd en monddood gemaakt. Nederland gaat steeds meer naar een totalitaire samenleving. Dit is niet de tijd voor een optimistischer en vrolijker verhaal. Dat is over de datum, heer Asscher.

Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

55 reacties

 1. NEXIT.

  Met ideeën verdien je geld. Over het algemeen maak je geld met geld. Voorbeelden te over van mensen die begonnen zijn vanaf 0. Schei dus eens uit met die jaloezie praat en grijp gewoon je kansen en presteer.

  Verder is iedereen slachtoffer van de roverheid met erfbelasting , vermogensbelasting enz enz

  1. Original NL

   Het gevaar zit hem in de macht van dit clubje superrijken Nexit..dat zie je bv aan de media die in handen is van een relatief kleine groep .
   Zij bepalen het nieuws en de manier waarop het gebracht wordt.

   1. NEXIT.

    Dat is correct en daarom moet je de bestaande clubjes die een kartel vormen om de macht te behouden wegstemmen.

    Dat zegt dus niet over de individuele rijkdom van de gemiddelde mensen die onafhankelijk zijn door ruime inkomsten.

    1. Original NL

     Zelfs al kunnen we het kartel wegstemmen dan nog zal de gevestigde orde dmv de media die zij in handen hebben elke verandering zo goed als onmogelijk maken.
     Dat hebben we bij Pim Fortuyn kunnen zien.

     1. NEXIT.

      Fortuyn is letterlijk en figuurlijk vermoord door linkse adepten. Eerst karaktermoord door o.a ene van dam en vervolgens lichamelijk vermoord omdat hij enkel sterker werd door de pogingen hem het zwijgen op te leggen.

      stem sociaal , stem PVV , de enige club die buiten het kartel en de media staat.

     2. Rood

      De grootste fascisten adept is Paul Rosenmöller, hij loopt nog steeds vrij rond.

     3. Heinz

      @ NEXIT.. “Club” ,PVV Waarom zo minnetjes ? Heb je er toch niet zoveel vertrouwen in?

   2. Adriaen van Bergen

    Keer op keer bewijzen overheden dat als zij de macht over de media hebben dat je dan ook ellende krijgt.
    Kijk, om te beginnen, maar niet verder dan Hilversum.
    Er zijn ergere voorbeelden, maar dit is al erg genoeg.

   3. Robin Hoed

    Die Macht kunnen ze alleen krijgen dankzij de overheid.
    De rijken trekken aan de touwtjes, en de overheid maakt de wetten zo dat deze de rijken goed te pas komen.
    Rijken profiteren meer van subsidies.
    Een bedrijf als Shell krijgt miljoenen subsidie per jaar.
    Probeer het niet beter te doen dan de rest.
    Werk niet te hard. Doe niet meer dan nodig.
    Want als je je kop uitsteekt gaatie eraf, zodat je weer op gelijk niveau staat met anderen.

 2. Charles Bingley

  Malle Frits ziet het marktsysteem op absurde manier falen maar maakt zich toch meer zorgen over de cancel-culture.

  Frits kan zo bij Ongehoord Nederland, het malle clubje voor doorgeschoten guurrechtse zwetsmeiers. Gelukkig is DDS bereid ze het oor te lenen.

  1. NEXIT.

   enz

  2. Maurits Dekker

   CB
   Pilletjes al weer uitgewerkt?

  3. Original NL

   Onze deugfascist kan zo bij joop.nl de doorgeschoten d66 zwetsmeier.

  4. Braboworstenbroodje

   @charles prees een paar dagen geleden nog ongehoord Nederland…
   @charles de huistr@l weet zelf niet meer wat hij zwetst.

 3. Original NL

  De middelklasse betaalt alles, de toprijken betalen niets.
  George Carlin heeft daar 20 jr geleden al een goede converance over gemaakt.
  Why the rich keep us seperated in under 60 seconds.

  1. Rood

   Hebben WA, zijn vrouw en kinderen een BSN?

  2. NEXIT.

   quote de toprijken betalen niets. end

   Das domme linkse praat in een progressief belastingstelsel zoals het onze.
   Ik had je hoger ingeschat

   1. Original NL

    Nou Nexit..de superrijken hebben hun eigen juridische en financiële adviseurs die door allerlei konstructies in belastingparadijzen, brievenbus firma’s ed ervoor zorgen( welliswaar legaal maar moreel onder de maat) de belastingen in eigen land te ontduiken.
    Ik heb het niet over de semi rijken die gewoon belasting betalen.

 4. Heras

  Dat grote bedrijven veel verdienen is niet zo erg. Maar laat hen betalen voor de “corona/greendeal” en alle Eu kosten, zodat burgers niet bovenmatig belast worden, waardoor ze steeds minder te besteden hebben. Nu hebben we een systeem dat rijken rijker worden en armen, armer. Weer het recht van de sterkste..
  Wat betreft de pvda: verkiezingsretoriek. Zij hebben bezuinigingen doorgevoerd.
  Dus: ongeloofwaardig.

  1. Original NL

   De eu en links nl wil half afrika/ azië binnen laten..resultaat een gigantische druk op onze sociale voorzieningen en dalende salarissen.
   Goed voor bedrijven, slecht voor de middenklasse want die mogen het betalen.
   Nexit asap.

  2. NEXIT.

   @heras, als bedrijven de kosten moeten dragen denk je dan niet dat die bedrijven de kosten doorberekenen aan de burger lees consument ?

 5. Bullshit10

  Hij heeft gelijk maar hij noemt ook pvda als je dsar op stemd dan weet je zeker dat er niks veranderd wand een stem op pvda is een stem op vvd of cda of dictatuur 66 of na ja ga maar zo door
  Wil je echt veranderingen stem massaal op fvd of pvv dan pas komt er verandering
  Gebeurd dat niet dan is het helaas dag met Nederland en zal ons land volgepropt worden met huizen horizon vervuilende windmolens en zonneparken biomassacentrales en ga zo maar door en krijgen we steeds meer eu

 6. ikweetwatikwil

  De gewone burger wordt steeds meer onder druk gezet. Frits Bosch legt het uitstekend uit.
  We hebben in de toekomst maar te doen wat een klein stel machthebbers wil.

  1. Original NL

   Q…We hebben in de toekomst maar te doen wat een klein stel machthebbers wil…..
   Dat is altijd al zo geweest, daar is bv religie een goed voorbeeld van ..ikweetwatikwil.

 7. plakband

  De basis van het marktdenken is fout.
  Bedrijven worden beschouwd als mensen.
  Maar bedrijven zijn geen mensen.
  Bedrijven, zeker de multinationals, zijn robots die voor de eigenaren en bestuurders het risico opvangen.
  De meeste grootgeldverdieners blijven anoniem en buiten schot, verscholen achter het bedrijf en de privacy wetgeving. Bedrijven hebben geen geweten, geen gevoel, geen angst, geen geheugen, geen fatsoen.
  Een bedrijf kun je niet in de gevangenis zetten.

  Zodra het gedrag van bedrijven direct gekoppeld kan worden aan personen, hun verantwoordelijkheden en risico, zal het ‘fatsoen’ toenemen. Echt hooggespannen verwachtingen hoeven we echter niet te koesteren. Iedereen weet bv dat voetballers over het paard getilde multimiljonairs zijn. Toch blijft de massa ze bewonderen en toejuichen. Dat komt mede omdat de meeste inkomsten van voetballers niet afkomstig zijn van het gekochte voetbalkaartje. De meeste inkomsten zijn indirect van de belastingbetalers afkomstig door bv reclame en tv-rechten.

  1. NEXIT.

   QUOTE Zodra het gedrag van bedrijven direct gekoppeld kan worden aan personen, hun verantwoordelijkheden en risico, zal het ‘fatsoen’ toenemen. END

   Verrassing , dat is al zo. Bij wet heet deze persoon “de bestuurder ” van een bedrijf en moeten deze ingeschreven staan bij de KvK

   1. plakband

    @Nexit, zoek, vind en veroordeel en straf de natuurlijke persoon die verantwoordelijk is voor bv de wandaden van de farmaceutische industrie. Hoeveel goedverdienende advocaten versperren je de weg ? Weet je nog de topman van BP die verantwoordelijk was voor de olieramp voor Zuid-Amerika ? Verdwenen in de anonimiteit met veel geld. De slachtoffers, de vissers, zijn nog steeds slachtoffer.

    1. Bloemkist

     Tegenvoorbeeld: Madoff is door zijn eigen familie aangebracht bij de Justitie.

  2. Bloemkist

   Wat het laatste punt betreft, dat weet ook de massa.

   1. NEXIT.

    kennelijk niet grafkist

  3. Ab Infinitum

   Ja, dat zie je o.a. bij de Russische oligarchen die hun vermogens laten beheren door trustmaatschappijen in het Westen. Daarnaast hebben ze ook nog politieke invloed.
   Zo is de rijkdom van Putin hoger ingeschat dan dat van Jeff Bezos, Bill Gates zonder dat hij als een weldoener wordt beschouwd. Maar misschien komt Fritz nog wel eens met een verhaal.

 8. Grasmaaier

  Bravo Frits Bosch – een sterk verhaal! Frits Bosch wordt met ieder artikel beter en plaatst feiten helder en begrijpelijk in een breder perspectief. Een sterke aanwinst voor DDS!

  Dat hij iedere keer raak schiet is direct te merken aan de hysterische en schimpende reacties van de bekende extreemlinkse reaguurders – de woede van hun cognitieve dissonantie kunnen ze alleen afreageren met een ad hominem. Een weerwoord hebben ze niet!

  1. Ab Infinitum

   DDS is een clubblad vergeleken met de toonaangevende dagbladen in binnen en buitenland. Cognitieve dissonantie komt aan beide zijden voor.

   1. Rood

    Alle reden om op te sodemieteren!

 9. Aborifa

  Er is een probleem waarover niemand het durft te hebben.
  De overbevolking.
  Als we er nu eens met z’n allen voor zorgen dat er niet zo veel kindertjes komen. Elk kind vergt voedsel, kleding, woonruimte, vervoer, onderwijs, zorg en ga zo maar door. Dat alles zorgt voor uitputting van de planeet en voor veel afval in allerlei vormen.
  Dus niet de symptomen bestrijden, maar de oorzaak.
  Conclusie: neukuminderen!

  1. Grasmaaier

   Eens.

  2. ikweetwatikwil

   In Afrika is alle ruimte om kinderen te herbergen. Maar nee, die willen perse naar het westen bv Nederland . Overbevolking!!! Gebruik de aarde beter en laat de Westerling niet opdraaien voor de dommigheid van Afrikanen.

   1. Bullshit10

    Ik weet wat ik wil
    Zo ist ze komen masaal sterker nog ze willen massaal naar Nederland omdat ze weten dat ze hier alles gratis krijgen en daar moeten wij voor bloeden

   2. Aborifa

    Ik had me wat preciezer moeten uitdrukken: overbevolking in Nederland.
    Er is natuurlijk nog genoeg land elders zonder teveel CO2, stikstof, Pfas etc.
    De daarheen gezonden ontwikkelingshulp heeft niet significant geholpen.
    D.w.z. er zijn wel machthebbers rijker geworden. Verder vechten ze elkaar vaak de hut uit en zijn het grage immigranten naar landen met een groot hart. Misschien wel met een hartvergroting tot het barst.

    1. Bullshit10

     Aborifa
     Dat is beter het geld dat elk jaar naar die zgn goede doelen gestort word blijft aan de grote klok hangen wand waar het heen moet daar komt het niet daarom geef ik ook niks meer aan die zgn goede doelen

  3. Original NL

   Eens 2

 10. Beukman

  Goed dat Frits de schaduwzijden van het kapitalisme en het pure marktdenken benoemt.
  Alleen vergeet hij erbij te zetten in welke richting we een oplossing moeten zoeken: in een sterke overheid, die het marktdenken weer beteugelt en nutsinstellingen terugbrengt daar waar ze horen: bij diezelfde overheid.
  Zou bij Frits het kwartje nog eens gaan vallen?

  1. Charles Bingley

   Frits schrok zo van zijn genadeloze analyse van het neo-liberale marktkapitalisatie dat hij van schrik meanderde naar een klaagzang over de kritiek die guurrechtse opiniemakers te verduren krijgen alsmede de brutaliteit der zwarten.

   1. Aborifa

    Dat was wel erg ondeugend van Frits.

   2. Original NL

    Inhoudsloos Gelul.

    1. Aborifa

     Dat is het. Is hier geen uitzondering.

   3. Beukman

    Ik denk dat Frits op de goede weg is. Problemen oplossen begint met ze benoemen.

  2. M. Brandenburg

   Buekman is lachwekkend, we hebben namelijk nooit kapitalisme in Europa gehad, hooguit een marxisme light dat steeds meer in de richting van totalitair marxisme. Die de idoten op straat en in de posities van macht

   1. Beukman

    Dat moet je maar uitvechten met Frits, Brandenburg. Tenminste, als die je begrijpt.

 11. Hamer Sikkel

  Frits Bosch zou eigenlijk moeten afrekenen met het casino-kapitalisme.
  De marktwerking is reeds lang geen kwestie van vraag en aanbod meer, maar ‘wat de gek er voor geeft’.
  Vroegere instituten van de overheid, zoals pensioenfondsen, zijn nu in handen van speculanten, die de miljarden van de burgers – voor een zorgeloze oude dag – gebruiken als inzet voor wereldwijde derivaten.
  Het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds is een gokpaleis geworden.
  Indien er wordt verloren op de beurs; geen probleem.
  De werknemers zijn inmiddels al sluitposten geworden op de begroting van het grootkapitaal en degenen die niet meer werken doen er voor hen niet meer toe.
  Totdat het niet meer kan, totdat men niet meer wil.
  Dan zal het Marxisme van de schroothoop worden gehaald, waar christelijke, oranjegezinde knechtjes van de bazen het zolang respectloos hadden gedumpt.
  Want de kruik gaat zolang te water tot hij barst.
  Het anarcho-communisme zet de mensen in beweging.
  De volksopstand gaat de rollen definitief omdraaien.
  Uiteindelijk brengt de revolutie de arbeidersklasse de macht.

 12. Bes Tolen

  ”Het marktsysteem faalt”. Dat systeem is er niet. Er zitten bepaalde wetmatigheden in economisch handelen. De overheid moet zorgen voor marktregulering opdat het op de markten naar te stellen maatschappelijke normen, niet uit de hand loopt. Dat is liberalisme, dat kader scheppende regulering kent. Als we het over Nederland hebben dan zien we een kwalitatief te kort schietende overheid. Dat komt door foute politieke keuzes waaronder de massa immigratie de grootste is en vernietigend. Maar ook het ontbreken tot zelfs het vernietigen van deskundigheid bij de overheid waaronder bij de Belastingdienst. Het is niet een volwaardige democratie maar op belangrijke punten zelfs terreur en die treft juist de autochtone bevolking waarbij een groot deel zo weinig inzicht en ook materieel en sociaal belang ziet dat er geen fatsoenlijke oplossing komt. Het is gemakzucht, gebrek aan ambitie en de wil de maatschappij echt vooruit te helpen. Het geeft aan, dat regeringen geen constructief enthousiasme brengen. Logisch te meer waar alle hatelijkheden naar de autochtone bevolking uit gaan. Wat wel mag maar wat autochtoon wordt onthouden.
  Internationaal is de positie van Nederland minder aantrekkelijk geworden. In het internationale bankwezen is Nederland kapot gemaakt. Dat komt omdat er in de westerse gecentraliseerde almacht zich heeft doen gelden waar iedereen zich maar aan heeft te houden. Dit is ook voor de toekomst een ongewenste internationale situatie. Ondemocratisch maar aanpak door politici ontbreekt omdat de heersende politieke ideologie hier aan voorbij gaat. Die ideologie is marxistisch en christelijk. Links fascistisch. Wel cultureel marxistisch genoemd. Een betere term is (nog?) niet voorhanden. (Het marxisme is niet in banken geïnteresseerd. Christelijk, Rooms dus, bezit met dienstverleners uit het jodendom internationaal het belangrijkste). De dominantie van de gecentraliseerde financiering is een wel heel zware beïnvloeding van de eerder normale gang van zaken. Alsof het geen roof inhoudt, mag dat blijkbaar.
  Boven alles hebben de nieuwe technologische ontwikkelingen gezorgd voor ophoping van kapitaal bij weinigen. De ontstane grote internationale markten zorgden daar zonder al tot samenballing van kapitaal. De politiek heeft hier internationaal verstek laten gaan. Door gebrek aan inzicht en samenwerking waaronder om belasting te heffen. De grootste technologiebedrijven zijn nu vele malen meer waard als de uitgeklede normale banken. Een kenmerk van deze nieuwe bedrijven is dat weinigen alles bezitten. Internationaal dus. Bezitters laten dat ook nog eens weten. Donaties om goed te doen. Dat komt er meest op neer dat bodemloze putten blijven en de oorzaken daarvan evenzo. Wie Rome haar gang laat gaan in Afrika kan op een verdubbeling van het aantal inwoners rekenen binnen korter dan dertig jaar. Er tekent zich een grote ramp af. Het geld wordt fout besteed namelijk heel kortzichtig. We moeten al heel wat ellende ondergaan van wat daar fout gaat door niet op te treden hier. En dat terwijl Afrika een hoeveelheid zeer, zeer rijken telt. En dat terwijl een zoon van zo iemand president van Amerika kon worden. Wat is hier het verband? Welke krachten werken hier?
  De nodige correctie komt niet omdat de oude leugens zoals van de godsdiensten en marxisme de bevolking met behulp van de minderwaardige staatsmacht opgelegd worden en door die bevolking en haar regeringen zelf gesanctioneerd worden. Dat in plaats van het leren beoordelen van basis inzicht in de werkelijke toestand. Dat is de laatste decennia de foute kant op gegaan. Wie helpen te keren?

  1. Bloemkist

   Ik vind dat u hier klakkeloos twee Godwins-light de de ether in slingert.

   —– “Christelijk, Rooms dus” Als er al één op één relatie is (die is er niet) is de volgorde: “Rooms christelijk dus” . Het rooms-katholicisme is slechts een aanzienlijk smaldeel van het gehele christendom. Anders dan bijvoorbeeld de Jehova Getuigen ons willen doen geloven staat de Katholieke Kerk niet gelijk aan een of andere satanistisch Instituut.

   —– “internationale internationale bankwezen gedomineerd door Joodse medewerkers”
   Ik dacht eigenlijk dat de meer ontwikkelen onder ons na de Tweede Wereldoorlog wil afscheid genomen hadden van de denkkronkel van een Joodse overheersing van het bank-en geldwezen

 13. Adriaanv

  Hebzucht is de bron van alle kwaad, staat in de Bijbel.

 14. M. Brandenburg

  Ach daar is het linkse rtookgordijn weer, de rijken worden rijker en de armen worden armer…. Het probleem is de overheid die het onmogelijk maakt om armoe te onvluchten, met een progrerssief belastingsysteem dat meer en meer wil binneharken wanneer je succesvol bent, links wil niet dat er minder armoe is, men wil dat iedereen arm is. Het is namelijk geen enkel probleem wanneer de rijken rijker worden, zolang de armoe maar afneemt en dat zou het streven moeten zijn, maar we zien het linkse beleid dat een levenlang wil voorzien in uitkeringen opgehoest door hen die productief zijn, en zagen we dat achterhaalde en al tientallen jaren aantoonbaar foutieve beleid allang onderuitgehaald, we gaan het nu dankzij Rutte en de EUrrsofielen nu op continentaal niveau zien tot een ieder gelijk is in armoe.

 15. Bes Tolen

  Hamer Sukkel. ”Vroegere instituten van de overheid zoals pensioenfondsen nu in handen van speculanten”. Pensioenfondsen zijn nooit van de overheid geweest. Helaas doet nu de politiek nu dat de pensioenfondsen van de overheid zijn en dat is een onjuiste ingreep. De hele materie is fout geregeld en toont dat de collectiviteit van werknemers niets te zeggen heeft. Mee door de geringe kennis van zaken. Hier speelt ook het marxisme (sinds Kok en de aangetrokken kornuiten, juist die; zo 1980) van de FNV mee. De FNV heeft nog de meeste invloed wat werknemers betreft maar in alle opzichten heeft de FNV de hogere kenniswerkers tegen gewerkt. ”Die kunnen zichzelf wel redden” wat niet zo is want die hebben vrijwel geen macht. Het FNV heeft in de loop van jaren klaar gespeeld en dat is geheel fout, de hoogste kenniswerkers onderuit te werken en voor lagere categorieën werk salarisschalen te krijgen die ook voor de hoogste kenniswerkers golden. Golden want die hebben soms hun hogere salarisschalen verloren zoals bij het Rijk. Het gevolg is een slecht beheerde overheid. Niks komt goed van de grond omdat die gelegenheid, de kans niet wordt geboden. Het gaat niet in de eerste paar plaatsen om (hogere) kwaliteit van werken. Daar heet democratie ”je mag een laaggeplaatste (waarvan er de meeste zijn) niet aan het huilen brengen als die een fout heeft gemaakt”. Ook heet democratie, dat laaggeplaatsten zonder het nodige begrip meepraten over het werk van de hele organisatie inclusief kenniswerkers. Zonder dat op deze meningen de nodige correctie wordt aan gebracht. Terwijl de vergaderingen vijf keer zoveel tijd vergen door de langzame geesten. Veel gaat daarbij de verkeerde kant uit. Nederland sinds jaren. Kies leiders met vakkennis en inzicht mee door ervaring. Beoordelingsvermogen van uitgevoerd werk en van mensen op zich.
  De jarenlange gang van zaken wat de pensioenen betreft houdt groot onrecht in voor de gepensioneerden.
  Vermoedelijk speelt jarenlange politieke onbekwaamheid en onwil mee. De besteding van middelen gaat bijvoorbeeld naar de massa immigratie, dat ondertussen politiek bepalend onderwerp is. Van Agt, een belangrijk eerste vormgever in deze zei het al: ”het wordt nooit meer zoals het geweest is”. Het volk werd daarmee overboord gegooid. Het moet verzuipen wat Rome al zo vaak heeft geprobeerd. De politiek is naar mijn idee links fascistisch populistisch. Let wel, alle partijen min of meer.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.