Column Jan Roos: De publieke omroep stuurt het nieuws met woke D66-sausje de wereld in

Ik val in herhaling. Maar het moet steeds weer worden verteld. De mainstream media in ons land zijn een ramp. Kwalitatief erbarmelijk en zo gekleurd als de pest. Dat laatste is natuurlijk problematischer dan het eerste, want het is een race to the bottom.

Omdat steeds meer nieuwsconsumenten afhaken bij de NPO, aangezien ze geen zin hebben in activistische journalistiek met een agenda, zal er ook alleen maar meer verzuiling plaatsvinden. Het heeft immers geen zin om genuanceerd over onderwerpen te praten als alleen maar de mensen nog kijken, luisteren of lezen die juist gecharmeerd zijn van die subjectiviteit.

Een goed voorbeeld hiervan is het grachtengordelprogramma M van NPO1. Die zender is bij de Publieke Omroep bedoeld om een breed publiek te bereiken, waar NPO3 bijvoorbeeld meer gericht is op niche. Waarom een omroep als KRO-NCRV een programma maakt dat nog linkser is dan een gemiddelde incestshow van de VARA is overigens een raadsel. Op de website van M staat: “In talkshow M bespreekt Margriet van der Linden het nieuws van de dag: verrassend, uitdagend en uitgesproken.” Maar niets is minder waar. Ten eerste wordt er helemaal geen breed publiek aangesproken, maar dus alleen woke links. Daar gaat het al mis. De claim dat het programma ‘verrassend, uitdagend en uitgesproken’ is klopt voor een derde. Het is inderdaad uitgesproken woke links. Geen andere kant van welk spectrum dan ook wordt er besproken. Er is één mening over steeds maar weer dezelfde onderwerpen. Totaal niet verrassend en al helemaal niet uitdagend. Daarom kijkt er ook geen hond.

Niet dat dat veel uitmaakt. Want de inner circle van M is er gek op. En tot die cirkel behoort de baas van de NPO, Shula Rijxman. Ondanks de bespottelijke lage kijkcijfers op die plek en dat tijdstip heeft Shula Margriet alweer voor volgend jaar geboekt.

M show wordt overigens geproduceerd door Irene van den Brekel, de vrouw van minister van Binnenlandse Zaken en vaste gast aan tafel, Kajsa Ollongren van D66. Ook Rijxman is een uitgesproken D66’er en het zal me niet verbazen dat ook Van der Linden zich tot die partij voelt aangetrokken. Het is immers verworden tot de club voor elitair links. Maar goed, het blijft een kwestie van smaak.

Dat is anders bij de NOS. Daar mag van de Mediawet smaak geen onderdeel zijn van hun programma’s. Het dient de puurste objectiviteit na te streven, maar ook dat is niets meer dan het propagandakanaal voor het gedachtengoed van – daar zijn ze weer! – D66. Precies hoe die partij over onderwerpen denkt, is het sausje waarmee de NOS hun nieuws met de wereld instuurt. Nu worden we alweer dagen geteisterd met het slachtfeest van moslims. We moeten namelijk de islam als het onze gaan accepteren. Vindt de partij en de omroep. Zo is D66 bijvoorbeeld hysterisch over het klimaat en doet de NOS niets anders dan ons te laten weten dat we er kapot aan gaan, vooral door ons eigen toedoen. Zo vindt de NOS dat ze ons een doorsnede van de samenleving moeten voorschotelen die helemaal niet bestaat.

Daarom proberen ze met een divibokaal en rolodexen vol “deskundigen”, ingedeeld op ras en geaardheid, om te vertellen dat we een geslaagde multiculturele en diverse samenleving hebben. Niet geheel toevallig ook het standpunt van D66. Sinds oktober 2017 hanteert de NOS de term ‘wit’ in plaats van ‘blank. ‘Blank heeft de connotatie van reinheid, van schoonheid. Als zwart daartegenover staat, is dat blijkbaar vies’, lichtte NOS-hoofdredacteur Gelauff het besluit toe. Hoe woke wil je het hebben? D66 staat te applaudisseren.

Mooi voorbeeld is ook de omgang met de Amerikaanse president. De NOS en D66 vinden hem stom dus dat moeten we dan ook steeds horen. Gisteren een artikel op de NOS: Trump oppert uitstel verkiezingen ‘om fraude te voorkomen’. U ziet de haakjes. Oftewel, het is een leugen. In het artikel: “De suggestie van Trump om de verkiezingen uit te stellen komt op de dag dat bekend werd dat de Amerikaanse economie het afgelopen kwartaal een flinke dreun heeft gehad.” Aha, dus de NOS vindt dat-ie liegt en weet ook waarom.

Op 22 mei hadden ze ook een artikel over mogelijk uitstellen van verkiezingen. Het ging toen om de Nederlandse en het idee werd geopperd door D66-minister Ollongren. De kop van het artikel: Uitstel verkiezingen vanwege corona niet uitgesloten. In het artikel: “Het is niet uitgesloten dat vanwege de coronacrisis de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar worden uitgesteld.” Geen dubieus motief. Niets tussen haakjes. Want de juiste partij en de juiste bewindspersoon.

Dat is zo opvallend dat de NOS totaal ongeloofwaardig is geworden en met journalistiek niets meer te maken heeft. Alleen een voordeel, het volk ziet het en is het zat. Het gaat namelijk met de kijkcijfers en het aantal zetels in de peilingen voor D66 precies dezelfde kant op. Het daalt elke dag meer.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. Oepsie

  NPO? Wat is dat dan?

 2. Meriadoc Brandebok

  “Gisteren een artikel op de NOS: Trump oppert uitstel verkiezingen ‘om fraude te voorkomen’. U ziet de haakjes.”

  Deze haakjes zijn taalkundig juist. De stelling van de president wordt weergegeven in de titel. Als er bijvoorbeeld had gestaan “corona maakt opnieuw slachtoffers”, waren de haakjes taalkundig onjuist geweest, aangezien men dan geen stelling had weergegeven.

  Aangezien Jan Roos zo graag op Ollongren inhakt, hier een soortgelijk artikel.

  h**ps://nos.nl/artikel/2317923-ollongren-binnen-drie-maanden-terug.html: Ollongren ‘binnen drie maanden terug.’ Dus nu wordt er, in de redernatie van Roos, gesuggereerd dat Ollongren liegt? Maar NOS was toch op de hand van D66?

  Dit is weer eens een staaltje pure misleiding van Roos. Populistisch rechts misleidt en liegt altijd. Het houdt niet op. Nooit.

  1. CLoVis

   @klipgeit
    
   Die aanhalingstekens (haakjes, zoals jij ze ten onrechte noemt) zijn taalkundig gezien niet juist; dan had het moeten zijn:
   Trump oppert ‘uitstel verkiezingen om fraude te voorkomen’.

   Niet zo dom kletsen dus.

   1. Meriadoc Brandebok

    Clovis, het woord haakjes komt van Jan Roos.

    “Trump oppert: ‘uitstel verkiezingen om fraude te voorkomen'” is taalkundig ook juist, maar komt op precies hetzelfde neer als de keuze van de NOS. “Trump: ‘uitstel verkiezingen om fraude te voorkomen'” is ook een optie. In alle gevallen wordt de stelling van de spreker onderstreept door de aanhalingstekens.

    Er is met de kop van de NOS niets mis.

  2. Logica

   Ach, we kunnen elk woordje op een weegschaal leggen. Feit is dat we bij de praatprogramma’s bij de NPO, zoals M, alleen maar linkse gasten zien. Iemand heeft het eens geteld. Gasten met een D’66 achtergrond stonden veruit op nr 1.

   Belangrijker is wat we straks gaan stemmen. Ik zei eerder dat volgend jaar de laatste kans is om PVV of FVD te stemmen als je minder immigratie wilt en (een referendum over) een Nexit. Ik ben nu bang dat het al te laat is. Niet alleen heeft Rutte weer voor Sinterklaas gespeeld, zoals verwacht. Nee, hij is zelfs scoorde gegaan met Europese belastingen. Dat is iets waarvan hij zei dat hij daar NOOIT mee accoord zou gaan. Was hij ook hier maar zo standvastig als zijn weigering om met Wilders in een regering te gaan zitten. Dat gaat niet om dat gedoogkabinet van 10 jaar geleden, nee, hij wil gewoon links beleid uitvoeren en richting 1 federale staat. Jetten en zijn D’66 aanhang, de PvdA, GL zullen tevreden zijn. Het CDA? Zolang ze maar in een regering zitten vinden ze alles best.

   1. Meriadoc Brandebok

    Als je Geert nu al hoort zwammen over een kopvoddentax, zijn bewondering voor de anti-democratische Orban hoort uiten, en, zo maar een greep van afgelopen week, stelt dat mediamensen naar huis moeten worden gestuurd; als je Baudet nu al hoort liegen over 4 Marokkanen, hoort beweren dat weermannen naar huis moeten worden gestuurd, en hoort roepem dat alle partijen cultuurmarxistische bendes zijn die Nederland kapotmaken, dan vraag je je af welk soort dictatuur ze van onze democratie zullen maken.

    Nee, die partijen gaan ons land niet verder helpen.

   2. Marija

    Rutte is het dodelijk gif voor Nederland.

 3. Meriadoc Brandebok

  h**ps://nos.nl/artikel/2338991-gemeenten-dreigen-met-belastingverhoging-door-coronacrisis.html

  ‘Gemeenten dreigen met belastingverhoging door coronacrisis’

  h**ps://nos.nl/artikel/2335370-566-miljoen-voor-financiele-corona-schade-gemeenten-en-provincies.htm

  566 miljoen voor financiele ‘corona schade’ gemeenten en provincies

 4. Drostemannetje

  Helemaal met Jan eens. Ze zijn daar zo’n beetje 20 jaar al mee bezig om het het volk links op te voeden en rechtse inbreng te verketteren. Ook tradities moeten weg. We moeten globaliseren en een eenheidsworst worden. Een kleine provincie van Europa worden waar de oorspronkelijke bewoners uitsterven of emigreren.

 5. Bullshit10

  Dat de mainstream media 1000 procent links is dat weet elk weldenkend mens
  Die laatse regel boeit mij meer dat de kijkcijfers en de zetels van dictatuur 66 dalende zijn.kijk daar word ik nu weer vrolijk van
  Mensen stem fvd of PVV weg met die kartel partijen

  1. DubbelZout

   “dat weet elk weldenkend mens”

   Dan weet jij dat dus niet

   1. werikke

    u bent 10 jaar? kinderachtig plempsel.

 6. NEXIT.

  N ieuws P apegaaien O nderling

 7. macsjang

  Publieke omroep lijdt aan dusdanige bloedarmoede dat euthanasie de beste oplossing is. Met D66 in de gelederen moet voltooid (omroep)leven een fluitje van een cent zijn……toch? Héél véél succes met de voltrekking.

 8. J.C.

  En de ChristenUnie (Slob/CU) heeft het rechtse geluid van OngehoordNederland voor een jaar weten te smoren door de peildatum een jaar op te schuiven. (Zouden er in 2020 omroepen zijn, die op grond van oude telling nu nog wel mogen uitzenden, maar op grond van nieuwe tellingen 2019/2020 al weg hadden moeten zijn? Het zal toch niet)

 9. Rene van der Grijp

  “Waarom een omroep als KRO-NCRV een programma maakt dat nog linkser is dan een gemiddelde incestshow van de VARA is overigens een raadsel.”

  Dat is geen raadsel want er is al decennia sprake van een innige vrijage tussen links en het christendom. Dat zie je bij de PKN, bij ALLE christelijke omroepen (zelfs bij de EO) en ook in de politiek, met name bij de CU, maar in mindere mate ook bij het CDA. Alleen de SGP is ervan verschoond gebleven, maar dat is een marginale partij.

  Deze cocktail is giftiger dan seculier links omdat de inspiratie om te “deugen” zowel ideologisch als religieus is.

 10. Beukman

  Gisteren een artikel op de NOS: Trump oppert uitstel verkiezingen ‘om fraude te voorkomen’. U ziet de haakjes. Oftewel, het is een leugen.

  aldus Jan Roos.

  Wat een gezwets, Roos. Die haakjes staan er niet omdat het een leugen zou zijn, maar als parafrase van Donalds reden waarom hij de verkiezingen had willen uitstellen.

  Overigens heeft de draaikont inmiddels gezegd dat hij de verkiezingen helemaal niet wil uitstellen.

  1. Rene van der Grijp

   Autisten hebben moeite om ironie en humor goed in te schatten.

   Beukman tobt daar ook mee.

   1. Beukman

    Welnee. Uit de daarop volgende zinnen en de subconclusie “aha, dus de NOS vindt dat-ie liegt en weet ook waarom” blijkt juist dat Roos het bloedserieus bedoelt, en zelfs lichtelijk paranoïde is.

    1. Rene van der Grijp

     Beukman bevestigt mijn vermoeden van autisme. Ik doelde overduidelijk op Trump, niet op Roos.

     Het is me bekend dat autisten zich sterk aangetrokken voelen tot discussiefora. Daar veroorzaken ze de nodige verwarring omdat ze nu eenmaal niet tussen de regels door kunnen lezen.

     1. Charles Bingley

      Ik zie dat de befaamde psychiater Dr. Van der Grijp zijn diagnose op grond van twee reacties op een debatforum heeft bijgesteld.

      Psychiatrie van de bovenste plank.

     2. Beukman

      Ook Donald bedoelde het niet ironisch, Rene. Maar hoe kan jij dat ook weten. Je volgt de man immers amper, dat heb je onlangs nog eerlijk gezegd.

     3. Rene van der Grijp

      “Ook Donald bedoelde het niet ironisch, Rene.”

      Trump wist twee dingen zeker:

      1) Dat de verkiezingen niet uitgesteld zullen worden.

      2) Dat de MSM weer de gordijnen in zouden vliegen.

      Waarom hij zulke tweets de ether in schiet weet hij zelf het beste, maar het lijkt erop dat hij daadwerkelijk van mening is dat vote-by-mail fraudegevoelig is.

      Wat Jan Roos betreft, die legt de vinger op een gevoelige plek door er op te wijzen dat Ollongren een soortgelijke suggestie deed en er toen in de MSM geen enkele wanklank te bespeuren viel.

      De hypocrisie van de MSM is stuitend, dat zou jij ook moeten begrijpen.

     4. Meriadoc Brandebok

      “With Universal Mail-In Voting (not Absentee Voting, which is good), 2020 will be the most INACCURATE & FRAUDULENT Election in history. It will be a great embarrassment to the USA. Delay the Election until people can properly, securely and safely vote???”

      Als Trump, volgens Rene, zeker wist dat de “vote-by-mail” onveilig is, waarom zou hij van zijn eigen vaststelling dan een scherts maken (“….until people can properly, securely and safely vote???”)?

      “De Nederlandse regering is ervan overtuigd dat de parlementsverkiezingen frauduleus zullen verlopen, vanwege onveilige stemmachines. Stel de verkiezing uit tot er veilige stemmachines zijn gearriveerd????” (Maar dat laatste is ironisch bedoeld).

      Alleen een verward mens maakt een ironische opmerking over de eigen overtuiging. In feite bespot je met de ironie immers de eigen vaststelling. 🤷‍♂️

     5. Beukman

      Waarom hij zulke tweets de ether in schiet weet hij zelf het beste, maar het lijkt erop dat hij daadwerkelijk van mening is dat vote-by-mail fraudegevoelig is.

      Ben jij werkelijk zo naïef, Rene? Snap jij werkelijk niet waarom Donald dit roept? Stemmen per post wordt vooral gedaan door Democraten, die vaak armer zijn en geen tijd of geld hebben om naar het dichtstbijzijnde stembureau te reizen.
      Het is dus in het voordeel van Donald als het deze stemmers zo moeilijk mogelijk wordt gemaakt om te stemmen.

      De eventuele fraudegevoeligheid van stemmen per post is onderzocht. Uit dat onderzoek bleek dat fraude amper voorkomt.

      Vraag je in dit verband ook eens af hoe toevallig het is dat Trump de nationale post net op dit moment aan het privatiseren is, waarom hij een vriendje van hem tot directeur heeft benoemd, en waarom de frequentie waarop ost wordt bezorgd meteen is teruggeschroefd.

 11. peter450

  NOS oh de moderne sprookjes vertellers.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.