Column Ozair Hamid: Waarom meer geld naar Afrika als onze economie met 8% krimpt?

Vrijdagochtend werd bekend gemaakt door het Kabinet dat er eenmalig een half miljard euro bijkomt om het budget voor ontwikkelingshulp op pijl te houden – deze wordt namelijk normaliter gekoppelt aan het BNP. Waarom investeert het Kabinet, met Nederlands belastinggeld, echter niet in Nederland maar in ontwikkelingslanden tijdens de zwaarste crisis in 100 jaar?

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) becijferde recent dat de economische terugval in 2020 voor Nederland zo’n 7,7% bedraagt, een historische economische krimp waarvan de gevolgen op de lange termijn niet te overzien zijn. Banen zullen sneuvelen op het moment dat de overheid stopt met het verlenen van financiële steun voor bedrijven, bedrijven zullen daarna massaal failliet gaan en de huizenmarkt zal te maken krijgen met historische prijsdalingen. Juist op zo’n moment, leert de anticyclische begrotingspolitiek ons, hoort de overheid te investeren in haar economie opdat de recessie zo wordt verkort en verzacht. Nederland kan dit verzachten en verkorten niet lang meer volhouden; de staatsschuld loopt sterker op dan ooit. Dit maakt besluiten omtrent investering nog belangrijker dan dat het al was, alhoewel dat niet op te merken is gezien de massale investering van Rutte 3 in ontwikkelingshulp.

De keuze om een half miljard uit te trekken voor ontwikkelingshulp is vreemd, erg vreemd. Het Kabinet heeft het mandaat gekregen van Nederlanders, dus is het ook volstrekt rationeel om ervan uit te gaan dat belastinggeld van hen ook ten goede komt aan hen. Hoe is het investeren in landen van corrupte dictators goed voor Nederlandse burgers?

In plaats van een verhogen van het budget voor ontwikkelingshulp, zou moeten gekozen worden voor een afschaffing van dit verouderde idee. Het afschaffen van ontwikkelingshulp – en het in standhouden van noodhulp – zou zwakkere economieën laten floreren en burgers fatsoenlijk laten leven. Als Europa het in de Renaissance en na de Industriële Revolutie kon zonder ‘ontwikkelingshulp, waarom Afrikaanse landen dan niet? Het is mogelijk als corruptie lokaal wordt bestreden, als wereldwijde handel wordt aangemoedigd en als tolerantie prevaleert over intolerantie. Ontwikkelingshulp draagt aan geen enkel bovenstaand aspect bij.

Het is gewoonweg een naïeve gedachte dat (a) het geld de lokale bevolking helpt, en (b) dat het Nederlandse staatsburgers zou helpen. Ontwikkelingshulp zorgt namelijk voor afhankelijkheid en neemt de prikkel voor innovatie en duurzame economische groei weg, wat op de lange termijn welvaart kost voor de lokale bevolking. In zekere zin is het dan ook een royale uitkering die mensen niet aan het werk zet; waarom moeite doen om corruptie te bestrijden als driekwart van de begroting toch wordt gefinancierd door NGO’s? De linkse veronderstelling dat het Nederland indirect ten goede zou komen doordat het handel zou faciliteren tussen Nederland en armere landen, is daarmee ook van tafel geveegd.

Maar los van dit contraproductieve beleid verbaasd mij de afweging die het Kabinet heeft gemaakt. Tal van studenten hebben op het moment geen inkomen terwijl de huren en andere vaste lasten steeds stijgen. Een forse investering van een paar honderd miljoen zou leiden tot een rooskleurigere financiële situatie voor honderdduizenden studenten, maar in plaats daarvan wordt het bedrag gespendeerd aan schadelijke zaken zoals ontwikkelingshulp.

Leg dit uit aan de bevolking, want ik ben ervan overtuigd dat niemand de gemaakte, irrationele afweging begrijpt – en terecht.

Volg mij op Twitter.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

28 reacties

 1. Nexit218

  Je kan net zo goed dat geld door de w.c spoelen! Heeft hetzelfde effect!!! We betalen al zo lang voor ontwikkelings hulp en ondertussen is er nog steeds niks beter geworden in Afrika!!! Maar voor je eigen burgers zorgen is kennelijk iets raars! Lekker naar de voedsel en kleding bank gaan! We hebben enorme armoede in dit land maar goed dat boeit de heren en dames in Den Haag geen moer!!!

  1. hans-e-pans

   Het nadeel van dit soort geldverstrekkingen is dat de arme mensen in Afrika denken hee daar is geld genoeg dus laten we daarheen gaan.

   Aanzuigende werking noemen ze dat ook wel.

  2. Mart

   Juist…..dit is het ”nieuwe socialisme”,dat nu al weer jaren woekerd vooral in Europa en speciaal in Nederiglandje.De oude eerste socialisten stonden op voor de werkende klasse die uitgemergeld werden door fabrikanten etcetera………..Nu spelen ze sinterklaas en geven het door de werkers zo zuurverdiende belastinggeld bij millioenen weg aan op hun reet zittende buitenlanders.Vreemde zaak…..Tóch gevaarlijk gehersenspoeld vanaf de jaren 60?

 2. combat le pelicule

  Ja dat vraagt elk gezond weldenkend mens zich af, geld naar Afrika, geld naar Italië, geld naar Griekjesland, geld naar de EU, torenhoge en exorbitante belastingen

  1. Armilus

   @C
   Héé keffende christenhondje, je bent vergeten- geld naar abortusklinieken.

   1. combat le pelicule

    ac sterft 2x

    1. Treurpijp78

     Hahaha leest niemand de onwijze kutstukjes die DDS dagelijks uitpoept even door voor publicatie? Moet toch in ieder geval één domrechtse sneuneus rondkruipen op jullie redactie die de moeite neemt de talloze taalfouten uit die pseudoconservatieve pauperproza te vissen..

     1. Charles Bingley

      DDS wordt hoofdzakelijk volgeschreven door scholieren en HBO-studenten die inderdaad het NederLands meestal gebrekkig beheersen.

   2. Mart

    Tja Armilus”ouwe muzzelman”, ook DIE helpen de ”omvolking”,dus steeds minder witte werkers.En dan?Gaan jullie weer een ander zijn land leegvreten,net als de sprinkhanen?

 3. HD

  Helemaal ziek is Nederland, veroorzaakt door de zieke Nederlanders zelf door op deze ransige linkse mafketels te stemmen.
  En let maar op bij de volgende verkiezingen zal het niet anders zijn.

  1. combat le pelicule

   Ik denk dat er heel wat gaat veranderen, mensen gaan opstaan er is zoveel onrust gecreëerd door links beleid en leugenclown Rutte

   1. Armilus

    @C
    Begin alvast met bidden.

   2. Marija

    Tegen de tijd van de verkiezingen maart 2021, haalt de Ruttekliek weer een truc uit en gaat het minder verstand hebbende deel van de bevolking, weer op hem stemmen. Let maar op.

    1. Mart

     Ben ik ook bang voor.En dat ”minder verstand” wordt aangewakkerd door de ”omvolking in volle werking” nu,wat ook de bedoeling is van een sinistere macht op de achtergrond ergens.

 4. Bes Tolen

  Dat komt door het CDA, dat het links fascisme van de twee kleine partijen in het kabinet meent te moeten steunen. Het gaat immers om Afrika en de overstromingen bestaan daar niet uit water maar uit mensen. Geheel de oude machtsfilosofie van het christendom. En zelfs van de VVD is de leider christen. En koloniaal. Daar zit het kabinet vol van. Van de achterlijkheid, die als progressief wordt gepropageerd. Maar ze hebben mekaar wel gevonden in het kabinet. Wie hebben dat voor elkaar gekregen? Wie?

 5. Original NL

  Op de foto van kaag zie je dat d66 een soort halo om kaag heeft geprojecteerd en haar als een soort linkse maria afbeeldt.
  Rutte geeft geld – wat we niet hebben- aan zwartjes die ons blanken haten..angst voor OBLM?

 6. Pierre Tombale

  Ook al wordt Zwarte Piet van ons afgepakt, we blijven Sinterklaas voor de zieke, zielige en nooddruftige Afrikaantjes.

  1. Adriaen Beyer

   Zwarte Piet is ons niet afgepakt maar met grof geweld ontnomen.
   Afgeranseld door een agressieve querulant die graag een kinderfeest verpest.
   How low can you go.

 7. Duckday

  Dit kabinet moet zeer snel vallen. Wat heeft de minister president nu gedaan met dit kabinet voor de NORMALE man vrouw in NEDERLAND. Er zitten teveel weggevers in dit kabinet .Het geld gaat gewoon naar een bodemloze put.

  BREEK het KARTEL en stem PVV daarna uit de EU en EURO

  1. Vliegenvanger

   Die kaag met haar Dram66 moet eens aan de Nederlandse bevolking denken i. p. v. aan Afrika. Al het geld gaat naar de zwartjes die een godshekel hebben aan de blanke mens. Alles van de blanke mens moet afgepakt worden zelfs hun belastinggeld. En dan zeggen dat we racisten zijn. Zelf zijn ze racisten, wat ze niet willen inzien.
   Hoogste tijd dat de Nederlandse bevolking nog meer in opstand komt tegen de weggeef politiek.

 8. Bolland

  Sterk punt, 1.100.000 mensen onder de armoedegrens waar (bijna) 0 budget voor is, maar wel dit soort bedragen richting het totaal corrupte Afrika is niet te verdedigen, maar het gebeurt wel..

 9. 56RdK

  Ruim zeventig jaar is er sprake van een jaarlijkse financiele miljardengift.
  Tot op heden hebben ze in de ontvangende landen niet te vreten, niet genoeg waterputten, geen goede bescherming tegen overstromingen etc., etc., maar baden ze zich daar in corruptie, machtlust en stammenstrijd.

  En deug-Nederland blijft maar doorgaan met hun financiele giften, en zéker als het niet de eigen middelen komt, maar van de belastingbetaler alhier. En terwijl hier het eigen, hardwerkende volk ten onder gaat aan compleet faalbeleid, worden intussen ook nog al die parasiterende zwarten, islamieten en andere kanslozen hier ongebreideld toegelaten.

  Ja, twee mogelijkheden: of je stopt al die miljarden in de ondersteuning van het eigen volk, volk dat decennia lang te lijden heeft van de ongebreidelde instroom van kanslozen en parasiterend volk afkomstig uit andere landen
  of
  je gaat over tot het kolonialiseren van de gebieden die ruim zeventig jaar tevergeefs financieel worden ondersteund. Want helaas, de blanken doen het nu eenmaal beter.

 10. Bullshit10

  Trump is voor Amerika Nederland is voor buitenlanders eerst en dat zal zo blijven als er op 21 maart 2021 niet met gezond verstand gestemd word
  Al was het alleen maar om die 70 miljard en eigen land te houden al was het alleen maar om die 250 miljoen elke week aan die gelukszoekers te schenken al was het alleen maar om die zogenaamde miljo te stoppen al was alleen maar om die horizon vervuilende windmolens en zonnepanelen te stoppen enz enz willen we weer een leefbaar Nederland stem dan fvd of PVV…… uit de eu

  1. Marija

   Helemaal mee eens @Bullshit10.
   Als de wal niet snel het schip keert, is ons land voor meer dan 50% bevolkt met vreemdelingen (gelukszoekers, ruifvreters, en ander ongewenst volk), die nooit een bijdrage aan de welvaart hier zullen leveren.
   Tel dus maar op je vingers uit dat de armoe in aantocht is, vroeg of wat later.

 11. Marija

  Eigen volk eerst, maar niet in Nederland.

 12. George D

  Het gaat niet lukken om die mw Kaag te stoppen. Om de doodeenvoudige reden dat het kabinet ten koste van alles de rit moet uitzitten. Want nu verkiezingen zou heel nadelig zijn voor de zittende macht, o.l.v de vvd. Nu kunnen ze nog van alles uitvreten, stelen – roven – liegen en bedriegen. Over een maand of vier houdt dit ergerlijke gedrag op. Dan hebben ze nog zo’n kleine vier maanden om iets “leuks” te doen voor de blanke, betalende, Nederlander. Met mooie praatjes wordt het volk dan weer gemanipuleerd en daarna gaan ze weer vrolijk verder met hun wanprestaties. In wat voor samenstelling dan ook. Al moeten er vijf of zes partijen in het volgende kabinet zitten. Dat noemen ze dan democratie. Rutte en zijn bende zijn waarschijnlijk in de leer geweest bij meneer P. uit rusland. Sterkte Nederland.

 13. Heras

  Gewetenloos mens.

 14. Michael M

  Bij elkaar heeft Nederland al ruim 400 miljard euro uitgegeven aan ontwikkelingshulp sinds 1960. En nog is Afrika niet ontwikkeld. Dat is ook niet zo vreemd wanneer ik zelf Afrikanen heb gesproken welke met videoclips komen waarin een Afrikaans kabinet waarin 200 mensen vertegenwoordigd zijn elke persoon zich als minister of partijleider over 20 rolls roys, 4 Mercedes-Benzs, 2 Lamborghinis en 4 villa’s beschikken per persoon. Als je dat vergelijkt met een partijleider en of minister in Nederland dan begrijp je wel waar de miljarden heen gaan. Niet naar de mensen het arme volk dat het keihard nodig hebben maar de corruptie in deze Afrikaanse landen. Persoonlijk brengen komt het geld er wel, maar Nederland gooit en smijt liever onze miljarden aan belastinggeld in een bodemloze put en dat doen ze met de ogen en oren dicht. !!!! Zoveel hechten ze aan onze burgers in Nederland. Niet dus. Ze zijn binnen het kabinet met hunzelf bezig. Stem dan ook niet op partijen als CU, CDA, SGP, 66, GL, PVDA, VVD als het roer een keer om moet.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.