FVD maakt zich hard voor boeren: ‘Schrijnende situatie, schending van grondrechten’

Forum voor Democratie is helemaal klaar met de oorlog van het kabinet — en de oppositie trouwens ook! — tegen Nederlandse boeren. De partij van Thierry Baudet en Theo Hiddema heeft dan ook Kamervragen ingediend over de arrestaties van boeren bij Wijster. Uit de vragen blijkt duidelijk dat FVD, anders dan de rest van de politiek, achter onze boeren staat.

“FVD maakt zich ernstige zorgen om de schrijnende situatie van de agrarische sector, om schending van de grondrechten van de Nederlandse burger en om het gemak waarmee zware instrumenten worden ingezet tegen demonstranten,” aldus de partij op Twitter. Vervolgens linkt FVD naar een artikel op de eigen website.

“Boeren in Nederland hebben het niet makkelijk. Al jaren ondervinden zij hinder van bureaucratie die door toenemende regeldruk hun vak steeds lastiger maakt,” staat daar te lezen. “Het toppunt is de ‘stikstofcrisis’, die de sector een zware klap heeft toegebracht. De agrarische sector heeft te maken met een existentiële dreiging. Juist nu moet de stem van de boeren gehoor krijgen.”

Maar: “Die mogelijkheid wordt ze ontzegd. Waar voor organisaties als Black Lives Matter de rode loper wordt uitgerold en de politie expliciet wordt geïnstrueerd extra coulant te zijn, lopen andere organisaties, zoals Viruswaanzin en Farmers Defence Force, juist tegen institutionele blokkades. Hen wordt het recht op demonstreren ontzegd, de politie grijpt keihard in, er worden torenhoge boetes uitgedeeld in en in het geval van de boeren wordt zelfs het leger ingezet.”

De partij vindt het dan ook volstrekt belachelijk dat er afgelopen woensdag maar liefst “57 boeren, waaronder vijf kinderen, gearresteerd zijn tijdens een demonstratie tegen het wanbeleid van Minister Schouten… Lang nadat het protest al was afgelopen, werd het erf door de ME omsingeld, waarna ze met getrokken wapenstok de boeren bijeendreven en in een grote arrestatiebus naar het politiebureau afvoerden. Zonder enkele aanleiding.”

“Waarom is het symbool van het boerenprotest, de trekker, verboden?” vraagt FVD zich terecht hardop af. “Wat is de grondslag geweest voor het betreden van een privé-erf? Waarom vonden de arrestaties plaats nadat het protest al was afgebroken? Waarom werden geen corona-maatregelen in acht genomen bij de afvoer van de arrestanten? Waarom zijn zelfs ook de kinderen gearresteerd? Was het noodzakelijk om vingerafdrukken te nemen?”

Het moge duidelijk zijn: Forum voor Democratie maakt zich “ernstige zorgen om de schrijnende situatie van de agrarische sector, maar óók om grondrechten van de Nederlandse burger en het gemak waarmee zware instrumenten worden ingezet tegen demonstranten.”

“Onze democratie en rechtsstaat staan op het spel,” stelt de partij. “Het recht op demonstratie mag niet enkel selectief worden toegekend aan links-activistische groepen, maar moet gelden voor iedereen.”

Vandaar dus de Kamervragen. Die zijn:

Vragen van het lid Baudet aan de Minister van Justitie en Veiligheid over de aanhouding van tientallen boeren bij vreedzame demonstratie

Vraag 1
Bent u bekend met het bericht ‘Tientallen boeren gearresteerd bij demonstratie in Wijster’?

Vraag 2
Hoe beoordeelt u dat het in de drie meest noordelijke veiligheidsregio’s tijdelijk een algeheel verbod geldt om met tractoren te demonstreren? Waarom is er in plaats van het instellen van een algeheel verbod, niet gekozen voor het stellen van bepaalde beperkingen aan het gebruik van tractoren (bijvoorbeeld door het aantal te maximeren, bepaalde locaties aan te wijzen, etc)?

Vraag 3
Indien het algehele verbod op demonstraties met tractoren is ingesteld om verkeershinder te voorkomen, zoals wordt gesteld, waarom geldt het dan slechts voor een bepaalde tijd?

Vraag 4
Bent u ermee bekend dat de tractor hét symbool is van de boerenprotestbeweging? Zo ja, erkent u dan dat het verbieden van de tractor moet worden aangemerkt als een inhoudelijke beperking van het demonstratierecht? Zo nee, waarom niet?

Vraag 5
Hoeveel personen zijn er bij de actie in Wijster in totaal aangehouden? Hoeveel van hen waren jonger dan 18 en hoeveel jonger dan 12? Hoeveel van hen worden nog steeds verdacht van een strafbaar feit? Welke strafbare feiten betreft dit?

Vraag 6
In welke mate is het toegestaan om kinderen die worden verdacht van een strafbaar feit, niet zijnde een misdrijf, aan te houden en op te sluiten?

Vraag 7
Klopt het dat demonstranten na het staken van het protest niet het afgezette gebied mochten verlaten? Zo ja, wat is de reden om hen dit te ontzeggen?

Vraag 8
Erkent u dat de aanhoudingen hebben plaatsgevonden op een privéterrein, nadat de demonstratie al beëindigd was?

Vraag 9
Hebben de aangehouden personen zich op enige wijze verzet tegen medewerking, of konden zij niet voldoen aan de identificatieplicht?

Vraag 10
Waarom is ervoor gekozen om vreedzame personen die worden verdacht van een overtreding aan te houden, in plaats van hen ter plekke een boete te geven? Hoe verhoudt zich dit met het proportionaliteitsvereiste?

Vraag 11
Klopt het dat bij afvoer van de arrestanten in een arrestantenbus geen rekening is gehouden met corona-maatregelen? Klopt het dat bij het vasthouden van de arrestanten in een politiebureau geen rekening is gehouden met corona-maatregelen? Zo één van deze vragen met ja is beantwoord, waarom is daar geen rekening mee gehouden?

Vraag 12
Kunt u bevestigen dat bij een deel van de aangehouden personen vingerafdrukken zijn afgenomen en bij een ander deel niet? Hoe is besloten bij wie er vingerafdrukken zouden worden afgenomen? Wat is de wettelijke grondslag voor het afnemen van vingerafdrukken?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

43 reacties

 1. Che

  Zo doorzichtig, het grachtengordel dier komt op voor de boeren.
  Zijn er binnenkort verkiezingen?

  1. RvdBe

   De boeren moeten doorzetten, kabinet probeert ze nu weg te zetten als een soort hooligans mbv msm.
   Schouten mocht Zeeland niet in omdat ze niet veilig zou zijn: bullshit, ze mocht Zeeland niet in om de boeren in een kwaad daglicht te zetten en zo de publieke opinie mee te krijgen.

   1. Vliegenvanger

    Schouten is een rat eerste klas. Het valt op dat er steeds meer nertsenfokkerijen
    geruimd worden.
    Ik zou een ander bureau een tweede onafhankelijke test laten doen. Het valt mij op dat er elkedag besmettingen zijn.
    Is dit toeval, of wil rat Schouten op deze manier van de nertsenfokkerijen af.
    Door de schuld bij het Corona virus te leggen.

    1. Bert Bammbirge

     Ja, zo lust ik er ook nog wel een paar.

  2. Bullshit10

   Che
   Als je fvd volgt dan weet je dat fvd vanaf het zogenaamde stikstof crisis al voor de boeren zijn maar dat weet jij natuurlijk niet klootzak maar constant fvd lopen te framen
   Sinds die zogenaamde stikstof beschermd fvd de burger om onnodig op kosten te jagen
   Ik zeg doe je ogen en oren open lul
   Stem fvd of PVV …uit de eu

   1. Che

    @B
    Het FvD kan trots op je zijn…

    1. Original NL

     Rutte, D66 en gr links zullen trots op je zijn.

  3. combat le pelicule

   che zou eens een middagje bij boeren moeten meelopen

   1. Xander XXL

    In de gierput!!!

  4. Bolland

   @CHe Ja al over 8 maanden, zal iedereen op zeker zich deze vragen nog herinneren…

   Zou het misschien zo kunnen zijn dat FvD zich irriteert over de manier waarop dit kabinet met 2 maten meet inzake ons recht om te demonstreren?

   En wat de woonplek van Baudet met zijn motieven te maken heeft snap ik ook niet, Bij BLM demo s zie ik welgestelde blanke mensen lopen is dat dan ook raar

   1. Meriadoc Brandebok

    Welke twee maten?

    – 10-06-2020 “Hoepel op met je 1,5 meter!’, Deventer vrouwen komen in verzet” (toegestane demonstratie anti-coronaclub)
    – 1-6-2020 “Volle Dam bij racismeprotest, geen anderhalvemeterboetes uitgedeeld”, (toegestane demontratie BLM op Dam”)
    – 19-6-2020 “Centrum Hoorn omtruimd na rellen demonstratie JP Coen” (demonstratie BLM AFGEBROKEN, demonstratie voorstanders standbeeld DOORGEGAAN)
    – 2-6-2020 “Boeren naar Binnenhof uit protest tegen voorstel Schouten” (demonstratie boeren TOEGESTAAN)
    – 6-7-2020 “Lol! Demonstranten die demonstreren tegen ‘foutieve informatie over corona’ staan op verkeerde plek te demonstreren” (TOEGESTANE demonstratie anti-coronamaaregelen).
    – 3-6-2020 “Racismeprotest Rotterdam afgebroken, twee arrestaties bij opstootjes” (AFGEBROKEN demonstratie BLM)
    – 9-7-2020 “Protest met trekkers mag, maar niet op de snelwegen van het IJsselland” (TOEGESTANE emonstratie boeren)

    Al dat “meten met twee maten” is natuurlijk een groot lulverhaal. Tijd dat het eens de wereld wordt uitgeholpen.

    1. combat le pelicule

     OCCULTJE!!!

     Hoepel op met je 1.5meter, hoepel op met het verdedigen van links gepeupel…

     1. Bert Bammbirge

      Als híj al occult is op is dan moet jij op zijn minst een satanist zijn met je door Charles Taze Russell in de wereld geholpen maatschappij-vijandigheid.

     2. Bert Bammbirge

      Hypocriet stuk uitvreten, kom eerst je eigen zonden maar eens onder ogen.

     3. combat le pelicule

      hahaha bloemkist, je bent te simpel, je begrijpt het geestelijke niet want je kijkt vleselijk

     4. Vanzelf

      Kansloze bloembollenkist.

     5. Bert Bammbirge

      Dat zou ik dus ook zeggen als ik door mijn indoctrinerende leidslieden geestelijk murw geslagen was met hapklare, voorverteerde valse leringen.

 2. Bullshit10

  Fvd pak deze landverraders aan als de politie demonstreert dan rijden ze ook met ons belastinggeld met 30 km over de snelweg en dat is pas misdadig als taxi chauffeurs staken dan rijden die Mongoolen ook met 30 km over de snelweg waarom mag dat wel dan daar heeft een burger ook last van
  O wacht tuurlijk dat is normaal dst mag allemaal nee transport bedrijven en boeren mogen niks die krijgen derect met de stok van die nsbers
  Stem fvd of PVV ….uit de eu

 3. Meriadoc Brandebok

  Als er iets is dat ik verafschuw aan FvD is het wel de onstuitbare hoeveelheid LEUGENS die worden uitgebraakt. Er worden geen boetes uitgedeeld als de protestgroepen zich volgens de wet gedragen. En er worden ook geen mensen gearresteerd als zij zich volgens de wet gedragen.

  Het probleem bij populistisch rechts is dat groeperingen als de boeren bij hen steevast boven de wet staan. Maar als het om de hen onwelgevallige protestgroepen gaat kunnen die niet stevig worden aangepakt.

  HYPOCRIET, HYPOCRIETER, FVD.

  1. Bullshit10

   Meri
   Er is maar een leugenaar dat ben jij heb jij die beelden gezien hypocriet zelfde is gebeurd met vrijheid strijders die werden ook en een gedreven als dieren mensen wilden naar huis maar mochten niet meer weg ik stop er mee
   Ik zal zeggen ga die beelden bekijken klootzak dan weet je waar je het over hebt hypocriet
   STEM FVD OF PVV ….UIT DE EU

  2. combat le pelicule

   Ik verafschuw occultje, omdat occultje niet voor de zeer keihard werkende boeren opkomt.
   1 occultje was erbij? of zuigt occultje, puur om te framen, dit uit zijn duim?

   “Het probleem bij populistisch rechts is dat groeperingen als de boeren bij hen steevast boven de wet staan.”

   2 als occultjer dit denkt, wat vindt occultje dan van de islam die zich niet onderwerpt aan gezag in ons land.

   3 vind occultje het gerechtvaardigd om de blm op de dam met rust te laten maar de boeren op te jagen net als veel ouderen die op het malieveld, vreedzaam aan het demonstreren waren, rigoureus met wapenstokken afgeranseld werden.

   4 is occultje voor of tegen Nederland?

  3. ervi

   @Brandebok: het probleem bij populistisch links is dat de hen onwelgevallige protestgroepen niet stevig genoeg kunnen worden aangepakt.
   De boeren in Wijster hielden zich keurig aan de regels maar werden toen ze van het prive-terrein waar ze demonsteerden door de politie bijeengedreven, gearresteerd en met een politie-escorte alsof het staatsgevaarlijke terroristen betrof, naar het politiebureau Assen afgevoerd. Met eigen ogen gezien.
   De enige hypocriet ben jij, Brandebok. Je bent een liederlijke klootzak.

   1. Meriadoc Brandebok

    Jokkebrok. Het was sinds maandag al VERBODEN om er met de trekker te staan. Men overtrad dus een VERBOD. Derhalve werd men gearresteerd door de politie.

    Maar de boeren staan boven de wet, toch? Die hoeven zich niet aan de verboden te houden, wel? De he

    1. Forlan

     Dat doet BLM toch ook niet? En wat leveren die op voor de maatschappij behalve verdeeldheid en een bak ellende

    2. combat le pelicule

     occultje is selectief en bewijst mijn gelijk,

    3. ervi

     @B:
     de ingang van het distributiecentrum werd geblokkeerd door een shovel en geen tractor en viel dus niet onder het verbod.Deze shovel is bovendien in beslag genomen door de politie. De aanwezige tractoren stonden netjes aan de kant van de weg van het bedrijvenpark wat wettelijk gezien ook gewoon mag.
     De boeren staan niet boven de wet maar houden zich hier aan.
     De regering stelt boeren buiten de wet en ontneemt hen de grondwettelijke rechten van iedere Nederlander.
     Net als alle andere, links onwelgevallige, belangengroepen. In feite iedereen met een andere mening.
     En jij, achterlijke rapenschijter, juicht dat toe.

     1. Meriadoc Brandebok

      Nee, sukkel, het demonstreren op zichzelf met de trekker was daar verboden.

      “De Veiligheidsregio’s Groningen en Drenthe hebben een verbod van een week afgekondigd voor het demonstreren met trekkers en andere landbouwvoertuigen. De veiligheidsregio’s stellen dat die maatregel is genomen omdat de afgelopen dagen demonstraties van groepen boeren leidden tot opstoppingen en gevaarlijke situaties.”

      Maar de boeren staan boven de wet, niet?

     2. Dennis Krauthammer

      Ik ben dat gezeik van die boeren zolangzamerhand zat.

     3. combat le pelicule

      occultje vindt dat als je geen spandoek mee mag nemen naar een demonstratie, je niet mag demonstreren.

      Boeren moeten veel harder demonstreren

     4. combat le pelicule

      “Ik ben dat gezeik van die boeren zolangzamerhand zat.”

      Het draagvlak en begrip voor de boeren stijgt met de dag

 4. R. Echts

  Dat linkse gepeupel denkt echt dat zij de wijsheid in pacht hebben, met alleen hun ideologie te willen gedogen. Marxistische kankerhonden.

  Dat hele kabinet moet vervolgt worden en standrechtelijk geëxecuteerd worden en ik meld me aan als vrijwilliger om de trekker om te halen.

 5. henkie

  Er is niks nieuws onder de zon;

  In Nederland heerst al 50 jaar “Institutionele rascisme en discriminatie tegen de authochtone Nederlander”.

  Deze is gesanctioneerd door het partijkartel, de media en de corrupte rechters.

  In de gehele westerse wereld hebben voormalig “rechtse” en “Linkse” partijen in de jaren 70 reeds een “monsterverbond” gesloten, met als doel massaimmigratie en globalisering waarmee beide kampen meenden hun doelen op termijn te kunnen bereiken (links: verdeling van rijkdom naar de minder bedeelden, rechts: fasciliteren van het kapitaal met onbegrensde mogelijkheden).

  Het komt neer op regelrechte volksverraad!

  De rekening zou moeten worden betaald door het proletariaat, maar dat is het stemvee en moet in het gareel blijven.

  Politieke correctheid, demonisering, onderdrukking, indoctrinatie, hersenspoeling, heropvoeding en vervanging.

  Stem PVV, FvD of SP voor het te laat is en de democratie om zeep is.

  1. lucinde

   De UFO komt je zo ophalen,..

   1. combat le pelicule

    henkje en lucinde framen het gelijk door het in het hokje van complottheorie te plaatsen…

    1. henkie

     Onweerlegbare feiten.
     U kunt zich aleen maar verweren door iets onzinnigs te roeptoeteren, zoals rascist, nazi, fascist of complottheorie.

     Zwakzinnig

    2. Bert Bammbirge

     fisifisi

  2. Henk van Doorn

   Wat leuk, een echte complottheorie.

   1. combat le pelicule

    Over framing gesproken,

    “h**ps://nos.nl/artikel/2340273-agent-trekt-pistool-tegen-demonstrerende-boer.html”

    FDF: gearresteerde boer wilde alleen een hapje gaan eten…

   2. henkie

    Onweerlegbare feiten.
    U kunt zich aleen maar verweren door iets onzinnigs te roeptoeteren, zoals rascist, nazi, fascist of complottheorie.

    Zwakzinnig

 6. Lefty

  Schouten wordt met de dood bedreigt. Er hoeft maar een idioot te denken “ok , kan ik doen”. Zo is het met Fortuyn ook begonnen. De rest is geschiedenis.

  1. combat le pelicule

   Schouten speelt met levens van boeren, uiteraard rechtvaardigt het niet dat zij wordt bedreigt..

   1. Lefty

    @Clp:Ze speelt niet met levens van boeren. Over wederzijdse tegenstellingen kun je praten. Als je een met een aantal tractors op de A2 gaat staan speel je met het leven van andere weggebruikers, bij wijze van spreken dan.

    1. combat le pelicule

     jawel hoor, dat doet ze wel, zij speelt met levens van boeren, gezinsleven zelfs…

     “Als je een met een aantal tractors op de A2 gaat staan speel je met het leven van andere weggebruikers,”

     Wat een onzin

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.