Goed nieuws! Omstreden coronawet is flink aangepast

De omstreden coronawet is aardig onderhanden genomen. Na overleg tussen de coalitiepartijen is de nieuwe wet flink afgezwakt. Zo is bijvoorbeeld de corona-app, die eerst deel uit maakte van deze noodwet, geschrapt. 

Er is dus door de coalitiepartijen flink gesleuteld aan de bekritiseerde wet, voordat deze naar de Tweede Kamer gestuurd kon worden. Zo was het in eerste instantie de bedoeling dat het voor de politie mogelijk zou worden om in huizen te gaan controleren of de anderhalve meter wel werd gehandhaafd. Een krankzinnig idee natuurlijk, zo vonden uiteindelijk ook de hoge heren van de coalitie. Volgens het AD hadden zelfs ‘ingewijden’ flinke kritiek op deze wet geuit.

“,,Er is flink wat aan verspijkerd,’’ zei een ingewijde eerder. ,,De eerste versie deugde van geen kant, dus het is goed dat er nu veel is aangepast, want we hebben ook heel veel kritiek over onszelf afgeroepen. Het origineel was gewoon een gedrocht.””

Toch staan er in deze aangepaste versie nog wat vaagheden. Iedereen kent tenslotte de regel dat je buitenshuis 1,5 meter afstand moet houden. In deze coronawet staat echter ‘veilige afstand’. Lijkt mij een zeer interpretabele term. Er schijnt echter wel een gedachte achter te zitten.

In de wet is niet vastgelegd dat de afstand tussen mensen buiten hun woning 1,5 meter moet zijn. Er staat alleen te lezen dat er een ‘veilige afstand’ in acht moet worden gehouden. Die kan per keer dat de noodwet in werking treedt, worden bepaald. Dat doet het kabinet omdat het sneller aan te passen is dan een wet. De Tweede Kamer kan de regering dan dus wel terugfluiten als het daar niet mee eens is.

De corona-app is overigens ook uit het raam gegooid. Het kabinet wil deze app niet verwerkt hebben in deze noodwet. Wel willen ze dat die app er uiteindelijk komt. Daar wordt dus een nieuwe wet voor bedacht. Benieuwd naar wat de Eerste en Tweede Kamer hiervan zullen vinden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. JBoul

  Is DDS tegenwoordig ook onderdeel van het PR bureau van de overheid >>>> Mainstream media.. Bizar dat onze leiders uberhaupt zulke wetten willen introduceren maar nee volgens DDS moeten we enorm blij zijn met deze afgezwakte wet

  1. NoDoubt

   Helemaal mee eens. Dit is politiek. Eerst dreigen met maatregelen en daarna verminderen. En ondertussen is het toch doorgedrukt. Ik hoop dat de 1e kamer nog enig vrijheidsbesef heeft afgezien van polpot rozemuller. Want de virus ging dus nergens over en we zitten nog steeds opgesloten.

   1. Hansdo

    Dacht dat de wet alleen nog maar aangeboden is aan de kamer , na het reces komt het debat waar de kamer gaat beslissen

 2. Bullshit10

  Inderdaad deze heele corona wet is een groot gedrocht om de de burgers nog meer monddood te maken zo kunnen ze altijd demonstaties verbieden evenementen verbieden
  Mensen geef het maar toe we leven en een dictatuur meede mogelijk gemaakt door Rutte en Brussel

 3. Hansdo

  Ook de nieuwste versie van de spoedwet beperkt onze vrijheden aanzienlijk , gewoon niet doen. Onze grondwet bied voldoende mogelijkheden voor crisissituaties dmv de noodtoestand waarbij onze grondwettelijke vrijheden beter beschermd blijven.

 4. Paardenmiddel

  En wanneer worden die stompzinnige mondkapjes in het Ov losgelaten? En die onzinnige 1,5 meter. En mogen we weer juichen in een arena, en zingen in de kerk. En met zn allen naar de kroeg?
  Hoezo, flinke versoepeling

 5. Paardenmiddel

  Rutte heeft zn boetekleed weer aangetrokken…”steken laten vallen”,…
  Het kabinet heeft op alle onderwerpen GEFAALD.
  Taktiek: in de verkiezingstijd veel geld uitgeven en een nederige houding aannemen.
  Na de verkiezingen….och

  1. SubTec

   En het is teleurstellend hoeveel Nederlanders nog steeds dom in die truc vallen.

 6. Bolland

  Gaat om de intentie, de Jong heeft er gedrocht van gemaakt en is terug gefloten, maar als t aan hem had gelegen hadden we nu in soort van DDR aan de zee geleefd

 7. SubTec

  Deze wet mag er helemaal niet komen, ook niet in “aangepaste” vorm.
  Na een paar keer een “aangepaste” vorm er doorheen te drukken hebben ze uiteindelijk toch de hele wet er doorheen gedrukt.

  1. Blitzkrieg

   SubTec : Uiteindelijk betekent het dat Rutte een jaar lang middels decreet kan regeren. Lijkt me dat we in het afgelopen half jaar veel te veel machtsvertoon hebben gezien.

 8. RPML

  Deze wet heeft maar één doel: het zwalkbeleid een juridisch kader geven omdat alle ‘wetgeving’ tot op heden ongrondwettelijk is.

  Corona is en was geen pandemie (dan was de griepgolf van 3 jaar geleden dat ook), Corona is niet ‘extreem besmettelijk’ en Corona is niet ‘extreem dodelijk’. De anderhalve meter voor Corona is nergens wetenschappelijk onderbouwd (want gebaseerd op verspreiding via druppels terwijl inmiddels wel duidelijk is dat aerosolen de boosdoener zijn), op een vaccin kun je tot Sintjuttemus wachten want het virus muteert en het allerbelangrijkste: de impact op andere zaken dan ‘de gezondheid’ wordt op geen enkele wijze gewogen in deze wet. Ultimo heeft het leven redden van 80 gezonde mensen (want de rest had onderliggend lijden) 100 miljard gekost, tienduizenden bedrijven de afgrond ingeduwd en ontelbaar leed veroorzaakt onder gezonde mensen.

 9. Jan58

  Zo is bijvoorbeeld de corona-app, die eerst deel uit maakte van deze noodwet, geschrapt.

  Er is dus door de coalitiepartijen flink gesleuteld??

  1. Vanzelf

   @Jan: Voor de app wordt een aparte wet gemaakt, het onding is dus verre van afgeschaft.

 10. Willem Alexander

  Wat krijgen we nu?????
  De wet is aangepast…. “Dat Is Goed Nieuws”!!
  Ben je nu helemaal van de pot gerukt….. Alleeen al het feit dat er van die achtebakse mannentjes (en vrouwtjes als Schouten) er uberhaupt zitten en denken dat ze dit kunnen voorstellen… getuigt van een historisch democratisch dieptepunt oftewel een fascistische minachting van het concept vrije samenleving.
  Niks aanpassen. Gewoon weg. Lieden die denken hierover nog een diskussie te willen voeren en argumenten aandragen zijn echt NSB fout!

  Hugo doodt!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.