Het einde van een droom voor Pieter Omtzigt: CDA-bestuur geeft het ‘met 50,7% van de stemmen’ aan Hugo de Jonge

Vandaag was de grote dag dat het CDA bekend zou maken welke man hun partij zou leiden bij de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen. Op het Internet was Pieter Omtzigt de grote favoriet — en niet een beetje ook. Maar het partijbestuur had vol ingezet op Hugo de Jonge, minister en vice-premier. De  laatste won uiteindelijk volgens de officiële cijfers met 50,7 procent van de stemmen. Omtzigt ontving dus maar liefst 49,3% van de stemmen. Een hoog percentage voor een uitdager van de partij-elite, maar niet voldoende om te winnen.

Het is het einde van een droom voor Omtzigt, die vrijwel zeker beter presteerde dan zelfs hij vooraf dacht. Ja, zijn team had flink wat raadsleden, wethouders, activisten en op het laatst zelfs staatssecretarissen en ministers geronseld, maar toch; het was — en dit wist hij toen hij eraan begon — een gevecht tegen de bierkaai. Het bestuur van de partij wilde immers Hugo de Jonge. Ten koste van alles. Want voor de tweede keer een kroonprins van de partij ten onder zien gaan, dat wilde het partijbestuur niet laten gebeuren.

Dat scenario werd dus ook voorkomen. Want volgens de officiële cijfers ontving De Jonge 1,4 procent meer stemmen.

Niet iedereen gelooft die uitslag. De bekende twitteraar (en reclameman) Jan Bennink schrijft bijvoorbeeld op Twitter:

Maar hij heeft ook een heldere conclusie die juist dan weer ruimte voor hoop geeft:

En daar heeft hij nog gelijk in ook. Forum voor Democratie is christelijker, betrouwbaarder, en geloofwaardiger dan het CDA.

Oh. Als Omtzigt verstandig is eist hij tekst en uitleg van het partijbestuur. Alle stemmen graag nog een keer tellen. Met een notaris erbij. Honderd procent checken dat het klopt. Want deze uitslag komt het bestuur wel héél goed uit — inclusief het kleine verschil om Omtzigt en zijn mensen het gevoel te geven dat ze tóch gehoord werden.

Maar goed, ik wil De Jonge hierbij toch van harte feliciteren: gefeliciteerd jongen! Je zult verantwoordelijk zijn voor de zoveelste epische nederlaag van het CDA én je zorgt er ook nog eens voor dat Forum voor Democratie onbedreigd de verkiezingen in kan als Stem van het Volk. Goed zo!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

62 reacties

 1. Marija

  Elk nadeel heb zijn voordeel.

  1. EvertB

   h**ps://youtu.be/-N6r2XMeIsE

 2. JochemX

  Christen Democratisch Achterbaks

  1. Bloemkust

   Nee dan jouw Jehova getuigen.

 3. Piet51

  Leuk bericht. We hebben er dus weer een complottheorie bij en er zullen hier weer heel wat deelnemers zijn die daar echt in gaan geloven.
  In Amerika kan een kandidaat zelfs met minder stemmen dan de tegenstander winnen en daarover maakt hier niemand een probleem. Maar in Nederland, binnen een middelgrote partij, waar een nek-aan-nek race werd verwacht, die ook plaatsvond en vervolgens wordt over de uitslag twijfel gezaaid.

  1. JochemX

   Piet, inderdaad Kennedy had minder stemmen dan Nixon. Niet iedere complottheorie blijkt achteraf onjuist.

   1. Piet51

    @JochemX
    Kennedy had nog geen tweetiende van een procent meer stemmen. Maar was de verkiezing van Trump dan misschien wel een complot? 😉 Hij had minder stemmen dan Clinton.

    1. Beukman

     Als Donald straks de verkiezingen verliest, dan zit daar zeker een complot achter.
     Sterker nog: Donald heeft nu al een aantal keren gesuggereerd dat dit zo is.
     Als hij verliest, is het dus: “Zie je wel!”
     En zo is het natuurlijk net zo bij De Jonge-haters. Waarmee de complottheorie het wapen is van de slechte verliezer.

     1. JochemX

      Beukie, daar gaat het helemaal niet om, verliezers janken altijd. Hillary jankt nog elke dag. Het gaat er om of er al dan niet een complot achter zou kunnen zitten.

     2. Bloemkust

      Met als schoolvoorbeeld de zeer twijfelachtige overwinning van Bush-junior op Al Gore.

    2. Bolland

     @Piet Gaat in USA om kiesmannen is al jaartje of 100 zo

     Kiesmannen
     Bij de verkiezingen om het presidentschap gaat het om kiesmannen, eigenlijk werkt dit hetzelfde als de afgevaardigden. Alleen geldt voor alle staten ‘the winner takes all’. De kandidaat die meer dan 50% van de stemmen behaalt in een staat, krijgt àlle kiesmannen. In totaal zijn er 538 kiesmannen te verdelen, degene met de meeste kiesmannen wint de verkiezingen. De kleinste staten hebben allemaal drie kiesmannen, in grotere staten zoals Californië en New York zijn meer kiesmannen te behalen. Californië heeft als grootste staat bijvoorbeeld 55 kiesmannen.

  2. Bullshit10

   Ach ach pietje51 is er weer hoor
   Ik heb hier een weddenschap op gezet dat de jonge gaat winnen en zie het komt uit
   Kereltje hoe dom moet je zijn als je dit niet zag aankomen de jonge past precies bij leugenaar rutte waarom denk jij dat bruins door de knieën is gegaan pieter is te sterk en ik raad pieter aan om zig bij de fvd aan te sluiten wand bij cda heeft pieter geen toekomst
   En alle cda stemmers raad ik aan stem fvd of PVV zodat wij van deze landverraders afkomen wand dit gaat niet zo het word of is al een dictatuur
   Stem fvd of PVV ….uit de eu

   1. Beukman

    Ik heb hier een weddenschap op gezet dat de jonge gaat winnen en zie het komt uit

    Wat onvoorstelbaar knap van jou dat jij deze uitslag hebt voorspeld, @Shit!

  3. Bullshit10

   Trouwens Piet 51
   Die vaccinatie paspoort die hebben die vuillakken er al en maart door gejast wat ik niet wist en ik wed dat dat de meesten niet weten dat is ook een complottheorie zeker en let maar op ze zijn op reces ben benieuwd wat ze er en deze tijd nog meer doordauwen
   Word wakker Piet51 of ben jij ook lid van vvd of cda of nou ja
   Stem fvd of PVV …..uit de eu

   1. Piet51

    @Bullshit10

    Dank, dank, ook goed jou weer le elzen.
    Dat vaccinatiepaspoort is niets nieuws. Toen ik een wat langer geleden van hot naar her over de wereld, ook in de tropen, reisde moest ik ook een boekje bij me hebben met al mijn vaccinaties. Het was trouwens toen ook al geel en waarschijnlijk hetzelfde boekje.

    1. Bullshit10

     Piet51
     Ja misschien voor die apelanden ja daar moet je zo wie zo voor bepaalde ziektes gevaccineerd worden maar mij dunkt dat dit wel heel wat anders is als je nu niet gevaccineerd bent dan word je domweg overal geweigerd of is dat ook complottheorie waaro dan die vaccinatie paspoort die ze er en maart door hebben gedouwd

  4. Oepsie

   “In Amerika kan een kandidaat zelfs met minder stemmen dan de tegenstander winnen en daarover maakt hier niemand een probleem”.
   Waarom zou ik dat een probleem moeten vinden Zultkop? Ik woon in Nederland en niet in de USA. Oh wacht even, je bent zo’n ‘niksdoener’, die het allemaal het beste weet voor iedereen, zittend, vanachter je refurbished laptopje afkomstig van de kringloop.

   1. Piet51

    @M. Brandenburg
    Kennedy had een heel klein beetje meer stemmen dan Nixon, nog geen 0,2%-punten. Maar wel meer. Trump had minder stemmen dan Hillary Clinton en werd, geheel volgens de regels in Amerika, de nieuwe president. Zou dat dan wel een complot zijn? Ik denk het niet, want zo zijn de regels in Amerika. De enige discussie die blijft is die over de invloed vanuit Rusland.

  5. M. Brandenburg

   Piet snapt het systeem in de VS nuet, De mensen die het systeem daar hebben bedacht waren dan ook niet regresief links, nee, zij konden nadenken redeneren en daarne problemen voorkomen. Immers je wilt niet dat wanneer men in 1 of 2 locaties een gigantische populatie hebben, dat deze locaties gaan bepalen voor het gekend, immers in New York heb je geen flauw idee wat het beste is voor Texas. En dus werd het fantastische idee ingevoerd dat je OVERAL de meeste stemmen moet winnen, dus in het hele land, en dan zien we dat met alle illegalen en doden die werden opgetrommeld dat de Democrate crimineel wel bijna twee miljoen stemmen Meer had, maar dat zij van de iets meer dan 3400 gemeentes in het land er nog geen 500 had gewonnen (geeft ook direct de misleiding in winnen met populair vote aan,) en werd dus volledig weggevaagd Van de kaart. De komende verkiezingen gaat nog leuker wotdrn, niet alleen zien we al vier jaar een actie van de vele mensen die de democraten verlaten we zien dit ook onder de zwarte beweging via #leavingtheplantion waarbij The plantation uiteraard de Democraten zijn zoals zij dat toen al waren. We zagen pas nog zelfs in het keihard linKan California Republikeinen winnen op locaties die ze eerder al tientallen jaren niet konden winnen. De klap deze verkiezingen gaat gigantisch wotdrn, waarna ook in de steden war de democraten aan de.macht zijn eindelijk de bijl in de wortels van de
   linkse samenlevingontwrichtende ideologie kan worden gezet.

   1. Meriadoc Brandebok

    De geografische locatie haalt in democratisch opzicht niets uit. Een stemming gaat erom wie de meeste stemmen in een land kan behalen, ongeacht waar de kiezers wonen. Een kandidaat uit verstedelijkt gebied zal ook kiezers op het platteland moeten proberen te overtuigen dat hij/zij de beste kandidaat is. Het Amerikaanse systeem is eenvoudigweg ondemocratisch. Het Britse trouwens ook.

    Het Nederlandse systeem is nu weer wel democratisch.

    1. Viracocha

     Het enige democratische systeem, is een referendum democratie.

  6. gedacht

   enz

 4. Ritter

  Over verkiezingen gesproken; gisteren waren er verkiezingen in de VS die gunstig voor Trump zijn verlopen. Je zult de grote media er niet over horen.

  Gisteren zijn er verkiezingen gehouden en veel kandidaten die Trump heeft gesteund hebben gewonnen.
  ======================

  “Trump is grote winnaar en Sessions is grote verliezer in de voorverkiezingen van dinsdag, terwijl de Democraten verdeeld blijven

  De huidige kansen op herverkiezing van de president zijn mogelijk groter dan nationale peilingen aangeven

  De uitkomst van de voorverkiezingen van dinsdag in Alabama, Maine en Texas heeft twee belangrijke gevolgen.

  Ten eerste was president Trump de grote winnaar van de avond.

  Verschillende door Trump gesteunde kandidaten versloegen hun tegenstanders en profiteerden ongetwijfeld aanzienlijk van de steun van de president. De meest opvallende hiervan was de voormalige Auburn University-voetbaltrainer Tommy Tuberville, die de voormalige senator en procureur-generaal Jeff Sessions versloeg voor de GOP-nominatie voor een Amerikaanse senaatszetel in Alabama. Tuberville zal het opnemen tegen de democratische senator Doug Jones, die wordt beschouwd als een zeer kwetsbare zittende.

  Ten tweede laten de democratische primaire resultaten zien dat de partij diep verdeeld is, wat het pad van de democraten bemoeilijkt om de meerderheid van de senaat te winnen en Trump te verslaan bij de verkiezingen van november.”

  ht*ps://www.foxnews.com/opinion/doug-schoen-trump-is-big-winner-in-tuesday-primaries-while-democrats-remain-divided

  1. Blitzkrieg

   Ritter :
   Deze al gezien?
   h**ps://twitter.com/kelliekelly23/status/1283353962721079296?s=20

   1. Ritter

    Blitzkrieg

    En dan zijn er nog de banden van de zoon van Biden met China.

    Uiteraard worden de Biden’s “beschermd” door de grote media en krijgt Biden zelden een kritische vraag van een journalist.

    1. Blitzkrieg

     Ritter : Biden is nog niet competent genoeg om z’n eigen reet af te vegen. Natuurlijk is het schandalig dat de journalistiek dood is maar mensen zoeken het nieuws zelf wel op. Trump wordt gewoon herkozen, let maar op.

     Wat dacht je van deze?
     h**ps://twitter.com/Daeno791/status/1283247795223265280?s=20

  2. Piet51

   @Ritter
   Het is wel commentaar van Fox News, dus opgepast.

   1. Charles Bingley

    Bij FoxNews vragen ze niet af of ze het zinkende Trump-schip moeten verlaten maar wanneer ze dat gaan doen.

  3. Beukman

   De strijd is inderdaad zeker nog niet beslist.

   Feit is wel dat er al heel wat scheurtjes in het Republikeinse bastion zitten. Sommige van de Republikeinse afvalligen die nog langer weigerden om de schoenen van de president te poetsen maken tegenwoordig zelfs heel aardige filmpjes, die ze expres laten uitzenden op tijdstippen dat ze weten dat Donald voor de buis hangt.
   De boodschap is steeds simpel, zoals in deze:

   youtube.com/watch?v=p00fxoDpaIo

  4. Charles Bingley

   “De huidige kansen op herverkiezing van de president zijn mogelijk groter dan nationale peilingen aangeven”

   Het is ook niet uitgesloten dat we weer een Elfstedentocht krijgen. Erg waarschijnlijk is het echter niet.

   1. werikke

    kinderachtig eng mannetje

 5. Hamer Sikkel

  Uit deze uitslag blijkt een behoorlijke verdeeldheid binnen de christen-democraten. Er heeft toch een grote minderheid voor de katholiek Omtzigt gestemd te hebben.
  De protestant De Jonge moet nu de kar gaan trekken voor het CDA.
  Als je nagaat, dat de oude partijen KVP, ARP en CHU gezamenlijk vroeger moeiteloos tachtig zetels in de wacht sleepten, zal het een opgave worden om een kwart daarvan te behalen.

 6. Waldorf_en_Statler

  De bekende twitteraar (en reclameman) Jan Bennink schrijft :

  De Jonge, Ollongren, Kaag en Rutte voeren een plan uit in opdracht van hogere machten. Een Omtzigt is daarbij zeer ongewenst.
  Ik weet nu ook 100% zeker dat de verkiezingen niet doorgaan en de Coronawet wordt ingevoerd.

  Lijkt mij een uitermate betrouwbare informatiebron.
  Voor mij doorslaggevend bewijs.

  1. Bullshit10

   Waldorf
   Daarom dit kabinet moet vallen ze maken een noord Korea van ons land dit moet stoppen zie je dat niet

  2. Marija

   Dat is absoluut waar. @WenS.

 7. RvdBe

  Wat boeit dat nou, Omtzigt of gladde Hugo, beidde voor cordon sanitaire vwb FVD en PVV en eurofiel.
  1 pot nat.

  1. CLoVis

   En daarbij:
   des te beter dat het zo gelopen is.

   Omtzigt wordt nu in ieder geval niet lastiggevallen
   met interne kwesties en toestanden bij het CDA
   en kan zich voor honderd procent
   blijven wijden aan zijn werk in de Tweede Kamer.

  2. Hansdo

   Begrijp niet waarom omtzigt het forum al uitsloot, past niet bij de nuchtere Omtzigt. Overigens vind ik de verschillen tussen de gevestigde partijen klein , alleen op detail niveau. VVD heeft zijn roots sinds Rutte al helemaal verlaten . Liberaal zijn ze zeker niet meer .
   Ook D66 is onherkenbaar , heeft ook al zijn democratische hervormings ideeën laten varen . PvdA , de vroegere arbeiders partij ,is koersloos sinds er geen arbeiders meer zijn . Al deze partijen zijn zover naar links opgeschoven dat de SP en GroenLinks zich niet meer kunnen onderscheiden , uiteindelijk resulteert dit in een mat parlement waar felle discussies op belangrijke punten niet meer voorkomen. De democratie is hier de verliezer.

 8. Kretoloog

  Had deze uitslag voorspeld. Maar ben er niet trots op. Integendeel, ik zag Omtzigt ook liever als lijsttrekker dan De Jonge.

  Maar het geeft wel duidelijkheid. De CDA-leden willen in (kleine) meerderheid dus niet samenwerken met PVV en FvD. Overigens, ook Omtzigt zei dat hij nog liever met extreem-links in een kabinet wil dan met realistisch rechts.

  Al moeten we tegelijk niet dramatisch over doen over deze uitslag. Het CDA is nu een middenpartij met 20 zetels. En dat worden er onder De Jonge eerder minder dan meer.

  1. Vanzelf

   @Kreto: voor FVD is dit wel een goede uitslag, de Jonge gaat namelijk de bietenberg op met z’n app en vaccins.

   1. Maurits Dekker

    bietenberg

    bietenbrug

 9. AS210854

  Cda is en blijft een Farizeeën partij.

  1. Bloemkust

   Nee hoor ik denk dat je in de war bent met een of andere sekte.

 10. Petrazoveel

  In bovenstaand artikel:

  De Jonge 50,7%
  Omtzigt 49,3%

  “..volgens de officiële cijfers ontving De Jonge 2,6 procent meer stemmen.”

  HUH?

  1. EvertB

   @PetraZ,
   50,7 ÷ 49,3 = 1,028
   Dat is 2,8% meer.
   (afrondingsverschil t.o.v. officiële 2,6%)

   1. Hansdo

    Ik zie het toch echt als 1,4%

 11. Vanzelf

  Geen nieuwe stemronde? O wacht, de uitslag bevalt het kartel dit keer wel.

  1. Bloemkust

   Terug naar de pedicure.

 12. andergeluid

  Ja je Ambtenaren Hugo de Jonge die kunnen gewoon Gommers bellen om af te dwingen dat er 1600 ic bedden moeten wezen, daar weet jij natuurlijk niets van he????
  Rutte gaat wel even met Gommers praten voor jouw.
  De CDA leden hadden dit ook gehoord en dan nog op jouw stemmen voor lijsttrekker????
  dat zegt wel iets over de leden van het CDA een pot nat.
  en dan maar constant de PVV demoniseren terwijl Hillen oud VVDer wel beter weet en het al diverse keren heeft uitgelegd jammer dat het nooit door de linkse NPO is uitgelegd want dan had heel Nederland eens echt gehoord hoe het in elkaar steekt..
  maar CDAers ga vooral door met liegen dat is jullie niet vreemd eerder een handelsmerk geworden..
  Het kabinet zit van adekwate leugenaars in elkaar die Agenda 2030 maar uit blijven voeren

 13. Paardenmiddel

  Ze hebben de slechtste gekozen.
  Ik hoop dat veel cda keden nu overstappen naar een andere partij. Fvd komt het dichtstbij.
  En Omtzigt zal ook moeten overstappen. Hij is van harte welkom bij fvd of pvv. Hij zou een goede aanvulling zijn.

 14. Rene van der Grijp

  De lichtgewicht heeft gewonnen. Het zat er dik in. Mogelijk is het een les voor die blaaskaak dat het met de hakken over de sloot is.

  Maar voor FvD en PVV is het goed nieuws. De Jonge is kansloos als het gaat om rechtse kiezers af te snoepen en dat zou Omtzigt wel zijn gelukt.

  1. Hansdo

   Dat denk ik ook, voor forum en PVV goed nieuws

  2. werikke

   niet aan gedacht maar denk dat je gelijk hebt.

 15. Charles Bingley

  “Ik weet nu ook 100% zeker dat de verkiezingen niet doorgaan en de Coronawet wordt ingevoerd. ”

  Hier wordt een verwarde complotwappie als serieuze bron opgevoerd.
  Ik weet 100% zeker dat de domme man onzin spreekt en dat laat zich de komende tijd eenvoudig toetsen.

  1. Vanzelf

   Brenda Enzovoort?

  2. Meriadoc Brandebok

   Ja, die twitteraar is ook een zwakzinnige debiel.

  3. Maurits Dekker

   Ik weet 100% zeker dat de domme Charles Bingley onzin spreekt maar helaas is dat het enige wat hij kan.

 16. EvertB

  Omtzigt is een CDA’er in hart en nieren. Krijgt van verbinder De Jonge ook een prominente rol in de partij. Maar welke? Fractievoorzitter? Staatssecretaris of Minister van Financiën in een volgend kabinet?

 17. Bolland

  Heel erg jammer gemiste kans,vindt OMtzigt topper maar keuze is gemaakt c est ca

  Liever een mooiprater,aantoonbare leugenaar, machtsgeile,meedogenloze en continu falende de Jonge dan een inhoudelijk sterke, integere, goed presterende voor de burger strijdende empathische Omtzigt

  Helaas zal hij nooit bij FvD komen vermoed ik, Baudet en Omtzigt gaat m niet worden

 18. J.C.

  Een verschil van 258 stemmen. Volgens opgave is dit 1,4% van de uitgebrachte stemmen.

  De uitgebrachte stemmen zijn dan 18.428. Dit is volgens opgave 66,7 %. Dan mochten er dus 27.628 stemmen uitgebracht worden. (Zo’n in totaal 10.000 leden, zijnde laatbetalers of een aantal vanaf de peildatum inmiddels overleden leden waren niet stemgerechtigd of konden niet stemmen). Het aantal leden op de peildatum bedroeg dus: 37.628. Het procentueel aantal uitgebrachte stemmen bedroeg dus: 48,9% (is minder dan de helft van het aantal leden op de peildatum!).

  Hugo de Jonge kreeg kennelijk 9.343 stemmen en Pieter Omtzicht kennelijk 9.085 stemmen.

  Van 51,1% procent van de leden van het CDA (ofwel 19.228 leden) is niet duidelijk aan wie zij de voorkeur geven. Een grote MINDERHEID van het CDA heeft bepaald wie de lijsttrekker wordt. Gaat spannende race worden de komende tijd. Gaat de grote meerderheid zich alsnog roeren……..

  Ik hoop dat Pieter Omtzicht eieren voor z’n geld kiest en uit het CDA stapt. Voor zichzelf gaat beginnen, of zich aansluit bij FvD.

  Ik bid voor een Nexit!

  1. J.C.

   Omtzicht moet zijn Omtzigt………

 19. Willem Alexander

  Een tweede stemming, hertellen, nu dat zijn allemaal woorden voor fraude…en kijk heeft hugo toch nipt gewonnen…
  fijn voor het cda fijn voor nederland…
  zo’n daadkrachtige fascist, onwetende oetlul met de verkeerde schoenen.
  een mislukt onderwijzertje dat over het paard getild wordt door de grote jongens en braaf zal doen wat wordt opgedragen…..
  wat zal het heerlijk zijn om die met pek en veren over de coolsingel te joelen.
  gatverdegatverdetiefese kolere zou joepie zeggen.. flikker op man

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.