WhatsApp Image 2020 07 15 at 131540

Het einde van een droom voor Pieter Omtzigt: CDA-bestuur geeft het 'met 50,7% van de stemmen' aan Hugo de Jonge

Geen categoriejul 15 2020, 13:30
Vandaag was de grote dag dat het CDA bekend zou maken welke man hun partij zou leiden bij de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen. Op het Internet was Pieter Omtzigt de grote favoriet -- en niet een beetje ook. Maar het partijbestuur had vol ingezet op Hugo de Jonge, minister en vice-premier. De laatste won uiteindelijk volgens de officiële cijfers met 50,7 procent van de stemmen. Omtzigt ontving dus maar liefst 49,3% van de stemmen. Een hoog percentage voor een uitdager van de partij-elite, maar niet voldoende om te winnen.
Het is het einde van een droom voor Omtzigt, die vrijwel zeker beter presteerde dan zelfs hij vooraf dacht. Ja, zijn team had flink wat raadsleden, wethouders, activisten en op het laatst zelfs staatssecretarissen en ministers geronseld, maar toch; het was -- en dit wist hij toen hij eraan begon -- een gevecht tegen de bierkaai. Het bestuur van de partij wilde immers Hugo de Jonge. Ten koste van alles. Want voor de tweede keer een kroonprins van de partij ten onder zien gaan, dat wilde het partijbestuur niet laten gebeuren.
Dat scenario werd dus ook voorkomen. Want volgens de officiële cijfers ontving De Jonge 1,4 procent meer stemmen.
Niet iedereen gelooft die uitslag. De bekende twitteraar (en reclameman) Jan Bennink schrijft bijvoorbeeld op Twitter:
https://twitter.com/superjan/status/1283346327863267329
https://twitter.com/superjan/status/1283346691509432320
Maar hij heeft ook een heldere conclusie die juist dan weer ruimte voor hoop geeft:
https://twitter.com/superjan/status/1283352299587473408
En daar heeft hij nog gelijk in ook. Forum voor Democratie is christelijker, betrouwbaarder, en geloofwaardiger dan het CDA.
Oh. Als Omtzigt verstandig is eist hij tekst en uitleg van het partijbestuur. Alle stemmen graag nog een keer tellen. Met een notaris erbij. Honderd procent checken dat het klopt. Want deze uitslag komt het bestuur wel héél goed uit -- inclusief het kleine verschil om Omtzigt en zijn mensen het gevoel te geven dat ze tóch gehoord werden.
Maar goed, ik wil De Jonge hierbij toch van harte feliciteren: gefeliciteerd jongen! Je zult verantwoordelijk zijn voor de zoveelste epische nederlaag van het CDA én je zorgt er ook nog eens voor dat Forum voor Democratie onbedreigd de verkiezingen in kan als Stem van het Volk. Goed zo!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten