Onderzoek: ex-coronapatiënten niet lang genoeg immuun, kunnen tweede keer ziek worden

Mensen die het coronavirus hebben gehad, lijken niet lang genoeg immuun te blijven en kunnen na verloop van tijd toch een tweede keer ziek worden.  Na enkele maanden gaat de hoeveelheid antistoffen al omlaag. Dat blijkt uit een Brits onderzoek naar de antistoffen tegen corona.
Het onderzoek moet nog worden getoetst door collega-onderzoekers, maar is volgens viroloog Marion Koopmans, lid van het Outbreak Management Team, wel betrouwbaar. Het onderzoek toont aan dat 60 procent van de 65 coronapatiënten zo’n drie tot vier weken na de besmetting nog steeds veel antistoffen in hun lichaam hadden zitten. Maar na twee maanden had nog slechts 16 procent veel antistoffen en de rest significant minder, waardoor ze weer opnieuw vatbaar zijn geworden voor het virus.

Naast het feit dat bescherming tegen het virus dus van korte duur lijkt, is er ook nog het probleem van mutatie. Het SARS-CoV-2 virus heeft al meerdere varianten geproduceerd en de kans bestaat dat de bescherming voor de één niet werkt tegen de ander, net als bij de griep. Dat zou de effectiviteit van een mogelijk vaccin ook ernstig kunnen belemmeren, waardoor we zonder adequate bescherming continu in een dreiging zouden kunnen blijven zitten.

Koopmans denkt zelfs dat er mogelijk een jaarlijks coronavaccin zou kunnen komen. Maar ze erkent zelf ook wel dat het eerst zaak is om überhaupt een vaccin in het leven te roepen. Maar het stemt zeker niet gerust, want het klinkt eigenlijk alsof we praktisch overgeleverd zijn aan dit virus…


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. Mar

  Bij de griepprik maken ze ook elk jaar een nieuwe cocktail. Goh, zou het dan toch maar een griepje zijn?

  *sarcasme uit*

 2. gedacht

  het is geen griep virus muts. Het valt niet onder fluenza. Het is een ordinair verkoudheidsvirus wat bij een zwakke gezondheid mogelijk voor een luchtweg infectie kan zorgen. Laat je is correct voorlichten

  1. Waldorf_en_Statler

   het was toch een hoax?

   1. gedacht

    kan je niet lezen cock ?

 3. gedacht

  wel leuk die verschillen van inzicht

  – kan niet overgebracht worden door dieren maar we gaan de nertsenfokkerijen ruimen
  – kan niet tweemaal voorkomen maar inmiddels zijn er al mensen met 3 keer
  – gaat 200.000 doden opleveren in Nederland maar het aantal doden haalt de jaarlijkse influenza doden niet.
  – iedereen kan het krijgen maar 95% is ouder dan 65 jaar dus laten we deze mensen crepereren in verzorgingstehuizen
  – mondkapje helpt niet maar mondkapje verplicht

  Je blijft lachen van de verschillen in inzicht echter de volledige economie is naar de klote en het aantal doden in de risico categorie is nagenoeg 100 %.

  Stop het paniek voetbal en ga is nadenken in plaats van luisteren naar subsidie clubjes en eigen benoemde specialisten. Lijkt de mexicaanse griep of sars wel

 4. Xander XXL

  Koopmans denkt zelfs dat er mogelijk een jaarlijks coronavaccin zou kunnen komen.
  Net als bij het griepvaccin zeker elk jaar het verkeerde vaccin met in 2018 ruim 9400 doden als record.
  Geweldige oplossing van al die wetenschappers om immuniteit op te bouwen.
  Ach voortschrijdend inzicht zullen we maar zeggen van onze geleerde.

 5. combat le pelicule

  ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST, ANGST,

 6. Bolland

  Mevr Koopmans staat bij Gates op de loonlijst en doet gewoon haar werk, paniekzaaien

 7. M. Brandenburg

  We kunnen geen vaccin vinden voor het huidige coronavirus en dat kan heel lang duren, maar we gaan al wel praten over een jaarlijks terygkerend coronavaccin… Net als de griepprik een prik tegen een virus dat nieuw is.. totaal onmogelijk. Laten we eerst maar eens beseffen met het aantal testen buiten het ziekenhuis en daarmee bevestigend dat 98% van de besmette mensen niet eens weet dat ze coronaviurus hebben laat staan dat ze er last van hebben.

  1. combat le pelicule

   Een griepgolf maakt meer slachtoffers, het punt is dat men nu op de vierkante nanometer kijkt dus maken ze het héél groot..

 8. Vanduinen

  Voor vele “wetenschappers” (wegkijkers) op deze site een teleurstelling. Voor diegenen die hopen op een afdoend vaccin met een zorgvuldige levensstijl eveneens.

  1. Vanzelf

   Nee

 9. kees cup

  Paniek , tsjongejonge.
  Ik ben geen medicus maar ik weet wel dat 1+1=2.
  Als er na genezing geen virus meer in het lichaam is, heeft het lichaam de antistoffen op dat moment niet meer nodig, vrij normaal dat deze dan uit het lichaam verdwijnen.
  Veel belangrijker lijkt mij het afweergeheugen dat het lichaam heeft opgebouwd tegen het virus.
  Bij een eerste besmetting duurt het enkele dagen voordat het lichaam antistoffen heeft aangemaakt, hierdoor heeft het virus ruim de tijd om zich te vermenigvuldigen en om iemand ziek te maken.

  Bij een herbesmetting door hetzelfde virus maakt het lichaam, dankzij dat geheugen, vrijwel onmiddelijk antistoffen aan, en gaat dan ook zeer snel in de tegenaanval, het virus heeft dan bijna geen tijd om zich te vermenigvuldigen en wordt snel opgeruimd.
  Dit zou kunnen verklaren waarom er nog geen herbesmettingen bekend zijn.

  Bovenstaand stukje is gewoon biologie op middelbare school niveau.

  Rest mij de vraag waarom de medici en virologen deze uitleg niet geven, maar zo nodig geheimzinnig moeten doen, waardoor zij uiteindelijk paniek zitten te zaaien.
  Spelen misschien andere belangen een rol?

  1. JFU

   En zo zit het precies in elkaar. Het moet net als alle andere virussen ook uitzieken. Maar ja…paniek zaaien kunnen ze beter.

 10. SubTec

  Wat een onzin paniek om een griepje dat minder slachtoffers maakt dan de griep uit 2018.
  Je zou haast gaan denken dat ze weer zo’n onzin lockdown willen voorbereiden….

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.