Rutte weigert slavernij-excuses: ‘Excuses voor slavernij zorgt voor te veel polarisatie’

Ondanks het voorstel van de coalitiepartijen D66 en ChristenUnie ziet Mark Rutte niks in het voorstel om excuses aan te bieden voor ons slavernijverleden. Volgens Rutte zorgen excuses alleen maar voor verdergaande polarisatie. En hier heeft hij gelijk in, het zal bevolkingsgroepen alleen maar nog meer ophitsen. Bovendien maak je de weg vrij voor herstelbetalingen – hoe onzinnig dit idee ook is, er zullen mensen claimen geld te zijn misgelopen. 

De zelfhatende partijen GroenLinks, D66 en ChristenUnie riepen de premier op om als land zijnde excuses te maken voor het slavernijverleden. Rutte gaf aan dat hij begrip had voor het voorstel, maar ziet het op dit moment niet zitten om excuses aan te bieden. Rutte vreest verregaande polarisatie in de samenleving. Op dit punt heeft hij gelijk, er hangt al een enorm explosieve sfeer in Nederland.

Het is typisch voor Rutte dat hij geen duidelijk standpunt inneemt in deze kwestie. In feite laat hij deur op een kiertje openstaan voor excuses. Wellicht dat de premier dit expres doet met de gedachte in zijn hoofd dat de verkiezingen eraan komen. Heerst er op dat moment een wat meer ‘rechtse’ tendens dan zal de VVD weer wat hardliners strooien, heerst er een ‘linkse’ tendens dan kunnen we wel eens een linkse VVD in de verkiezingen zien.

We moeten niet vergeten dat Rutte Zwarte Piet een paar weken geleden ook al in de ‘steek liet’.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

30 reacties

 1. Maurits Dekker

  Vandaag dus geen excuses.
  Maar morgen kan het bij Rutte weer andersom zijn.
  Iets met slappe rug en zo ….

  1. B. Pascal

   De man heeft wel aangeven dat Nederland discriminatie in zich heeft. Nu de boel escaleert de keutel terug. Wat een wereldleider.

 2. RPML

  100 miljard belastinggeld (and counting…) is opgegaan aan een pandemie die geen pandemie is, 100 miljard belastinggeld aan windmolens en biomassa is opgegaan aan milieumaatregelen die geen milieumaatregelen zijn, en dit Kabinet maakt zich druk over excuses aan een marginale minderheid (en hun roomblanke volgers) waarvan de over,over,over,over,over betovergrootvader 400 jaar geleden mogelijk een slaaf is geweest?

  1. Blitzkrieg

   RPML :
   Belastinggeldwatch – Sigrid Kaag trekt 100 miljoen euro uit voor aanpak coronavirus in ontwikkelingslanden
   h**ps://t*o.nl/2020/04/02/belastinggeldwatch-sigrid-kaag-trekt-100-miljoen-euro-uit-voor-aanpak-coronavirus-in-ontwikkelingslanden/

   * = p

   1. RPML

    Malaria is een levensbedreigende ziekte en het grootste gezondheidsprobleem ter wereld. De ziekte treft elk jaar 216.000.000 mensen en maakt jaarlijks ruim 450.000 dodelijke slachtoffers! Elke 2 minuten sterft een kindje onder de 5 jaar aan de gevreesde ziekte.

   2. RPML

    Die plaat voor die kop van die meute deugdenkers is echt immens!

    1. Gerda2

     RPML @Die plaat voor die kop van die meute deugdenkers is echt immens!

     Kun je wel zeggen
     Ver van mijn bed show.

  2. Forlan

   Als er uiteindelijk in de toekomst toch excuses worden gemaakt en herstelbetalingen worden in gang gezet dan denk ik dat het totaal afgelopen is met Nederland. Dan wordt het “het recht van de sterkste”. En zit ik ergens in Zuid-Amerika.

  3. Maurits Dekker

   dit Kabinet maakt zich druk over excuses aan een marginale minderheid (en hun roomblanke volgers) waarvan de over,over,over,over,over betovergrootvader 400 jaar geleden mogelijk een slaaf is geweest?

   mogelijk een slaaf geweest?
   Misschien wel, maar de kans is even groot dat die voorouders zelf slavenhandelaars waren.
   De zwarten zwaren dus niet alleen slachtoffers maar ook daders.
   Dat de blanken de schuld in de schoenen geschoven krijgen voor de hele slavenhandel is te absurd voor woorden. Het lijkt er op dat de hele wereld gek is geworden.

 3. 1010

  Je bent een ongeloofwaardie knuppel als je excuus maakt voor iets waar je geen deel aan hebt genomen !

  prutte zal morgen onder dwang van d666 en gl wel anders piepen. Wat weten die twee clubjes van hem ? Hebben ze foto’s van een gang bang met hem ofzo ?

 4. Willem Bever

  En die marginale slavenhandel stond uiteindelijk onder auspiciën van de Kroon….dus WiLLem ik zie je graag knielen en excuses vragen en de rekening betalen mocht iemand die presenteren

  1. Willem Bever

   maken

 5. EvertB

  Een kleine groep witte ‘diehards’ rouwt nog volop om de teloorgang van zwarte piet.

  Openlijk excuses maken voor ons slavernijverleden komt binnen enkele jaren. Daar kunnen zij zich nu alvast op voorbereiden.

  1. CLoVis

    
   @zEvertB

   Je schijnt hetzelfde vermogen van
   het voorspellen van wonderen te hebben als @lamlul.

   Ik blijf hierover in dezelfde mate sceptisch.

  2. Maurits Dekker

   Openlijk excuses maken voor ons slavernijverleden komt binnen enkele jaren. Daar kunnen zij zich nu alvast op voorbereiden.

   Excuses maken voor misdaden waarmee je zelf totaal niets te maken had is iets wat alleen volkomen debielen willen doen.

   1. Aborifa

    En als de excuses aangeboden zijn?
    En de ongekleurde Nederlander betaald heeft?
    Dan vinden ze wel iets anders.
    Laat ze maar speciale strafwerkplaatsen inrichten voor wie niet wil deugen.

   2. Henk-Jansen

    Nouja, voor individuen geldt dat inderdaad. Maar de regering is ook verantwoordelijk voor de beslissingen van zijn voorgangers. Alleen is de vraag natuurlijk tot hoe ver terug dit zou moeten gelden.

 6. 56RdK

  Rutte heeft vaker laten zien dat hij een ontrouwbaar persoon is. Dus, over enige tijd mogen we de portemonnee trekken …

 7. JFU

  Nee zeggen….en ja doen…..zijn we gewend…gaat al 10 jaar zo….

 8. Morgan4321

  Typisch Rutte: hij biedt geen excuses aan omdat hij het pruincipieel onjuist vind maar omdat hij het nu politiek niet opportuun vind, en zegt dat ook openlijk. Maar rubberen Rutte kan dan volgend jaar best opeens anders beoordelen.

 9. Appelstroop

  Helemaal eens met Rutte, geloof er geen woord van, maar nu is inderdaad niet het moment met al die extreem linkse gekken die racisme slechts gebruiken om macht te verkrijgen en tweedeling te zaaien. Wellicht in de toekomst als we op een normale en eerlijke manier over racisme en slavernij kunnen praten.

 10. Original NL

  Ik zou graag verontschuldigingen zien van de grefo gristen unie ..wegens het op de brandstapel gooien van mensen met wel gezond verstand…hypocriete hufters!

  1. De Gier

   En ook de katholieken en de nazi’s en de J. Getuigen voor het in de doofpot stoppen van hun incestpraktijken.

 11. Cootje

  Ze huilen met een oog , alle geloven verbieden want die hebben in het verleden een ravage aangericht , er zijn wat mensen beschadigt gewond en gedood door de geloven , en slaven heb je nu nog in de Arabische landen , maar dat kijken ze weg in het westen ,maar het ergste is de slaven arbeid in de tuinbouw Italië / Spanje , en de multinationals zijn de ergste moraal ridders , die leven van kinderarbeid en misstanden , zijn de vleesverwerkend heilig bij hoe die omgaan met hun personeel. De VOC tijd is goed geweest voor sommigen , en de verrijking gaat altijd over de ruggen van een ander blank of zwart of bruin of geel , met mooie ogen spleet ogen , grote mensen kleine mensen , maar excuus van lang geleden , gaat meestal over ze ruiken weer gratis geld , En dan heb je huilie huilie , kunnen ze op bestelling

 12. Yoyo

  Pinokkio Rutte is niet in z’n eerste leugen gestikt.
  Dus als het weer uitkomt uitgebreide excuses en nog belangrijker: Geld,veel geld over de zwarte balk.
  Daar gaat het hele akkefietje om,simpel zat.

  En Nederland kijkt toe.

  Stem Rutte weg!!

 13. combat le pelicule

  VOOR DE BUHNE

  1. evil knievel

   Verkiezingen komen r weer aan combat!😜

   1. combat le pelicule

    Precies

 14. Jannes-46

  Ach, die RIVM-papegaai heeft een rubberen ruggengraat en hersenstam dus binnen de kortste keren krijgt hij weer last van voortschrijdend inzicht.

 15. Broodnuchter

  Willem Alexander heeft toch al excuses aangeboden, als ik niet vergis? Wanneer is het genoeg? Het houd niet op! Het is mislukt, de zweep moet er maar weer overheen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.