Tweede golf? RIVM: reproductiegetal ‘flink boven de één’, bijna verdubbeling in nieuwe aantal coronabesmettingen

Het coronavirus blijkt weer wild om zich heen te grijpen. Afgelopen week telden de GGD’s maar liefst 987 nieuwe besmettingen, bijna een verdubbeling van de 534 van de week ervoor. Het RIVM laat weten dat er momenteel 96 coronahaarden in kaart zijn gebracht. Het gaat dus hard, heel hard.
Vorige week lieten bijna 90.000 mensen zich testen en bijna één procent ontving een positieve uitslag. Het opvallende is wel dat voornamelijk jongeren positief getest worden. RIVM: “Deze besmettingen vinden voornamelijk in de thuissituatie plaats, maar de laatste weken zien we een toename van gevallen als gevolg van contacten met andere familie, met vrienden, op feestjes, op het werk of in het café.”

De discussie gaat nu over hoe erg dit nou precies is. Want is het een ‘naschok’ van de eerste golf? En in welke mate spelen de versoepelingen hierbij een rol? Het RIVM reageert nietszeggend met: ‘de komende maand is cruciaal’.

We weten in ieder geval dat het reproductiegetal nu op 1,29 ligt, dus 1.000 mensen besmetten gemiddeld 1.290 anderen. Het doel van zo’n beetje ieder coronabeleid is het reproductiegetal onder de 1 te krijgen, dus we zitten weer midden in het risicogebied.

Men lijkt ook de suggestie te willen wekken dat het misschien wel mee gaat vallen omdat besmette jongeren, ten opzichte van ouderen, in veel mindere mate in het ziekenhuis belanden. Maar die jongeren hebben toch bijna allemaal hun familie (inclusief grootouders) al wel een keer weer bezocht? De kans dat het echt een tweede golf wordt, met opnieuw weer ziekenhuis- en ic-opnames, zit er dan toch gewoon dik in, of niet? En dan volgt al snel een tweede lockdown, gáán we weer…


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Kretoloog

  Hoe meer je test, hoe meer je meet. 90.000 testen vorige, daarvan is minder dan 1% positief. Van die 900 krijgt 98% geen of hooguit heel milde klachten. Ofwel, zo’n 20 mensen merken echt iets van de besmetting.

  (In maart en april mocht er bijna niemand getest worden, dat is het grote verschil met nu).

  Het aantal besmettingen zegt helemaal niets (maar vormt wel brandstof voor de paniekzaaiers). Een wat betrouwbaardere maat is het aantal ziekenhuisopnames. Daarvan bedroeg het aantal vorige week 19, niet echt schokkend. (En let op de samenhang met de 20 in de 1e alinea genoemd).

  Een nog veel betere indicatie is het aantal IC-opnames. En dat was vorige week welgeteld 1 (EEN!).

  1. Gerda2

   Ik zou op zijn minst de verhalen die via de MSM op ons afkomen zoveel mogelijk proberen te checken.
   Constant wordt er gesproken over positief getesten, wat helemaal niet inhoudt dat je voor anderen besmettelijk bent.
   Hieronder een bericht van Viruswaanzin gisteren geplaatst.
   Op de site kun je het gehele artikel lezen.
   In de eerste week van juni deed het RIVM dagelijks nog zevenduizend testen. Intussen is dit aantal in de tweede week van juli opgelopen tot meer dan tienduizend. Het aantal positieve testuitslagen daalde in dezelfde periode van 140 naar 61 per dag. Hoeveel testen de afgelopen week zijn gedaan, heeft het RIVM niet bekend gemaakt. Het vermoeden bestaat dat het aantal steeds verder opgevoerd is.

   Een positieve testuitslag betekent overigens niet dat er sprake is van een besmetting. Ook op dit punt doen de media en het RIVM aan misleiding. De gebruikte PCR-test blijkt namelijk volstrekt onbetrouwbaar. Uit een onlangs gepubliceerd onderzoek van de Deutsche Akkreditierungsstelle, vergelijkbaar met de Nederlandse TNO, bleek dat de gebruikte test ook reageert op andere coronavirussen. Deze virussen veroorzaken hoogstens een onschuldige verkoudheid. De PCR-test is daarmee ongeschikt voor een individuele klinische diagnose. Het RIVM weigert ondanks Kamervragen het validatie-onderzoek van de test vrij te geven. Van welke foutmarge uitgegaan wordt, weten we dus niet

   Het COVID-19-virus heeft net als de griep een seizoensgebonden verloop. In de zomer komt het virus nauwelijks voor. De massale testinspanningen van het RIVM doen vermoeden dat een tweede golf “in voorbereiding” is. Tijdens griepepidemieën is nooit massaal getest. De vraag rijst waarom dat bij COVID-19 wel gebeurt. De angstcampagne van het RIVM en de media moet kennelijk verder opgevoerd. Ongetwijfeld kunnen we binnenkort meer slecht nieuws over besmettingen verwachten. De volgende stap is een algemene maskerplicht. In Frankrijk, Spanje en België is het al zover.

   Volgens het bericht hierboven: Het coronavirus blijkt weer wild om zich heen te grijpen.
   Afgelopen week telden de GGD’s maar liefst 987 nieuwe besmettingen, bijna een verdubbeling van de 534 van de week ervoor.
   Er werden bijna 90000 mensen getest, dit aantal ontbrak in bovenstaand bericht van Viruswaanzin omdat de cijfers nog niet bekend waren.
   Vergelijk zelf de cijfers maar eens met de cijfers van een week ervoor en wat krijg je dan voor indruk?

   Ik zag net nog de laatste melding van het RIVM van 14 uur:
   Afgelopen week zijn er 987 nieuwe personen gemeld die positief getest zijn op COVID-19. Dat is bijna 2 keer zoveel als vorige week. Er zijn 19 patiënten gemeld die voor COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). Dat is een toename van 3 patiënten in vergelijking met de vorige week. Er zijn 7 personen als overleden gemeld, 1 minder dan in de week er voor. Deze patiënten zijn niet allemaal in de afgelopen week positief getest, in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van afgelopen weken soms nog aangevuld.

   Dus waar hebben we het over?
   Angstzaaierij zoals gewoonlijk.

   1. Antihedo

    De Deutsche Akkreditierungsstelle is niet vergelijkbaar met het Nederlandse TNO maar met de Nederlandse RvA. Deze instellingen verrichten zelf geen onderzoek, dat is ook helemaal hun taak niet.

    1. Gerda2

     Antihedo
     Ik heb je opmerking doorgestuurd naar de desbetreffende mensen van de website.
     Ik heb hier wel een PDF uitgegeven door DAkkS (naam op de voorpagina),
     onderzoek gedaan door doktoren.

  2. Gerda2

   Kretoloog@Een nog veel betere indicatie is het aantal IC-opnames. En dat was vorige week welgeteld 1 (EEN!).

   Je wordt inderdaad gestoord van wat de mensen zich laten wijs laat maken.

  3. Robin Hoed

   De kinderen van vrienden van mij moesten vroeger diverse malen met spoed naar het ziekenhuis voor iets wat ik een simpele verkoudheid noem.
   Nog maar enkele jaren geleden raakte men in paniek om een gewone griep.
   Het is eigenlijk gek dat ik zo oud ben geworden, of is de mens gewoon zwakker geworden?
   Ikzelf doe alleen mee aan de hele gekte, omdat het moet.
   Gisteren was ik ergens op kantoor, en ik moest mijn handen desinfecteren.
   Nee, handen geven kon niet, maar wel een elleboogstoot.
   Ik dacht “Flikker toch op met je elleboog”.
   Dit hele gedoe gaat nooit meer weg.

 2. Bullshit10

  O hans houd het nu nooit op wout blijft ons bang maken o hans help

  1. DubbelZout

   Hans ?
   Jij ligt toch aan het infuus van Thierry & Geert ?

 3. Fortiori

  En die tweede keer zal Baudet een volledige lockdown eisen. Waarom anders dan dat de ziekenhuisopname capaciteit wordt opgeschroefd? Geen tweede keer mag het gebeuren dat andere opnames dan Corona gerelateerd worden uitgesteld. In noord Brabant en ook België wordt er niet zo min over gedacht.

  1. M. Brandenburg

   Waarom Baudet aanhalen, die wilde een lockdown weken eerder niet nadat het virus zich al 8 weken door het land kon verspreiden.

 4. combat le pelicule

  0,00006%

 5. M. Brandenburg

  Dit is zo misleidend op zo veel vlakken, eerst wil de overheid niet buiten het ziekenhuis testen, enkel de doodzieken die zich melden om te overlijden en het verplegend personeel in die ziekenhuizen werd getest. Feit is dat het RIVM en de overheid niet wilden weten hoe het virus zich buiten het ziekenhuis verspreidde. Persoonlijk denk ik dat dit met kwade wil gebeurde, en het waarom zien we nu, immers men heeft het constant over de nu snelle verspreiding… Je mist er een paar in de bovenkomer of je handelt uit kwade wil, want de lockdown kwam pas minimaal 8 weken na de eerste besmettingen in Nederland, wat dus betekent dat het virus zich 8 weken vrij kon verspreiden. Gaan we nu doen alsof het een intelligent virus is dat de intelligente lockdown in de maling nam?? Immers het virus verspreidde niet keihard in die 8 weken naar de lockdown toe, maar wachten tot het einde van de lockdown en ging zich pas verspreiden na de lockdown. De verspreiding begon pas na de lockdown, want ervoor en tijdens bij het boodschappen doen, deed het virus niets.

  Het is misleidend omdat men nu gaat testen wat men sinds Februarie heeft genegeerd, men gaat nu proberen in kaart te brengen wat sinds Februarie al om zich heen slaat. Men doet nu alsof het aantal besmettingen toeneemt, terwijl dit een leugen is, immers men registreert nu wat er al was, wat al maanden aan het verspreiden is, het is misleidend om te doen alsof het toeneemt, het neemt niet toe je neemt enkel waar en je registreert nu enkel wat je al maanden negeert. Het toont verder enkel maar aan dat het virus nog geen fractie zo gevaarlijk is als wat men constant roept, en dat is heel simpel te onderbouwen, het aantal ziekenopnames neemt namelijk niet toe en het aantal doden neemt niet toe, we zien enkel dat er veel meer mensen zijn besmet dan de overheid wilde weten. Wanneer we nu ook gaan testen wie het virus al heeft gehad graaft de overheid zijn eigen graf en neemt helemaal niemand het RIVM nog serieus, dan haken zelfs de sekteleden met hun blinde geloof af.

 6. Lex

  Ja hoor de tweede golf komt er aan.

  Al hoewel aan de griepgolf in 2018 veel meer mensen zijn gestorven blijven ze deze belachelijke beperkingen is stand houden.

  Nog meer bedrijven die over de kop zullen gaan, Dan sluiten ze toch even een half jaartje of zo dat verneem ik heel vaak.

  Mensen vergeten even dat als een bedrijf sluit dat alle kosten gewoon doorgaan.

  Ik ben het met Jensen eens hier zit een plan achter.

  Eng hoor.

  1. Bullshit10

   Lex
   Een heel eng plannetje er gaat gvd weer voor miljarden naar Brussel wij krijgen een blauwe envelop met sterretjes
   Wij als Nederlanders wij worden kaalgevreten onder de mom corona wij moeten straks allemaal ons huis uit omdat we de hypotheek niet meer kunnen betalen
   Dan hebben ze genoeg huisen voor die gelukszoekers en de Nederlanders kunnen onder een viaduct slapen dat wil ons landverraders kabinet

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.