VN keert zich tegen Verenigde Staten en schaart zich achter Iran: ‘Amerikaanse liquidatie van generaal Soleimani was illegaal”

De Verenigde Staten hoeft geen bijval meer te verwachten van de Verenigde Naties. De drone-aanval waarmee de Iraanse generaal Soleimani werd geliquideerd, blijkt illegaal. Op zich geen wonderbaarlijke conclusie, alleen eist Iran de uitlevering van de Amerikaanse president wegens oorlogsmisdaden, dus kiest de VN impliciet kant voor Iran.
De VS heeft volgens het VN-rapport de regels rondom oorlogsvoering verbroken door zomaar een Iraanse generaal vanuit de lucht op te blazen met een onbemande drone. Goh!

Dat blijkt een mooie kans voor de VN om relevant te blijven, dachten ze bij die organisatie. Want wat is het idee? Het rapport, waar dus al in geconcludeerd wordt dat het illegaal is wat hier is gebeurd, aangrijpen om de regels voor drones verder aan te scherpen. Zodat ze in het vervolg alsnog kunnen worden overtreden, maar dan staat er tenminste wel in dat het écht helemáál niet mag. In plaats van de reguliere ‘dat is verboden’.

Maar het kon wel eens voor politieke spanningen gaan zorgen. De rest van de VN-lidstaten zullen kijken naar de mogelijke consequenties van het rapport. Als ze er niks mee doen zijn ze in de ogen van de rest van de wereld zo hypocriet als de neten. Maar doen ze er wél wat mee, dan duwen ze de Amerikanen van zich weg. En die blijven natuurlijk ook niet stilzitten.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

64 reacties

 1. Rene van der Grijp

  De VN is door en door verrot.

  De stekker eruit en iets nieuws oprichten waarin geen plaats is voor dictaturen en schurkenstaten.

  1. hans-e-pans

   Misschien moet Amerika ook maar eens de betaling aan de VN te heroverwegen. Misschien de huur van het totale complex verhogen en/of opzeggen.

 2. Cycle25

  ht*ps://twitter.com/sketchbookpage/status/1274082885629284353/photo/1

  Precies wat de VN voorstelt….niks…

 3. Paardenmiddel

  Wie gelooft de VN nou nog. Zo corrupt als een deur. En een belasinggeldverspiller nr 1.

  1. Oepsie

   Net als hun voorganger ‘de volkenbond’. Heeft in die tijd,. ook WW2 uitgelokt, door niet of nauwelijks te reageren op Duitslands expansie drift en het niet na komen van afspraken. Nu in handen van jihadisten. Opzouten met die handel.

  2. Genoeg van linkse dictatuur

   Trump stapt hopelijk uit de V. N, wordt volgenjaar herkozen, dan exxit E. U. Weg met de racistische en dictatoriale instanties, kweken alleen maar bewust ellende.

 4. Henk van Doorn

  Het zal me niet verbazen als dit voor Trump aanleiding zal zijn om ook uit de VN te stappen.

  1. Rammstein

   Dat zou een zeer verstandige daad van Trump zijn. Daar heeft hij patent op.

  2. Fortiori

   Om er helemaal mee op te houden. Niemand hier gelooft toch nog dat hij er 4 jaar aan vast wil knopen? Hij is het zo zat als een aap.

   1. Henk van Doorn

    Ik denk inderdaad dat Trump weet dat hij deze verkiezingen niet meer kan winnen. Zijn gedrag wijst slechts op wanhoop en verwarring.

    1. CLoVis

     @lamlul

     Waar jij in kijkt is geen kristallen bol
     maar een lachspiegel.

     1. Gerdien

      Henk heeft gelijk, Clovis, en volgens mij weet jij dat ook wel.

     2. gedacht

      de domme muts geeft natuurlijk in 1 van de alter ego’s van de baas de baas volledig want de baas bediend natuurlijk alle toetsenborden.

      misselijk wordt je van die dubbele accounts

     3. Vanzelf gedacht

      Ik denk dat ook nogal wat strontmisselijk van jou zijn, gedacht, de tról met zijn vijftigste account.

     4. combat le pelicule

      Uiteraard hebben gezond denkende mensen als rammstein, clovis en gedacht groot gelijk…

    2. Bolland

     @Henk Uw gedrag wijst op “medicatie vergeten”

    3. evil knievel

     Heb hier nu al zoveel waarzeggingen van Doorntje n co voorbij zien komen die allemaal fictie bleken te zijn maar we zullen zien fruitvliegje,…irritant maar we zullen zien!😜

  3. Charles Bingley

   Daar zou Trump zijn hand wel definitief mee overspelen. De GOP zal hem daar niet in willen volgen. Ik acht het uitgesloten.

   1. Aborifa

    Ben het met je eens deze keer.

  4. Maurits Dekker

   Dat lijkt mij wel een logische stap.
   Dus zal het wel gebeuren.

 5. Vrijedenkert

  Vele onderdelen van de VN zijn grotendeels overgenomen door linkse en religieuze regimes en bananenrepublieken die daar in veel gevallen een meederheid in hebben verkregen door foute benoemingen!
  Dit rapport met eventuele sancties zal in de Veligheidsraad getorpedeerd worden door het Verenigd-Koninkrijk en de VS zelf die beide vetorecht hebben…
  Uitkomst zal zijn dat de VS zich nog meer gaat terugtrekken en veel bijdrages aan de VS zal stoppen of fors verminderen.

  P.S. En maar hopen dat Nederland niet weer zo dom is om geschrapte bijdragen van de VS aan de VN te gaan compenseren zoals is gebeurt onder D666 minister al-Qaq-Kaag van Palestijnse zaken en voorheen weggeefwijf minister Ploumen van de PvdAllochtonen!

  1. Vrijedenkert

   Correctie: Uitkomst zal zijn dat de VS zich nog meer gaat terugtrekken en veel bijdrages aan de VN zal stoppen of fors verminderen.

 6. WWW

  Geheel terecht dat de VN dit een stap te ver vond. De VS bevindt zich op een afglijdende schaal, de volgende stap is een staatshoofd dat je niet aanstaat liquideren.

  1. Vrijedenkert

   Dat Iran liquidaties laat uitvoeren o.a. in Nederland en andere westerse landen is naar uw mening prima?
   Ik ben het op heel veel punten niet eens met het beleid van de VS maar het terroriserende beleid van Iran in veel gevallen(deels)onder leiding van generaal Soeleimani moest een keer afgestraft worden!

   1. WWW

    Je haalt toch wat door elkaar. Het ging hier om een generaal die om diplomatieke redenen was uitgenodigd door de iraakse regering. Dat is heel iets anders dan iraanse dissidenten/terroristen executeren. Achter de moorden door Iran sta ik niet en vind ik ook verderfelijk. De religieuze regering van Iran is ook verschrikkelijk zoals ik wel vaker heb laten blijken.
    Echter sta ik nog steeds achter mijn commentaar.
    Toen het ambassade personeel van de VS werd gegijzeld heeft ook de hele wereld dit veroordeeld en heeft de hele wereld Iran als paria behandeld. Een veroordeling van de VS is dus geheel op zijn plaats.

  2. gedacht

   dat doet links al. Links draait er de hand niet voor om om een klimaat te scheppen waar – politieke – tegenstanders uit de weg worden geruimd.

   enz

  3. Maurits Dekker

   VN staat toch voor ‘Vijandelijke Naties’?
   Ze zijn in ieder geval vijandelijk naar de vrije westerse staten en ook naar de enige democratie in het midden-oosten Israël.

 7. Michael M

  De Amerikanen hebben Europa bevrijd in 1945. En nog veel meer landen. Wat nu als Iran onverwachts Europa aanvallen? Dan vindt ik dat Amerika geen hulp moet bieden als extreem links de dienst uitmaakt in dat waardeloze VN.

  1. Michael M

   VN net zo waardeloos en onbetrouwbaar als Brussel of het RIVM. En wie deze instellingen organisaties nog gelooft komt ECHT UIT EEN EI…!!!

 8. Ritter

  Dood Soleimani is gevoelige klap voor Iraans staatsterrorisme

  De wereld is dankzij Donald Trump een gevaarlijke terroristenleider armer. En Khamenei heeft zijn meest charismatische volgeling verloren, schrijft Afshin Ellian in deze extra blog.

  De dood van Qassem Soleimani markeert een harde grens voor het Iraanse staatsterrorisme. Sinds 1980 wordt de islamitische staat van Iran beschuldigd van staatsterrorisme. Tot de aanslagen van 9/11 had de Iraanse staat het monopolie op het islamitische terrorisme en vooral het ombrengen van Amerikanen: in Libanon, Kuweit en andere plaatsen.

  De meeste aanslagen op Amerikanen werden georganiseerd vanuit Teheran. Op 11 september 2001 maakte Al-Qa’ida een eind aan het Iraanse monopolie op terrorisme. Maar de Amerikaanse presidenten wisten nooit raad met het Iraanse terrorisme. Sancties waren het enige middel dat Amerika inzette tegen het Iraanse regime.

  Internationale tak Revolutionaire Garde

  De Islamitische Revolutionaire Garde (RG) die ter bescherming van de ideologie van het regime is opgericht, werd al twee jaar na oprichting voorzien van een internationale tak. Deze eenheid onderhield contacten met andere terreurgroepen. De RG was de vroedvrouw bij de geboorte van de Libanese terreurbeweging Hezbollah. En dat werd een groot succes.

  ht*ps://www.elsevierweekblad.nl/opinie/opinie/2020/01/de-dood-van-soleimani-is-een-gevoelige-klap-voor-het-iraanse-staatsterrorisme-729753/

  1. Vrijedenkert

   De VS en Iran hebben al een heel lang lopend conflict wat al diverse malen is uitgelopen op een gewapend treffen tussen beide, Soleimani was in eigen land een groot militair leider die door het regime voornamelijk werd ingezet voor allerlei nogal schimmige militaire en terroristische acties in het buitenland…
   Door Soleimani de leiding te geven over deze acties en deze door Soleimani te laten organiseren en deze acties buiten Iran laten uitvoeren heeft het regime van Soleimani een legaal militair doelwit gemaakt voor tegenstanders!
   En dat is wat er in feite is gebeurd, de VS hebben een militair doelwit uitgeschakeld in Irak wat een bedreiging vormde voor de VS en anderen.
   Het verontwaardigd jammeren en klagen door Iran en anderen internationaal en binnen de VN dat de VS Soleimani hebben gedood die op diplomatieke missie was in Irak is gewoon nonsens, Soleimani was daar aanwezig om leiding te geven aan Iraanse (covert)eenheden in Irak en Syrië.

   1. Henk van Doorn

    Van een gewapend treffen tussen Iran en de V.S. was nooit sprake. Wel steunden de V.S. Saddam Hoesein in zijn smerige oorlog tegen Iran.

    1. Vrijedenkert

     De VS en Iran zijn in feite al vanaf 1979 met elkaar in conflict waarbij men elkaar regelmatig gewapend in de haren vliegt!

     20 juni 2019 Iran knalt US drone uit de lucht.
     h**ps://myprivacy.dpgmedia.net/?siteKey=5id0G7K93Kr6sOje&callbackUrl=https://www.parool.nl/privacy-wall/accept?redirectUri=%2fwereld%2firan-schiet-drone-van-de-vs-uit-de-lucht%7ebd86dba5%2f

     21 juni 2019 Trumpf blaast aanval af.
     h**ps://www.trouw.nl/nieuws/trump-blaast-iran-aanval-toch-af~be6daa16/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F

     03-01-2020 Soleimani gedood.
     h**ps://nos.nl/collectie/13817/artikel/2317240-vs-doodt-generaal-iran-dreigt-met-vergelding-een-overzicht-van-de-dag

     Deze beide landen zijn in feite constant met elkaar in een soort van proxyoorlog verwikkeld die regelmatig uit de hand loopt, als beide landen niet rechtstreeks met elkaar in conflict zijn dan gebeurt dit wel door onderliggende partijen.

     Naar mijn mening was Soleimani een militair doelwit en geen diplomatiek of burgerdoel wat door Iran wordt gesuggereerd.

     1. Henk van Doorn

      Ja, proxy-oorlogen voerden ze wel, en verder veel diplomatiek gekibbel.

     2. gedacht

      gekke henkie vergeet de inhoud weer , meneer h u tt en wordt met de dag gekker

    2. Original NL

     Enz..bla bla.

     1. Ernest Spiegel

      Ernst

    3. evil knievel

     Soms,heel soms voelt n doorntje ook als zo’n KUT vliegje dat je oog (wat is de kans!?)in pleurt!
     Irritant!!😖

    4. M. Brandenburg

     Iran en de VS zijn al in conflict sinds de moslims het land overnamen en van dag een de VS begonnen te bedreigen.tot aan het moment dat de.moslims het land in een totalitaire hell veranderden w’as er geen probleem, en was er trouwens vrijheid voor het toen nog overwegend christelijke land.

  2. evil knievel

   Iedereen hier weet dat u gelijk hebt Ritter n dank voor alle info die u mij ook verschaft!👍🏼🙏🏼
   Alleen hoop ik dat u plempsels hiervoor ook bedoeld zijn n niet om dat sLinkx addergebroed hier van mening te doen veranderen!😬😔

 9. gedacht

  uiteraard , Amerika heeft de geldkraan dicht gedraaid naar de VN.

  Kunnen wij uit de VN stappen want het is een gospe om de dictatuur Iran in het gelijk te stellen. Een land waar de mensenrechten met voeten getreden wordt door dictators uit een militair regiem .

  VN kennen we opdoeken na de EU.

  1. Brenda Welsh

   *gotspe* kennen zie ik door de vingers (kunnen)

   1. gedacht

    enz

    1. Enz-etc

     Enzovoort

   2. evil knievel

    Kom op Steunbeer!🙈
    Dat kan beter!😏
    Steunbeer kon nueken maar dan bedoel ik niet met taal!😁😜

 10. Maurits Dekker

  De VN wordt volledig beheerst door islamitische landen en is dus voor het vrije westen totaal nutteloos geworden. Erger nog, het wordt steeds meer onze vijand.

  1. Henk van Doorn

   Welke islamitische landen beheersen de V.N. dan?

   1. gedacht

    enz !

   2. Henk van Doorn

    Ik concludeer dat mijn vraag als retorisch werd opgevat waartegen geen zinnig verweer mogelijk is.

    1. evil knievel

     W8 ff,doorntje in mn oog!
     Probeer r n gooi naar te gooien maar is die captain van die VN bende geen Islamietje!?🤔

     1. Enz-etc

      8terlijk etcetera.

 11. Original NL

  Een internationale organisatie die zich bezighoudt met het uiterlijk van de knecht van sinterklaas is niet serieus te nemen.
  VN.. een duur etiket op een lege fles.

  1. Brenda Welsh

   Net als al diegenen die Sinterklaas op zich serieus nemen.

   1. gedacht

    die mafklappers vind je ook bij de VN , die denken dat sinterklaas echt bestaat en dat je onbeperkt kunt uitdelen

   2. Original NL

    Je bent het dus wat de VN betreft met me eens..tjonge…er is misschien nog hoop voor je.

   3. evil knievel

    Jij hebt(of kunt!)dus geen kinderen(krijgen!)😔

 12. Bolland

  Ze gaan nu echt alles uit de kast halen om Trump te ondermijnen, ze zweten, Hoop bij God dat ze Maxwell in leven houden, kan de eerste grote schoonmaak beginnen

 13. leukeditter

  gerdien!! Ga achter je gerdien zitten en kom er van achter als je niet maar kan praten en schrijven

  1. Enz-etc

   Enzovoorts.

 14. evil knievel

  Ik ga voor de (huidige!)VS!😜

  1. Vanzelf gedacht

   Etcetera.

   1. Enz-etc

    Usw.

 15. Heras

  Als Trump herkozen wordt-wat ik verwacht- dan zullen ze wel anders piepen.
  Inmiddels weet ik dat er niet te spotten valt met Trump.

 16. Florissa

  Laat de media liever openbaar maken over hoeveel procent moslims de VN bestaat,daar hoor je ze dan weer niet over.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.