Column Richard de Mos: Leg gevaarlijke drillrappers aan banden

De Rotterdamse rapper Blacka heeft zijn excuses aangeboden en betuigt spijt voor de dodelijke steekpartij op de Scheveningse Pier. Dat doet de voorman van de Rotterdamse drillgroep 24 via een bericht op zijn Instagrampagina. Afgelopen maandag ging het faliekant mis tijdens een ontmoeting met groep 73 De Pijp uit Amsterdam.

De samenkomst, bijna een week geleden, op Scheveningen eindigde in een steekpartij, waarbij een 19 jarige jonge man om het leven kwam. Het slachtoffer was een vriend van Blacka, Chuchu. ‘De hoeveelheid pijn/spijt waaronder ik op dit moment lijd, gaat niemand begrijpen, maar de pijn die de familie doorstaat is niet eens voor te stellen. Onze Chuchu is er niet meer en dat heeft mijn hart gebroken.’

De rapper zegt in zijn reactie dat de hele ‘drill beef’ (beef is straattaal voor ruzie) nergens op sloeg. ‘Ik weet oprecht niet waarom deze ruzie precies is begonnen, en hoe ik zo dom ben geweest om me in deze drill beef te mengen met jongens die niks te verliezen hebben. Ik heb deze ruzie meerdere malen geprobeerd te negeren, en dit is mij uiteindelijk niet gelukt. Er werden ernstige bedreigingen naar mijn familie geuit, waardoor ik mijzelf verloor.’

Zie hier de door Omroep West beschreven ellende die wordt veroorzaakt door drillrappers. Al langer houd ik een pleidooi om drillrappers, als de aanjagers van het geweldsverheerlijking,  aan te pakken

In de zogenoemde drillmuziek, afkomstig uit de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, wordt geweld verheerlijkt. To drill betekent onder meer ‘doorboren met kogels’. Toen London twee jaar geleden werd geplaagd door een golf van geweld, werd voor het eerst de link gelegd met de toenemende populariteit van drill. Terecht stellen twee academici uit het Engelse Birmingham. ‘Drill vormt een potentieel gevaar, aangezien de videoclips een platform vormen dat bendeleden een gevoel van macht en autoriteit kan verlenen. Als rappers voortdurend bedreigingen uiten in een song of in een video, dan kunnen ze makkelijk ernstig genomen worden en moeten ze vervolgens bewijzen dat ze hun dreigementen waar zullen maken’. Het genre, dat op sociale media honderdduizenden tot miljoenen views pakt, zou bendegeweld in de hand werken: rappers dagen elkaar uit in hun teksten, die verspreid worden via sociale media en uiteindelijk resulteert dat dan in echt geweld.

Drillmuziek is dus naar alle waarschijnlijkheid de oorzaak van het dodelijke steekincident vorige week maandag op de Scheveningse Pier. Familie en vrienden van Bilal Aydin, die begin dit jaar werd doodgestoken in de Goudriaankade in Den Haag, stelden dat de dood van Bilal verband houdt met de gewelddadige drillrap. Drillrap was ook een factor van betekenis bij twee fatale incidenten in Amsterdam. De Amsterdamse rapper Jay-Ronne Grootfaam (18), die muziek maakte onder de artiestennaam Trappy Demon, werd in september 2019 gedood met een kapmes. Gondillio Lowland (19), artiestennaam Bolle, werd voor zijn huis in Amsterdam doodgeschoten. De confrontatie met een rivaliserende drillrappers moet Grootfaam met zijn leven bekopen. In een filmpje van zeventien seconden is de dodelijke ontmoeting tussen Alexio F. (18) en Yamanney A. (20) met Jay-Ronne Grootfaam te zien. Te zien is hoe F. het slachtoffer met een machete in zijn hals steekt. Het gevecht tussen de rivaliserende rappers begint om 19.15 uur in de hal van Bijlmerflat Florijn waar A. en Grootfaam met kapmessen naar elkaar zwaaien. Als de situatie zich razendsnel naar buiten verplaatst, steekt F. zijn rivaal Grootfaam van achteren neer. Hij overlijdt een dag later aan de halswond in het ziekenhuis. De twee verdachten geven zich vier dagen na de dodelijke steekpartij aan bij de politie en zitten sindsdien vast. Sinds een aantal jaar is drill in opkomst in Amsterdam Zuidoost. De rappers dragen zwarte kleren, zwaaien met gigantische messen, wanen zich anoniem en dragen daarom bivakmutsen. Jongerenwerkers maken zich ernstige zorgen over deze ontwikkelingen en stellen dat jongeren niet alleen meer praten over steken, maar dit ook daadwerkelijk doen. De mentaliteit van de jongeren is meedogenloos: ze lachen als er iemand doodgaat. Steeds vaker zijn jongeren zo bang, dat ze zichzelf, volgens de jeugdwerkers, bewapenen.

In de NTR-reportage die Danny Ghosen maakte over drill rap is te zien dat dit fenomeen zich steeds verder uitbreidt over Nederland. Rappers die in videoclips met machetes rondzwaaien en bedreigingen naar rivaliserende groepen uiten, maar ook jongens van 13 die met kapmessen over straat lopen en gastjes met maskers die opscheppen over steekpartijen. ‘Ik was echt verbaasd dat ze messen pakten om stoer te doen. Als een veertienjarige zegt dat hij zo’n ding bij zich draagt om zich te beschermen? Ik heb daar geen begrip voor. Je bent niet in de jungle waar je je moet beschermen tegen wilde dieren!’, vertelt Ghosen. Terecht stelt Ghosen dat dit soort gastjes niet het denkvermogen hebben om te beseffen wat voor schade ze aanrichten als ze iemand neersteken.

Handelen 

Daarom moeten wij handelen. Om verder drillgeweld in de kiem te smoren monitort de politie in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam de drill muziek en de bijbehorende straatcultuur. Maar of dit, met steeds nieuwe incidenten voldoende is, valt te bezien. Het wordt daarom tijd dat in heel Nederland beleid ter bestrijding van drillrap wordt gemaakt. Want ondanks het feit dat de vrijheid van meningsuiting een groot goed is, zouden rappers die oproepen tot geweld direct strafrechtelijk vervolgd moeten worden. De grens bij drillraps moet dus duidelijk bij het oproepen tot geweld liggen; daar moet rücksichtslos en zonder pardon dé streep getrokken worden.

Taak social mediagiganten 

Daarnaast moet de overheid van de giganten op sociale media, zoals YouTube, Snapchat en Instagram eisen dat zij meer doen om het aanprijzen van geweld en steekpartijen via sociale media tegen te gaan. Bij weigering moet bezien worden welke maatregelen de overheid tegen deze giganten kan ondernemen. Mensenlevens zijn te kostbaar om dit niet serieus op te pakken

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. Sabreur

  Nee meneer De Mos, drill rap is niet de oorzaak van het geweld. De oorzaak van het geweld zijn de grote groepen kansloze jongeren, die vanuit een gewelddadige machocultuur de grote baas willen uithangen in plaats dat ze hun tijd vullen met iets te maken van hun leven. Medeplichtig zijn hun ouders, die hun taak als opvoeder niet nemen en de overheid, die deze testosteronbommen te zacht aanpakken.
  De drill rap is hooguit een aanjager.

  1. Freba

   Oorzaak van eea; Als je de hele dag je neus vol hebt, wordt het niets met je. Midden tachtiger jaren is dit begonnen in de Bijlmer. Honderden Antilianen met een enkele reis naar NL. 90% van de boys wist niet eens wie zijn verwekker was. Laag opgeleid etc.etc. En de kids van die generatie vindt onderdak in de huidige groepen. Immers een goed voorbeeld, doet goed volgen. In vroegere tijden kon je dit soort mannetjes kwijt in het leger richting Vietnam en meer contreien . Geen eer aan te behalen, tenzij je genadeloos “tekeer” gaat. Zero tolerance. Markerwaard droogmalen, vliegveldje aanleggen en een open gevangenis, waar de heren kunnen worden opgeleid tot bouwvakker en lasser en meer van dit soort beroepen. Hoeven we dit soort mensen niet van buiten NL aan te trekken. Maar o.a. Groen Links vindt een beschermd vogelgebied in de Markerwaard belangrijker. NL blijft een landje bevolkt door calvinisten en kruideniertjes. ( reageerder was 7 jaar wachtcommandant Politiebureau Ganzenhoef)

 2. NEXIT.

  Waarom drilrappers aan banden leggen ? Beter handhaven en strenger straffen bij overtredingen doet wonderen. Optie 2 is om alle idioten met twee nationaliteiten het land uit te flikkeren na een veroordeling

 3. ikweetwatikwil

  De grens bij drillraps moet dus duidelijk bij het oproepen tot geweld liggen; daar moet rücksichtslos en zonder pardon dé streep getrokken worden.

  Daar kan een normaal mens het alleen maar mee eens zijn.

 4. Hamer Sikkel

  Er zijn natuurlijk lieden in Den Haag, die absoluut het goede voorbeeld NIET geven, zoals pooier/dealer/uitsmijter/hooligan Henk Bres.
  Verder moet je die jongens laten studeren/werken; anders gaan ze maar lekker weg uit Nederland.

 5. maggeennaam

  !971: A Clockwork Orange van Stanley Kubrick is nu werkelijkheid geworden. Geweld is in deze film de ultieme verheerlijking, gelijk aan de drillrap van nu. Wie deze film ooit heeft gezien begrijpt wat ik hiermee bedoel. Deze film werd in 1971 als uitermate schokkend genoemd en in sommige landen verboden, waaronder Engeland. En heden ten dage is dit de realiteit geworden. Was Kubrick een ziener?

 6. 56RdK

  Tja, als Faceboek een totaal onschuldig fenomeen als Zwarte Piet overal verwijderd. Zwarte Piet die bijna een eeuw lang hier in dit land voor louter plezier zorgde (en nog zorgt) voor miljoenen mensen, mensen van allerlei gezinden, van zwart tot blank!

  Dus zéker van zo’n FB mag je verwachten dat daar geen drillrap meer te zien of te horen is.
  En net zoals @Sabreur zegt: ouders én overheid dienen het tuig, hun tuig, beter aan te pakken en geen tientallen jaren hetzelfde plaatje af te spelen, voorzien van zalvende woorden en vele, vele subsidies en bijvoorbaat al mislukte en kostbare hulpprojecten.

  Na zo’n 30 jaar a 40 jaar mogen de ogen van overheden (ook de nationale) nu wel eens écht opengaan, al is het feitelijk al te laat, maar beter ten halve gekeerd, dan ….

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.