CPB: “Werkloosheid en faillissementen reageren met vertraging op de crisis, die klap moet eigenlijk nog komen.”

Het CPB is optimistischer ingesteld dan eerder dit jaar. Ja, de klap van de coronacrisis is ongekend hoog, maar het had vele malen erger gekund. De grootste rampscenario’s lijken voor nu toch niet uit te komen. Toch is de schade die de coronacrisis veroorzaakt gigantisch. Niet alleen economisch ook sociaal heeft Nederland zwaar geleden. En vooral voor het sociale aspect moet men zich zorgen maken.


De rekenmeesters van het CPB gaan uit van een krimp van 5.1%. Eerder dit jaar nog zat men te denken aan een krimp tussen de 6 tot 7%, maar de krimp blijkt gelukkig wat lager te liggen. Toch moet men zich nog klaar maken voor de echte klappen van de crisis:

„Geen misverstand: deze klap is ongekend hard, en moet zich nog grotendeels laten voelen. Werkloosheid en faillissementen reageren met vertraging op de crisis, die klap moet eigenlijk nog komen.”

De werkloosheid zal dit jaar stijgen naar 6.5%, en als de tweede golf erger blijkt dan verwacht dan kan dit cijfer zomaar stijgen tot 10(!)%.

Het CPB kaart overigens een terecht punt aan: men moet de crisis niet alleen bekijken in puur economische zin. Ook andere gevolgen, die niet economisch meetbaar zijn, kunnen gigantische gevolgen hebben voor de samenleving.

„Burenhulp, familiebezoek, thuisonderwijs: het laat zich allemaal niet in economische groeicijfers vangen. De coronacrisis heeft grote gevolgen voor zaken die raken aan de kwaliteit van het bestaan: we missen het vieren van een bruiloft of jubileum, de theater- en concertpodia zijn leeg, en er zijn grote zorgen over eenzaamheid in verpleeghuizen.”

 

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Blondie

  Dat is toch de werkelijkheid.

  Maar dat is een financieel probleem, maar de grootste zorg is de NIET verleende reguliere zorg in de ziekenhuizen.
  Ziekenhuizen die in opdracht van het Rutte Kartel, geen zorg hebben geleverd aan al diegene die deze zorg wel nodig hadden.

  Rutte krijgt de doden door deze maatregel, nog wel op zijn bordje.

 2. Henk42

  De ellende van de covid gaat zeker nog komen en ik gok op slechtere cijfers dan het CBS.
  Investeerders en spaarders stapten al veel naar goud de afgelopen tijd ,sinds covid is dit gestaag gestegen.
  Einde van het jaar veel werkeloosheid en ondernemers die proberen nieuwe services aan te bieden en ondernemers die het niet meer redden.
  Uiteraard ook winnaars thuisbezorgd post NL bol. Com ,maar detail handel verhuur zakelijk vastgoed alleen maar verliezers.

  1. NO8D0

   @henk42 je vergeet de horeca die ap op zijn gat ligt.
   En openbaar vervoer ,geen hond die daar nog mee reist.
   Vliegsector slechts 5% vluchten tav vorig jaar.
   Verkopen 2e hands auto’s motoren en scooters liepen wel goed net als de lease sector.
   Dit word een heel pijnlijke klap en komt pas in november.

   1. NEXIT.

    correct , en de spiraal zet gewoon door want lege horeca panden leveren geen huur op, behoeven geen onderhoud , geen nieuw inventaris enz Zelfde geldt voor de vliegsector , hotels , transfer bedrijven , taxis enz alle aanverwante takken van sport krijgen een knauw.

    Helaas begrijpt de politiek deze simpele logica niet

 3. NEXIT.

  De klap zal ongekend hard zijn en niet vergelijkbaar met eender welke situatie ooit. Grote delen van de horeca zullen verdwijnen immers als je nog maar 50% van je bezoekers kan ontvangen moet je de prijzen verdubbelen. Een drie gangen dinertje voor 60 euro p.p exclusief consumpties zal voor menigeen onbetaalbaar zijn. Sportscholen zullen sluiten en leden verliezen doordat je niet meer vrij binnen kunt stappen. Winkels zullen het afleggen tegen virtuele winkels. Aliexpres en andere grote webwinkels zullen een grote bijdrage leveren aan het sluiten van de middenstand. Toeleveringsbedrijven aan horeca en sport zullen inkrimpen. Het is een grote kettingreactie die zijn weerga niet kent. De politiek loopt enkel te blaten wen maar aan de nieuwe normaal die we u door uw strot duwen op straffe van dwangsommen en hoge boetes. We zijn knettergek geworden

 4. JochemX

  Dat weet toch ieder weldenkend mens allang.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.