Haha! Leegloop bij GroenLinks. Niemand wil met Jesse Klaver spelen

Ach wat zielig toch! Als het nog even zo doorgaat eindigt Jesse Klaver bij de verkiezingen van volgend jaar helemaal in zijn eentje. Sneu zeg.

Kathalijne Buitenweg is het zesde GroenLinks-Kamerlid dat heeft aangegeven bij de verkiezingen van 2021 niet op de kieslijst te willen. Let wel, dit zijn niet de minsten. Hierdoor blijven er van de top 10 van 2017 namelijk nog maar vier over.

Zoals De Volkskrant uitlegt is dat “een opmerkelijk hoge doorstroming, zeker voor een partij met veertien zetels in de Tweede Kamer.”

Linda Voortman, Rik Grashoff, Liesbeth van Tongeren en Zihni Özdil zijn al vertrokken. Voortman en Van Tongeren werden wethouder, de een in Utrecht, de ander in Den Haag. Grashoff en Özdil vertrokken met slaande deuren. Grashoff omdat hij de integriteitscode van de partij had geschonden door een verzwegen verhouding met de partijvoorzitter, Özdil omdat hij zich niet wilde voegen naar de fractiediscipline.

Waar dit op neerkomt is dat er bij GroenLinks maar een paar zielige types zijn die met Jesse Klaver willen spelen. De rest hebben hem eens goed bekeken de afgelopen jaren en zijn tot de conclusie gekomen dat ze zo weinig mogelijk met hem te maken willen hebben.

Nu is de vraag natuurlijk: waarom? Waar komt dat uit voort?

En dat leidt mij tot de volgende conclusie: deze man is bereid min of meer alles voor de macht te doen. Maar er zijn bij GroenLinks ook mensen die daadwerkelijk diep in de partijidealen geloven (hoe vreselijk die idealen ook zijn). Ze willen daar trouw aan blijven, in woord en daad, ja, ook als ze daar af en toe de coalitie (waarvan GroenLinks niet eens deel uitmaakt!) mee boos maken.

Klaver accepteert dat niet. GroenLinks moet regeren.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

49 reacties

 1. Kleurloos

  De Redactie van DDS is zo hopeloos dat het maar nep nieuws verkondigd..
  Echt zo Armoedig en stijlloos

  1. Sando

   Kleurloos ook lid van de communistische partij erg he schaam je je daar niet voor.

  2. Logica

   Laten we hopen dat Paul Rosenmõller straks beschikbaar is in de 2e kamer. Kunnen we a la de Rode Khner een schrikbewind gaan voeren tegen de boeren en iedereen die het niet met hem eens is.

   Straks in iedere huiskamer verplicht, een foto van de grote Leider.

   1. Ernest Stern

    “Laten we hopen dat Paul Rosenmõller straks beschikbaar is in de 2e kamer.”

    Zo heeft iedereen hier zijn eigen politieke verlangens.

    1. NEXIT.

     enz

  3. pakwatjepakkenkan

   nou is Jesse Klaver sowieso zum kotzen. als ik hem zie op tv moet ik al achteruit vreten. met z’n popiejopie gewauwel. er komt niks zinnigs uit dat gastje.

   1. Nama saya

    Wat dacht je van die vleugelneuker?

    1. evil knievel

     Nama saya!?🤨

  4. evil knievel

   Kleurloos is erger!
   Kom op he,waar zijn die (regenboog)kleurtjes!?
   Make love babe!😘

 2. Cootje

  GroenLinks is en blijft weinand duyvendak , communist activist ra ra groep een levensgevaarlijke beweging toen. In hun gelederen zitten verder thee drinkster mevr Halsema met een burgerbeweging 1873 als haar achterban. En verder intellectuele bakfiets wollen sokken generatie . Die als het dadelijk niet lukt op de politieke zenders aan huilie huilie beginnen om de aandacht te krijgen . Gelukkig blijft er in een zeer zware recessie geen spaan over van het klimaat debat , wat dat betreft komt Corona net op tijd om de dikke diabetische timmermans en zijn volgelingen te stoppen. Corona is een natuur geweld en een paar meter hogere zeespiegel ook nivelleerde de ongebreidelde uitbreiding kansloze mensen , die anders in bootjes stappen om andere mensen lastig te vallen

  1. Piet51

   @Cootje
   Je poneert nu een wel heel vermakelijke stelling. Je maakt bezwaar tegen de klimaatmaatregelen. Dat kan ik me voorstellen, want ze zijn heel kostbaar. Maar om nu de corona-crisis als de reddende engel (citaat: … komt Corona net op tijd om de dikke diabetische timmermans en zijn volgelingen te stoppen…) te presenteren om deze investeringen en kosten te voorkomen, terwijl deze corona-crisis waarschijnlijk meer gaat kosten, is een bijzondere visie.

   Wat levert de corona-crisis op, dat je er zo enthousiast over bent? Heel misschien maakt het, dat onze maatschappij drastisch verandert, zodat het invloed gaat hebben op de klimaatverandering en/of de effecten ervan.

   1. Cootje

    Ik ben zo anti Europa en vooral van af het begin al tegen zuid Europa en de zakkenvullers in Brussel , dat voor mij alles geoorloofd is om dat ondemocratische zooitje omver te werpen , klimaat is een illusie omdat 95% van de wereld bevolking niet mee doet , en niemand een arme boer in Indonesië of Brazilië kan weerhouden om een stukje bos om te kappen voor zijn levens behoefte , er staat een vliegveld onbenut gesponsord door de EU in Spanje de nevada gebied , wat nog nooit is gebruikt , en verder mogen wij werken tot onze 67 ste met een te hoge belasting druk om de Mongolen in het zuiden te onderhouden , die weer gesteund worden door zakkenvullers in Brussel , Corona gaat duidelijke verschillen maken in zuid Europa met de tweede fase en het einde van het jaar een zeer hoge werkeloosheid , dan is het eindelijk zo ver dat het potverteren niet meer betaalbaar is en zijn ze failliet , kost ons ook een hoop narigheid maar 35 jaar electoraat wat de mensen zelf gestemd hebben moeten ze maar op de blaren zitten , en de politici aansprakelijk stellen , wat ze op zeker in Frankrijk gaan doen . Veranderingen doen vaak pijn maar Corona maakt het duidelijk

    1. Sando

     Cootje zeer goed gezegd top!!.

    2. Cootje

     Telegraaf sterke opleving Corona Frankrijk.

    3. Cootje

     Dit was een antwoord op piet met zijn bakfiets , piet de lorrenboer want uit die tijd komt zijn naam , net voor 1873

   2. NEXIT.

    blabla bladieblabla malle pietje doe maar een vogelaartje

    enz

    1. Nama saya

     Aldus de onbesnedene van hart.

     etc

     1. evil knievel

      Aha,ok,…nama saya is kleurloos!
      Kan toch niet schat,alle kleuren doen r toch toe!?🤨

 3. Ernest Stern

  Voor elk vertrekkend Kamerlid bestaat hier een goede verklaring. Er zijn geen aanwijzingen dat Klaver hier iets mee te maken heeft.

  Dit artikel mist elke feitelijke grond.

 4. Piet51

  Oei, Michael van der Galien heeft eens diep nagedacht of er iets af te leiden was uit het vertrek van 6 GL-fractieleden. En ja hoor, de rode draad door deze acties is het verdwijnen van de directe relatie met Jesse Klaver. En dat moet dan uiteraard aan Klaver zelf liggen, want bij 6 fractieleden ligt een andere conclusie niet zo voor de hand. Als ik ooit nog eens moet uitleggen wat framing is, kan ik deze uitleg prima als voorbeeld gebruiken.

  * Grashoff had zich niet zo slim gedragen (geheim houden van een relatie met de GL-voorzitter) en besloot of werd verzocht (of misschien wel beide) daarom te vertrekken wegens gebrek aan vertrouwen. Dat was dus vooral een externe aanleiding, helemaal buiten Klaver om.
  * Voortman en Van Tongeren werden wethouder en ik kan me voorstellen, dat zoiets net weer een andere uitdaging is dan parlementslid. Dat ze niet meer op de GL-lijst willen of zo weinig mogelijk met Jesse Klaver te maken willen hebben, heb ik nooit gehoord.
  * Alleen van Özdil kan gezegd worden, dat hij genoeg had van enkele GL-standpunten en misschien -cultuur en daar speelt Jesse Klaver natuurlijk een belangrijke rol bij. Maar ook hier geldt, dat niet Özdil vertrok, maar door Klaver werd weggestuurd op een erg houterige manier.
  * Buitenweg is het afgelopen jaar erg ziek geweest, darmkanker, en zij is niet de eerste die zich dan gaat afvragen wat je verder nog in je leven wilt doen. Zij koos te bedanken voor een plekje op de GL-lijst en na de verkiezingenaf te zien van een heel mooie positie binnen de partij en Kamer. Geen spoor van kritiek op Klaver, maar gewoon een heel menselijke keuze. Van der Galien doet haar met deze framing tekort.

  Wat blijft er nu nog over van Van der Galiens verhaal? Inderdaad, dat er zes lijstkandidaten zijn vertrokken. De rest en de interpretaties zijn er volledig bij verzonnen.

  1. lucinde

   Dank voor de feiten.

  2. Henk Albarda

   Als er enige realiteitszin in uw ´bijdrage´ had gestaan, dan had gewelddadig, anti/semitisch en communitisch Groen Links inmiddels luidkeels de namen naar buiten gebracht van Groen Links personen die graag op de komende lijst willen staan. U weet, net als ik, dat links, Groen Links, D66, PvdA en de SP in soms kleine stappen, soms grote stappen, steeds meer kiezer belangstelling verliezen.

   Rechts groeit, links heeft overwegend belangstelling van enkele fossielen zoals u, en van verdwaalde salafisten en ander klootjes volk.

   Natuurlijk heb ik er plezier u te denigreren en te beledigen, u bent mede schuldig aan de ziekelijke linkse demonisering van alles wat rechts is (tot vertrek beroepsleugenaar rutte, is de VVD een bijwagen van Groen Links) tussen eind 2017 en heden.

 5. Pierre Tombale

  Groen Links is geen partij voor serieuze weldenkende mensen.
  Meer iets voor kleuters.
  En volwassenen die in dat stadium zijn blijven steken.

 6. Kleurloos

  GroenLinks is het tegenpool van de PVV en FvD en dat kan Rechts Nederland niet waarderen..

  1. Buzz68

   Rechts Nederland kan echt links (bijv. SP) wel begrijpen (en waarderen) hoor. Hypocriet links stukken minder. Kleurloze partijen zijn er te over.

  2. evil knievel

   Niet helemaal waar kleurloos(waarom geen regenboog!?)
   Denk zelf dat groenlinks,mits inbindend,goed samen zou kunnen met rechtse partijen!
   Alleen jammer dat ze zo ver van de werkelijkheid staan!😉

 7. Yoyo

  Michael heeft een grote hekel aan meneer Klaver.
  En dat zijn er nog veel meer.
  Het blijft een eng mannetje met onrealistische ideeën, die Jessias.
  Ik zou nooit op hem stemmen, no way.
  Hopelijk bij volgende verkiezingen weer een diepe daling met dit clubje, maar de gemiddelde kiezer is niet al te bright vrees ik.
  Kijk maar de pinokkio-partij.
  Die zou na het echec van Rutte in elkaar moeten storten zoals eerder bij de PVDA.
  Ik vrees dat alles weer hetzelfde zal blijven.
  Maar hoop doet leven.

  1. Piet51

   @Yoyo
   Twijfel jij nooit aan uitspraken, zoals je die nu doet? Je schrijft: “… de gemiddelde kiezer is niet al te bright …”. Met deze en andere opmerkingen verklaar je meer dan de helft van Nederland voor idioot en in de rest van de wereld eigenlijk ook. Dat mag natuurlijk en ik kan ook niet helemaal uitsluiten dat je een beetje gelijk hebt. Maar erg waarschijnlijk is het niet, heel onwaarschijnlijk eigenlijk. Als zo’n groot deel van een samenleving, ik bedoel dat dan wat breder dan alleen Nederland, een visie ondersteunt en dat bij verkiezingen ook duidelijk laat zien, is dat toch wat ze willen? En daar zouden toch ook wel voor een deel verstandige mensen bij kunnen zitten? Dat jij en je geloofsgenoten daar anders over denken en dat mogen uitdragen en bij verkiezingen op mogen stemmen, is precies wat een democratie zo boeiend maakt. Maar als de bevolking een andere keuze maakt, is het toch die voorkeur die de komende jaren de politiek bepaalt.

   1. Grasmaaier

    Piet15: wat ben je toch een ontzettend zalvende dominee. Altijd anderen kapittelen en betuttelen en dan ook nog in Jip-en-Janneke taal. Je bent een griezel, en ik zal vast niet de eerste zijn die dat zegt – enge lulhannes.

    1. Piet51

     @Grasmaaier
     Op domme opmerkingen heb ik een onbedwingbare neiging zo te reageren als ik vaak doe. Op DDS heb ik die neiging inderdaad heel vaak, meerdere keren daags. Als iemand mij, de gemiddelde kiezer, beschuldigt van “niet zo bright zijn”, zou ik eigenlijk in vergelijkbare kwalificaties iets moeten schrijven. Dat doe ik niet, want ik ken Yoyo niet. Maar zo’n persoon beseft niet wat hij of zij schrijft, en doet dat m.i. alleen voor het effect.

     1. Grasmaaier

      “Op domme opmerkingen heb ik een onbedwingbare neiging zo te reageren als ik vaak doe. Maar zo’n persoon beseft niet wat hij of zij schrijft, en doet dat m.i. alleen voor het effect.”

      Dat aanmatigende, die neiging om de ander op te voeden, het kleineren: dat is nu precies het betuttelen en kapittelen waar ik het over heb. Maar je bent te ver heen om dat zelf te zien.

      Jij doet trouwens niet anders dan ‘alleen voor het effect’.

     2. Rene van der Grijp

      “Dat aanmatigende, die neiging om de ander op te voeden, het kleineren: dat is nu precies het betuttelen en kapittelen waar ik het over heb. Maar je bent te ver heen om dat zelf te zien.”

      Hetzelfde zie je terug bij andere linksen hier. Er is een reden waarom ze juist door DDS worden aangetrokken en dat is dat ze zich (moreel) superieur voelen en grote behoefte hebben om andersdenkenden de maat te nemen en te “beleren”.

      Piet51 komt hier naar eigen zeggen om de meelezer te bereiken maar door de manier waarop hij dat doet schiet hij in eigen voet. Z’n nauwelijks verholen neerbuigendheid en zelfvoldaanheid wekken weerstand op.

      Ik zou tegen piet willen zeggen: ga vooral zo door!

     3. Ernest Stern

      “Z’n nauwelijks verholen neerbuigendheid en zelfvoldaanheid wekken weerstand op.”

      Daarentegen hebben we René van der Grijp leren kennen als een bescheiden en vriendelijke debater met een nederige opstelling.

     4. Piet51

      @Grasmaaier & Rene van der Grijp
      Er zijn hier inderdaad naast jullie nog een paar deelnemers die zich ergeren aan mij, Ernest Stern en nog wat links georiënteerde deelnemers. Maar van de, naar zeggen van DDS, ruim een miljoen unieke bezoekers per maand is dat een minieme minderheid. De rest waardeert het, of vindt het niet de moeite waard om te reageren.

      En, Grasmaaier en Rene van de Grijp, weten jullie, ik weet precies hoe ik reageer en waarom ik dat zo doe. Ik reageer vooral op de erg beledigende bejegening van mij en medestanders door andere deelnemers hier, jullie regelmatig ook, met mijn soort opmerkingen. Je kunt mijn reacties aanmatigend noemen, de maat nemend kan ook of opvoedend. Kleinerend kan ik niet beamen, want dat is vooral hoe je het bij je laat binnenkomen. Kleinerend klinkt iets vooral in de oren bij mensen die niet zo’n hoge dunk van zichzelf hebben: “Als je je klein maakt of voelt, maken anderen je ook klein”.

      Maar deze opmerking kunnen jullie op dezelfde manier kwalificeren as alle voorgaande. Het maakt mij allemaal niet zoveel uit. Ik vermaak me wel en erger me zelden. Dus ik ga vooral zo door!

     5. Ernest Stern

      “Kleinerend kan ik niet beamen, want dat is vooral hoe je het bij je laat binnenkomen. Kleinerend klinkt iets vooral in de oren bij mensen die niet zo’n hoge dunk van zichzelf hebben: “Als je je klein maakt of voelt, maken anderen je ook klein”.”

      Dat lijkt me de spijker op z’n kop. René en Grasmaaier klagen hier al jaren over de neerbuigende toon die ze menen te ontwaren in bijdragen van hun opponenten maar de gevoeligheid op dit punt lijkt vooral te wijzen op gevoelens van minderwaardigheid, het besef de mindere te zijn in de inhoudelijke discussie.
      Uit de debatten blijkt dit overigens niet geheel zonder grond.

     6. Yoyo

      Piet51,

      Ik schaar jou zeker niet bij de gemiddelde kiezer, jij onderbouwt goed je beweringen, waarvoor respect.
      Echter ik kan niet rijmen dat mensen halsstarrig op Rutte en consorten weer gaan stemmen komende verkiezingen
      Hij heeft meermalen laten zien krasse taal uit te slaan net als het uitkomt, om vervolgens alle beloften weer te vergeten.
      Hij is echt een schandaal voor het ware liberale gedachtengoed!

     7. evil knievel

      Gemiddelde kiezer!?🤣

     8. Rene van der Grijp

      “Er zijn hier inderdaad naast jullie nog een paar deelnemers die zich ergeren aan mij, Ernest Stern en nog wat links georiënteerde deelnemers. Maar van de, naar zeggen van DDS, ruim een miljoen unieke bezoekers per maand is dat een minieme minderheid. De rest waardeert het, of vindt het niet de moeite waard om te reageren.”

      Ga er maar rustig van uit dat de rest het niet de moeite waard vind om op te reageren.

     9. Piet51

      @Yoyo
      Dank voor het compliment.

      Het zal je niet verbazen, dat ik stemmers op sommige rechtse partijen niet begrijp. Ze zeggen te gaan stemmen op partijen, m.n. PVV en FvD, die nog nooit verantwoordelijkheid hebben gedragen voor de landelijke politiek en dat waarschijnlijk op korte termijn ook niet gaan doen. Ze komen eigenlijk samen nooit verder dan 20% en worden door anderen bij voorbaat niet als samenwerkingspartner geaccepteerd.

      Hun gedrag naar de collega’s van andere partijen sluit toekomstige samenwerking eigenlijk voor altijd uit. Wat kunnen ze dan nog bereiken en waarom zou je aan hen je stem weggeven? En de krasse taal die je bij Rutte hoort, wordt door vertegenwoordigers van PVV en FvD verre overtroffen.

      Maar, toch, ik gun iedereen de partij die hem of haar aanspreekt. Dus van mij mogen ze blijven, graag zelfs.

   2. Cootje

    Is de reactie niet genoeg onderbouwd?

   3. evil knievel

    De gemiddelde kiezer is idd niet al te bright PIETJE! 😉
    Laat zich over t algemeen voor t karretje spannen van degene die t voor t zeggen hebben,die doen of ze t beste met ze voor hebben!😩
    De echte trotse NLse eigengereide,stemt pvv of fvd,want deze trapt niet in vertelde sprookjes! 😁😜

 8. andergeluid

  Ik denk dat Kathalijne Buitenweg wel iets anders gaat doen na haar bezoek en uitnodiging van de Bilderberg conferentie.
  Die weet genoeg geheimen om te promoveren.

 9. Dixie

  Groenlinks = neo stalinisme

 10. NEXIT.

  klaver kan weer voorbereidingen beginnen om zijn hout te bestellen voor zijn alles brandertje en de vliegtickets voor de wintersport bestellen

  walgelijke hypocriete snotneus

  1. EvertB

   Wij kunnen ons jouw zuur wel voorstellen, hoor.

 11. Kretoloog

  “Buitenweg is het 6e Kamerlid dat niet door wil bij GroenLinks”.

  Even tellen:
  1. Voortman
  2. Van Tongeren
  3. Grashoff
  4. Ozdil
  6. Buitenweg

  Maar wie is nou nr. 5?

  1. Sando

   Klaver zelf!!

  2. EvertB

   De scherpzinnige, ex-diplomaat, partijcoryfee Bram van Ojik.

 12. Henk Albarda

  Enige nuancering is op zijn plaats. Tijdens de formatie in 2017 ging rutte in gesprek met groen links, omdat Ollongren hem had ingefluisterd dat D66 groen links in het kabinet wilde. Met wat theater kwam Groen Links niet aan boord.

  Direct na het aantreden van rutte III, mogelijk in overleg met rosenmoller, lanceerde rutte de ONdemocratische klimaat tafels, waarna Groen Links definitief maar INofficieel tot de coalitie toetrad.

  Klaver heeft daar niets tegenin kunnen brengen en stemde vanaf dat moment met vrijwel alle wetten van rutte mee.

  Aangezien de Nederlandse kiezer aanzienlijk rechtser is dan het linkse front EN vele PVV´ers ons willen laten geloven, is Groen Links zich met steeds sleetser Klaver steeds verder van de kiezer aan het vervreemden.

  De welvarende VVD Kiezer en idioten als Beukman en Brandebok volgen nog steeds met gestrekte arm rutte, tot ze over 3 jaar ontdekken dat rutte ook hen aan het leeghalen is met nog hogere lasten.

  Eerstvolgende TK? Groot vraagteken, pas de regering daarna, indien linksig, zal pas de lasten zichtbaar nog verder verhogen, waarna we een TK later een weldenkende regering krijgen en Beukman en Brandebok met pek en veren Nederland uitgejaagd worden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.