HAHAHA! 300.000 ambtenaren zijn lid van een politieke partij… dat zijn BIJNA ALLE partijleden

Het is eigenlijk gewoon nauwelijks te bevatten, maar bijna álle ‘partijleden’ in Nederland werken in de ambtenarij. Ze werken dus voor de overheid. Die partijleden bepalen vervolgens wat de verschillende partijen als verkiezingsprogramma hebben. etc. Kortom, Nederland wordt geregeerd door ambtenaren, in meer dan één zin.

In 2019/2020 waren/zijn er ongeveer 320.000 Nederlanders lid van een politieke partij. Dan denk je: zo, dat zijn er toch nog heel wat. Maar er is iets geks aan de hand met dit cijfer. Want wat blijkt?

Uit een enquête van Binnenlands Bestuur blijkt dat bijna eenderde van ambtenaren lid is van een politieke partij. Er zijn in Nederland ruim 900.000 ambtenaren, van wie 300.000 partijlid zijn.

Wat? Van de ongeveer 320.000 Nederlanders die lid zijn van een politieke partij zijn 300.000 werkzaam voor de overheid?

Yep. Zoals Elseviers Imre Wessels het verwoordt, “Het aantal ambtenaren dat lid is van een politiek partij komt nagenoeg 100 procent overeen met het totaal aan mensen die lid zijn van een politieke partij. Vrijwel ieder partijlid werkt voor de overheid.”

Natuurlijk is dit een enorm probleem. De kans dat een ambtenaar akkoord gaat met een partijprogramma dat er werkelijk op gericht is om de overheid kleiner te maken — en het aantal ambtenaren dus te verkleinen! — is immers niet-bestaand.

Voor veel mensen is het ongetwijfeld slecht nieuws dat er in gemeenten “geëxperimenteerd” kan gaan worden met mondkapjesverplichtingen. Nou, goed nieuws: lezers van DDS hoeven zich nergens druk om te maken. Door onze samenwerking met Stil.nl kunnen wij namelijk mondkapjes aanbieden vanaf 0,22 euro per stuk. Ja dat lees je goed, voor minder dan 1 euro heb je dan al vier mondkapjes! Kopen dus!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. fuckit

  Maar uiteindelijk is het de kiezer die bepaalt!
  Indien 70% van het electoraat zou kiezen voor het FvD en/of de PVV, zijn de ambtenaren gereduceerd tot roependen in de woestijn der onmacht!
  Tot dusver heeft het electoraat echter nog niet het licht gezien, en slaapt rustig verder!

  1. hans-e-pans

   “fuckit”

   Wat een kolder dat “de kiezer bepaald”, mooi niet hoor.

   De Nederlandse kiesgerechtigden mogen eens in de ongeveer vier jaar naar de stembus om de schijn op te houden dat we als Nederland een democratie zijn.

   De ministers en staatssecretarissen die het kabinet vormen komen en gaan, maar de zogenaamde hogere ambtenaren, de elite, die al jaren op de berg van de macht bivakkeren maken uit welke richting “Nederland” opgaat/volgt.

   Heeft een nieuwe minister of staatssecretaris te veel het idee dat de topambtenaren en lagere ambtenaren naar hem moeten luisteren, dan zal het niet lang duren voordat deze minister of staatssecretaris in moeilijkheden gaat komen.

   Ze worden dan in Kamerdebatten niet van van de goede gegevens voorzien of krijgen helemaal geen gegevens, met het gevolg dat ze weten wat hun plaats is ten opzichte van de topambtenaren en lagere ambtenaren. Vaak gevolgd door een aftreden al dan niet verplicht.

   Een van de laatste en meest schrijnende voorbeeld is de bonnetjesaffaire die minister Opstelten en staatssecretaris, en voormalig crimefighter, Teeven de kop hebben gekost.

   Om nog maar van de toeslagenfraude bij de Belastingdienst te zwijgen, dat is net een langlopende aflevering van een bekende sitcom op TV.

  2. Adriaen van Bergen

   Dat gaat ook niet gebeuren aangezien de economie meer dan 50% overheid is. Dit betekent dat meer dan 50% van de werknemers min of meer in overheidsdienst is.
   Vaak zijn dat prima betaalde baantjes waarvoor weinig wordt gedaan. Vooral bij het management.
   Mensen die die mooie baantjes hebben lopen liever tegen een muur op dan hun mooie baantje opgeven.
   Zat voorbeelden: 2e kamer, 1e kamer, diplomatie, ZBOs, ministeries, belastingdienst.
   Heb ik het nog niet eens over lokale ambtenaren of de, tegenwoordig, compleet overbodige provinciale ambtenaren.

 2. Bolland

  Verklaart een hoop

 3. Ernest Stern

  “Kortom, Nederland wordt geregeerd door ambtenaren”

  Het lijkt sprekend op logica.

  1. Rood

   etc, enz

  2. Lesley Bowen

   Jawel, het is een heel gepuzzel om tot zo ’n conclusie te komen. Dolblij ben ik dat ik dit nu weet.

 4. Arbeider65

  Dus…. Ambtenaren verbieden om lid te worden van een politieke partij. Hmmmm, blijft er weinig leden over voor de politieke partijen. Leuk!!!

 5. Bolland

  waarom niets over belangenverstrengeling Feike Sijbesma? Onze nationale corona gezant, wiens broer bij AstraZeneca directeur is?

  AstraZeneca het bedrijf waar Hugo de Jong 300.000.000 niet geteste vaccins heeft aangeschaft, bedrijf ligt vanaf 2003 al onder vuur wegens tientallen zeer ernstige incidenten

 6. Piet51

  Oei, Michael, ik ben er niet zeker van of dit statistisch wel helemaal klopt. Er wordt in het Elsevier-artikel van kortgeleden verwezen naar een enquete uit 2010, waarin is bepaald, dat een derde van de 900.000 ambtenaren partijlid is. Die 300.000 partijleden worden vervolgens afgezet tegen het totaal aan partijleden van vandaag. Dat is een beetje vreemde meting, al kloppen de gemeten cijfers wel.

  Maar storender is, dat het om een internetenquête ging via de Binnenlands Bestuur Nieuwsbrief. Leest elke ambtenaar die Nieuwsbrief? Ik denk het niet. Om precies te zijn namen 3.302 ambtenaren uit alle geledingen de moeite mee te doen. Wel of niet meedoen was een keuze van de Nieuwsbrief-lezer zelf. Daaruit zijn deze cijfers gedestilleerd. Het gaat dus zeker niet om een representatieve steekproef in een statistisch verantwoord onderzoek en de getrokken conclusies mogen dan ook niet van toepassing verklaard worden op de ambtenarij als geheel. Of die gemeten 30% geldig is voor de hele ambtenarij is nog steeds een grote vraag.

  Bovendien was het doel van de enquête om vast te stellen in hoeverre de polarisatie in de Nederlandse politiek, in 2010, ook de ambtenarij was binnengedrongen. De enquête was door de redactie van Binnenlands Bestuur opgezet en kreeg al snel veel kritiek te verduren, zoals de tendentieuze vragen die gesteld zouden zijn.

 7. Ooggetuige

  Er is van alles te zeggen over de berekeningen die zijn gemaakt om tot deze conclusie te komen. Daar is echt heel veel op af te dingen.
  Maar stel dat het artikel klopt: hoe verklaren we dit dan? Wat weerhoudt niet-ambtenaren om lid van een partij te worden?

  1. Willem Bever

   Onafhankelijkheid om tot een juiste beslissing te komen

   1. Willem Bever

    is er dus klaarblijkelijk ? niet

    1. Willem Bever

     Is dat wel volgens de trias politica?

   2. Ooggetuige

    Wat is de juiste beslissing? En: hoe leidt lidmaatschap van een politieke partij ertoe dat een ambtenaar niet de juiste beslissing neemt?

    1. Willem Bever

     Ik zal het uitkauwen; Gedreven door politieke belangen ben je dus niet onafhankelijk meer

     1. Piet51

      @Willem Bever
      Kun jij je één Nederlander voorstellen, ambtenaar of niet, die geen politiek belang nastreeft? Politiek heeft altijd betrekking op macht. In ieder geval speelt het eigen belang altijd een rol, een kleine of een heel grote. Sommige Nederlanders hebben dit politieke belang verder vorm gegeven met het lidmaatschap van een politieke partij. Maar het gaat er m.i. vooral om hoe iemand omgaat met al die belangen. Gaat dat eigen belang vóór alles, of heeft iemand ook belang bij het voorzien in de behoeften van andersdenkenden? Gelukkig horen de meeste mensen, ook de politici, tot die laatste categorie.

     2. Grasmaaier

      “Gelukkig horen de meeste mensen, ook de politici, tot die laatste categorie.”

      Bronnen, feiten, statistieken, argumenten, onderbouwing, bewijsvoering graag.

      Oh wacht: het is een boterzacht onderbuikgevoelletje van Lulletje Rozenwater die weer recht tracht te breiden wat des overheids en ambtenaars is.

      Vieze Goebbels.

     3. Piet51

      @Grasmaaier
      “Vieze Goebbels”??? Last van de warmte?

      De rest van bijdrage is een reactie niet waard.

     4. Willem Bever

      @ Piet

      Wat is er mis met als ambtenaar gewoon je werk te doen zonder alle machts/ politieke belangen af te wegen.

     5. Piet51

      @Willem Bever

      Er is niets mis met een ambtenaar die gewoon z’n werk doet zonder alle machts/ politieke belangen af te wegen. Maar het zijn ook mensen en zoals elk mens speelt bij alles wat een ambtenaar doet zijn principes, mens- en wereldbeeld een rol.
      Ik verkeer dagelijks in ambtenarenkringen en zie daar vooral hardwerkende mensen die goed werk voor de overheid proberen te leveren. Meestal lukt dat heel redelijk, soms helaas niet en dan kom je soms in de krant, terecht. Politieke spelletjes kom ik nooit tegen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.