Het aantal rokers daalt, maar niet in de leeftijdscategorie 20-24 jaar

Het percentage volwassen dat rookt, is al jaren aan het dalen. Het is echter zo dat er een leeftijdscategorie buiten deze trend valt. Het zijn vooral jongeren in de leeftijdscategorie 20-24 jaar waarbij er geen sprake is van een daling. Het is wel jarenlang zo geweest dat jongeren steeds minder rookten. De cijfers van het RIVM en CBS laten echter zien dat het aantal rokers tussen 20-24 jaar hoog blijft. Het afgelopen jaar rookte nog net geen een op de drie in deze leeftijdsgroep.

Opvallend buiten de trend

Het is op zich opvallend dat de jongvolwassenen buiten de groep vallen van het aantal rokers dat daalt. Het totale aantal van de oudere rokers is namelijk wel gedaald. Vanaf 2014 is er in die zin sprake geweest van een daling van ongeveer 26 procent naar 22 procent. Overigens is er nog een trend waarneembaar onder jongeren en dat is het e-smoken. De e-smokers zijn wat dat betreft een alternatief voor het echte roken. De beste elektrische sigaret vindt gretig aftrek onder jongeren. Dat komt onder meer omdat de kosten lager zijn. Dat is ook een reden dat jongeren die traditioneel roken steeds vaker zelf sigaretten maken. Hierdoor kost het minder geld om te roken.

Hoog percentage jonge rokers zorgelijk

Het Trimbos-instituut vindt het zorgelijk dat het percentage van het aantal jonge rokers hoog blijft en niet daalt. Het is namelijk voor deze groep jongvolwassenen van groot belang om de tabaksverslaving achter zich te laten. Als de verslaving zich verder ontwikkelt, is het steeds lastiger om er vanaf te komen. Overigens valt het met het rookgedrag van jongvolwassen dan wel weer mee. Het blijkt dat er maar weinig jongeren van 20-24 jaar zijn die echt elke dag roken. Dat verandert als je naar de leeftijdsgroep van 25-29 jaar kijkt. In deze groep blijkt dat er meer mensen zijn die elke dag een sigaret opsteken.

Stoppen met roken

Er doen ieder jaar weer veel mensen een poging om te stoppen met roken. Jongvolwassenen die het roken niet willen opgeven, doen dat vooral omdat roken voor hen een ontspannende werking heeft. Om het percentage rokers verder te doen dalen, is het van belang dat er meer mensen stoppen. Ook is het belangrijk dat de jeugd niet begint met roken. Onder jongeren die roken, is er weinig belangstelling om ermee te stoppen of om daarvoor hulp in te schakelen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

3 reacties

 1. NEXIT.

  Logisch toch ? Hoe duurder ze het maken , hoe moeilijker ze het maken , hoe meer ze je bestempelen als paria , hoe meer de jeugd wil laten zien kijk ik durf en kan het betalen.

  Een soort gucci schoenen maar dan anders.

 2. Ploppert

  Aantal jongeren totaal tussen 20 en 24 jaar zijn van 19% naar ruim 24% met migratie achtergrond, zou dat invloed hebben?

 3. Rene van der Grijp

  “doen dat vooral omdat roken voor hen een ontspannende werking heeft.”

  Die “ontspanning” is vergelijkbaar met het effect dat een junk voelt als hij z’n harddr*ug neemt.

  Elke verslavende stof, ook nicotine, maakt dopamine vrij in de hersenen waardoor je een heel fijn gevoel krijgt. Dat is echter van korte duur omdat de verslavende stof snel wordt afgebroken. Het gevolg daarvan is dat het lichaam “trek” krijgt in de volgende dosis. En zo ontstaat de vicieuze cirkel die in het ergste geval leidt tot kettingroken.

  Ik ben een kettingroker geweest maar gelukkig ben ik er al 20 jaar van af. Dat heeft grote moeite gekost.

  Op elke “high” volgt dus automatisch een “low” hetgeen een gevoel van onrust teweeg brengt. Door de harddr*ug (nicotine is een harddr*ug) opnieuw te nemen verdwijnt die onrust direct en daardoor denkt de roker dat het een ontspannende werking heeft.

  Maar dat is dus feitelijk niet zo. Een niet-roker is altijd zo ontspannen omdat hij die onrust niet heeft en dus de dr*ug niet nodig heeft.

  Pas toen ik dit mechanisme ten volle begreep (met dank aan Allan Carr) en me realiseerde dat alle zogenaamde voordelen van het roken illusoir zijn lukte het om op eigen kracht cold turkey te stoppen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.