Column Frits Bosch: Is Gerri Eickhof zélf een racist?

Gerri Eickhof is sinds 1986 verslaggever bij de NOS, dus inmiddels zo’n 34 jaar. Hij meldt in De Volkskrant (31.7.20) dat hij een vreselijke jeugd heeft gehad in Amsterdam-Noord. Zijn moeder was wit en zijn vader was ‘vermoedelijk een Surinamer’. In zijn ouderlijk huis was het een sobere boel, geen ijskast. Hij zou door plagende kinderen voor nikker, bruine boon, Zwarte Piet zijn uitgescholden als hij naar school ging. Er ging een drol door de brievenbus en hij kreeg dreigbrieven. Dat is niet best. Het verbaast mij wel. In de eerste plaats is Eickhof amper te herkennen als ‘gekleurd’. Een echt donkere man als Jerry  Afriyie zal hem mogelijk niet als gekleurd erkennen. Mensen van kleur hebben een veel sterkere focus op kleur dan witte mensen, want wit is wit en mensen van kleur zijn er in allerlei gradaties en dat laten ze elkaar goed weten. Als het zo uitkomt noemen ze elkaar ‘neger’. Eickhof valt erbuiten door zijn blanke moeder.

Het verbaast mij ook dat hij zo negatief benaderd is. Ik ben veertig jaar innig bevriend geweest met een donkere Surinamer. Alles met hem meegemaakt. Ieder jaar Sinterklaas en Zwarte Pietfeest gevierd met onze families. Nooit iets gemerkt van racisme, nee, behalve die ene keer dat we in een Haags café een biertje dronken en tegenover ons een groepje van vier mannen waarvan één iets zei in de richting van mijn vriend over zijn kleur. We draaiden onze rug om. Als ik ergens spijt van heb is het dit. Ik had deze klootzak moeten aanvliegen. Ik heb dat nadien in gedachten ettelijke keren gedaan en bepaald niet zachtzinnig. Helaas enkel in gedachten. Gedane zaken nemen geen keer en ik blijf met een diepe spijt rondlopen: ik kan het mezelf nooit vergeven. Is mijn vriend in zijn werk achtergesteld? Nee, integendeel, hij kreeg een baan waarvoor hij eigenlijk niet goed gekwalificeerd was en het ging helaas mis. Hoe dierbaar zijn mijn herinneringen aan deze voor mij unieke vriendschap.

Eickhof meldt in het Volkskrant artikel dat hij het als “een klap in het gezicht voelde dat de NOS in een online artikel de ‘racistische hoogleraar Piet Emmer citeerde’ die vindt dat de slavernij wel meeviel.” Niet te geloven dat Eickhof dit durft te zeggen! Hoezo is Emmer ‘racistisch’? In tegenstelling tot Eickhof ken ik het werk van Emmer zeer goed. Ik acht hem dé specialist op het terrein van kolonialisme en slavernij. Ik ken zijn boeken en heb hem erover geïnterviewd. Hij is erudiet en genuanceerd, maar allerminst een ‘racist’. Hoe komt Eickhof erbij om dit te zeggen?! Schandalig. Waar hij anderen van beschuldigt doet hij nota bene zelf! Eickhof lijkt zélf een racist. En dit niet als plagend kind, maar als weloverwogen volwassene. Prof. Emmer heeft bij de NOS en Volkskrant om rectificatie verzocht, maar niet gekregen. Wat een schoften. Het zal mij benieuwen of dit een strafzaak wordt. Ik geef Eickhof dan geen enkele kans. In Nederland kun je iemand niet zonder reële grond voor racist uitschelden. We noemen dat smaad.

Akwasi en Gloria Wekker mogen volgen Eickhof niet ‘schreeuwende kletskousen’ genoemd worden. Dat klopt. Het is veel erger dan dat. Wekker noemt Nederland systematisch racistisch. Eickhof keurt dat goed. We weten genoeg uit welk hout deze man gesneden is …

Maar het kan nóg erger. Vijftien jaar geleden kreeg prof. Franse Olivier PétréGrenouilleau, hoogleraar l’Université de Bretagne-Sud, een strafklacht aan de broek omdat hij de Atlantisch inter-Afrikaanse en Arabische slavenhandel met elkaar had vergeleken in zijn boek Les traites négrières. In Frankrijk waren teksten over de Atlantische slavenhandel strafbaar gesteld. Prof. Emmer is er als onafhankelijk topdeskundige in het betreffende debat in de Franse chambre des députés bijgehaald. De toenmalige zwarte minister van Justitie, mevrouw Christiane Taubira, wilde echter de slavenhandel van de Arabieren niet onder de werking van de wet brengen, “omdat je jonge Arabieren niet moest opzadelen met die vreselijke last van het verleden”. Het ging haar puur om wit aan de schandpaal te nagelen. Zei daar iemand racisme? Hoe morbide is deze discussie… Onze media doen er goed aan om eindelijk eens kritisch te zijn op wat hen ingefluisterd wordt door lieden die wrok koesteren en in feite zelf racist zijn. Wees woke!

Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. deZwaluw

  Is Gerri Eickhof zélf een racist?
  Wat een zielige jeugd heeft deze man gehad. Gediscrimineerd om zijn huidskleur.

  Ik zit in dezelfde leeftijdsgroep als deze stakker.
  Wat je op school vaak hoorde waren aanduidingen als schele, dikke, dunne, lange, rooie, bleekscheet, platvoet, sukkel, eikel, kleintje, slome, blonde, enz. Maar iemand bruine noemen, dat kan echt niet. Er is zelfs een naam voor bedacht. Racisme. Natuurlijk houd je daar een trauma aan over. Er werden zelfs kinderen voor leugenaar uitgemaakt. Hoe zou dat nu komen ?

  Nee, Gerri Eickhof is zielig. Dat zal zal zo blijven.
  Geen wonder dat hij iedereen racist noemt.
  Dat heeft hij geleerd op school.

  1. deZwaluw

   DeZw: in oonze klas zaten bv Kwebbeltje, geile Truus, Stoere, Bolle en Dametje. Bruintje zat een klas hoger.

  2. Piet51

   @deZwaluw
   Wel eens van “pesten” gehoord, en hoe verwerpelijk en schadelijk dit is. Die scheldwoorden die jij noemt, worden samengevat, als ze vaak gebruikt worden, als “pesten”. Als dat gebeurt in de richting van mensen van een ander ras, noemen we dat racisme. Volgens mij is racisme niet strafbaar. Strafbaar is volgens artikel 1 van de Grondwet alleen discriminatie, ongelijke behandeling op grond van ras.
   Lees het Volkskrantartikel, waarnaar Bosch verwijst, eens: volkskrant.nl/mensen/gerri-eickhof-racisme-raakt-mij-persoonlijk-en-ik-kan-en-wil-daar-niet-overheen-stappen~b0618851/ Daarin lees je wat de ervaringen zijn van Eickhoff. Die gaan wel wat verder dan iemand uitmaken oor “bruine”.

   1. NEXIT.

    je pest ons dagelijks met je bladieblabla onzin malle pietje. Je blijft volharden tr0l

    1. Dion Grauss

     Nee

  3. Chee

   Nieuwe Nick en val je weer door de mand om op jezelf te reageren ,vergeten van account te wisselen voor te reaguren.
   Domoor begin maar weer met een nieuwe te maken hahahaha

   1. NEXIT.

    daar gaat zeker wat zoals het niet bedoeld was , lachen toch

    1. Dion Grauss

     enz

 2. Blondie

  Is dit de aandacht die hij nodig heeft.?

  Vrienden van Rutte nemen het niet zo nauw met de waarheid.
  Voor de goede orde ik ben geen vriend van Rutte.

  Mijn beste voetbalmaat zijn naam was Rooie Koos, nooit gemerkt dat hij daar problemen van maakte.

 3. 56RdK

  Bij die Eickhof zit dus duidelijk een steekje los, net zoals bij de rest van dat manipulerend NPO. Och, wat kijk ik uit naar 2021, als er een grote schoonmaak in omroepland zal kunnen plaatsvinden, als de juiste partijen het voor het zeggen krijgen!

  1. Dion Grauss

   En ik word uw nieuwe minister-president.

 4. Piet51

  In tegenstelling tot het artikel van Frits Bosch, eerder deze week, is er op deze tekst feitelijk niet zoveel aan te merken. Qua interpretatie zeker wel. Hij stelt de ervaring met racisme van één enkele persoon tegenover de ervaring van hemzelf met één andere gekleurde vriend. Bosch kiest, op zich begrijpelijk, voor de ervaringen van deze vriend. Maar het ontbreken van racistische bejegening van deze vriend kan niet betekenen, dat Eickhoff dus overdrijft, of mag niet suggereren dat Bosch’ ervaringen heb doen verbazren ovr Eickhoffs ervaringen. Die worden vrij uitgebreid beschreven in het geciteerde Volkskrant-artikel. Zie: volkskrant.nl/mensen/gerri-eickhof-racisme-raakt-mij-persoonlijk-en-ik-kan-en-wil-daar-niet-overheen-stappen~b0618851/
  Laat iedereen zelf oordelen.

  Eickhoff proberen te downplayen door te erop te wijzen, dat Bosch in hem geen Surinamer had herkend, is ook een beetje vreemd. Waarom is het nodig om je eigen gebrek aan waarnemingsvermogen zo te etaleren?

  En verder is Eickhoffs kritiek op Piet Emmer niet zo bijzonder als Bosch doet voorkomen. Zijn visie op slavenhandel, kritiek op ons verleden en ontwikkelingshulp wordt door velen bekritiseerd, bepaald niet alleen door Eickhoff. het feit dat Emmer vaak wordt uitgenodigd in actualiteitenprogramma’s zegt weinig over zijn gelijk.

  1. NEXIT.

   bladieblabla van malle pietje , weer een plaagstootje

   1. Piet51

    NEXIT.
    Heel goed. Je was weer de eerste die op mijn reactie regeerde. Blijft erg knap, hoor. Kost dat nu veel moeite om mij steeds op de voet te volgen?

    1. NEXIT.

     bladiebllabla , je blijft maar doorgaan met pesten 🙂

     1. Piet51

      Je maakt een spelfout. Wel een beetje opletten, graag.

    2. NEXIT.

     jij bent een genetische fout

  2. Yoyo

   Goed verwoord ,Piet.
   Alleen Eickhoff komt mij als verslaggever wat zielig over.
   Hij krijgt vaak reportages toebedeeld over ” lullige” onderwerpjes.
   Ik vind hem wel een type die vroeger op school ” de pispaal” was.
   Pesten is van alle tijden, hoe verdervelijk ook.
   Kinderen zijn dan keihard tov elkaar.
   (A)social media heeft er verder niet veel goed aan gedaan, aan dat fenomeen.

  3. CLoVis

   @Pietsie

   Mijn oordeel?

   Een verwend, zeikerig kind.

   “Ja hoor, zullen we nu beginnen?
   ‘Nee, ik wil eerst mijn boterham opeten’.”

  4. NEXIT.

   bladieblabla malle pietje

   enz

 5. Shadow1100

  Als ik me schaam word ik ROOD;
  als ik het koud heb word ik BLAUW;
  als ik in de zon lig word ik ORANJE;
  als ik te lang in de zon lig word ik ROOD;
  als ik terugkom van vakantie ben ik BRUIN;
  als ik zeeziek ben word ik GROEN;
  als ik hepatitis heb word ik GEEL;
  als ik benauwd ben word ik PAARS;
  als ik dood ben word ik GRAUW;
  als ik langer dood ben word ik ZWART.
  En ik word WITTE man genoemd?

  Als jij je schaamt blijf je zwart;
  als jij het koud hebt blijf je zwart;
  als jij in de zon ligt blijf je zwart;
  als jij te lang in de zon ligt blijf je zwart;
  als jij terugkomt van vakantie ben je zwart;
  als jij zeeziek bent blijf je zwart;
  als jij hepatitis hebt blijf je zwart;
  als jij benauwd bent blijf je zwart;
  als jij dood bent blijf je zwart.
  En jij wordt kleurling genoemd?

 6. Bes Tolen

  Wie is er nou in zijn jeugd nooit getest op pesten? Bent u goed geslaagd? Nou mooi zo. We hebben wat aan u.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.