Nederlandse ambassadeur in Peking: ‘we moeten accent wat meer leggen op bescherming, in plaats van samenwerking’

De Nederlandse ambassadeur in Peking, Wim Geerts, vertelt over zijn ervaringen met de Chinese aanpak van het coronavirus. Dat levert enkele inzichten op, maar hij komt ook met subtiel advies over hoe we, als Nederland, met China om zouden moeten gaan. Het spreekt boekdelen!
In het AD-interview vertelt hij hoe de virusbestrijding in China is gegaan, dat gaat nog steeds hárd. met lokale lockdowns, uitvoerig testen, wegblokkades en tracking van smartphones. Ook daar zijn ze er dus nog niet.

Ook erkent hij dat China niet altijd even transparant is als het op het delen van informatie aankomt. Vooral slecht nieuws komt volgens hem maar moeizaam boven drijven. Maar hij lijkt ook te suggereren dat de Chinezen deze fout zelf ook hebben ontdekt. Helaas wordt er niets gezegd over eventuele oplossingen die China overweegt, die bij een volgende uitbraak relevant kunnen zijn.

Wat de diplomatieke houding van Nederland tegenover China betreft is de ambassadeur verrassend optimistisch. Enerzijds zegt hij dat Nederland (ook de EU) niet te afhankelijk moet blijven van China (bijvoorbeeld in het geval van medische middelen tijdens een uitbraak). Anderzijds zegt hij ook dat Nederland (mede vanwege ASML) wel degelijk een aardige onderhandelingspositie heeft, en niet zomaar bij alles direct om hoeft te rollen. Hij zegt:

“China is, hoe je het wendt of keert, de tweede economie ter wereld. Je kunt er niet met je rug naartoe staan, dat moet je ook niet willen trouwens. Er liggen hier enorme kansen die we kunnen en moeten benutten. Maar het klopt: in de balans tussen samenwerking en bescherming zullen we wat meer accent moeten leggen op de bescherming, dat denk ik wel.”

Met andere woorden: ‘Nederland, je mag soms best eens van je af bijten!’ En dat geldt eigenlijk ook voor onze houding richting de VS (en de EU, for that matter). Dit geluid over dat Nederland eens meer z’n eigen richting moet gaan bepalen hoor en zie ik steeds vaker voorbij komen, en dit keer vanuit iemand met toch aardig wat autoriteit op dit vlak! Hartstikke goed.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. M. Brandenburg

  China is vooral door het Westen de tweede economie in de wereld gemaakt, met het wegkijken bij het stelen van technologie, tot het lekker goedkoop produceren.

  Dat is heel simpel weer om te draaien door de productie over te hevelen naar landen die nu stevig aan de subsidie tiet hangen, gewoon alle ontwikkelingshulp stopzetten en productie naar die landen overhevelen en langzaam wegtrekken uit China, binnen no-time dondert het daar dan in elkaar, en dan hebben we nog niet meegenomen dat iedereen de komende explosieve vergrijzing in China negeert. Combineer dat met wegdtrekken van productie en het land zal heel snel moeten inbieden en of zijn economie zien imploderen. Zeker wanneer met subsudies op de extreem vervuilende zonnepanelen en windmolens stoppen, dan komt er niets meer van dat spul uit China.

  1. omniscius

   En waar in de wereld vind je zo snel een voldoende groot land dat op korte termijn deze productie kan overnemen? Dat kan niet zo maar elk land zijn. De beroepsbevolking moet een redelijke mate van opleiding hebben waardoor de gemaakte producten van voldoende kwaliteit zijn. Daarnaast moeten de lonen dermate laag zijn dat er goede winstmarges te behalen zijn, bovendien moeten de werknemers gedisciplineerd zijn zodat ze niet bij de eerste de beste verkoudheid thuis blijven en ook weinig staken. Het geheel moet gefaciliteerd worden door een stabiele overheid welke ook nog eens zorgt voor een goede infrastructuur om de producten naar Europa te vervoeren. Welk land had u in gedachten? En nee, Rusland is geen goed alternatief.

   1. Cycle25

    India..

 2. Blondie

  Inderdaad, soms moet je de broek pas laten zakken, als je er zelf behoefte toe voelt.

  Maar sommige Nederlanders dragen geen riem of bretels, de broek van die personen, zakt ten onrechte te vaak tot op de enkels.

 3. Cycle25

  Bescherming ? In China ? Dan moet je eerst ergens lid van worden, wat een aanfluiting…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.